Puurvoetbalonline geeft het woord aan ..Wim Bulten(voorzitter Pelikaan S)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Een nieuwe rubriek ontstaat soms spontaan en dat was ook het geval met, Puurvoetbalonline geeft het woord aan….’. Een rubriek waarin iemand vanuit een amateurvereniging over allerlei facetten uit zijn of haar club, en soms daarbuiten, vertelt. De tweede gast in deze rubriek is de voorzitter van Pelikaan S, Wim Bulten.
              wim

Wim Bulten bij de uitreiking van de gouden pluim 2012

In 1961 werd Wim Bulten geboren als boerenzoon in het Groninger Oostwold (gem Leek) waar hij ook zijn jeugd doorbracht. In Groningen doorliep hij de LTS Metaal de middelbare landbouwschool en volgde een groot aantal avondcursussen. In 1983 nam Wim het boerenbedrijf van zijn vader over maar vanwege gezondheidsredenen stopte hij in 1992 met het boerenbedrijf en begon hij als onroerend goed belegger. Wim Bulten bouwde in twintig jaar zijn onderneming uit tot een bedrijf dat er voor zorgt dat er aardig wat huurders zijn die in de binnenstad van Groningen, of daarbuiten, kunnen wonen of werken. De portefeuille van de voetballiefhebber bestaat namelijk uit studentenkamers, appartementen, studio’s winkelpanden en horeca panden. Daarnaast heeft Wim Bulten als specialiteit het aan- en verkopen van onroerend goed in Groningen (ABC transacties) en het verbouwen van clubhuizen. Door onder andere verbouwingen van panden aan de Herestraat, Vismarkt, Brugstraat, en A-straat bepaald de vastgoedeigenaar deels het straatbeeld van de stad Groningen. In 2012 werd Wim Bulten beloond voor zijn werkzaamheden en inzet met een Gouden Pluim van ROOD (rood, jong in de SP) wat betekent dat er twee jaar lang geen klachten over de in vastgoed beleggende Wim Bulten zijn binnengekomen en wat iets is waar hij met recht trots op mag zijn.

Naast zijn werkzaamheden is de inwoner uit Oostwold verder besmet met het voetbalvirus want aan tafel met Wim Bulten is een aaneenschakeling van praten over zaken uit de voetbalwereld waar hij een mening over heeft, zich over verbaast of om moet lachen omdat ze mijlenver van de waarheid afstaan. Dat zorgde voor een prachtige tweede aflevering van de rubriek, Puurvoetbalonline in gesprek met….  de voorzitter van Pelikaan S, Wim Bulten.

Oostwold. Oostwold is mijn dorp en daar bedoel ik mee dat ik er geboren en getogen ben. Het dorp, althans zo voel ik dat, hoort bij mij. Daarom wil ik graag wat terugdoen voor mijn geboortedorp. Noem het trots zijn op waar je vandaan komt waar de voetbalvereniging Pelikaan S een onderdeel van is. Een mooie vereniging waar ik sinds 2 februari 2013  voorzitter van ben en géén eigenaar zoals er vaak beweerd wordt.

Pelikaan S, Een voetbalvereniging die in de vijfde klasse van het zaterdagvoetbal uitkomt waarvan wij als vereniging graag willen dat we wat hogerop zouden voetballen. Dat hoeft echt niet in de topklasse te zijn maar als we binnen nu en vijf jaar in de derde klasse spelen zou dat gewoon fantastisch zijn. Als ik de Voetbal International krijg is het eerste wat ik lees de reportages over verenigen uit de topklasse. Dat zijn vaak geweldige bolwerken uit het amateurvoetbal waarbij ik weleens uitreken wat een seizoen in de topklasse kost als je bovenin wilt meedraaien. Dan praat je al heel snel over bedragen die tussen de drie en vierhonderd duizend euro liggen. Gigantische bedragen waarvan je in alle redelijkheid moet afvragen of je dat wel moet willen als vereniging.”

