Hardloopster Marleen Stiekema gaat voor het hoogst haalbare.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Sinds enkele maanden werkt Marleen Stiekema aan een rentree in de hardloopwereld. De frêle hardloopster keerde na een verblijf van ongeveer twee jaar vanuit Den Haag terug naar Bedum waar ze woonde en werkte. In de hoofdstad van Zuid Holland vond ze echter niet dat wat ze er hoopte te vinden zodat een terugkeer naar het vertrouwde Bedum steeds meer in beeld kwam. Toen de mogelijkheid zich ook nog eens voordeed om op korte termijn als zelfstandige ondernemer actief te worden greep ze die met beide handen aan zodat we de jonge Bedumse binnenkort naast als cateraar ook weer regelmatig in uitslagenlijsten van hardloopwedstrijden tegen zullen komen.
1371797731Nmarleen stiekema hardloopster01

Bron Ommelander Courant   Foto: Herman Spier

Op het moment van het interview is de 28 jarige Bedumse overigens even niet actief in de diverse hardloopwedstrijden want ze is tijdelijk uitgeschakeld door een operatieve ingreep die ze moest ondergaan. ,, Ik kreeg enkele weken geleden ter hoogte van mijn kaak opeens een bult in mijn hals. Nadat ik in het ziekenhuis onderzocht was werd er een kweek genomen en braken er toch wat dagen aan waarop ik niet wist wat de uitslag zou worden. Je weet nooit wat voor nieuws je te horen krijgt. Je kunt altijd wel denken dat het iets is wat jou niet treft maar zo werkt het niet altijd. Gelukkig bleek het gezwel goedaardig te zijn maar werd in het ziekenhuis wel besloten om de ontstoken speekselklier te verwijderen. Dat gebeurde drie dagen nadat ik in Gieten mijn rentree had gemaakt waar ik op een tweede plaats was geëindigd tijdens een loop over 10 kilometer. Voor de operatie moest ik uiteraard onder narcose en ik merk, nu ik het trainen weer heb opgepakt, dat een narcose meer met je lichaam doet dan je verwacht. Ik ben daardoor namelijk wel wat teruggeworpen in het uitvoeren van mijn trainingsprogramma en mijn volgende wedstrijd zal daarom nog even op zich laten wachten.”

Het woord trainingsprogramma is gevallen en de Bedumse heeft er voor gekozen om als voorbereiding richting een succesvolle rentree binnen het lopen van afstanden van wedstrijden over vijf kilometer en meer, haar trainingen individueel af te werken met, zoals ze het zelf zo mooi zegt, een trainer op afstand. ,,Een goede vriend van mij, Bas Harsema, verblijft in Zuid-Afrika en hij verzorgt mijn trainingsschema’s. Via Skype hebben we regelmatig contact en ik kan niet anders zeggen dat het op deze wijze samenwerken mij uitstekend bevalt. Ik ben gelukkig iemand die prima individueel kan trainen dus vandaar dat ik ook voor deze optie heb gekozen.”

Een trainingsprogramma dat haar weer naar de top van eerst de noordelijke hardloopwereld moet brengen want zo geeft de Bedumse ruiterlijk toe, ze is geen atlete die voor de figuratie naar een wedstrijd toe komt. ,, Ik ga altijd voor het hoogst haalbare want dat moet altijd je doel zijn. Ik weet ook dat het niet altijd gaat zoals jij graag wilt maar als je er voor je eigen gevoel alles aan gedaan hebt om zo goed mogelijk te presteren dan is het minder zuur als het uiteindelijke resultaat een keer tegenvalt. Maar je insteek moet altijd zijn dat je het beste in jezelf naar boven wilt halen.”

