Jeugdcoordinator Roelof Rozema: Wie jeugd heeft, heeft toekomst

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

In 1989 begon Roelof Rozema aan een loopbaan die hem als jeugdtrainer en jeugdcoordinator langs diverse verenigingen in Noord-Groningen voerde. Een loopbaan waar hij met veel plezier op terugkijkt maar waarvan hij wel zegt dat er aan het echte, veldwerk’ als trainer binnenkort een einde zal komen.
                        1372404334Nrozema winsum interviewfoto  1

                         Roelof Rozema(jeugdcoordinator VVSV'09      Foto: Herman Spier Bedum

                        Bron: Ommelander Courant  

De nu 66 jarige Roelof Rozema staat al ruim 24 jaar als jeugdtrainer op het veld en de Winsumer merkt dat wat dat betreft de jaren beginnen te tellen en hij op dat gebied een stapje terug moet gaan doen. ,,Ik voel dat het zelf training geven nu nog wel gaat maar je merk toch dat je qua leeftijd niet alles meer kan wat je nog graag zou willen. Ik heb bij VVSV’09 voor een jaar bijgetekend waarin ik, naast het jeugdcoordinatorschap, nog wel een of twee jeugdteams zal gaan trainen maar zoals ik er nu tegenaan kijk zal het seizoen 2013-2014 wel mijn laatste worden dat ik echt als trainer op het veld sta.”

Jeugdvoetbal

Dat houdt overigens niet in dat de Winsumer voor het jeugdvoetbal verloren zal gaan want naast het geven van trainingen zorgen ook zijn taken als jeugdcoordinator van de fusieclub uit Ulrum en Zoutkamp voor het nodige werk. ,,Ik ben, nadat ik ruim vierendertig jaar voor De Graaff Installatietechniek heb gewerkt, ondertussen gepensioneerd en dat zorgt er voor dat ik dat ik meer vrije tijd heb. Automatisch betekent dat ik daarom meer voor VVSV’09 doe dan toen ik nog gewoon aan het werk was. Daar heb ik echter absoluut geen moeite mee want ik ben niet iemand die graag wat met de handen over elkaar op de bank zit rond te kijken. Daarvoor ben ik nog te graag bij het voetbal, en het jeugdvoetbal in het bijzonder, betrokken.”

Het jeugdvoetbal heeft altijd al een bepaalde aantrekkingskracht op de Winsumer gehad. Zo meldde hij zich in 1989 aan voor de cursus om jeugdvoetbaltrainer te worden. Na het succesvol afronden van deze opleiding tot jeugdtrainer werd Poolster de eerste vereniging waar hij als gediplomeerde jeugdtrainer aan de slag ging. ,, Sietse van Dellen, wat onze docent was tijdens die cursus, benaderde ons met de vraag wie interesse had om Poolster te helpen. Ik had op dat moment nog geen vereniging, hoewel ik voordat de opleiding startte bij Hunsingo de eerste betaalde jeugdtrainer was, en ging daarom in gesprek met de Poolster. Dat was een prima gesprek weet ik mij nog goed te herinneren en nadat we snel tot een akkoord kwamen begon ik in Spijk aan mijn eerste klus als gediplomeerd jeugdtrainer. “

FC LEO

Na Poolster, waar Rozema 1 ½ jaar bleef, vertrok hij naar FC LEO uit Leens wat eigenlijk wel logisch was want in het Marnedorp werd hij ruim 66 jaar geleden geboren. ,,Dat ik bij FC LEO aangenomen werd was natuurlijk leuk omdat het in je geboortedorp is maar ergens is dat ook wel lastig werken. Ik ben namelijk van mening dat je ergens beter onafhankelijk kan zijn. Ik heb dat uit eigen ervaring meegemaakt, als je bij een vereniging werkzaam bent waar je sociale kontakten anders zijn dan in je geboortedorp werkt dat in de regel beter.”

Daarom vertrok Roelof Rozema na twee seizoenen naar Omlandia uit Ten Boer om vervolgens twee jaar later te verhuizen naar Holwierde. Een vereniging waar qua financiën wel wat kon vertelt de Winsumer. ,,Na een jaar had ik iets van, het aantal kilometers begint mij tegen te staan. Naast trainingen en wedstrijden moest er uiteraard ook vergaderd worden en die kosten mij, naast de trainingen en wedstrijden, redelijk veel tijd en ook te rijden kilometers. Toen ik dat aankaartte bij het bestuur werd er direct gezegd dat als er geld bij moest dat geen probleem was. En inderdaad het aanbod wat ik vervolgens kreeg kon ik niet weigeren waardoor ik nog een seizoen bij Holwierde ben gebleven.”