Clubgevoel, Met Pelikaan S spelen we op een complex waarbij de kantineopbrengsten niet naar de vereniging gaan maar naar een stichting. Dat betekent dat als wij, en waar bijvoorbeeld PKC’83 erg goed in is, eens een feestavond willen organiseren voor onze leden en supporters wij daar als club niets van terugzien. Dat is een fout uit het verleden geweest die niet meer terug te draaien is maar wat gebeurd is Daar kan je wel over blijven zeuren maar dat schiet niet op. In de toekomst zal er misschien wel wat veranderen richting het creëren van een bepaald clubgevoel maar dat zal diezelfde toekomst moeten uitwijzen of dat ook daadwerkelijk gebeurt.”

Organisatie, Mijn stelregel is dat ook bij een amateurvereniging de organisatie goed moet zijn. Zaken moeten goed geregeld zijn want dat is erg belangrijk voor je uitstraling als vereniging. Je moet als vereniging er voor zorgen dat het gezellig is bij jou als club, je moet er voor zorgen dat spelers graag bij je komen voetballen, maar het belangrijkste is dat je ook sponsoren het gevoel geeft dat ze gewaardeerd worden. Ik weet dat ik in sommige gevallen anders denk maar dat wil niet zeggen dat anderen het verkeerd hebben gedaan. Die bekijken het anders aan maar dat wil niet zeggen dat ze het fout hebben gedaan. Anders gedaan betekende toen misschien wel dat men vond dat het zo moest. Daarbij moet je als een nieuw bestuur niet direct van alles moet roepen want je moet eerst maar bewijzen dat je het beter kan.”

Netwerkclub, We zijn bij Pelikaan S op dat gebied op de juiste weg want alleen de laatste twee maanden zijn er 45(!) sponsoren bij gekomen met Koos Gjaltema als nieuwe hoofdsponsor. Dat is een enorm aantal waar wij als club ons voordeel mee kunnen en moeten doen. Sport verbindt mensen of bedrijven met elkaar. Dat betekent dat er op netwerkbijeenkomsten vaak afspraken of deals gemaakt kunnen worden waarbij de portemonnee dicht blijft. Ik zal daar een mooi voorbeeld van geven, Als een speler van ons bijvoorbeeld een stageplek nodig heeft, of een baan zoekt, dan je door het groot aantal sponsoren wat bij je vereniging betrokken is daar wel wat in betekenen. Dan is bij een van je sponsoren misschien wel een stageplaats of baan beschikbaar. Dat gaat, want leer mij de sociale media kennen, als een vuurtje rond waarbij een andere voetballer denkt, dat zou ook datgene zijn wat ik graag zou willen, wat hulp bij het zoeken van een stageplek of baan. Als je daar als vereniging een bindmiddel in kunt zijn dan is dat nu iets wat ik mooi vind en graag met de netwerkclub rond Pelikaan S wil bereiken.”

Rijdende trein, Zo noem ik gekscherend het project om Pelikaan S als club en niet alleen het eerste elftal, naar een hoger plan te brengen weleens maar eigenlijk zit daar wel een serieuze ondertoon in. Want de trein gaat door en stopt niet naar een jaar. Want dat heb ik de voetballers die nu naar ons toekomen ook verteld. Je komt niet voor een jaar want dan heb ik liever dat je wegblijft. Laat een ding duidelijk zijn, er kan altijd iets zijn waardoor je na een jaar afscheid van elkaar moet nemen maar dat is niet mijn insteek wat dit, project’ aangaat. Je begint aan iets wat niet na een jaar moet stoppen en waarvan ik vind dat zoiets ook voor spelers moet gelden.”

Opleidingsplan, Dat is wat ik bij Pelikaan S voor ogen heb want ook de jeugd in Oostwold moet weer trots zijn om de kleuren rood en zwart te dragen. Ik heb vroeger voor Leek gevoetbald maar ergens vond ik dat niets want ik miste toch dat gevoel wat ik bij Pelikaan S wel had maar in mijn jeugdjaren nog maar net bestond en nog niet alle jeugdteams bezet had. Dat clubgevoel bereik je niet met alleen maar spelers van buitenaf aan te trekken die in veel gevallen ook nog eens op leeftijd zijn. Dat is niet iets wat wij als vereniging willen want ook in Oostwold leeft de gedachte, wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.”

