Puurvoetbalonline geeft het woord aan... Eric-Jan Bijker(CSVH)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Een nieuwe rubriek ontstaat soms spontaan en dat is ook het geval wat, Puurvoetbalonline geeft het woord aan ….’ betreft. Een rubriek waarin we iemand vanuit een amateurvereniging allerlei facetten van het voetbal binnen zijn of haar club en soms daarbuiten bespreekt. De eerste in deze nieuwe rubriek is Eric Jan Bijker, een van de vele vrijwilligers van CSVH uit Hoogkerk.
                     1370668354NIMG 20130525 WA0020

Eric-Jan Bijker in actie voor CSVH 3 tegen de reserves van Helpman

De 27 jarige Eric Jan Bijker mag met recht een bezige bij binnen CSVH en De Held genoemd worden. Jeugdtrainer bij de jeugdafdeling van de voetbalvereniging Hoogkerk en CSVH, De Held, voorzitter van de supportersvereniging van CSVH, en verder is hij als speler van het derde elftal van CSVH niet te beroerd om een bardienst te draaien in de kantine van de zaterdagvereniging uit Hoogkerk. Dat zorgt ervoor dat er een groot aantal uren van zijn vrije tijd opgaan aan activiteiten voor een voetbalvereniging en jeugdafdeling waar hij trots op is.

Trots ‘Dat is wel het juiste woord als ik mijn gevoel over CSVH en De Held zou moeten omschrijven. Voor mij persoonlijk is CSVH een warme vereniging waar ik mij thuis voel. Dat vind ik erg belangrijk en waar ik wat De Held betrof achter kwam toen ik als jeugdtrainer naar een andere vereniging vertrok. Ik kwam er al erg snel achter dat ik de verkeerde keuze had gemaakt en besloot daarom om na een jaar terug te keren bij de vereniging waar ik een beter gevoel bij had en nog steeds heb.”

Het seizoen 2012-2013 van CSVH in vogelvlucht. ‘Als we alleen al kijken wat er met het 1e team gebeurd is dan is dat iets wat alle verwachtingen te boven gaat. Als debutant in de tweede klasse doordringen tot de nacompetitie voor een plaats in de eerste klasse is in een woord geweldig. Dat we in de eerste ronde van de nacompetitie in een tweeluik met Oeverzwaluwen zijn gesneuveld was ontzettend jammer maar doet niets af aan de prestaties van trainer Johan Wardenier en zijn mannen. Daarnaast is het tweede team nog volop in de race om promotie naar de reserve 1e klasse te bewerkstelligen en is het derde elftal kampioen geworden. Dat geeft aan dat er binnen CSVH veel potentie aanwezig is want anders is het onmogelijk om op een zo breed front prima te presteren.”

Jeugdtrainer ‘Ik ben geen schreeuwer langs de lijn als trainer want in mijn beleving werkt dat namelijk niet. Wat ik wel vind dat je als jeugdtrainer duidelijk moet zijn naar je pupillen. Dat werkt namelijk het beste want via allerlei kronkelwegen iets willen bereiken werkt niet. Als jeugdtrainer krijg je overigens wel steeds meer te maken met randzaken. Op de velden zie je toch steeds meer dat ouders de lat in sommige gevallen aardig hoog leggen voor hun kinderen. Een bepaald verwachtingspatroon hebben is prima maar daar moet je kinderen het plezier in hun hobby niet mee ontnemen. Plezier moet namelijk altijd voorop staan. En helaas zie je toch wel vaak ouders die dat weleens vergeten doordat ze hopen dat hun zoon het betaalde voetbal kan bereiken.”

De Held, Als ik De Held moet omschrijven zeg ik als eerste, een bloeiende jeugdafdeling met ruim veertig jeugdteams. Dat is een enorm aantal en we zijn op dat gebied nog steeds groeiende. Dat laatste is echter ook onze grootste zorg want sportpark Hoogkerk is absoluut niet meer toereikend om onze aanwas aan leden te verwerken. Er moet gewoon iets gebeuren waarbij ik nadrukkelijk naar de politiek kijk. Enige maanden geleden hebben wij bij De Held op een zaterdagmorgen een delegatie van de gemeenteraad op bezoek gehad. Iedereen was er het wel over eens dat er wat moest gebeuren maar tussen denken en doen zit vaak wel een verschil. Want we hoeven niet onder stoelen en banken te steken, het draait allemaal om geld en wat ook de gemeente Groningen niet in ruime mate bezit. Maar de situatie wordt op deze wijze wel steeds nijpender en waarbij het doemscenario, een ledenstop, weleens tersprake komt. Dat is overigens iets wat beide moederverenigingen, en ook De Held, tot het uiterste willen voorkomen wil ik graag met nadruk aangeven maar wat als er niets gebeurt vanuit de gemeente op termijn bijna onafwendbaar is.”

Voetbalcapaciteiten ‘ Ik ben geen voetballer die de capaciteiten bezit voor het eerste elftal. Ik voetbal nu in het derde elftal van CSVH en ben daar prima op mijn plaats. We zijn kampioen geworden wat iets is wat altijd leuk is want er zijn genoeg voetballers die niet een keer in hun carrière kampioen zijn geworden. Dus vind ik een titel met welk team dan ook een absoluut hoogtepunt voor mij als voetballer.

