Egbert Darwinkel ziet in VAKO een prachtige uitdaging.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Ruim vier jaar geleden werd Egbert Darwinkel benaderd door de voetbalvereniging Hunsingo uit Winsum of hij er wat voor voelde om hoofdtrainer van de vierde klasser te worden. Bij de oud-doelman van ondere andere FC Groningen en de BV Veendam sloeg de twijfel echter toe of het trainerschap wel iets voor hem was. Maar na ruim vier fantastische jaren in Winsum kijkt hij er nu duidelijk anders tegenaan. Op zondag 28 juli begint Egbert Darwinkel namelijk aan zijn eerste training bij VAKO uit Vries waar hij met ingang van het komende seizoen de nieuwe hoofdtrainer is.
1375091615N1057033 546074368761500 1024064103 n

Bron: Oostermoer       Foto: Peter Rillema   Vries
In 2005 besloot Egbert Darwinkel om zijn trainersdiploma’s te halen waarbij hij niet de intentie had om er ook direct daadwerkelijk wat mee te gaan doen. ,,Ik deed de cursussen voor het diploma TC3 en TC2 in een jaar maar toen ik dat eenmaal had afgesloten dacht ik er geen seconde aan om voor een groep te gaan staan. Eigenlijk was ik wel even klaar met het voetballen en ging ik op sportief gebied iets totaal anders doen. Hardlopen en fietsen waren de sporten waar ik mijn plezier in zocht en ook in vond. In die periode bezocht ik ook bijna geen voetbalwedstrijden want ik voelde gewoon dat ik even wat afstand van de voetbalsport moest nemen.

Kriebelen

Maar het begon toch weer te kriebelen bij de oud-doelman wat mede kwam door het verzoek uit Winsum waar Hunsingo graag wilde dat hij daar met ingang van het seizoen 2009-2010 hoofdtrainer zou worden. Egbert Darwinkel, die als geen ander weet dat als je een keer met het voetbalvirus besmet bent je daar nooit helemaal vanaf, besloot de uitdaging aan te gaan hoewel hij ook toen nog zijn twijfels had. ,,In mijn eigen carrière was mijn gedrevenheid wel een heel belangrijk aspect. Ik was bijvoorbeeld een trainingsbeest dat altijd scherp trainde. Dat heeft op de trainingen weleens voor blessures gezorgd maar zo was ik nu eenmaal. Of dat nu in een wedstrijd of trainingspartijtje was, ik had een bloedhekel aan verliezen. Ik weet hoe ik in elkaar steek en vroeg mij daarom af of ik er wel mee om zou kunnen gaan als spelers er een andere beleving op na hielden dan ik als sportman van mijzelf eiste”

Waar Egbert Darwinkel eigenlijk per 1 juni 2009 in dienst zou treden bij de Winsumers werd het enkele maanden eerder dat hij in Winsum als hoofdtrainer aan de slag ging. In het seizoen 2008-2009 vielen de resultaten van Hunsingo behoorlijk tegen met als gevolg dat in maart 2009 besloten werd om toenmalig Verrie Moegio op non-actief te zetten en de resterende periode af te maken met iemand uit de eigen gelederen. Even viel de naam van Egbert Darwinkel maar bij Hunsingo vond men het ongepast om Darwinkel in een vrijwel hopeloze situatie te laten starten. Daar dacht de in Oudemolen woonachtige Drent echter duidelijk anders over want hij was degene die bij het bestuur aangaf, als jullie er mee instemmen kom ik eerder naar Winsum. ,,Ik had Hunsingo een keer zien spelen en vond het een leuke ploeg. Toen maakte ik voor mijzelf de keuze, als het aan mij ligt stap ik er eerder in want eerlijk gezegd was ik er op dat moment ook wel klaar voor. Degradatie was helaas niet meer te voorkomen al moet ik daar wel bij aantekenen dat we bijna de dans nog waren ontsprongen. Maar in Norg verloren we uiteindelijk het beslissende duel tegen Smilde ’94.”

Juiste club

In de vijfde klasse werd, Darre’ in zijn eerste volledig seizoen kampioen met Hunsingo en vervolgens draaide hij met zijn team twee jaar in de hoogste regionen van de vierde klasse mee. Dat werd uiteindelijk in het seizoen 2012-2013 bekroond met het kampioenschap waardoor Darwinkel Hunsingo als derdeklasser achterliet. Zo werd het in Winsum een periode waar hij met veel plezier op terugkijkt. ,,Ik kan wel zeggen dat Hunsingo voor mij als trainer een geweldige club was om als hoofdtrainer te starten. Je kunt nog zo mooi je trainersdiploma’s halen maar dan begint het pas als trainer. Je hebt met een spelersgroep te maken waar diverse karakters in zitten en je weet ook hoe jezelf in elkaar steekt. Dan moet je als trainer leren dat iets wat voor jou heel normaal is voor een ander dat misschien niet het geval is. En ik denk dat mij dat gezien de waardering uit Winsum aardig gelukt is.”

