Een interview met een Europees Kampioen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

En dan mag je opeens namens de Oostermoer een Europees Kampioen interviewen. Dat maakte een weekend grasbaansport in Eenrum nog specialer dan het al was. Want de Europees Kampioen was niemand minder dan de drievoudig Europees Kampioen bij de zijspannen, William Matthijssen. William is met zus Nathalie het duo dat zaterdag in Loppersum tot de favorieten behoort op het EK voor zijspannen.

1377778218Nfc1da7257992fc36032e11db3df7a664 XL

William en Nathalie Matthijssen na hun zege in Eenrum

Bron: Oostermoer


William en Nathalie Matthijssen staan aan de vooravond van de finale EK-finale grasbaan voor zijspannen. Een finale die op 31 augustus in het Groningse Loppersum verreden wordt en waar de drievoudig Europese Kampioenen een van de favorieten voor de titel zullen zijn.

Broer en zus Matthijssen zijn al jarenlang een van de meest toonaangevende zijspanduo’s in de grasbaansport. Waar stuurman William in de beginjaren met Erwin Broers als bakkenist reed werd in 2004 de keuze gemaakt om met zus Nathalie als bakkeniste verder te gaan. De grootste successen die het duo wist te behalen waren, naast de twaalf nationale titels, de drie Europese titels in 2007, 2009 en 2011.

Dit jaar heeft het duo zich wederom weten te plaatsen voor de finale van het EK voor zijspannen en door de goed verlopen test in Eenrum is de in Annen opgegroeide William Mathijssen vol vertrouwen richting Loppersum. In Eenrum werd zondag tijdens de internationale Grasbaanraces de Masters of Sidecars verreden die door het duo William en Nathalie Matthijssen uiteindelijk op overtuigende wijze werd gewonnen.

Daar zag het overigens aan het begin van de zondagmiddag nog niet naar uit. In de eerste heat van de Masters of Sidecars kwamen de Nederlanders namelijk direct tegen de Duitse kampioenen Marcus Venus en Marcus Heiss in de baan. De Duitse combinatie wist deze eerste heat met overmacht te winnen waarover William Matthijssen later vertelde dat hij duidelijk moeite had om zijn combinatie op de gladde baan in het juiste spoor te houden. ,,In het begin liep het niet zoals het moest lopen en moesten we nog wat dingetjes aan de machine bijstellen. Dat gevoegd bij de baan die steeds beter in conditie raakte zorgde er voor dat het juiste gevoel terugkwam en we het idee kregen, als alles heel zou blijven we in Eenrum eerste konden worden.”

In Eenrum eerste worden tijdens de Maters of Sidecars is leuk maar een eerste plaats tijdens een EK-finale is natuurlijk andere koek. Al drie keer hebben broer en zus Matthijssen het Wilhelmus voor zich horen klinken op een Europees kampioenschap en als het aan de stuurman ligt gebeurt dat op 31 augustus voor de vierde keer. ,,We zijn ondertussen twaalf keer Nederlands en drie keer Europees Kampioen geworden en ik moet zeggen, dat verveeld nooit. Er zijn er wel die zeggen, jullie hebben toch alles al gewonnen waarom stop je er niet mee. Maar ik zeg dan altijd, zolang we er nog plezier aan beleven dan gaan we door. Plezier moet namelijk altijd je drijfveer zijn. Aan de andere kant is het natuurlijk wel zo dat we alles al een keer gewonnen hebben dus die druk kennen we niet meer. In de wedstrijden zijn we nog even fanatiek als toen we samen nog niets gewonnen hadden maar als het een keer niet lukt, is er geen man over boord”

Een duidelijk antwoord van de 36 jarige Matthijssen die richting de finale van het EK-zijspannen geen voorspelling durft te doen welke van de deelnemende duo’s er op 31 augustus op het erepodium terecht zullen komen. ,,De baan in Loppersum is niet heel groot wat betekent dat je een goede start moet maken om tot de kanshebbers te horen. Verder is het een baan waar de combinaties onderling nog weleens contact hebben. Voor het publiek is dat allemaal prachtig om te zien maar dat betekent wel dat niet altijd de beste wint. Op een langere baan kun je een eventuele fout nog weer herstellen maar wat op een baan zoals in Loppersum toch allemaal wat lastiger is. Maar aan de andere kant, dat is voor iedereen gelijk dus moeten we straks in Loppersum gewoon zorgen dat we steeds een goede start maken.

Dat laatste hangt natuurlijk voor het grootste gedeelte van de machine af en zoals de tegenwoordig in Alteveer wonende William Matthijssen er nu tegen aan kijkt is het materiaal prima in orde. ,,In Eenrum kampten we eerst nog met wat problemen maar die konden we gelukkig oplossen zodat we nu in alle rust naar, Loppersum’ toe kunnen werken. We zijn zelf ook fit en dat is natuurlijk ook wel belangrijk want als je machine goed is en je bent zelf niet fit dan schiet het ook niet op.”

De al een groot aantal jaren durende hegemonie van het duo Matthijssen/Matthijssen roept automatisch de vraag op of William Matthijssen het niet jammer vind dat er niet wat nieuwe duo’s op de diverse grasbanen verschijnen. ,,Dat zou voor de zijspansport zeker prachtig zijn maar het valt niet mee om coureurs daar enthousiast voor te maken. Het is namelijk geen goedkope sport en dan is het in een tijd waarin we nu zitten niet direct een sport waar je als eerste voor kiest. Maar gelukkig zijn ze er nog wel want ik begeleidt op dit moment Dennis Woortman en Patrick Kremer een beetje en dat is iets wat ik ook nog eens erg leuk vind om twee talentvolle jongens te helpen de zijspansport te ontdekken. Maar men heeft inderdaad wel een punt, de zijspansport kan zo langzamerhand wel wat nieuwe combinaties gebruiken.”

Wellicht dat een Europese titel van het duo Matthijssen/Matthijssen wat grasbaanfanaten over de streep trekt om het eens op een zijspan te proberen maar zo zegt William Matthijssen met een lach om zijn gezicht, mijn zoon Lester is nu al gek van alles wat met motoren te maken heeft dus wat dat betreft zou het zo maar kunnen zijn dat hij mijn opvolger wordt in de zijspansport.”