Studie, Ik zit op dit moment in mijn afrondende fase van mijn studie Communicatie zodat ik het daar op dit moment redelijk druk mee heb. CSVH en De Held zijn daarom twee prachtige uitlaatkleppen wat overigens ook geldt voor mijn werkzaamheden bij Yankee Doodle hier in Hoogkerk.

Aantal uren binnen CSVH en De Held, Ik denk dat ik zeker tot 20 of meer uren kom wat zeker het geval is als ik de derde helft van ons team er bij optel. Maar zonder gekheid een twintigtal uren per week zijn geen uitzondering wat ik overigens totaal niet als belastend zie. Activiteiten waar je plezier aan beleeft geven alleen maar energie is mijn ervaring. Doordat ik veel activiteiten leuk vind gebeurt het al snel dat je ja zegt tegen iets. Dan is het wel zaak dat je wel moet opletten om niet in je eigen valkuil, een tekort aan tijd, te trappen. Tot op heden is mij dat nog vrij aardig gelukt en dat wil ik graag zou houden.

Fusie, Over een fusie tussen CSVH en Hoogkerk wordt al redelijk lang gesproken en is er een die er in de toekomst vast een keer zal komen. Velen denken dat het voetbal in Hoogkerk daardoor op een nog hoger niveau zal komen te staan. Dat is een mening die ik deel moet ik eerlijk zeggen. Krachten bundelen maakt altijd sterker. Verder is het, nadat je bij De Held hebt gespeeld, eigenlijk heel vreemd dat je na de A-junioren als team uit elkaar gaat omdat een deel naar Hoogkerk en een ander deel naar CSVH vertrekt. Dat zou met een fusie tot het verleden behoren maar is nu nog de realiteit. Maar dat zoiets in de toekomst gaat veranderen is wel duidelijk en waarbij er dan niet raar opgekeken moet worden dat er daarna nog hele mooie dingen staan te gebeuren in Hoogkerk.”

Sponsoren, Daar kan geen vereniging meer zonder want het is tegenwoordig niet meer zo dat de kantineopbrengsten de grootste kurk is waar een vereniging op drijft. Bij veel verenigingen ziet men toch een terugloop in het bestedingspatroon waar de huidige periode van dat het allemaal wat minder gaat in Nederland zeker mee te maken heeft. Dat geldt ook voor sponsoren uiteraard die daardoor toch wat kritischer geworden zijn in met het beslissen waar ze hun reclamebudget aan willen en kunnen besteden.

Talenten, Talentvolle spelers zijn er binnen onze jeugdafdeling genoeg en wat ook niet goed zou zijn als die er niet waren. Een jeugdafdeling met ruim veertig jeugdteams moet een prachtige kweekvijver zijn waarbinnen er aardig door geselecteerd kan worden. Dat moet ook is mijn visie want als je zoals CSVH, dat op dit moment in de tweede klasse speelt, wilt doorgroeien, moet er een gedegen jeugdafdeling onder zitten. Want alleen maar met spelers die van buitenaf komen bereik je alleen maar dat de rest van de club geen binding met het 1e elftal heeft of krijgt.”

Ergernis, Waar ik mij wel eens aan stoor dat jeugdspelers tegenwoordig al benaderd worden door andere amateurverenigingen. Spelers in de E of D-junioren al benaderen is eigenlijk te gek voor woorden. Helaas gebeurt het wel en wat er vaak voor zorgt dat kinderen opeens bij een vereniging spelen waar hun schoolkameraadjes niet voetballen. Ik wil daar wel de opmerking bij plaatsen dat als voetballers samen met hun ouders de keuze maken om ergens weg te gaan en voor een andere vereniging kies ik dat respecteer maar als jeugdtrainer of jeugdbestuurder hoor je niet op jacht te gaan naar jeugdspelers van andere verenigingen.”

Met het laatste onderwerp kwam er een einde aan Puurvoetbalonline in gesprek met … Eric Jan Bijker. Een gesprek in de bestuurskamer van CSVH, de vereniging waar hij zich thuis voelt want dat kwam in het gesprek dat we hadden duidelijk naar voren. Een clubman die, zoals velen, begaan met alles wat er zich rond CSVH en De Held afspeelt en daar op verschillende manieren zijn steentje aan bijdraagt. Na ons gesprek liepen we samen naar buiten en dacht ik dat Eric Jan ook naar huis zou vertrekken. Niets was echter minder waar want zo vertelde hij, ik ga nog even het veld indelen voor, Schijt je rijk’ waarbij we geld inzamelen voor de club. En inderdaad even later zag ik hem over het veld lopen kijkend en metend om tot een aantal vakken te komen wat er voor moest zorgen dat er een leuk bedrag werd binnengehaald voor CSVH/De Held.

Zo kwam er een einde aan een gesprek met een bevlogen vrijwilliger die veel over CSVH, De Held en het voetballen in Hoogkerk vertelde en daardoor een fantastische eerste gast in de rubriek ´Puurvoetbalonline in gesprek met ….´ was.