Amerikaanse winnaarsmentaliteit, Je kunt wel zeggen dat ik daar een groot liefhebber van ben. Vroeger was ik een grote fan van Johan Neeskens. Een voetballer die alles voor een overwinning wilde geven. Ik weet dat die mentaliteit kweken tegenwoordig wat lastig wordt. Maar bij ons zijn er wel regels waar men zich aan dient te houden. Zo heb ik er een verschrikkelijke hekel aan als iemand in de kleedkamer met een smartphone zit te spelen. Of nog erger, met een muziekinstallatie op zijn hoofd rondloopt. Voetballen doe je samen zeg ik altijd, en in mijn beleving werkt het dan niet als iedereen alleen maar in zijn eigen wereldje leeft. Als een team opereren is namelijk altijd een basis voor succes.”

Sponsoring, Dat is een onderwerp waar ik niet snel over uitgepraat raak want dat is de belangrijkste kurk waar een vereniging op drijft. Sponsoren moet je wat aanbieden waarbij ik als ik ergens anders ben altijd goed mijn oren en ogen de kost geef en kijk of ik zoiets ook op Pelikaan S kan projecteren. Zo ben ik een van de Freon fan De Swan. Dat is een van de skûtsjes van Langweer waarvoor ik als lid van de netwerkclub met enige regelmaat uitgenodigd wordt om mee te varen op een skûtsje. Dat bedoel ik met wat teruggeven aan sponsoren waar bijvoorbeeld PKC ’83 heel erg goed in is. Na een wedstrijd een keer live-muziek regelen en  je sponsoren uitnodigen zorgt namelijk voor een enorm stuk goodwill waardoor de binding tussen sponsoren en club alleen maar groter wordt.”

Vooroordelen, Daar ben ik ondertussen al aardig in gehard. Ik weet dat er verhalen rondgaan die mijlenver van de waarheid afstaan. Samen met mijn vrouw Trees werk ik hard in mijn bedrijf en denk er niet aan om spelers te betalen. Ik hoor bedragen waarvan ik denk, waar gaat het allemaal over. Ik denk dat jaloezie voor velen een reden is om allerlei verhalen rond te slingeren. Wat wij bij Pelikaan S wel doen, en wat bij veel verenigingen gebeurt, is dat onze teams er qua kleding er netjes bijlopen, dat er aan het begin van het seizoen een trainingskampje belegd kan worden, kortom dat de randvoorwaarden in orde zijn.”

Danny Holband, Dat Danny volgend seizoen bij Pelikaan S komt voetballen zijn aardig wat verhalen over rond gegaan en gaan er nog steeds rond. Maar het is allemaal heel simpel uit te leggen. Danny is wel klaar met het reizen door Nederland om zich vervolgens ergens op een reservebank terug te vinden. Het is een vriend van onze zoon Jos en komt hierdoor wel bij ons thuis. Dan praat je natuurlijk weleens ergens over en dat hij er dan vervolgens voor kiest om met Jos te gaan voetballen is iets wat bij veel meer vrienden voorkomt. Dat er dan in dit verband allerlei indianenverhalen de wereld ingeslingerd worden kunnen Danny of ik vrij weinig aan doen.”

