Bjorn Schutter: Geen dag zonder voetbal.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Het leven van de 16 jarige Björn Schutter bestaat voor het grootste gedeelte uit zijn schoolactiviteiten en voetballen. Want naast dat hij op het veld voor de voetbalvereniging Eenrum uitkomt, is de in Pieterburen woonachtige technicus speler van de B1 van de zaalvoetbalvereniging Leekster Eagles en komt hij in de zaal uit voor de KNVB- selectie onder het 17 district Noord.
1370667534N vb Usquert Eenrum Usquert 19 05 13 0927

Björn Schutter namens Eenrum in actie tegen Usquert. Foto: Ronnie Afman Baflo

Bron: Ommelander Courant

Op zesjarige leeftijd begon voor Björn Schutter zijn voetballoopbaan bij de voetbalvereniging Kloosterburen waar hij al snel gescout werd door FC Groningen. Enkele maanden later werd het talent uit Pieterburen uitgenodigd om gedurende het seizoen op de woensdagsmiddag bij de regionale voetbalschool van de eredivisieclub te komen trainen. De jonge voetballer begon enthousiast aan het avontuur op Corpus den Hoorn maar kreeg al snel in de gaten dat zijn geringe lengte nadelig voor hem was. ,, Ik ben geen speler die het van zijn fysieke kracht of lengte moet hebben. Daar werd echter wel veel nadruk op gelegd wat er voor zorgde dat er na een jaar al een einde kwam aan mijn verblijf op de regionale voetbalschool. “

Na zijn eerste jaar in de E-junioren van Kloosterburen maakte Björn Schutter de overstap naar Eenrum. Daar waren de mogelijkheden om met leeftijdsgenootjes te spelen namelijk groter dan in Kloosterburen waar hij als bijna acht jarige in de D-junioren terecht zou zijn gekomen maar dat was iets was wat de technisch behendige voetballer niet zag zitten. ,,In de D-junioren voetbal je soms al op een groot veld maar, zo vertelt hij lachend, wat ik nog lastiger vond was dat er soms ook C-junioren met dispensatie bij de D-ers mochten voetballen. Dat waren spelers die soms bijna zeven jaar ouder waren. Dat zag ik niet zitten om toen al tegen spelers te spelen die veel te groot en sterk voor mij waren. Maar gelukkig raakte ik daar later steeds beter aan gewend en tegenwoordig maakt mij dat niets meer uit.”

Zijn laatste opmerking dekt de lading volledig want de jonge voetballer, die in verhouding met de meeste van zijn leeftijdsgenoten echt aan de kleine kant is, trekt zijn benen niet terug als hij een duel aangaat. Dat gegeven, het goed gebruiken van je lichaam, leerde Björn Schutter op de voetbalschool van Jan Korte wat nog steeds een periode is waar hij met veel plezier op terugkijkt. ,,Ik mocht op een gegeven moment van mijn ouders naar de Voetbalschool van Jan Korte. Toen merkte ik het verschil tussen de trainingen bij Jan Korte die zelf betaald voetbal heeft gespeeld bij Veendam en Go Ahead, en de trainingen bij eerst FC Groningen en later de selectietrainingen van de KNVB. Bij de voetbalschool van FC Groningen waren de trainingen wel redelijk divers moet ik zeggen maar toen ik in mijn Eenrum-periode door de KNVB werd gescout vond ik de trainingen die we met de selectie onder 12 moesten afwerken van een lager niveau. Toen ik bij Jan Korte kwam was dat een verademing. Daar werd er meer aandacht aan je individuele kwaliteiten besteed en werd daarnaast de nadruk meer gelegd op waar je goed in was.”

Daarmee wil de over zijn eigen kwaliteiten bescheiden voetballer geen kwaad woord spreken over welke trainer dan ook maar geeft hij alleen maar aan dat het soms gebeurt dat er met een bepaalde trainer geen klik is. ,,Dat kan gebeuren maar met Jan Korte had ik dat duidelijk wel want laten we eerlijk zijn, van iemand die zelf in het betaald voetbal heeft gespeeld neem je sneller iets aan dan iemand die dat soort bagage niet heeft.”

