Cor Wit ziet toekomst Z.E.C. rooskleurig.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Drie jaar geleden werd Cor Wit gepolst voor een functie in het bestuur van Z.E.C. uit Zandeweer. De oud-doelman van Neptunia, Noordpool en Z.E.C stemde toe en werd vervolgens door de overige bestuursleden aangewezen als voorzitter van een voetbalvereniging die op dat moment op sterven na dood was.
1376059253Nvb Noordpool ZEC Uithuizen 10 09 11 2775

 Cor Wit tweede van links tweede van op de voorgrond bij Noordpool-ZEC
 seizoen 2011-2012

Bron: Ommelander Courant  foto: PVO archief


Drie jaar geleden stond Z.E.C. er alles behalve rooskleurig voor. Het aantal leden liep terug, het sportcomplex aan de Veilingweg verpauperde en de Zandeweer Eppenhuizen Combinatie had door een paar vervelende incidenten een slechte naam gekregen in de voetbalwereld. Geen moment om te zeggen, kom laat ik eens in het bestuur van Z.E.C. zitting nemen maar daar dacht Cor Wit toch anders over. ,,Toen ik gepolst werd voor een bestuursfunctie zat er, om het netjes te zeggen, niet veel leven meer in Z.E.C. Dat was iets wat ik erg jammer vond want ik ondervond zelf hoe belangrijk Z.E.C. voor Zanderweer is. Ik kwam hier namelijk in 1977 te wonen en al snel viel er een brief op de deurmat of ik geen lid van de plaatselijke voetbalvereniging wilde worden. Dat verzoek om bij Z.E.C. te gaan spelen heb ik toen afgewezen omdat ik in mijn jeugdjaren voor Neptunia uitkwam en mijn toenmalige trainer net had gevraagd of ik mee wou verhuizen naar Noordpool. Dat heb ik toen gedaan omdat ik in eerste instantie nog in Delfzijl woonde en ik met mijn trainer mee kon rijden en ook later toen ik in Zandeweer kwam te wonen ben ik niet van club veranderd.”

Spectaculair

Bij het toen nog op de zondag voetballende Noordpool werd de nu 53 jarige Cor Wit een zeer gewaardeerde doelman. Een doelman met een spectaculaire wijze van keepen want Cor Wit was iemand die regelmatig ver buiten zijn eigen strafschopgebied te vinden was. ,,Ik probeerde echt actief aan het spel deel te nemen en qua stijl was ik wel een beetje vergelijkbaar met Jan Jongbloed. Die werd door Rinus Michels in 1974 tijdens het WK in Duitsland opgesteld omdat Michels een meevoetballende keeper zocht.”

Cor Wit stopte al op relatief jonge leeftijd als keeper nadat hij, volgens de oud-doelman zelf, in een duel ten onrechte een rode kaart gepresenteerd kreeg. ,,Dan ben ik een rare hoor want ik kan niet tegen onrecht. Die rode kaart zag ik als onrecht en dat betekende dat ik toen per direct gestopt ben. Ik weet nog goed dat Jan Posthumus mijn opvolger werd en nadat ik een paar jaar later bij Z.E.C. de draad toch weer had op gepakt als doelman gebeurde dat weer.”

Zo raakte Cor Wit toch weer bij het voetballen, en de Zandeweer Eppenhuizen Combinatie in het bijzonder betrokken wat mede kwam omdat zijn beide zoons, Marcel en Ferdi, er ook gingen voetballen. ,,Toen de jongens eenmaal de leeftijd hadden dat ze mochten voetballen ga je als vader natuurlijk mee. Dan komt al vrij snel de vraag of je geen leider van een team wil worden. Als je daar eenmaal ja tegen heb gezegd dan weet je eigenlijk zeker dat je leven weer meer in het teken van het voetbal zal staan. Dat vond ik overigens niet erg want het voetbal zie ik toch wel als de rode draad in mijn leven.”

In de periode dat Glenn Muskiet trainer van de hoofdmacht was in Zandeweer was de bij de belastingdienst werkende Cor Wit een periode elftalleider en zag hij samen met meerdere personen dat de club naar een bedenkelijk niveau aan het afglijden was. Dat zorgde ervoor dat er drie jaar geleden een nieuw bestuur kwam dat moest proberen om van Z.E.C weer een stabiele en gezonde vereniging te maken. Het negenkoppige bestuur, een mix van oud-bestuursleden en oudere en jongere leden van Z.E.C., ging daar mee aan de slag en de voorzitter kan niet anders zeggen dat de stappen die richting een gezonde toekomst voor de voetbalvereniging zijn gezet de juiste zijn geweest. ,,Dat gevoel heb ik zeker want in de nu achter ons liggende drie jaar hebben we heel veel tijd en energie in onze twee seniorenteams gestoken. Dat was ook nodig want als bestuur vonden wij dat Z.E.C . door vervelende incidenten uit het verleden niet neergezet moest worden als een van de zwarte schapen binnen het amateurvoetbal. Daar zijn we, althans zo kijken wij er als bestuur tegenaan, redelijk in geslaagd al hadden we vorig seizoen bepaald pech met onze trainers. In eerste instantie hadden we Dirk Vink gecontracteerd maar door gezondheidsproblemen haakte Dirk af. Dat vind ik nog steeds ongelofelijk jammer want in de weken dat hij hier werkzaam is geweest veranderde er wel wat binnen de vereniging. Na Dirk Vink kwam eerst Sybrand Wierema als interim-trainer maar die kon ons door zijn werkzaamheden niet langer helpen dan tot de winterstop. Dat zorgde er vervolgens voor dat we opnieuw een advertentie hebben geplaats en we uiteindelijk in Chris Voornhout een nieuwe trainer vonden. Maar binnen de 1e selectie rommelde het natuurlijk ook want door de trainerswisselingen ontstond daar de nodige onrust. Dat zorgde ervoor dat ook Voornhout de rit niet uitzat en we het seizoen uiteindelijk via een interne oplossing hebben afgemaakt.”

