Marinus Siekman(Zuidhorn): Je bent tegenwoordig soms meer Psycholoog dan trainer

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Marinus Siekman is geen onbekende op de Noordelijke voetbalvelden. De oud-doelman begon namelijk in 1997 als seniorentrainer bij PKC’83 maar was daarvoor al als jeugdtrainer actief bij GVAV Rapiditas. Verder bracht zijn eigen voetballoopbaan bij tal van clubs zodat we hier echt van een voetbaldier mogen springen. De oud-doelman is verder iemand met een duidelijke eigen mening die graag bereidt was om een groot aantal vragen en stellingen voor Puurvoetbalonline te beantwoorden

1367488064N12646 438047106286811 871478442 n

Marinus beschrijf je eigen voetbalcarrière eens in het kort: Ik heb mijn jeugd bij GVAV Rapiditas. Doorgebracht tot aan de B-junioren. Als keeper heb ik gespeeld bij, GVAV Rapiditas, DIO Groningen, v.v. Noordwolde, FC Groningen (8 maanden getraind), GVAV Rapiditas en P.K.C.’83. Daarna ben ik op mijn 23e gaan spelen bij D.I.O. Groningen ( in de periode Martin Koeman en Wim Everards) en vervolgens ben ik naar een heel klein clubje in de stad Groningen gegaan, FC Mistral, wat in de tweede klasse van de onderafdeling speelde. Het jaar erop werd ik gevraagd om te komen spelen bij v.v. Noordwolde en daar heb ik twee fantastische jaren beleefd als speler van het eerste elftal. Mocht ik tussendoor zomaar met FC Groningen mee trainen en liep plotseling tussen de grote namen in o.a. Patrick Lodewijks, Henny Meyer, Zigmantovic, Jan van Dijk enz. totdat het mij teveel werd. Ik had namelijk ook nog eens twee bedrijven en omdat ik s’ middags moest trainen op het Oosterpark stadion ben ik naar Hans Westerhof gegaan en gezegd dat ik het voor gezien hield. Ook werd ik in die periode  gevraagd door Kees Mulder om voor het Mac Donald regio team te komen spelen ook daar heb ik heel veel plezier aan beleeft en mooie wedstrijden gespeeld. Na twee jaar v.v. Noordwolde melden zich een aantal clubs met de vraag om er te komen spelen waarvan er een club was waar ik geld mee moest nemen, en dat was GVAV Rapiditas. Maar de keuze was voor mij niet moeilijk want ook bij de club waar het allemaal begon heb ik nog 4 jaar in het eerste gespeeld. Toen dacht ik, de cirkel is rond, maar dat liep echter iets anders nadat ik een afscheidswedstrijd had aan geboden gekregen van GVAV Rapiditas kwam ik bij Oosterparkers terecht en werd ik tussentijds nog weer gevraagd door G.V.A.V. als stand in de tweede helft van de competitie. Daarna werd ik benaderd door PKC’83 om voor een jaar bij hun te komen om daar vervolgens te komen spelen om daarna trainer te worden en dat heb ik toen gedaan.

Wat doe je in het dagelijkse leven: Ben servicemonteur bij CWS Ned. BV in ‘s-Hertogenbosch verantwoordelijk voor de regio noord.

Wat is volgens jou het grootste verschil tussen het trainen van junioren en senioren: Ik ben drie jaar hoofdtrainer van de C-junioren geweest bij GVAV Rapiditas, een prachtige leeftijd groep, leergierig, veel beleving, verschillende culturen, en daar zie je wat de voetballers gaan worden. Toen, werd je als club minder snel afgeroomd door de BVO’s dan nu. Nu gaan ze op steeds jongere leeftijd naar een BVO maar als ik alleen al kijk wat er toen bij mij in de C1 rondliep schrik je daarvan, daar kan je een aardig elftal van neer zetten. Senioren is anders praat je ook over hele andere dingen dan bij de junioren ik ben vooral geïnteresseerd in de mens verschillende karakters vind ik interessant. Van mij mogen ze best ook wel wat moeilijk zijn, kan ik prima mee uit de voeten. Verder hoop ik altijd dat ze hun probleem niet op verkeerde plekken neer gaan leggen als die er zijn, zonder bij mij te komen en er over te praten. En spelers met een groot ego heb ik moeite mee, en hoop dan altijd maar dat zelfreflectie een keer komt

Hoe diep gaat het contact met je spelers. Wil je bijvoorbeeld weten wat ze verder bezighoudt naast het voetballen: Zeker is dat interessant om te weten hoe het er bij staat qua privé, werk, studie. Ik verneem graag direct of er iets aan de hand is. Als ze een zware dag op hun werk hadden wil ik dat graag weten want dat zie je terug in de trainingen. Bij sommige spelers moet je de rem er dan even op zetten, het blijven wel mensen die met hun hobby bezig zijn. Verder wil ik altijd midden in de groep staan wil even iets met ze kunnen drinken, en pik ze ook wel op als ze geen vervoer hebben. En geloof me, als ik er boven moet staan zullen ze vernemen dat ik er ben. Voetbaltrainer zijn is niet alleen maar een aantal trainingen voorbereiden en geven, andere dingen zijn soms misschien wel belangrijker geworden want tegenwoordig ben je er soms bijna psycholoog bij.