Via een jaar als trainer van het ondertussen te ziele gegane PWC kwam Roelf Rozema vervolgens bij SC Loppersum terecht. Een club die toen al een prima organisatie kende en wat nu nog steeds het geval is vind de jeugdcoordinator van VVSV’09. ,,In Loppersum heb ik fijn gewerkt als jeugdtrainer. Een goede en duidelijke organisatie geeft rust binnen een club waar naar mijn idee iedereen van profiteert. Dat gold ook voor Stedum overigens waar ik na drie jaar Loppersum naar toe verhuisde. Dat was qua leden misschien wel een kleinere verening maar ook Stedum had zijn zaakjes goed voor elkaar. Daarnaast was de donderdagavond daar een speciale avond. Dan was de kantine prima bezet en moesten er altijd een paar potjes klaverjassen afgewerkt worden. Als ik tegenwoordig nog weleens in Stedum kom moet ik dat nog vaak horen en ik moet zeggen, dat ik zelf ook met veel plezier op die periode terugkijk.”

Nog steeds komt Roelof Rozema met enige regelmaat bij verenigingen over de vloer waar hij als trainer of jeugdcoordinator werkzaam is geweest zoals bij CVVB, de club waar hij het langste van allemaal in dienst is geweest. , Daar ben ik zes jaar trainer geweest en hoewel ik overal met veel plezier heb gewerkt vond ik de periode CVVB wel heel bijzonder. Uit die tijd staan mij de promotiewedstrijden met de A-junioren tegen Peize nog helder voor de geest maar ook het twaalf provinciën toernooi dat in Lelystad werd georganiseerd. Ik weet nog goed dat we daar toen met een stadsbus heengingen. Dat kon in die tijd allemaal nog maar waar je tegenwoordig niet meer mee aan hoeft te komen.”

Irritatie

Met zijn laatste opmerking komt ook zijn bron van lichte irritatie bovendrijven want de geroutineerde jeugdtrainer vindt dat het er qua beleving allemaal niet beter op wordt. ,,Ik weet dat velen dat zeggen maar ze hebben absoluut gelijk. De jeugd is bijvoorbeeld veel brutaler geworden. Wat er tegenwoordig bijvoorbeeld op scholen en thuis gezegd wordt door kinderen was vroeger ondenkbaar. Let wel, het hoeven geen modelkinderen worden die overal ja en nee op zeggen, maar iets meer respect zou niet verkeerd zijn. Ze krijgen best veel tegenwoordig want op hun eigen manier hebben ouders er aardig wat voor over om het hun kinderen naar de zin te maken. Als ik alleen al kijk hoeveel jeugdige voetballers van VVSV’09 aan de door een voetbalschool verzorgde techniektrainingen in Ulrum deelnemen is dat echt geweldig. Dat zijn er bijna veertig die van hun ouders mogen proberen om een nog betere voetballer of voetbalster te worden. Maar de vervolgstap moet ook tot de ouders en de jeugd zelf doordringen en dat is om te zorgen dat ze op latere leeftijd blijven sporten. Ik snap dat de jeugd van tegenwoordig vaak andere prioriteiten heeft maar geloof mij, sport is voor de ontwikkeling van een kind van essentieel belang.”

Dat zorgt er daarom voor dat Roelof Rozema, nadat hij voor een tweede periode bij FC LEO terugkeerde, nu voor VVSV’09 in de kleinere dorpen rond Zoutkamp en Ulrum voetbalclinics organiseert. Clinics om ook daar de jeugd enthousiast te maken voor de voetbalsport en wat al een aantal nieuwe jeugdleden heeft opgeleverd. ,,Je moet mensen enthousiast maken en zelf als club in actie komen. Als je achterover blijft leunen, gebeurt er namelijk niets want de tijd dat voetbal de enige sport in dorpen was ligt ver achter ons. “

 

Toekomst

Zo is de ondertussen gepensioneerde Winsumer alle dagen bezig met nu VVSV’09 waarbij hij kan genieten van het feit dat er onlangs weer twee jonge meisjes bij de dames-meisjesafdeling komen voetballen. Een tak van de vereniging die hij ook een warm hart toedraagt. ,,Het damesvoetbal was bij zowel Zeester als UVV’70 al een belangrijk onderdeel binnen beide verenigingen en dat is bij VVSV’09 niet anders. Bij de overige clubs in de gemeente De Marne wordt het qua damesvoetbal allemaal wat lastiger en dat is jammer. Dat willen we, als het enigszins kan, bij VVSV’09 graag voorkomen, maar nogmaals je moet als vereniging zelf proberen om zoveel mogelijk mensen bij een vereniging te betrekken. Dat zie je bijvoorbeeld ook als ik naar onze jeugdtrainers kijk. Daar zitten spelers van het eerste elftal tussen en dat is een uitstekende zaak. Als dat de mensen zijn die daar het initiatief in nemen zijn we op de goede weg. Dat geldt overigens niet alleen voor VVSV’09 maar voor alle verenigingen. Je moet vooral bij de jeugd zorgen voor een sterk kader want het gezegde is niet voor niets, wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.”