Woorden van een voetballer die op advies van dezelfde KNVB overigens wel naar Winsum verkaste omdat de jeugdopleiding van Viboa hoger aangeschreven stond dan die van de Eenrumers. ,,Toen ik in de Groninger selectie onder 12 jaar voetbalde kreeg ik het advies om te kijken naar een club waar de jeugdteams op een hoger niveau speelden. Bij ons in de regio is dat Viboa want daar voetbalden toen, en nu nog steeds, alle teams op hoog niveau. Bij de Winsumers startte Björn Schutter in de D1-junioren om na een seizoen over te gaan naar de C1 van Viboa. Als scholier volgde hij in die periode zijn lessen al aan het Werkman-college waar hij via een klasgenoot in contact kwam met de zaalvoetbalvereniging de Leekster Eagles. ,,Mijn klasgenoot en schoolvriend Youri Wernet voetbalde daar en hij vroeg op een gegeven moment of ik niet een keer mee wilde trainen in Leek. Ze zochten nieuwe leden en vandaar de vraag van Youri of ik interesse had. Ik weet nog goed dat de eerste training eigenlijk wel goed ging want direct kwam men met de vraag of ik bij de Leekster Eagles wilde komen voetballen. “

Dan kijkt de jonge voetballer even naar zijn juist binnenkomende moeder en vervolgt dan zijn verhaal. ,,Ik vond het prachtig dat ik gevraagd werd maar was wel afhankelijk van mijn ouders. Van Pieterburen met het openbaar vervoer naar Leek werd in de avonduren een lastig verhaal maar wat te denken van de uitwedstrijden. Wat dat betreft ben ik mijn vader en moeder erg dankbaar dat ze mij met alle plezier ergens naar toe willen brengen waar ik moet voetballen.”

Dat halen en brengen werd nog erger toen hij als zaalvoetballer uitverkozen werd voor de onder de 17 selectie van de KNVB-selectie district Noord. Dat zorgde voor een nog drukker programma waardoor de veldtraining bij Viboa weleens in het gedrang kwam vertelt de nu Zorg en welzijn studerende voetballer. ,,Op maandag trainde ik bij zowel de Leekster Eagles en Viboa. Dat betekende dat ik in Winsum iets eerder weg ging om vervolgens in Leek even wat later bij de groep aan te sluiten. Dat werd niet door iedereen even goed begrepen en wat ik jammer vond. Want als ik heel eerlijk ben, als men mij laat kiezen tussen het veldvoetbal en zaalvoetbal dan kies ik voor de zaal. Dat is toch meer mijn ding maar waarbij ik blij ben dat er nu een oplossing uit de bus is gekomen waarbij ik zowel op het veld als in de zaal actief kan blijven,”

Want voor aanvang van het achter ons liggend seizoen keerde Björn Schutter terug bij Eenrum waar de jonge voetballer met open armen werd ontvangen. Hij kende de meeste van zijn nieuwe teamgenoten nog want het team wat al vanaf de E-junioren met elkaar samenspeelde was nog bijna volledig intact. ,,Dat iedereen waar ik in de E-junioren van Eenrum mee samenspeelde nog steeds voetbalde maakte de overstap alleen maar leuker. Toen hadden we al een goed team en dat is nog steeds het geval. Dit jaar zijn we in de najaar-en voorjaarsreeks kampioen geworden en daar moeten we ook volgend seizoen met de A-junioren voor gaan.”

Duidelijke taal van een voetballer die enkele weken geleden zijn debuut maakte in het eerste elftal van Eenrum Een prima debuut van de 16 jarige die direct liet zien dat het in de zaal tegen fysiek sterke tegenstanders spelen hem beter had gemaakt. Een constatering waar Björn Schutter zich wel in kan vinden.,, Met de B1 van de Leekster Eagles spelen we in de seniorencompetitie omdat niet alle verenigingen een jeugdteam hebben. Ik moet zeggen dat ik daar ook op het veld profijt van heb als het gaat om het ontwijken van een tackle. Doordat ik nu al een aantal jaartjes tegen senioren speel was de overstap naar het 1e elftal van Eenrum daardoor ook niet echt zwaar moet ik zeggen.”

Dat rechtvaardigt uiteraard de vraag dat als de nieuwe trainer van Eenrum, Ronald Bouwman, hem graag vast bij het 1e elftal wil wat hij dan zal besluiten. Het gezicht van de jonge voetballer spreekt boekdelen als hij zijn antwoord geeft. ,,Mijn vader zegt altijd dat je voor het hoogste moet gaan wat ik wel met hem eens ben maar zo als het nu gaat lukt het ook prima. Ik mag graag voetballen en als ik daar iedereen blij mee kan maken heb ik er geen moeite mee om, en voor welk team dan ook, binnen de lijnen te staan.”