Sleeping Giant

Tijdens het seizoen 2012-2013 besloot de voor Post NL werkzaam zijnde Egbert Darwinkel dat het tijd werd voor een nieuwe uitdaging. Een uitdaging die hij vervolgens op enkele kilometers van zijn woonplaats Oudemolen vond. Met ingang van het seizoen 2013-2014 is de oud-doelman namelijk de nieuwe trainer van VAKO uit Vries wat hij een vereniging vindt waarvan hij zeker weet, daar wacht een mooie uitdaging. ,,Dat klopt want na een mooie periode in Winsum heb ik enorm veel zin om bij VAKO aan de slag te gaan. VAKO is in mijn ogen namelijk een zogenaamde, sleeping giant’ waar, zeker nu zaterdag en zondag zijn samengegaan, goede resultaten mee te behalen moeten zijn. Daar bedoel ik mee dat kwaliteiten die absoluut aanwezig zijn er gewoon een keer uit moeten komen. De laatste jaren onder mijn voorganger Roelof Rutgers was men er al een paar keer dichtbij en in het achter ons liggend seizoen in het tweeluik tegen Read Swart zelfs heel dicht. Ik heb het thuisduel van VAKO in de nacompetitie gezien waarin men kansloos met 5-0 van Read Swart verloor thuis kansloos met 5-0. Dat was erg jammer omdat VAKO het uitduel met 2-1 had gewonnen. Waar zoiets dan aan ligt is niet in te schatten want ik zeg bijvoorbeeld, tot aan het moment dat een wedstrijd begint heb je invloed als trainer maar verder houdt het eigenlijk op. Natuurlijk kun je een tactische omzetting of een wissel toepassen waardoor de wedstrijd een andere kant opdraait maar we moeten wel reëel zijn, daar komt ook een beetje geluk bij kijken.”

Egbert Darwinkel is verder geen trainer die tijdens de wedstrijden alles driftig noteert wat er wel en niet goed gaat. Hij is meer een trainer die het voor zijn spelers eenvoudig probeert te houden. ,,Dat probeer ik ook te vertalen in mijn oefenstof. De basisvormen staan vast want de oefenvormen die profclubs gebruiken verschillen niets van die bij een amateurclub. Alleen de technische vaardigheden en balsnelheid van spelers uit het betaald voetbal ligt beduidend hoger. Voor een trainer, en op welk niveau dat is maakt niet uit, is moet je de beleving hebben om trainingen op een dusdanige wijze te verzorgen dat ze spelers prikkelen. Dat zorgt namelijk voor plezier op een training wat iets is wat ik graag wil bereiken. Voor de spelers, maar ook voor mij als trainer, is het wel hobby. En in een hobby moet je plezier hebben want anders moet je er gewoon mee stoppen.”

Stoppen als trainer zit er voorlopig nog niet in voor de oud-doelman, die 137 in het betaald voetbal speelde, want de eerste indrukken die Egbert Darwinkel bij VAKO heeft opgedaan zijn alleen maar positief te noemen. ,,Toen ik rond kwam met VAKO was er enkele maanden eerder besloten om voor het  prestatievoetbal voor een dag te kiezen. Dat werd de zondag wat betekende dat het eerste zaterdagelftal en het zondagteam samengevoegd moesten worden. Beide teams bezitten voetballers die in aanmerking komen voor de nieuw te vormen eerste selectie. Dat zorgde ervoor dat ik al snel na mijn overeenkomst veel wedstrijden van niet alleen zaterdag 1 maar ook van de A-junioren ging bekijken. De zondag ging in eerste instantie wat moeilijker omdat ik uiteraard mijn verplichtingen bij Hunsingo had. Toch kreeg ik wel een aardig beeld van de mogelijkheden die er lagen bij VAKO want door het samengaan van zaterdag en zondag, en het feit dat enkele A-junioren door zullen stromen naar de eerste selectie, zal de concurrentie groter zijn dan in voorgaande jaren.”

Positief verrast

Daarnaast werd de nieuwe trainer van VAKO positief verrast door twee A-junioren die met de vraag kwamen of ze in de voorbereidingsperiode met de seniorenselectie mee mochten trainen. ,,Dat deze twee jonge spelers, Jelmer Polman en Sietse Wichers, met dat verzoek kwamen sterkt mijn idee dat de beleving bij de jeugd richting het voetballen terugkeert. Dat komt volgens mij ook omdat de crisis waarin Nederland op dit moment verkeerd er voor zorgt dat men het toch weer in de meer gewone dingen gaat zoeken. Uiteraard weet ik dat computers en de sociale media voor velen belangrijk maar ook tijdrovend zijn Toch denk ik dat we de komende jaren weer een verschuiving van interesses gaan beleven. Weer een beetje terug naar het gewoon doen wat ik zelf wel prefereer.”

Als hij de laatste woorden uitspreekt pakt Egbert  zijn telefoon en leest het gevoelsmens uit Oudemolen een sms’je voor die hij een dag na zijn afscheid van  Hunsingo van iemand uit Winsum ontving.  Een sms’je met mooie woorden, Blijf maar zolang mogelijk gewoon, dan wordt je vanzelf bijzonder. “ en wat alles zegt hoe men bij Hunsingo en Winsum over Egbert Darwinkel denkt.