Broers Duinkerken: Voor altijd verbonden aan Corenos

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Voor Arie, Willem, Aalderd en Klaas Duinkerken bestaat er maar een club waar ze actief voor willen zijn en dat is de voetbalvereniging Corenos. De onlangs vijftig jaar jong geworden voetbalclub loopt als een rode draad door het leven van de vier broers en dat gaat voorlopig ook nog niet veranderen.
1373603542Nvoetbalbroers corenos roodeschool

Van links naar recht: Aalderd, Arie, Willem en Klaas Duinkerken
Bron: Ommelander Courant       Foto: Herman Spier Bedum

Corenos is de voetbalvereniging waar alle vier de broers Duinkerken het komend seizoen bij het eerste elftal betrokken zullen zijn. Geldt dat voor Willem, Aalderd en Klaas als speler, Arie, de oudste van het viertal, zal in het seizoen 2013-2014 samen met hoofdtrainer Erik Zuidema en Frits Meeuwes de technische leiding vormen van de eerste selectie van de ploeg uit Roodeschool. Een taak waar de 41-jarige Arie Duinkerken enkele weken voordat de voorbereiding van start zal gaan al razend enthousiast over is. ,,Toen Jaap van der Ploeg in de winterstop aangaf dat hij zou vertrekken als trainer van Corenos moest er uiteraard een opvolger komen. Binnen de vereniging was al eens eerder het idee geopperd om te kijken of binnen de eigen gelederen niemand was die als hoofdtrainer zou kunnen functioneren. Dat kwam op de laatste jaarvergadering weer ter sprake omdat we ook niet moeten vergeten dat aan een hoofdtrainer van buitenaf een redelijk kostenplaatje is verbonden. Toen viel de naam van Erik waarvan ik wist dat Aalderd dat balletje al eens bij hem had opgegooid. “

Dat verhaal klopt inderdaad want Aalderd, al jarenlang aanvoerder van het eerste elftal van Corenos, vertelt dat hij inderdaad weleens met zijn teamgenoot over dat onderwerp had gesproken. ,,Je praat weleens ergens over en op een gegeven moment kwam ook de functie van hoofdtrainer ter sprake. Toen Jaap van der Ploeg bekend maakte dat hij na een seizoen weer zou vertrekken werd het weer een actueel onderwerp. Erik was direct enthousiast over een samenwerking met Arie en Frits, zodat het bestuur heeft besloten om met Erik als hoofdtrainer en Frits en Arie als zijn assistenten aan het seizoen 2013-2014 te beginnen. Dat wordt een constructie waar ook de rest van de selectie zich prima in kon vinden maar dat gold niet voor het eerste elftal want door de wijze waarop ze zich gepresenteerd hebben, werd de aanstelling van Erik, Frits en Arie door iedereen binnen de club positief ontvangen.”

Dat is de in de scheepsbouw als leidinggevende werkzaam zijnde Willem Duinkerken helemaal met zijn broer eens, maar hij wil daar nog wel even iets aan toevoegen. ,,Je weet nooit hoe alles loopt, maar ik ben van mening dat als deze constructie niet gaat werken werkelijk niets meer gaat werken bij Corenos. Het zijn jongens van de club die bij iedereen bekend zijn en de capaciteiten hebben om ons als eerste team weer vlot te trekken. We zijn, en dat mogen we niet vergeten, nog steeds een ploeg in opbouw maar de opkomst op bijvoorbeeld trainingen zal toch beter moeten als Corenos in de toekomst weer een rol van betekenis wil spelen.”

Bij de laatste opmerking sluit de 28-jarige Klaas Duinkerken zich direct aan want de verdediger heeft vanaf maart de verrichtingen van zijn teamgenoten noodgedwongen vanaf de zijlijn moeten volgen. ,, Op een zaterdagmorgen werd ik wakker en voelde ik mij helemaal niet goed. Ik moest mij afmelden voor de wedstrijd van die dag en werd vervolgens door de huisarts naar het ziekenhuis doorverwezen. Uit onderzoek bleek dat ik last had van evenwichtsstoornissen en nog steeds zijn de doktoren aan het onderzoeken waar het probleem nu echt wegkomt. Daardoor moet ik al vanaf maart noodgedwongen toekijken en ben ik het met Willem eens dat wij als selectie er wel een tandje bij moeten zetten om tot betere prestaties te komen.”

Maar de beroerde trainingsomstandigheden tijdens de wintermaanden zijn er misschien wel mede de oorzaak van dat de trainingen in die periode minder bezocht worden is een opmerking die vervolgens geplaatst wordt maar de als constructieschilder werkzaam zijnde Arie Duinkerken heeft op deze opmerking direct een duidelijk antwoord klaar. ,,Zolang als ik bij Corenos actief ben, en dat geldt voor ons allemaal, is het trainingsveld in de herfst en wintermaanden al een drama. Dat kan nooit als excuus gebruikt worden want met alle respect, als je bij Corenos voetbalt, weet je hoe het trainingsveld er in de herfst en winterperiode er in de meeste gevallen bijligt.”