Jij bent al een aardig aantal jaartjes als trainer actief in het amateurvoetbal. Wat is het grootste verschil tussen nu en zeg maar vijftien jaar geleden: Meer complexen met kunstgrasvelden, spelers met meer interesses dan wij vroeger hadden, minder zondagclubs, en de verenigingen worden bij de jeugd steeds sneller afgeroomd worden door BVO’s.

Voor Johan Cruijff was bijvoorbeeld het 4-3-3 systeem heilig hoe denk jij daarover en welk systeem heeft jou voorkeur: Wat El Salvador heilig vind ben ik het wel mee eens, met drie spitsen spelen is natuurlijk het mooiste wat er is. Alleen kan je ook drie spitsen bij elkaar laten spelen met veel diepte en dreiging vanaf de zijkanten. Veel druk naar voren zetten en dominant spelen gaat mijn voorkeur naar uit. Maar echte vleugelspits, mensen met een actie, goede voorzet, dat blijft voor mij fantastisch om te zien. Verder wil ik daar aan toevoegen dat elk systeem wat je speelt natuurlijk afhankelijk is van het materiaal wat beschikbaar is.

Jij vertelde enkele weken geleden op de avond in café Koning, ik was vroeger een echte winnaar. Hoe vertaalde zich dat in een wedstrijd: Altijd willen winnen, daar trainde je drie keer in de week voor. Ik kon er slecht tegen als iemand zijn best niet deed. Ik ging daar wel ver in dat heeft mij ook gebracht naar wat ik graag wilde. En ik kan rustig zeggen dat ik menig punt verzameld heb voor het team waar ik voor speelde.

Wat vind jij van het niveau van de keepers in de eredivisie: Tja, niet best! Als ik kijk naar PSV, Ajax en Feyenoord moeten daar normaal gesproken toch de beste keepers zitten. Het tegendeel is echter waar. Beide reserve doelmannen van PSV (Tyton) en Ajax (Gillissen) vind ik beter dan wat er met Waterman en Vermeer onder de lat staat. Alleen bij Feyenoord doet Mulder het wel aardig alleen die moet meer doorgroeien. Ik vind hem bijvoorbeeld dit jaar niet beter dan het vorige seizoen. Toch denk ik dat Zoet volgend jaar in Eindhoven onder de lat staat en de schoonzoon(Gillissen) van onze directeur (een echte PSV man) van CWS Ned. B.V. bij Ajax. Mijn voorbeeld was trouwens Piet Schrijvers. Dat was een doelman waar de spitsen bang voor waren want als die uit zijn doel kwam kon je maar beter opzij springen want anders ging je gewoon mee.

Het mooie aan het trainen van een team vind ik: De kennis die je zelf hebt proberen over te brengen naar de groep, voetballers beter maken, en de betrokkenheid houden nadat je zelf gestopt bent als voetballer.

Als hoofdtrainer moet je ook goed op de hoogte zijn van wat er zich binnen de rest van de vereniging afspeelt: Is ook zo, de bedoeling is om vooral in het begin veel te zien en je oor goed te luister leggen. En weten wat er speelt binnen de vereniging, wedstrijden van het tweede, derde en de A-junioren volgen en ook is het contact met supporters verschrikkelijk belangrijk en dan vooral na de wedstrijd.

Jij bent een tegenstander van het spelen op kunstgras. Kun jij uitleggen waarom dat jouw mening is: Iedereen pocht zo over dat kunstgras, je kunt er altijd op trainen/spelen nou ik heb andere ervaringen met kunstgras. In de periode dat er sneeuw lag waren wij niet in de gelegenheid om te trainen. Je mag er simpelweg niet op als er sneeuw op een kunstgrasveld ligt. Maar de gemeentes laten liever hun mensen in de keet zitten, dan ze een veger in de hand te drukken en over het veld heen te laten halen en dat vind ik ergerlijk. Heel frustrerend was het vervolgens ook nog eens dat aan het einde van de periode dat we niet konden trainen op de donderdag de dooi inviel. Vervolgens moesten we op zondag, gewoon’ tegen Harkstede spelen nadat we twee weken niet getraind hadden. En als ik heel eerlijk ben dat kan toch nooit de bedoeling zijn. Verder is het recht opstaan voetbal wat er gespeeld word, waar door er veel dingen van het echte voetbal verdwijnen. Het voetbal is terughoudender geworden ook het dempende vermogen en de gevolgen van het vallen kan als negatief ervaren worden. Ook zie je geen smerige broekjes meer, en in de zomer met veel zon is het net of je in een bandenfabriek loopt, zo stinkt dat rubber. Ook levert het veel fysieke problemen op gewrichten enkels en knieën maar dat is meer bij de al wat oudere spelers. Nee, geef mij maar gras want dat ruikt ook nog eens heerlijk.

