Peter Klunder(Gronitas): Ook zonder jeugdafdeling kan een voetbalclub prima bestaan

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Peter Klunder voetbalt sinds 2002 voor de voetbalvereniging Gronitas. De toen nog middenvelder kwam eerst uit voor het zondagteam maar sinds 2006 komt hij uit voor zaterdag 1 en over het hoe en waarom hij nu voor Gronitas zaterdag1 speelt, en wat voor team of het is, vertelt de tegenwoordig in de verdediging spelende voetballer in onderstaand vraaggesprek.

 1366976415Nfoto peter

  Peter Klunder Gronitas zaterdag 1

 Peter jij voetbalt sinds 2002 voor Gronitas nadat je daarvoor voor 1e klasser Stadskanaal uitkwam. Waarom de overstap: Ik speelde bij Stadskanaal omdat ik in die periode nog in Veendam woonde.Tijdens het tweede jaar dat ik bij Stadskanaal speelde ben ik verhuisd naar Groningen. Paulo Assorgia speelde toen bij Gronitas en die kende ik al van mijn Appingedam tijd, en belde mij en zei dat ik bij Gronitas moest komen spelen.

In 2006 maakte je de overstap naar de zaterdagafdeling van Gronitas dat toen in de zesde klasse uitkwam en je schrok je kapot van het niveau: Nou zo erg was het niet. Wij zijn met veel jongens/vrienden van de zondag naar de zaterdag afdeling gegaan en wisten dat we in de zesde klasse moesten beginnen. Een paar elftallen vielen echt uit de toon maar er waren zeker ook redelijke elftallen bij. Het mooie was dat we direct de eerste thuis wedstrijd verloren van Siddeburen met 0 tegen 4. Daar praten we nu nog over.

Zijn Stadskanaal en Gronitas de enige twee verenigingen waar je voor bent uitgekomen: Mijn hele jeugd heb ik gespeeld bij Veendam 1894. Vanaf de A jeugd ben ik naar, doet zeer om te zeggen het inmiddels niet meer zijnde, BV Veendam gegaan, en heb daar 3 jaar gespeeld. Daarna heb ik drie jaar voor Appingedam gespeeld maar kwam niet echt in de basis waarna ik voor Stadskanaal koos.

Jullie grossieren de laatste jaren in kampioenschappen en periodetitels maar dat zit er dit seizoen niet in. De reden is jullie gemiddelde leeftijd: Wij zijn vanaf de zesde klasse doorgestoten naar de derde klasse. Een prima prestatie. Maar inderdaad de gemiddelde leeftijd wordt er niet jonger op en vaak is de jongste speler van ons een de oudste van de tegenpartij. Dit jaar is te wisselvallig van ons. Goede series wedstrijden worden afgelost met slechte. We staan nu middenin en zijn nog niet eens veilig. Maar we hadden ook niet de illusie om kampioen te worden. Als je met onze insteek middenin de derde klasse draait dan doe je het uitstekend. Het gaat om ons de gezelligheid zowel binnen als buiten het veld. Binnen het veld doen we ons uiterste best en nadien zoeken we vertier in de kantine of plaatselijke kroegie. De ambiance met leuke goede elftallen zoals Marum, Lycurgus en natuurlijk Groen Geel in de derde klasse bevalt ons prima.

Jou bijnaam is helikopter als ik voetbalnoord mag geloven. Dat komt omdat je constant met je armen loopt te maaien of heeft dat een andere reden: Fout antwoord: omdat ik uit stilstand heel hoog kan springen. Goed antwoord: omdat ik vaak met mijn “dingetje’ loopt te zwaaien onder de douche.

Het scoren van meer dan drie keer per seizoen schijnt voor jou erg moeilijk te zijn dus ik denk dat je een van de sterkhouders in de verdediging van Gronitas bent: Ik ben nooit een scorende speler geweest. Toen ik jonger was speelde ik altijd middenveld maar ondertussen is het de achterhoede geworden.

