Remy van der Wal: Je moet altijd voor het hoogst haalbare gaan.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Remy van der Wal staat aan de vooravond van zijn vierde seizoen als assistent-trainer. Waren de eerste drie jaren nog bij CVVB, dit jaar is hij na de fusie met Bedum samen met hoofdtrainer Marius Hendriks verantwoordelijk voor de eerste selectie van de zaterdagtak van SV Bedum.


1376813403Nremy  1

Bron: Ommelander Courant      Foto: Herman Spier Bedum

Toen Remy van der Wal nog voor het eerste elftal van CVVB uitkwam gaf toenmalig hoofdtrainer Renée Wollerich hem het advies om na zijn actieve carrière zijn trainersdiploma’s te gaan halen. Een advies waar de verdediger in eerste instantie geen moment over wou nadenken. , René Wollerich heeft dat in die periode dat hij hier trainer was vaak tegen mij gezegd. Als je eenmaal gestopt bent als speler moet je direct je trainersdiploma’s gaan halen. Maar net als veel voetballers had ik zoiets van, ik ga lekker afbouwen in een lager team en vind het verder wel prima. Toen René na het seizoen 2010 -2011 als hoofdtrainer naar HS’88 ging moest er natuurlijk een nieuwe hoofdtrainer komen. Rolf de Boer werd toen aangesteld en vanuit de spelersgroep kwam toen het verzoek of ik geen assistent van Rolf wilde worden. Ik moet zeggen, daar overviel men mij mee maar ik voelde mij ook vereerd. Daar bedoel ik mee dat ik zoiets had van, een paar tijdje geleden stond ik nog als speler met ze op het veld en nu wil de groep mij graag als de assistent van Rolf. Ik heb toen wel direct vertelt dat ik het eerste jaar puur als een proefjaar zag. Ik wilde voor mijzelf weten of ik het vak van trainer wel leuk zou vinden. Zo ben ik er uiteindelijk ook aan begonnen en ik moet zeggen, het beviel mij prima. Rolf betrok mij direct bij alles en ik heb daar enorm veel van geleert en ik moet zeggen dat waardeer ik nog steeds heel erg

Cursus.

Zo besloot Remy van der Wal om zijn eerste echte officiële stappen op het trainerpad te zetten door zich een jaar later aan te melden voor de cursus TC3. Een cursus die er voor zorgde dat er voor de oud-voetballer een wereld open ging. ,,Als speler heb je werkelijk geen idee wat er allemaal bij de functie van trainer komt kijken. Je moet trainingen voorbereiden, keuzes maken qua opstelling, een tactisch plan bedenken en niet onbelangrijk, je moet ook een soort van psycholoog zijn. Daar bedoel ik mee dat je er als trainer pas echt achter komt dat iedere speler een eigen benadering nodig heeft. Dan besef je pas echt dat niet iedereen bijvoorbeeld jouw karakter heeft maar dat er spelers zijn die het voetballen totaal anders beleven dan jij.

In het seizoen 2011-2012 startte de Bedumer echter niet alleen met de cursus TC3 maar stond hij in januari 2012 ook opeens als interim-trainer voor de eerste selectie van CVVB. ,,Ik wil er niet teveel over zeggen maar rond een eventuele contractverlenging met Rolf waren er problemen gerezen waardoor Rolf en CVVB uiteindelijk uit elkaar gingen. Ik kan je zeggen dat het voor mij een dubbel gevoel was want ik werkte prima samen met Rolf en ik heb dat hele gedoe ook als onprettig ervaren. Daardoor is onze onderlinge relatie ook nog eens vertroebeld en dat is iets wat ik graag anders had gezien. Aan de andere kant heb ik, nadat Rolf en CVVB uit elkaar gingen, in dat half jaar als interim-trainer heel veel geleert. Die ervaring pakt niemand mij meer af en daar hoop ik in de toekomst mijn voordeel mee te doen.”

Want dat de nu 36 jarige Remy van der Wal in de toekomst het hoofdtrainerschap van een amateurclub ambieert staat als een paal boven water. ,,Dat ik een keer op eigen benen wil staan weet ik wel zeker want ik ben ondertussen aan de cursus TC2 begonnen. Ik moet zeggen, dan gaat er helemaal een wereld voor je open. Waar ik TC3 nog vrij oppervlakkig vond is de cursus TC2 van een duidelijk ander niveau. Je komt bijvoorbeeld veel meer over het menselijk lichaam te weten, en ook qua periodisering van trainingen wordt er op de cursus TC2 veel dieper op de materie ingegaan. Dat zijn zaken die ik allemaal erg interessant vindt want ik weet ondertussen dat je dat allemaal als bagage bij je moet hebben richting een eventueel hoofdtrainerschap.”

