Eduard Zuidema: FC LEO zal Mart Buikema nooit vergeten.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

In 2001 maakte Eduard Zuidema op 17-jarige leeftijd zijn debuut voor het eerste elftal van FC LEO uit Leens. Daardoor maakte hij de opmars van de zaterdagclub vanuit de vijfde naar de derde klasse mee maar zet hij nu op 29-jarige leeftijd een punt achter zijn carrière als veldvoetballer.
            1373604331Neduard zuidema leens interviewfoto

                   Eduard Zuidema FC LEO     Foto: Herman Spier Bedum
Bron: Ommelamder Courant

In de winterstop nam Eduard Zuidema het besluit om te stoppen als actief voetballer voor FC LEO maar besloot hij om het nieuws voorlopig alleen maar met trainer Jan Jaap Zijlstra te delen. ,,Vorig seizoen ging het direct al wat moeizaam. Ik was niet tevreden over mijn spel en merkte dat mijn motivatie om drie keer per week vanuit Groningen naar Leens te rijden steeds minder werd. Ik vond dat ik niet voldoende meer toevoegde wat helemaal het geval was toen ik in overleg met de trainer besloot om nog maar een keer per week te gaan trainen. Ik merkte echter dat die beslissing er voor zorgde dat ik ook conditioneel veel moest inleveren wat mijn besluit om te stoppen alleen maar meer rechtvaardigde. Een beslissing die ik pas aan de groep bekend wilde maken wanneer we ons definitief veilig hadden gespeeld. Dat was niet omdat ik mij vreselijk belangrijk vond maar meer omdat er geluiden waren dat er meerdere spelers zouden vertrekken. Ik wilde geen onrust binnen het team want voor mijn gevoel zouden we elkaar in de tweede helft van het seizoen nog bitter hard nodig hebben.”

De laatste woorden van een van de twee routiniers - de 34-jarige Hans Hofman is de andere - in het team werden bewaarheid want pas op de laatste speeldag van het seizoen 2012-2013 wisten de Leensters het derdeklasserschap te behouden. Een dag, zaterdag 18 mei, die Eduard Zuidema zich nog als de dag van gisteren weet te herinneren. ,,Als iemand van te voren tegen mij had gezegd dat wij ons door een gelijkspel tegen Opende rechtstreeks zouden handhaven had ik die persoon voor gek verklaard. Uiteindelijk waren de overige resultaten zo gunstig dat door het gelijkspel tegen Opende we ons inderdaad rechtstreeks in veiligheid wisten te spelen. Je kunt je voorstellen wat voor een ontlading of dat na afloop van het duel tegen Opende gaf want het feest was bijna even groot als toen we na het seizoen 2010-2011 via de nacompetitie naar de derde klasse promoveerden.”

Een seizoen dat door de als teamleider bij KPN-mobiel werkzaam zijnde Eduard Zuidema als het mooiste seizoen uit zijn carrière wordt gezien. ,,Dat is inderdaad een seizoen dat ik nooit meer zal vergeten omdat we ook nog eens op het nippertje de nacompetitie wisten te halen. Ik weet dat we de laatste speelronde uit tegen Ezinge moesten spelen. Die ploeg was al veroordeeld tot de nacompetitie maar vochten tegen ons als leeuwen voor een goed resultaat. Vlak voor het einde stond het nog 2-2 wat zou betekenen dat Poolster de nacompetitie in zou gaan. Maar vlak voor tijd scoorde Rowan Rozema de 3-2 zodat niet Poolster maar wij de nacompetitie in gingen.”

Het tweeluik dat volgde tegen VVK uit Groningen, waarin Eduard Zuidema in beide duels vanaf de penaltystip wist te scoren, werd vervolgens gewonnen zodat FC LEO tien jaar na dato weer in de derde klasse terugkeerde. Een derde klasse waar de Leensters nu drie jaar in uitkomen en waar volgens de afscheid nemende penaltykiller nog wel een paar jaar aan vast geknoopt kunnen worden. ,,We zijn het komend seizoen in een poule met voornamelijk Friese club ingedeeld wat misschien weleens als een voordeel voor FC LEO kan uitpakken. Want waar wij niet zoveel van die Friezen weten geldt dat andersom ook. En wellicht dat wij daar van kunnen profiteren. Aan de andere kant als vereniging hadden we qua publiciteit beter in 3C kunnen zitten wat ons aardig wat meer derby’s, en dus publiek had opgeleverd.”

