Voor Marijke van Beek ( Burgemeester gemeente Eemsmond)kent de voetbalsport weinig geheimen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Voor Marijke van Beek stonden de laatste weken van april bol van de spanning.

 

Voor Marijke van Beek stonden de laatste weken van april bol van de spanning.

                                    fotomarijke_van_Beek

 

Burgemeester Marijke van Beek voor aanvang van het duel tussen het RWE-team en FC Groningen wat op 30 juni 2009 in Roodeschool gespeeld werd.   foto: archief gemeente Eemsmond

Een spanning die te snijden was voor de op 29 april zevenenvijftig jaar geworden burgemeester van de gemeente Eemsmond. Dit heeft echter helemaal niets te maken met welke crisis dan ook in haar gemeente maar met de ontknoping van de eredivisie wat het seizoen 2009-2010 betreft. De in Haaksbergen geboren Tukkerse is namelijk een echte wat het supporter zijn van een voetbalclub betreft. In haar jonge jaren beklom ze de trappen van het voormalig Diekmanstadion om daar de spelers van FC Twente aan te moedigen. Marijke van Beek begint te lachen als ze verteld over deze voor haar prachtige periode.

,We, mijn zusje en ik, gingen iedere zondag met vader naar een amateurwedstrijd in de buurt van Haaksbergen wat op een gegeven moment ingeruild werd voor FC Twente wat mij betrof. Als ik naar Twente ging kocht ik een staanplaats maar doordat ik een meisje met een geringe lengte was werd ik door de supporters steeds naar voren geschoven zodat ik de wedstrijden van mijn favorieten goed kon volgen. In die tijd werden voetbalwedstrijden trouwens maar weinig door dames bezocht iets wat we ons nu nauwelijks meer kunnen voorstellen"

Marijke van Beek noemt de spelers uit die tijd nog moeiteloos op en zo passeren de bij veel voetballiefhebbers bekend in de oren klinkende namen als Piet Schrijvers, Epi Drost, Jan Jeuring en Eddy Achterberg bijgenaamd, de Keu" de revue en komt ook oud-trainer Kees Rijvers ter sprake.

, Kees Rijvers is in de jaren zeventig heel belangrijk geweest voor FC Twente door bijvoorbeeld de broertjes Rene en Willy van der Kerkhof door te laten breken al haalde hij ze later wel naar PSV waar hij toen trainer was. Dat is trouwens inherent aan het betaalde voetbal dat de grotere clubs de talenten bij kleinere clubs weg kopen. Grotere clubs staat echter per definitie niet voor rijk want als ik zie dat bijvoorbeeld in het buitenland Real Madrid, wat een enorme schuldenlast heeft, toch Christiaan Ronaldo overneemt van Manchester United dan zou dat in mijn ogen niet moeten kunnen. Daar zouden de overkoepelende organen, FIFA en UEFA, meer paal en perk aan moeten stellen."

In de oma van vijf kleinkinderen zijnde burgemeester treffen we een voetballiefhebster die zich ook verdiept in de tactiek die de diverse teams spelen. Dat levert haar regelmatig een compliment op van haar zoon Erik die als jeugdtrainer bij de A1 van Rigtersbleek uit Enschede actief is. Zelf vindt ze dat het wel meevalt met haar kennis wat de voetbalsport betreft maar in het gesprek dat we hadden bleek haar zoon wel degelijk het gelijk aan zijn zijde te hebben. Vol vuur verteld ze namelijk over het doelpunt van Marco van Basten in de finale van het Europees kampioenschap in 1988 tegen Rusland wat ze nog steeds beschouwd als een van de mooiste doelpunten die ze ooit gezien heeft. , Dat was een geweldige goal, helemaal doordat vanaf de positie waar Marco van Basten stond het eigenlijk onmogelijk was om te scoren wat eens te meer aangaf wat voor een groot voetballer hij in die jaren was."

Maar over de FC Twente, wat echt haar club is, verteld ze met dezelfde passie en roemt ze de rol die diverse mensen binnen club vervullen of hebben vervuld. , FC Twente heeft een belangrijke rol in de regio en op alle posities zitten zeer bekwame mensen. Voorzitter Joop Munsterman maar ook een Jan van Halst zijn naast trainers als in het verleden Fred Rutten en Erik Ten Hag en nu Steve Mc Laren, Alfred Schreuder en Kees van Wonderen heel belangrijk voor de voortgang van de club. Maar we moeten ook de rol van de raad van commissarissen niet onderschatten want die zorgen via hun uitgebreide netwerken voor kontakten wat FC Twente stapsgewijs als club op een hoger niveau moeten brengt."