Eigen inbreng

Maar dit seizoen veranderd er verder nog niets voor Remy van der Wal want hij zal, naast het volgen van de TC2-cursus, als assistent van de nieuwe hoofdtrainer van de zaterdagtak van SV Bedum, Marius Hendriks, fungeren. Een functie die door velen in de voetbalwereld wordt gezien als een functie met weinig eigen inbreng. Dat is echter iets waar Remy van der Wal het absoluut niet mee eens is. ,,Ik hoor dat soort geluiden ook wel eens maar zo heb ik dat bij Rolf de Boer nooit ervaren en ook bij zijn opvolger Hans van der Ploeg niet. Zowel Rolf maar ook Hans betrok mij overal bij en mijn eerste indruk van Marius Hendriks is dat hij er precies dezelfde werkwijze op na houdt.”

De woorden van Remy van der Wal worden even later bevestigd door hoofdtrainer Marius Hendriks zelf. ,,Ik zeg altijd, we doen het samen maar ik ben uiteindelijk de hoofdverantwoordelijke. Met een assistent uit de eigen gelederen mag je als hoofdtrainer je handen dichtknijpen want die weten precies hoe alles binnen een vereniging reilt en zeilt. Als hoofdtrainer moet je daar gewoon je voordeel mee doen. En verder is het goed dat je samen over een opstelling of training discussieert want als hoofdtrainer moet je niet denken dat je de wijsheid in pacht hebt. En in de praktijk blijkt vaak dat je het vaak in grote lijnen altijd wel met elkaar eens bent.”

Waar Remy van der Wal zijn hele carrière voor CVVB voetbalde is, zijn’ club deze zomer overgegaan in SV Bedum en zal er met ingang van dit seizoen ook nog eens op kunstgrasveld gespeeld worden. Veranderingen waar hij even aan moet wennen maar waarbij hij SV Bedum graag tijd en ruimte geeft om zich als vereniging door te ontwikkelen. ,,Nu de fusie tot stand is gekomen moeten we met elkaar vooruit kijken. Natuurlijk zal er in het eerste jaar tegen problemen aangelopen worden maar dat weet je van te voren. Een fusie waar in een keer alles op rolletjes loopt is nog nooit tot stand gekomen. ”

Opeens komt het onlangs aangelegde kunstgrasveld tersprake en dat is iets waar de trainer Remy van der Wal erg enthousiast over is. Hij somt direct de voordelen op die het spelen op kunstgras meebrengen. ,,Wij hebben een voetballende ploeg en zijn daardoor op kunstgras vaak in het voordeel. Daarnaast is een prettige bijkomstigheid dat de trainingsomstandigheden gewoon veel beter zijn. Daardoor kun je nog gerichter trainen wat weer voor een verbetering van het niveau zal zorgen. Er zullen minder trainingen omgebouwd hoeven te worden als de trainingsomstandigheden slecht zijn en ik moet zeggen, dat neemt een hoop irritatie weg. Sinds ik vanuit de cursussen weet dat trainingen samenstellen niet iets is waar je niet over na hoeft te denken begrijp ik de frustratie van onze vroegere trainers namelijk nog beter.”

Dorpsclub

Het kwam al even tersprake maar de geboren en getogen Bedumer hoopt wel dat SV Bedum een dorpsclub blijft. ,,Daar bedoel ik mee dat je niet met veel spelers van buitenaf moet willen werken. Op de langere termijn leidt dat vaak tot niets. Wat ik wel vind is dat er binnen SV Bedum veel energie gestoken moet worden in de jeugdafdeling. Goed willende vaders en moeders als trainers is prima maar ook daar zal in geïnvesteerd moeten worden door de club. Want onze jeugd heeft wel recht op trainingen waarbij ze wat leren want we zijn wel een voetbalclub en geen, met alle respect, kindercrèche.”

Een duidelijke mening van Remy van der Wal die hoopt in de toekomst een keer als hoofdtrainer bij SV Bedum terug te keren omdat hij de doelstelling die hij als voetballer had, het maximale uit je carrière halen, ook als trainer wil laten gelden. ,,Ik weet niet wat mijn niveau als trainer is maar ik weet wel dat ik het hoogst haalbare wil bereiken en ik hoop dat ik daarom ooit nog een keer in Bedum als hoofdtrainer van de zaterdagtak zal terugkeren. Dat moet, en wat ook voor SV Bedum geldt, namelijk altijd je drive zijn, het hoogst haalbare willen bereiken.”