KRC en Kantens willen terug naar standaardklasse

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Het eerste elftal van KRC werd op zaterdag 1 juni kampioen in de reserve vijfde klasse. Door een 4-0 overwinning in het uitduel tegen de reserves van De Lauwers werd de titel binnen gehaald. Een prestatie dat er voor gezorgd heeft dat KRC het verzoek bij de KNVB heeft neergelegd om met ingang van het seizoen 2013-2014 weer in de standaardklasse te mogen terugkeren.               1371543485NIMG 2579 1

Bron: Ommelander Courant        foto: KRC

Zaterdag 1 juni 2013 zal bij de voetbalvereniging Kantens de Robben Combinatie ingaan als een historische datum. Nog nooit in de ruim tachtig jarige geschiedenis van de vereniging was het namelijk gebeurd dat twee teams van KRC op een dag tegelijkertijd kampioen werden. Een uniek moment volgens voorzitter Wim Hartlief die vol trots verteld dat alles en iedereen binnen de voetbalclub dat moment intens heeft beleeft. ,,Op 1 juni kwam het saamhorigheidsgevoel binnen KRC op een fantastische manier tot uiting. Allen in Kantens waren blij met de kampioenschappen van het 1e elftal en E1-junioren.”

Een geweldige bekroning van een seizoen die wat het eerste team betrof veel mooier eindigde dan men binnen KRC had gedacht verteld Arnold Knot die naast bestuurslid ook speler en aanvoerder van het eerste elftal is. ,,In het seizoen 2011-2012 hadden we een 1e selectie die wat aan de krappe kant was. Dat zorgde er dat seizoen voor dat een echte rol van betekenis in de competitie er nog niet inzat. Na dat seizoen kregen we er een aantal spelers bij wat zorgde voor een duidelijke impuls en kon er gebouwd worden aan een team dat in het seizoen 2013-2014 mee moest spelen om het kampioenschap. Samen met onze nieuwe trainer Paul Knot, die het trainerschap overnam van Reinder Blauwwiekel, begonnen we sterk aan het net achter ons liggend seizoen en deden vrijwel direct mee voor het kampioenschap wat daardoor een jaar eerder gerealiseerd werd dan we verwacht en gehoopt hadden.”

Een ontwikkeling die binnen KRC met enthousiasme werd ontvangen verteld voorzitter Wim Hartlief want de stille wens in Kantens was om na ruim zes jaar weer met het 1e elftal in de standaardklasse terug te keren. ,,Steeds vaker kwamen er signalen dat de spelersgroep, in samenspraak met onze trainer Paul Knot, een terugkeer naar de standaardklasse wel zag zitten. Als bestuur zijn we daar serieus mee aan de slag gegaan wat er toe geleid heeft dat we een aanvraag hebben ingediend bij de KNVB met het verzoek of we mochten terugkeren in de 5e klasse van het standaardvoetbal.”

De woorden van Wim Hartlief worden even later bevestigd door de secretaris Anneke Oosting die de contacten met de KNVB onderhoudt. ,,De KNVB heeft eigenlijk zijn goedkeuring al gegeven maar neemt een dezer dagen nog wel contact met ons als bestuur op want om terug te keren in de standaardklasse moeten er nog wel wat zaken geregeld worden. Wij hebben met Paul Knot bijvoorbeeld een trainer die vanuit onze eigen gelederen komt. Paul is niet gediplomeerd maar het klikt geweldig met de groep. We hopen dan ook dat hij genegen is om eventueel zijn trainersdiploma te gaan halen.” Een opmerking die door Arnold Knot en Willem Hartlief gedeeld wordt waar trainer Paul Knot even later positief op reageert. ,,In het seizoen 2011-2012 had ik KRC regelmatig zien spelen omdat ik door problemen met mijn enkels zelf niet meer kon voetballen. Vaak dacht ik, die groep spelers zou ik wel willen trainen. Niet omdat ik het allemaal heb uitgevonden maar meer omdat ik vind dat een 1e elftal van een vereniging altijd in de standaardklasse moet spelen. Met alle respect voor onze tegenstanders, maar duel als KRC1-CVVB7 of VVK4-KRC1 vind ik helemaal niets en dat gevoel proefde ik, toen ik als trainer bij KRC begon, ook bij de spelersgroep.” De woorden van Paul Knot worden bevestigd door zijn aanvoerder Arnold Knot die aangeeft dat de tijd nu rijp is voor KRC om de stap te maken. ,,Toen het er steeds meer naar uit begon te zien dat het kampioenschap voor ons haalbaar zou zijn merkte je dat het niet alleen binnen de club begon te leven maar in heel Kantens. Want het bijzondere aan KRC is dat we 150 leden hebben op een inwonersaantal van iets meer dan zevenhonderd. Dat zijn er verhoudingsgewijs erg veel wat betekent dat wij als voetbalvereniging een prachtig bindmiddel in ons dorp zijn. Daarnaast klikt het fantastisch met Paul, wat ook voor zijn voorganger Reinder Blauwwiekel geldt, iemand is die de club door en door kent en bereid was om iets te doen voor KRC.” Daar haakt Anneke Oosting direct op in met de opmerking dat ze het werkelijk fantastisch vind dat er zoveel personen bereid zijn om zich in te zetten voor KRC. ,,Toen ik via een voetballende zoon bij KRC terecht kwam werd ik direct getroffen door de grote saamhorigheid binnen de vereniging. Iedereen laat zien dat men samen iets moois in stand wil houden wat ik duidelijk als onze grote kracht zie. Dat gevoel is, nu ik sinds vorig jaar tot het bestuur ben toegetreden, alleen maar sterker geworden. Ik vind het iedere keer weer prachtig als ik hier zaterdags kom en zie dat alles en iedereen bezig is om er weer een mooie voetbaldag van te maken.”