KNVB, De bond zou eens moeten leren om naar zijn leden te luisteren. Niemand is er bijvoorbeeld bij gebaat dat de competitie op de onmogelijkste momenten gespeeld moet worden. Leg mij maar eens uit waarom jonge voetballertjes bij temperaturen van rond het vriespunt op moeten komen draven en we vervolgens eind mei al klaar zijn met de competitie. Dat zijn dingen waar ik mij als voetballiefhebber aan stoor. We leven in een tijd dat iedereen graag duidelijkheid wil en dat geldt ook voor de competities. Tegenwoordig wordt er meer, en anders, op vakantie gegaan dan vroeger. Men gaat bijvoorbeeld op wintersport en daar moet je als bond op inspelen. Weekend voor en na de krokusvakantie niet voetballen bijvoorbeeld. Dan weet iedereen waar hij of zij aan toe is en hoeft een wedstrijdsecretaris geen halsbrekende toeren uit te halen om te zorgen dat alle teams aan hun wedstrijden toekomen. Want ook dat is mij een doorn in het oog dat men vooral bij de jeugd plotseling stopt met de competitie. Want niemand maakt mij wijs dat je een jeugdspeler kunt uitleggen waarom zijn competitie, en waarbij ze op de drempel van een kampioenschap staan, niet uitgespeeld wordt.”

Derbydagen , Ik vind het werkelijk een blamage dat de KNVB zo kinderlijk eenvoudig aan derby’s voorbij gaat. Derby’s mogen wat mij betreft nooit op een doordeweekse dag ingeroosterd worden. Als wij nu vijf minuten de competitiewedstrijden die in april gespeeld zijn bij langs gaan komen wij een groot aantal derby’s tegen die op doordeweekse dagen zijn gespeeld. Dan moet je eens kijken wat dat de verenigingen aan inkomsten heeft gescheeld want het maakt nogal wat uit of er bij een wedstrijd 500 of een schamele 100 toeschouwers langs de lijn staan. Maar derby’s zorgen ook voor sfeer, daar werd vroeger al wekenlang over gesproken weet ik nog wel vanuit mijn eigen tijd als voetballer. Het zal misschien wat tijd en energie kosten maar in een tijd dat computerprogramma’s je om de oren vliegen moet er iets te bedenken zijn dat we tot zogenaamde, derbydagen’ komen. Daarnaast kan ook de competitie wel wat langer doorlopen want nu wordt er door geen team meer in het grootste gedeelte van juni gevoetbald. Voor de jeugd kan dat prima en is ook veel leuker voor opa en oma die hun kleinzoon, of dochter willen zien spelen en dat bij temperaturen van rond het vriespunt wel laten. Voetbal is een familiesport waar in mijn beleving de bond zich weleens wat meer bewust van mag worden.”

Hugo Alves Velame, Hugo wordt onze trainer en daar zijn wij als Pelikaan S heel erg blij mee. Hugo is een echte voetballiefhebber en een geweldige trainer. Door zijn eigen vaardigheden dwingt hij bij de spelers respect af want die zien dat hij ze ook daadwerkelijk wat kan leren. Doordat Hugo zijn verplichtingen als jeugdtrainer van FC Groningen heeft kan hij niet altijd bij de wedstrijden zijn. En daar komt het weer, via mijn netwerk ken ik Pascal Mulder(oud-trainer PKC’83) zodat we tot de conclusie kwamen dat wij wel iets voor elkaar konden betekenen waardoor  Pascal samen met Hugo de begeleiding rond het eerste elftal gaat doen. Als vereniging kun je trainers genoeg krijgen maar je moet er wel voor zorgen dat spelers ook komen trainen. Als een trainer die niet veel kost maar vijf of zes spelers op zijn training ziet verschijnen is dat duurder als iemand die iets meer krijgt waar wel alle achttien spelers bij op de trainingen aanwezig zijn. Want dan kom je weer op het teamverhaal, je moet het met elkaar doen en dat geeft ook een goed voorbeeld naar de jeugd. Als die namelijk zien dat iedereen van een eerste elftal traint  ziet ook de jeugd dat het vanzelfsprekend is dat je traint om beter te willen worden.”

