Kees Pol: Achter een berg van moeilijkheden, ligt een land vol mogelijkheden

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Kaboutervoetbal is bij veel voetbalverenigingen niet meer weg te denken. Acht jaar geleden had Viboa echter de primeur toen Kees Pol het kaboutervoetbal bij de zaterdagvereniging uit Winsum introduceerde. Een primeur, dat er voor zorgde dat er tot nu toe ieder voorjaar en najaar ongeveer veertig kaboutervoetballers op het complex aan de Schouwerzijlsterweg rondhuppelden.
      1373005814NKabouter20Kees203620of2073 1600x1071
 
                     Kees Pol tussen zijn kabouters van Viboa
Bron: Ommelander Courant   foto: Archief PVO


Begin met de 58 jarige Kees Pol over het kaboutervoetbal bij Viboa en de goedlachse Winsumer raakt bijna niet uitgepraat. ,,Alle keren geniet ik weer als een nieuwe groep van vierjarigen klaar staat om de eerste beginselen van een prachtige sport onder de knie te krijgen. Ik train in het voorjaar en na de zomervakantie in de maanden september en oktober met ze en iedere keer vind ik het jammer dat de cyclus van acht trainingen afgelopen is. Acht keer in het voorjaar en acht keer in het najaar is echter wel voldoende want het moeten voor kinderen van die leeftijd wel aangename temperaturen zijn. Die moeten niet staan te bibberen van de kou want dat is net iets waardoor ze het misschien niet leuk gaan vinden. En de bedoeling van kaboutervoetbal is juist om ze spelenderwijze, en op een plezierige wijze, kennis te laten maken met het voetballen.”

Deed de Winsumer dat tot nu toe alleen bij Viboa, vanaf september zal hij ook bij het kaboutervoetbal van Hunsingo betrokken worden. Een samenwerking waar Kees Pol een goed gevoel bij heeft. ,,Zoals velen weten zijn er plannen om Viboa en Hunsingo in de toekomst als een vereniging verder te laten gaan. Plannen die ik toejuich omdat we vooruit moeten kijken. Een toekomst met twee voetbalverenigingen in één dorp houdt op termijn geen stand vandaar dat ik zeg, laat we met elkaar verstandig zijn en nu doorpakken. Als ik kijk wat de twee voorzitters, Rik Carmio(Viboa) en Frenk Wellink(Hunsingo), er nu al aan energie in hebben gestoken dan zijn wij als leden eigenlijk verplicht om met elkaar de schouders onder een samenwerking of fusie, hoe je het ook maar noemen wilt, te zetten. Vandaar mij positieve reactie op de vraag of wij het kaboutervoetbal niet samen konden gaan opzetten.”

Er werdt een commissie gevormd, bestaande uit Ellen Koops, Arjan Bakema, Sanne de Vries(Hunsingo) en Kees Pol en Peter Loonstra namens Viboa. Een commissie die het kaboutervoetbal verder moet gaan uitbreiden waarbij de jonge voetballers of voetbalsters voorlopig nog lid worden van een van de twee verenigingen verteld de bevlogen kaboutertrainer. ,,Dat is er direct zo afgesproken want hoewel er bij de jeugd al op grote schaal samengewerkt wordt zijn we nog wel twee verenigingen. En zolang dat nog niet anders is moeten de ouders vrij blijven in de keuze om hun kind bij een van de twee als lid aan te melden. “

Voor Kees Pol zelf zit er wel een verandering aan te komen want vanaf september zullen de gezamenlijke kaboutertrainingen op sportpark Schilligeham plaats vinden. De geboren en getogen Winsumer ziet dat niet als een probleem maar meer als een voorbode van een toekomstige fusie. ,,Gevoelsmatig denk ik dat de fusieclub op Schilligeham zou moeten voetballen omdat ik denk dat het Viboa-complex beter verkoopbaar is. Daar bedoel ik mee dat het nabijgelegen industrieterrein nog wel wat uitbreiding kan gebruiken. We moeten niet vergeten dat Winsum graag een trekpleister voor de regio wil zijn. Dan kan ik mij goed voorstellen dat er bedrijven zijn die er wel voor voelen om zich eventueel in Winsum te vestigen. Maar zover is het nog lang niet want dan zal ook de gemeente een investering moeten doen richting de toekomst van het voetbal in Winsum. Dan moet er gewoon een complex komen wat aansluit bij de ambitie van voetballend Winsum en het groot aantal leden wat de nieuwe vereniging dan zal hebben.”