Deze laatste opmerking van de secretaris geeft Wim Hartlief de gelegenheid om de rol van Anneke Oosting er uit te lichten want ze kreeg het in het eerste jaar als secretaris aardig voor haar kiezen. ,,Anneke had eigenlijk niet op een slechter moment binnen kunnen komen want het achter ons liggend seizoen werd ook in Kantens gekenmerkt door veel afgelastte wedstrijden. Dar zorgde direct voor veel extra werk want ze beheert ook het wedstrijdsecretariaat. Maar wij als overige bestuursleden kregen daardoor direct een bevestiging dat we de juiste persoon voor de functie van secretaris hadden benaderd want voor alles vond ze een oplossing. Ik vind, en weet dat alle anderen dat met mij eens zijn, dat het toetreden van Anneke tot het bestuur van KRC een lot uit de loterij geweest.”

De loftuitingen die haar kant opkomen worden door Oosting direct omgebogen naar iets waarbij het niet over haar maar over de club, en het sportpark, De Kooi’ in het bijzonder, gaat. Want, zo geeft ze aan, dat is een punt dat ze graag onder de aandacht wil brengen. ,,Wat ik persoonlijk, en binnen het bestuur komt dit met regelmaat aan de orde, graag zou zien is dat wij in de nabije toekomst lichtmasten rond ons hoofdveld zouden krijgen. Dat zou namelijk betekenen dat onze trainingsfaciliteiten sterk zouden verbeteren. We hebben als vereniging twee senioren, dames en vier jeugdteams. Daar trainen we op een klein veldje mee maar, en Arnold kan dat bevestigen, omdat ook bij de senioren de trainingsopkomst zonder meer goed te noemen is wordt dat steeds meer een kwestie van behelpen voor de trainers.” De woorden van Oosting worden onderschreven door voorzitter Hartlief die daar overigens aan toevoegt dat KRC met de gemeente Eemsmond prima kontakten onderhoud en weet dat de problemen van de voetbalvereniging op het gemeentehuis in Uithuizen serieus genomen worden. ,,We zijn als KRC zeker niet ontevreden over onze gesprekken met de gemeente maar we kunnen ook zeker meegaan met de geluiden dat er de laatste jaren aardig wat geld aan de complexen van De Heracliden, Warffum en Noordpool is besteed. Vandaar dat ik wel durf te zeggen dat wij als KRC vinden dat wij nu ook wel eens aan de beurt zijn met een complex waar nog wel wat aan te verbeteren valt.”

Duidelijke taal vanuit Kantens wat er ook volgt als de eventuele prestaties van het 1e elftal in de standaardklasse tersprake komen. Anneke Oosting en Wim Hartlief hopen dat KRC in de middenmoot kan meedraaien wat voor de in Groningen woonachtige trainer Paul Knot, maar ik ben een echte KRC-man, een optie is die hij wel als haalbaar ziet. ,,Als ik kijk wat voor vooruitgang wij dit seizoen hebben geboekt bij de senioren dan zie ik een plaats in de middenmoot zeker als een reële doelstelling. Uiteraard zullen we wat meer verliezen dan dat we dit seizoen hebben gedaan maar ik weet wel zeker dat wij niet zoals in Usquert gebeurd is, het lachertje van de competitie gaan worden.”

Dat is ook de mening van Arnold Knot, die met zijn laatste opmerking voor een glimlach bij de overige aanwezigen zorgt. ,,Tijdens ons kampioensfeest van vorige week kwam het uiteraard ook tersprake wat onze doelstelling in de vijfde klasse zou worden. Hoe later op de avond hoe mooier de doelstellingen werden maar een sprong er echt bovenuit. Promotie/degradatie wedstrijden spelen tegen Middelstum om een plaats in de vierde klasse kwam namelijk met stip op de eerste plaats te staan waarbij iedereen de verwachting uitsprak dat alle inwoners van Kantens dan weleens op, De Kooi’ aanwezig kunnen zijn om dat spektakel mee te maken. Want dat wil ik tot slot wel even kwijt, KRC leeft in Kantens als nooit te voren.”