Gerard Heun

Voor het seizoen 2013-2014 werd vervolgens Gerard Heun aangetrokken en de oud-speler van Poolster is iemand waar Cor Wit het nodige vertrouwen in heeft. ,,Gerard is nog een jonge beginnende trainer maar straalde direct iets uit van, ik zie de uitdaging om er bij Z.E.C. wat van te gaan maken helemaal zitten. Op de dag dat Gerard werd voorgesteld aan de selectie en overige aanwezigen merkte je direct dat het een voetbalman is die ook het sociale aspect belangrijk vind. Dat vond ik mooi want door mijn eigen ervaringen bij verenigingen als Neptunia en Noordpool weet ik wel een beetje hoe het bij andere verenigingen werkt. In Zandeweer willen we natuurlijk ook zo goed mogelijk presteren maar dat gebeurt op een iets andere wijze dan bij de twee andere verenigingen waar ik heb rondgelopen. Daar ligt de nadruk toch meer op het presteren dan hier in Zandeweer waar iedereen het alleen al prachtig vind dat er op ons complex nog steeds gevoetbald wordt.”

Dat laatste zal voorlopig ook nog wel het geval zijn want voorzitter Cor Wit is erg blij met de bouwactiviteiten die er op dit moment op het sportcomplex in Zandeweer gaande zijn. ,, De gemeente Eemsmond heeft een aardig bedrag voor de verbouwing van onze kleedkamers en kantine gereserveerd. Daar zijn we ze zeer erkentelijk voor want ook in de gemeente Eemsmond groeien de bomen niet tot aan de hemel. Dat er bij ons op dit moment een verbouwing gaande is geeft ook aan dat de gemeente nog veel vertrouwen in ons als zelfstandige voetbalvereniging heeft want die gooien natuurlijk het geld niet in een bodemloze put.”

De verbouwing zorgt overigens wel voor een praktisch probleem in Zandeweer want de verbouwing zal nog zeker een paar weken in beslag nemen. Dat betekent dat er voor de thuiswedstrijden in het bekertoernooi en het begin van de competitie misschien even uitgeweken moet worden naar een andere locatie of dat men de kleedkamers in het gymlokaal in Zandeweer even tijdelijk gebruikt. ,,Daar hebben we deze week besprekingen over met Bouwbedrijf De Ridder om te kijken wat er tussen nu en 24 augustus nog moet gebeuren om in ieder geval de kantine te kunnen gebruiken. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het, ondanks dat we ons eerst nog een beetje moeten behelpen, allemaal goed gaat komen met de verbouwing en we onze gasten en eigen leden over enkele weken een prachtige accommodatie aan kunnen bieden.”

Vertrouwen

Een vertrouwen dat Cor Wit ook heeft als het over de toekomst van de zaterdag vijfdeklasser uit Zandeweer gaat. ,,Drie jaar geleden zijn we met de club een bepaalde koers gaan varen en op dit moment staan we er goed voor. Sinds het seizoen 2012-2013 spelen we weer met een zelfstandige jeugdafdeling waar we als bestuur de komende jaren nog meer tijd en energie in willen en moeten steken. De jeugd heeft de toekomst zegt men altijd en daar ben ik het helemaal mee eens. ”

Toch sluit Cor Wit zijn ogen niet voor toekomstige ontwikkelingen als het gaat om fuseren of eventueel samenwerken met een vereniging uit de buurt. Want de oud-doelman weet dat zoiets in de toekomst bijna niet te vermijden zal zijn. ,,Laat ik een ding vooropstellen, iedereen wil graag dat de voetbalvereniging in zijn of haar dorp blijft bestaan. Dat is ook mijn mening want ook voor Zandeweer als dorp zou het een ramp zijn als Z.E.C. zou verdwijnen. Maar dat geldt voor Corenos, wat ik een fantastische vereniging vind, ook. Voor Roodeschool zou dat ook een geweldige klap zijn als Corenos zou verdwijnen. Wat dat betreft denk ik dat we er in de toekomst niet aan ontkomen dat we als verenigingen meer moeten samenwerken op het gebied van bijvoorbeeld jeugdafdelingen. Want laten we eerlijk zijn, steeds vaker hoor je geluiden dat clubs niet meer in alle leeftijdscategorieën met een team vertegenwoordigd zijn. Dat zijn wij met een ledenbestand van ongeveer 120 leden ook niet maar toch moet je proberen je jeugdleden wel vast te houden. Als die namelijk wegvallen dan is het snel afgelopen met een club want als de vergrijzing toeslaat ben je reddeloos verloren.”