Zo praat de op dit moment werkzoekende Kees Pol vol passie over alles wat maar met de vereniging waar hij al sinds 1964 aan verbonden is te maken heeft. Bijna vijftig jaar loopt hij al bij Viboa rond en de functies die hij heeft vervuld, of nog vervuld, zijn niet op de vingers van één hand te tellen. ,,Ik ben natuurlijk als jeugdspeler begonnen en kwam in het eerste pupillenteam uit de geschiedenis van Viboa terecht. Op mijn 17e debuteerde ik vervolgens in het eerste elftal waar ik als linksbuiten dertien seizoenen lang voor uitkwam. Daar heb ik samen mogen spelen met de beste spits die Viboa ooit gehad heeft, Dick Sennema. Dat was een spits waarbij je de bal blind voor het doel kon gooien en hij vervolgens tussen een mêlee aan spelers er nog bovenuit toornde om de bal binnen te koppen. Toen ik stopte als speler van het eerste elftal werd ik jeugdtrainer. Ik kreeg spelers als Bram Blom en Henri Bierling onder mijn hoede. Beide hebben het eerste elftal gehaald maar ik ben niet iemand die daar mee loopt te pronken. Ik zeg altijd, als jeugdtrainer geef je de spelers de nodige handvaten en ze bepalen zelf welke ze wel en welke ze niet pakken. Je ziet namelijk gauw genoeg of iemand daadwerkelijk talent heeft of niet. Dat zie je zelfs al wanneer iemand op 4 jarige leeftijd binnen komt stappen. De motoriek van een kind bepaalt daarin alles en in negen van de tien keer klopt het eerste beeld vrij aardig.”

Zo blijft de Viboa-man in hart en nieren bevlogen praten over zijn club en de kabouters waar hij niet zonder kan. Want alle dagen komt de tot zijn verdriet werkloze tandtechnieker wel bij, Viboa’ zoals hij het complex aan de Schouwerzijlsterweg noemt. ,,Ik heb nu de tijd en waarom zou ik dan niet iets extra’s voor de club doen. Er is altijd wel wat te bedenken, zoals op de zondagmorgen bijvoorbeeld. Dan loop ik, vaak samen met Jan Ettema, alle voorraden langs en wordt alles weer besteld voor het volgende weekend of moet er nog even wat schoongemaakt worden.”

Kees Pol vertelt het of het allemaal de gewoonste zaak van de wereld is dat hij alle dagen wel wat voor de zaterdagvereniging doet en bij navraag is dat ook daadwerkelijk zo. ,,Ik ben mijn hele leven al bij Viboa betrokken en nu is de zomerstop. Eigenlijk vind ik het helemaal niets dat alles stilligt. Viboa is gewoon een deel van mijn leven waar ik eigenlijk geen dag zonder kan.”

Zo komen automatisch bij nog een belangrijke taak die, Kabouter Kees’, zoals hij door zijn kleine pupillen soms genoemd wordt, uitoefent bij de eerste klasser uit Winsum. Dat is de taak van speaker bij de thuiswedstrijden van Viboa 1. Een taak die hij uiterst serieus opneemt waarbij zijn gevoel voor humor en enthousiasme er vaak voor zorgt dat het sportcomplex aan de Schouwerzijlsterweg bijna uitelkaar spat van vreugde als de speaker met een van emotie overslaande stem weer een doelpunt van de hoofdmacht van Viboa omroept. ,,Ik begin aan mijn vierde seizoen als speaker en ik vind iedere thuiswedstrijd weer een feest. Zoals in het laatste thuisduel in de nacompetitie tegen HZVV toen we een tweede helft te zien kregen zoals ik ze zelden beleefd heb bij Viboa. Alles lukte bij de jongens en dan ben ik in mijn element. Dan gaan alle registers open kan ik je verzekeren want dan wordt het feest met Kees.”

Een bulderende lach volgt maar enkele seconden later is hij weer serieus als het feit tersprake komt dat het vlaggenschip promotie naar de hoofdklasse is misgelopen. ,, Los van het feit dat het organisatorisch aardig wat voeten in de aarde heeft als je naar de hoofdklasse promoveert was de selectie uiteindelijk te smal. Toen we na de winterstop met veel blessures te maken kregen konden we dat niet voldoende opvangen. Dan vind ik het overigens wel geweldig dat Neil Judkins toch weer bij het eerste elftal aansloot om de selectie wat sterker te maken. Daar heb ik veel respect voor en wat best genoemd mag worden. Net als ik veel respect heb voor onze mannen die het onderhoud van de velden verzorgen en alle andere vrijwilligers die er samen voor zorgen dat Viboa uitgegroeid is tot de vereniging zoals het nu is. Over een paar jaar gaan we ongetwijfeld samen met Hunsingo. Dat zal even een periode van gewenning worden. Maar ik heb altijd een spreuk die binnen Viboa werkt en in de toekomst voor heel voetballend Winsum kan werken: Achter een berg vol moeilijkheden ligt een land vol mogelijkheden. Als we dat allemaal goed in onze oren knopen gaan we in Winsum op voetbalgebied namelijk een prachtige toekomst tegemoet.”