Welke trainer in het betaalde voetbal springt er voor jou bovenuit op dit moment en waarom: Frank de Boer, doet het knap met AJAX. Je kon in de periode Martin Jol heel duidelijk zien dat Jol geen fan van het Nederlands voetbal is.

Als trainer moet je tegenwoordig meer kunnen brengen dan alleen maar de trainingen verzorgen en het coachen op de wedstrijddag: Wat ik al eerder zei, je bent er haast psycholoog bij, want wat mij vooral tegenvalt dat veel spelers het mentaal laten af weten als het even tegen zit.

Wat is de zogenaamde beginnersfout die ook jij misschien gemaakt hebt: Om ergens te vroeg of te laat binnen te stappen, het is nog altijd de kunst om op het juiste moment ergens binnen te stappen. Wil wel altijd een vereniging en geen club binnen een club.

Vaak wordt er beweerd dat keepers als trainer minder goed uit de verf komen dan veldspelers. Waarom deel jij mijn mening dat zoiets complete onzin is: Dat is wel heel gemakkelijk zoiets roepen. Er zijn immers ook veel meer voetballers dan keepers. Dikke flauwe kul zulke opmerkingen. Ik vind dat er te veel wordt geroepen en vooral op TV. En vervolgens vliegen de kopieën daar van over de velden.

Types als Royston Drenthe en een Mario Balotelli horen in mijn ogen niet op een voetbalveld thuis. Deel jij mijn mening: Nee, ik vind dat het voetbal altijd al te maken heeft gehad met spelers met zowel binnen als buiten het veld, speciaal’ gedrag. Als ze het goed doen kan ik er ook enorm van genieten. Kijk naar George Best, Diego Maradonna, Paul Gascoigne en Luis Suarez enz. het gebeurt gewoon en vervolgens kunnen ze altijd wel weer ergens ter wereld bij een club terecht.

Dat FC Groningen nog meespeelt voor een plaats in de play offs zegt veel over de kwaliteit van de eredivisie of is Groningen beter dan we denken: Nee, zeker niet ik vind de eredivisie wel heel leuk en vind wel dat Groningen beter had gekund dan dat Maaskant heeft laten zien. Het verbaast mij nu hij weg gaat dat de ene na de andere jeugdspeler mag debuteren en dat er spelers zijn die in het begin op een zijspoor stonden nu opeens in de basis werden gezet om vervolgens tot de betere spelers behoren. Persoonlijk denk ik dat Maaskant de keuze is gesteld door Veldmate en Nijland, stoppen met kapitaalvernietiging of je gaat per direct weg.

VCG uit Geestbrug(Gemeente Coevorden) heeft bij de KNVB het verzoek ingediend of ze, gezien de kosten geen trainer meer hoeven te contracteren. Dat vindt jij een hele slechte zaak voor het amateurvoetbal: Dit gaat nergens over. Geen bestaansrecht lijkt mij, of kunnen ze daar volstaan met een spelleider.

Wat zijn specifieke karaktertrekken die vroeger bij jou als speler en nu als trainer passen: Als speler dat ik negentig minuten lang tegen de scheidsrechter en medespelers praatte. Ik vind ook dat zoiets moet kunnen tegen een scheidsrechter zolang je maar niet beledigend word, want dan vraag je niet om een kaart, maar dan smeek je erom. Ik hoor overigens wel vaak, dat jij nooit geel, of nog erger rood krijgt is onbegrijpelijk. Maar tot nu toe ben er altijd mee weg gekomen. Als trainer kan ik niet altijd om gaan met de weekendjes weg die spelers ondernemen tijdens de competitie. Daar word wel een lacherig over gedaan, je heb je immers zelf aan gemeld voor selectie voetbal en dan weet je dat daar bepaalde verplichtingen bij horen. En je kunt toch je mede spelers ook niet laten zitten van ach, die redden zich wel. Zulke dingen kwamen in mij niet op was er altijd.

Wat vind jij persoonlijk de beste trainer waar jij als speler onder getraind hebt: Van iedere trainer leer je wel iets er blijft altijd wat van hangen waar je nu als trainer wat mee kan. Het is niet altijd belangrijk om namen te gaan noemen. Maar voor bijvoorbeeld Fred Hansen had ik veel waardering. Ik heb hem als trainer bij GVAV Rapiditas meegemaakt. Ondanks dat hij nog jong was deed hij het fantastisch alleen dacht het bestuur er toen anders over.

Moeten spelers je als trainer aardig vinden: Nee, probeer ze wel voor mij te winnen, maar die speler moet niks, je moet willen maar en dat vind ik wel belangrijk, je moet elkaar wel respecteren.