Jou teamgenoot Jeroen Schut gaf aan dat hij wel hoopt dat Gronitas zijn eigen thuis op Corpus den Hoorn krijgt. Ik neem aan dat jij het helemaal met Jeroen eens bent: De FC Groningen wil graag ons veld op Corpus den Hoorn zodat alle teams van FC Groningen bij elkaar trainen. Ik heb er goede hoop in dat wij ergens op sportpark Corpus den Hoorn een nieuwe bestemming krijgen.

Een carrière is niet iets wat jij ambieert, of juist wel: In de periode dat ik bij BV Veendam en Appingedam speelde zette ik alles aan de kant voor voetbal. Ik voetbal nog steeds met passie maar zet niet alles ervoor aan de kant. Gelukkig hoeft dat bij ons elftal ook niet.

Dat Gronitas wegens ruimtegebrek de jeugdafdeling heeft moeten afstoten zal op termijn de ondergang van de club kunnen betekenen: Verenigingen die putten uit een grote jeugdafdeling hebben natuurlijk een voordeel mits deze spelers ook de overgang maken naar de senioren van dezelfde club. Je ziet in Groningen vaak dat spelers vanaf de A-jeugd naar een andere club gaan omdat daar vrienden spelen. Tevens denk ik niet dat geen jeugd de ondergang betekent voor een vereniging. Een goede/grote jeugdafdeling kost veel geld en je moet wel velden beschikbaar hebben. In Groningen zijn zoveel clubs dat niet elke club zijn eigen jeugd kan hebben. Ik voetbal nu 12 jaar bij Gronitas en ook zonder jeugd kan het prima alleen moet je dan op een andere manier aan spelers komen.

De play offs naderen voor FC Groningen voor een plaats in de Europa League en dus heeft bij Groningen de waan van de dag geregeerd rond het wel of niet verlengen met Robert Maaskant: Je moet als club keuzes maken en op het moment van deze keuze speelde Groningen al een heel jaar slecht en niet aanvallend. Dus dat de waan van de dag geregeerd heeft vind ik niet. Schijnbaar pakt deze keuze heel goed uit want sinds bekend is dat Maaskant volgend jaar weggaat, heeft de FC voor de 4e keer op rij gewonnen en is er nog kans op Europees voetbal. Zou voor de club fantastisch zijn.

Dat Ajax voor de derde keer achtereen kampioen gaat worden betekend dat PSV de bezem door zijn organisatie gaat halen: Zoals het nu lijkt wordt Amsterdam kampioen en is het een drama seizoen met veel rumoer en akkefietjes (Lens en Pieters) bij PSV. Ajax heeft de goede weg ingezet en dat zal volgend jaar doorzetten. PSV zal dingen moeten veranderen, of dat altijd op organisaties vlak moet, valt te betwijfelen. Een goede laatste man hebben zij volgens mij meer aan. Of zoals Rene Gijp al zei: Gewoon Manolefje terug halen.

Jullie voetballen niet altijd in jullie sterkste opstelling. Vind jij dat zoiets op derde klasse niveau nog kan: Ja, dat is de insteek van ons elftal. Het afgelopen jaar hebben we wel steeds vaker de afweging gemaakt: is iemand fit genoeg of niet om te spelen. We spelen in de derde klasse, wat betekend dat andere elftallen gewoon 2 keer trainen en zaterdag allemaal fit zijn. Spelers bij ons kunnen gerust een keer training overslaan of een weekendje weg maar ze spelen pas weer als ze fit genoeg zijn voor het niveau. Daarnaast heb ik de ervaring dat de beste spelers niet altijd een garantie is voor de beste prestaties. Ik zie graag spelers die met hun hart spelen.

Wat doe je in het dagelijks leven: Ik werk op de afdeling Financiën bij de Sociale Dienst in Groningen.