Automatisch komt het gesprek dan op een eventuele investering van de gemeente Eemsmond richting Roodeschool. De vier broers zouden het namelijk toejuichen als het trainingsveld van kunstgras wordt voorzien. Aalderd, die sinds kort de gemeente Eemsmond als werkgever heeft ingeruild voor Vreugdenhil in Uithuizermeeden, weet echter te vertellen dat door de bezuinigingen, die ook de gemeente Eemsmond treffen, het realiseren van een kunstgrasmat op het trainingsveld weleens een lastig verhaal kan worden. Door deze opmerking komt er direct een discussie opgang over het gebruik van het kunstgrasveld in Uithuizen. Een veld, zo is de mening van Willem Duinkerken, dat wel wat toegankelijker zou mogen zijn voor de overige verenigingen uit de gemeente Eemsmond. ,,Ik dacht dat zoiets bij de opening ook min of meer gezegd was maar ik zie daar in de praktijk te weinig van terecht komen. Ik vind het bijvoorbeeld te zot voor woorden dat Stedum in de winter in Uithuizen liep te trainen terwijl wij week in week uit in de bagger aan het trainen waren. Daar komt bij dat de prijs die er betaald moet worden voor het huren van het veld voor verenigingen in de gemeente Eemsmond gelijk is aan de prijs die clubs van buiten de gemeente dienen te betalen. Wat dat betreft is het niet vreemd dat De Heracliden in de wintermaanden naar Groningen uitwijkt omdat ze daar minder huur betalen dan in onze eigen gemeente. Vanuit de verschillende verenigingen hebben de voorzitters regelmatig overleg en dit vind ik iets waarbij alle verenigingen een gezamenlijk standpunt in zouden moeten nemen. Iedereen snapt dat Noordpool de hoofdbespeler is maar vervolgens moet er ook een verschil zichtbaar zijn tussen de overige verenigingen en clubs van buiten de gemeente.”

Een duidelijk en helder standpunt van de 33-jarige doelman waar zijn broers wel om moeten lachen want zoals Klaas aangeeft: ,,Wij zijn allemaal bloedfanatiek, maar bij Willem is dat soms wel extreem. Die heeft echt alles voor het voetbal over en moet weleens een beetje afgeremd worden. Bij zijn vorige werkgever gebeurde het bijvoorbeeld regelmatig dat hij rechtstreeks van het werk naar de training kwam en er 's avonds laat op de avond nog een keer warm gegeten moest worden. Want wat er ook gebeurde, er moest en zou eerst getraind worden.”

Dit zorgt voor hilariteit aan de Meidoornweg in Uithuizermeeden want opeens komt er een waterval aan anekdotes tevoorschijn waaruit blijkt dat het gevoel voor humor bij de vier broers Duinkerken duidelijk aanwezig is. Dat blijkt onder meer als een voorval van enkele jaren geleden tussen Aalderd en Siert Brontsema ter sprake komt toen de aanvoerder zijn teamgenoot een aai over zijn bol gaf nadat hij hem door de benen gespeeld had om vervolgens ook nog eens te scoren. ,,Siert is ook een echte winnaar en die pikte niet dat Aalderd hem ook nog eens een beetje uitdaagde," vertelt Klaas onder het lachen door, ,,het werd een echt moddergevecht tussen die twee waarvan ik dacht, zoek het samen maar lekker uit, ik bemoei mij daar niet mee. Na afloop was alles echter weer koek en ei tussen Aalderd en Siert en in mijn beleving moet het zo ook zijn. Als je scherp traint, deel je uit als een grote jongen, maar incasseer je ook op die manier.”

Arie is het helemaal met zijn jongste broer eens, die als instructeur bij Opleidingscentrum NOVL werkzaam is, want dat zal richting het nieuwe seizoen zeker een van de speerpunten worden. ,,Het plezier maar ook de beleving moet weer terugkomen binnen niet alleen de eerste selectie, maar ook bij het tweede team. Daar moeten we met elkaar ook serieuzer mee omgaan. Dat moet geen team zijn dat er maar een beetje bijhangt. Als het eerste elftal door welke reden dan ook krap in zijn spelers zit, moet je eigenlijk moeiteloos spelers vanuit het tweede kunnen inpassen. Ik weet dat dit soort geluiden ook bij andere verenigingen te horen zijn, maar qua uitvoering steeds verder naar de achtergrond verdwijnen, maar de insteek van ons drieën is om daar bij Corenos wel verandering in te brengen. We zijn een warme vereniging met 250 leden waar iedereen met plezier moet voetballen.”

Waar Arie nu als assistent-trainer bij het eerste team aan de slag gaat is de vraag gerechtvaardigd wat de andere drie broertjes Duinkerken na hun actieve voetbalperiode van plan zijn. Daar volgen opvallende antwoorden op want waar Aalderd en Willem zich niet als hoofdtrainer actief zien worden heeft Klaas die ambitie wel. Dat opent perspectieven voor Corenos want een rol zoals zijn broer Arie nu heeft ziet Aalderd in samenwerking met zijn broer Klaas, die dan zijn trainersdiploma’s moet gaan halen, wel zitten waarbij Willem het idee oppert om dan als keepertrainer aan te schuiven. Zo wordt er opeens druk gespeculeerd over een toekomst die gezien de ambitie van de jongste drie broers Duinkerken, zolang mogelijk door voetballen, nu nog ver weg lijkt te liggen. Maar er moet echter niet vreemd van op worden gekeken dat het viertal in de toekomst een rol binnen het technisch kader van de voetbalvereniging Corenos uit Roodeschool gaat bekleden want de broers zijn trots op de club waar ze voor altijd aan verbonden zullen blijven.