Respect, De sociale media is een groot gevaar voor de voetbalsport. Op gastenboeken en andere forums wordt van alles geroepen waar personen of verenigingen zich niet tegen kunnen verweren. Als ik met jou een meningsverschil heb dan bel ik je op of we komen elkaar tegen om dat uit te praten, althans zo ben ik opgevoed. Maar door de sociale media gaat dat tegenwoordig anders en worden er mensen beschadigd door personen die niet weten hoe de vork werkelijk in de steel zit. Dat is een slechte zaak maar aan de andere kant zo werkt het tegenwoordig helaas wel, wie zijn kop boven het maaiveld uit durft te steken komt een keer aan de beurt. Ook op de velden gebeuren rare dingen is een conclusie die ik wel durf te trekken want hoe kun je het verkopen dat een bestuurslid die zijn trainersdiploma’s heeft, en de coaching voor een keer van de verhinderde trainer overneemt, uit de Dug out gestuurd wordt omdat hij ook sponsor is. Of hoe bedenk je het als scheidsrechter dat je van een terras geplukt moet worden omdat spelers eindelijk weleens willen voetballen omdat het allang half drie is geweest. Als arbiter moet je ook soms wat slimmer zijn door bij een belangrijke wedstrijd niet in een clubtrainingspak van de thuisspelende club aan te komen lopen. Dat zijn allemaal zaken die een wedstrijd al in een bepaalde sfeer zetten wat nergens voor nodig is. Ook daar zouden rapporteurs weleens wat scherper op mogen zijn want dat zorgt alleen maar voor agressie op de velden wat we met elkaar nu juist niet willen.”

Passie, Passie is iets wat ik in mensen zoek. Dat vind ik mooi als iemand dat voor wat dan ook heeft. Of dat nu als voorzitter van een voetbalvereniging is of iemand is die dagenlang in zijn tuin aan het werk is maakt mij niet uit. Ik heb een passie voor het amateurvoetbal maar bijvoorbeeld totaal niet voor bijvoorbeeld het Nederlands Elftal. Ik heb daar geen gevoel bij dus gaat mijn interesse daar ook niet naar uit. Ik noem daarom nog een keer weer de netwerkclub wat ik graag rond Pelikaan S tot stand wil brengen. Als je met een goed verhaal komt hoop je dat mensen daar door gegrepen worden. Dat gevoel heb ik bij Louis van Gaal bijvoorbeeld niet. Want die heeft al van alles geroepen sinds hij weer bondscoach is maar draait in mijn beleving teveel met alle windstreken mee. Mijn ervaringen hebben mij echter geleert dat mensen die alleen maar gebakken lucht verkopen het op de langere termijn niet gaan redden.”

Humor, Als je niet over gevoel voor humor beschikt ben je ongelukkig zeg ik vaak want humor is een van de beste medicijnen om voor een lach te zorgen. Toen ik net voorzitter was geworden gingen de idiootste verhalen rond en een daarvan was dat ik als een soort oliesjeik Pelikaan S zou hebben gekocht. We werden het Manchester City van het Noorden genoemd en meer van die soort opmerkingen. Daarom besloot ik samen met een vriend van mij een pak te huren zodat wij als Oliesjeik naar een uitwedstrijd van Pelikaan S konden gaan. De voorpret was al hilarisch maar toen we op het complex aankwamen was het helemaal feest natuurlijk want dat duel werd natuurlijk wel bij juist die vereniging gespeeld waar het artikel over de Oliesjeik vandaan kwam.”

Zo komt er een einde aan een gesprek met Wim Bulten, een voetballiefhebber in hart en nieren. Een met het voetbalvirus besmette man die het mooi vind om de voetbalvereniging uit zijn geboortedorp wat meer op de kaart te zetten maar die ook kan genieten van een derby ergens in de provincie als er maar wel op de zaterdag of zondag gespeeld wordt. Een gesprek waarbij er veel onderwerpen op een vroege maandagochtend in Oostwold tersprake kwamen waarbij de voorzitter van de voetbalvereniging Pelikaan S alle tijd nam om zijn mening  daarover te geven en daardoor een fantastische tweede gast in de rubriek Puurvoetbalonline in gesprek met …. werd.