Rond het moment dat de competitie-indeling bekend werd gemaakt had men binnen de voetbalvereniging uit Leens echter wel andere zaken waar men zich druk om maakte. Want op zondag 16 juni kwam Mart Buikema, spelend voor het eerste elftal van FC LEO, op 22-jarige leeftijd bij een verkeersongeluk om het leven. Een ongeluk wat een ongelofelijke impact had op alles en iedereen binnen de Leenster voetbalgemeenschap. Een moment wat de ook als bestuurslid actief zijnde Eduard Zuidema aan het twijfelen bracht of zijn beslissing om te stoppen wel de juiste was. ,,Na het overlijden van Mart heeft dat zeker een paar keer door mijn hoofd gespeeld. Ik was een van de oudste spelers binnen een zeer jonge selectie en ik vroeg mij af of ik er wel goed aan deed om te stoppen. Uiteindelijk besloot ik toch om mijn besluit niet te heroverwegen omdat ik wist dat ik als bestuurslid nauw betrokken zou blijven bij de eerste selectie en de rest van de vereniging. Want dat is iets wat ik heel zeker weet, als bestuur van FC LEO zullen we de komende periode heel erg alert zijn op alles wat er na het tragisch ongeluk nog op ons af gaat komen.”

Vervolgens geeft Eduard Zuidema aan dat men binnen FC LEO zeer geraakt was door het medeleven vanuit het gemeentebestuur van de gemeente De Marne.,, Op de zondag dat Mart in de vroege ochtend omkwam was er voor iedereen gelegenheid om naar de kantine van FC LEO te komen. Daar waren ook de burgemeester, dhr. Wiersma en wethouder Berghuis aanwezig. De burgemeester heeft toen nog gesproken en ik moet zeggen, dat heeft heel veel indruk op iedereen gemaakt. Op die zondagmiddag werd vanuit de gemeente ook genoemd dat men als voetbalvereniging professionele hulp moest zoeken omdat voor een drama als deze geen vereniging een draaiboek klaar heeft liggen. Dat advies hebben we als bestuur toen opgevolgd en de dinsdag nadat de uitvaartplechtigheid had plaatsgevonden kwam er iemand van slachtofferhulp om te praten over het drama wat voor iedereen binnen FC LEO nog lang op het netvlies zal blijven zitten. Daar is toen ook afgesproken dat slachtofferhulp contact met ons zal houden omdat in de uitleg duidelijk naar voren kwam dat iedereen zoiets totaal verschillend verwerkt.”

Maar de al geruime in Groningen woonachtige voetballer weet dat ondanks alles het leven weer verder gaat en daardoor komt het gesprek opeens op hoe de toekomst van FC LEO er over een aantal jaren zal uitzien. ,,Als bestuur sluiten we onze ogen niet voor zaken die zich rondom ons afspelen. Dan denk ik aan een eventuele gemeentelijke herindeling en de krimp die ook in onze gemeente voelbaar is. Als romanticus zeg ik dat het prachtig zou zijn als FC LEO over zeg maar vijftig jaar nog FC LEO zou zijn. Als realist denk ik echter dat zoiets waarschijnlijk een utopie is. Stel dat er een herindeling komt, dan kun je op je vingers natellen dat de betrokkenheid vanuit die gemeente minder groot zal zijn dan nu het geval is. Dan is het voorbij met het gevoel wat een gemeentebestuur nu wel heeft bij de sport en andere verenigingen in de gemeente. Want hoe groter een gemeente wordt hoeveel minder de betrokkenheid zal worden. Dan wordt het een verhaal van cijfertjes en letters en vrees ik dat het voor bijvoorbeeld de vier voetbalverenigingen in onze gemeente wel eens moeilijk kan worden om zelfstandig te blijven.”

Maar Eduard Zuidema, die in het nieuwe seizoen als zaalvoetballer bij een van de lagere teams van Oranje Nassau verder gaat, wil daar nog niet aan denken omdat zijn hoofd er nog niet echt naar staat. Want steeds weer valt de naam van zijn overleden voetbalvriend die hij, en zijn teamgenoten van vorig seizoen vreselijk zullen missen. ,,Mart was niet alleen een fantastische voetballer maar ook als persoon geweldig. Iemand die altijd voor een ander klaar stond. Ik weet dat er bij de uitvaartplechtigheid heel veel mensen aanwezig waren. Dat betekent dat hij hier in de omgeving zeer geliefd was. Dat was hij ook binnen FC LEO en zijn overlijden zal bij ons nog lang doorwerken. Ik ben er, en ik weet zeker dat ik namens iedereen die met Mart gevoetbald heeft spreek, daarom ook trots op dat ik met hem heb mogen voetballen. Want echt, nog alle dagen denk ik aan Mart die we als voetballer maar vooral als vriend hebben verloren maar die we binnen FC LEO nooit zullen vergeten.”