 Een instelling die haar goed van pas kwam toen er vanuit het hoge noorden de vraag kwam of ze er niets voor voelde om het cateringbedrijf van haar oude over te nemen. 'Ik kan mij nog goed herinneren dat ik mij altijd al voor het bedrijf van mijn ouders interesseerde en hielp dan ook regelmatig mee. Ik koos er echter voor om de studie Grafisch Vormgeven aan de Kunstacademie te volgen waarbij ik het doel had om uiteindelijk zelf voor de klas zou komen te staan. Maar ik begon steeds meer in te zien dat het lesgeven weleens niet mijn ding zou kunnen zijn. Tegelijkertijd begon bij mij steeds meer het idee te leven dat ik iets als zelfstandige wilde beginnen. Een eigen broodjeshuis was iets wat sterk speelde in mij maar het werd uiteindelijk toch het cateringbedrijf van mijn ouders wat na bijna honderd jaar als familiebedrijf een slagerij is geweest, nu alweer twaalf jaar in de catering aan de weg timmert. Ik moet zeggen, dat ik dat plan direct zag zitten vooral omdat mijn vader de komende drie jaar nog als adviseur, of zoals je het ook mag noemen, helpende hand zal optreden. Natuurlijk had ik daar het beste gevoel bij want op deze wijze blijft de historie van de naam Stiekema, en daar ben ik eigenlijk wel trots op, in Bedum bestaan. Want naast het oppakken van mijn carrière in het hardloopcircuit is dat is iets wat ik echt geweldig vind. Om iets wat je ouders samen hebben opgebouwd nog verder te mogen uitbreiden. Daar heb ik enorm veel zin in wat mede komt door mijn sport ook geleerd heb want ook als sporter ben je altijd op zoek bent naar nieuwe en mooie uitdagingen. Zo kwam ik namelijk op mijn 22e jaar ook in het hardloopcircuit terecht omdat ik wat anders wilde doen, en ik moet zeggen, tussen het hardlopen en het aansturen van een eigen bedrijf zitten veel overeenkomsten. In beide gevallen heb je een winnaarsmentaliteit nodig want anders weet je zeker dat je met je beide niet gaat redden .”

 Een winnaarsmentaliteit die er mede voor zorgt dat de, qua kilo’s’ lichtgewicht uit Bedum via een trainingsprogramma met zeven trainingen per week weer onderweg is naar de top van eerst het noordelijk hardlopen. Een trainingsprogramma waarbij er niet alle dagen gelopen wordt want met grote regelmaat worden de looptrainingen afgewisseld met trainingen op de fiets of krachttrainingen verteld Marleen Stiekema. ,,Zeven dagen per week hardlopen zou ik niet aan moeten denken eerlijk gezegd want door de trainingen te variëren blijven alle onderdelen die nodig zijn om mij nog beter en sneller te maken leuk om te doen.”

Zo komt automatisch haar eerst volgende grote doel als hardloopster ter sprake en dat zal de 4 mijl van Groningen zijn die op zondag 13 oktober georganiseerd wordt. Ooit liep ze daar een tijd van 22.43 over de ongeveer zeven kilometer en niemand hoeft verbaasd op te kijken als Marleen Stiekema dat persoonlijk record nog een keer gaat verbreken. Want de twinkeling in haar ogen geven aan dat we met een serieuze comeback van de ook nog als oproepkracht bij de facilitaire dienst van het UMCG werkzaam zijnde atlete uit Bedum te maken hebben. Een comeback waarbij ze zich op sportief gebied nog iets anders tot doel heeft gesteld. ,,Ik heb in al die jaren dat ik nu hardloop nog nooit een marathon gelopen en dat is toch wel iets wat ik graag wil. Dan denk ik niet aan New York maar meer aan Rotterdam want ook bij een marathon zal mijn insteek zijn om een zo scherp mogelijke tijd neer te zetten.”

De in het verleden soms ook nog als voetbalster actief geweest zijnde Marleen Stiekema, het voetballen, zal wel even naar de achtergrond gaan als ik alles weer op het hardlopen zet, haast zich om te zeggen dat ze daarmee niet bedoeld dat Rotterdam minder allure zou hebben maar dat het groot aantal deelnemers er voor zorgt dat het lopen van een prima tijd in New York bijna tot een onmogelijkheid behoort. ,,New York is zo immens als ik de verhalen mag geloven dat het lopen van een goede tijd bijna uitgesloten is. Ik weet dat ik dat lastig zou kunnen aanvaarden dus waarom zou ik mij daar zelf mee plagen. Dan kies ik liever een marathon waar die kans wel aanwezig is.”

Maar aan het einde van het interview komt ze opeens met een spontane opmerking die eigenlijk alles zegt over haar echte ambities. ,, Eigenlijk hoop ik dat ik er niet eens de tijd voor heb om voor zoiets groots als de marathon van New York of Rotterdam te gaan trainen want dat zou betekenen dat ik het als cateraar dusdanig druk heb dat de noodzakelijke trainingsuren die voor een marathon nodig zijn erbij inschieten. Dat zou betekenen dat het bij een halve marathon als langste afstand zou blijven waarop ik dan maar moet laten zien dat ik weer tot de betere langeafstandslopers in Noord –Nederland behoor want dat gaat er nooit uit, je moet altijd voor het hoogst haalbare gaan”