Dat die stappen voorwaarts gaan lukken voor de club uit Enschede is Marijke van Beek van overtuigd maar of dat laatste ook geldt voor het behalen van de landstitel durft ze niet met zekerheid te zeggen , Nu we in de laatste fase van de competitie zitten komt het er op aan om de rust te bewaren maar tegelijkertijd moet je ook durf tonen. En dat laatste is wat er bij ons nog wel eens aan ontbreekt, we stralen dat ten opzichte van de Randstad soms te weinig uit."

Marijke van Beek,voor haar latere werkgever AMRO heeft ze weleens  met een damesteam  gespeeld waarin ze het genoegen smaakte om een goal te maken, ook hinder van de spanning wat de slotfase van de competitie in de eredivisie betreft. Het duel AZ-FC Twente, wat via Eredivisie Live werd uitgezonden, heeft ze die avond namelijk niet gevolgd. , Ik ben heel eerlijk, de spanning was mij te groot omdat ik bang was dat het tegen AZ, wat ik ook een prima ploeg vind, wel eens fout kon aflopen. Ik leef namelijk intens tijdens de duels die Twente speelt wat ik trouwens ook een keer deed toen ik op uitnodiging aanwezig was bij een wedstrijd tussen FC Groningen en FC Twente in de Euroborg. Ik had me voorgenomen om me neutraal op te stellen maar toen ik de rode shirts het veld op zag komen vergat ik dat op slag en stond ik als een echte Twentesupporter te juichen toen we scoorden."

Ook het amateurvoetbal uit de regio waar ze is opgegroeid volgt ze nog alleen nog maar  door haar zoon  Erik en schoonzoon Daniel Nijhof welke laatste als aankomend talent door een zware knieblessure een carrière in het betaald voetbal in rook op zag gaan. Het lijfelijk aanwezig zijn bij wedstrijden van de amateurclubs uit de gemeente Eemsmond gebeurd alleen als haar aanwezigheid als burgemeester gewenst is.

, Dat ik privé niet bij verenigingen uit de Eemsmond kom is puur een tijdsprobleem want mijn werkweek is vaak dusdanig gevuld dat weken van zeventig uur geen uitzondering zijn. Verder liggen mijn roots in Twente waar nog een groot deel van de rest van de familie woont en we verder regelmatig bij een wedstrijd van FC Twente aanwezig zijn. Niet meer ieder thuisduel maar gelukkig nog wel zeer geregeld.

Geregeld genoeg om een oordeel over het huidige team te mogen geven en ze met deze analyse laat blijken, in tegenstelling tot wat ze zelf beweerd, heel veel verstand van het spelletje te hebben. , In het huidige team vind ik Theo Jansen een geweldige voetballer waarbij ik er direct aan toevoeg dat ik zeer veroordeel dat hij met drank op achter het stuur een ongeluk heeft veroorzaakt. Als speler is hij echter heel belangrijk voor het team maar dat vind ik ook van Bryan Ruiz die dit seizoen veel belangrijke goals voor ons heeft gemaakt. Daarom snapte ik Kenneth Perez enkele weken geleden ook niet toen hij voor de camera een hele belangrijke goal van Ruiz afdeed met de opmerking dat het een teamprestatie was. Dat zijn geen slimme uitspraken want mensen uit landen als Costa Rica, waar Ruiz vandaan komt, gaan daar heel anders mee om. Maar alle spelers willen, al zeggen ze van niet, graag in de belangstelling staan en Perez voelde dat hij in de hiërarchie binnen het team naar het tweede plan werd verdrongen vandaar die opmerking. Maar bij Ruiz ging die opmerking een rol spelen. Een week later miste hij namelijk een opgelegde kans wat bij Ruiz normaal gesproken een goal betekend. De opmerking van Kenneth Perez kan straks wel eens van beslissende invloed  voor wat betreft het kampioenschap zijn geweest."

Maar Marijke van Beek moet nog even geduld hebben voordat de ontknoping valt want voordat de laatste speelronde in de eredivisie zou worden afgewerkt lag het in de bedoeling dat eerst op 25 april de bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax op het programma zou staan. Maar de KNVB heeft besloten om de finale over twee duels uit te smeren daar de kosten om de wedstrijd in goede banen te laten lopen in Rotterdam ruim een miljoen euro zou bedragen . Marijke van Beek kan zich daar net als iedere andere voetballiefhebber mateloos over opwinden. , Mensen die rond wedstrijden bewust herrie schoppen mogen zich wat mij betreft geen supporter noemen. Dat zijn geen liefhebbers en horen dan ook niet in een stadion thuis. Ik snap best dat er veel emotie bijkomt kijken als het om je favoriete club gaat maar dat heeft niets te maken met het vandalisme wat we tegenwoordig in en rond de stadions meemaken." Dan ziet ze vele malen liever dat de bezoekers als ze na een wedstrijd huiswaarts keren, zoals bij FC Twente gebeurt, een prettige avond toegewenst krijgen bij het verlaten van het stadion.  Zo zou het overal moeten zijn maar helaas denk ik voordat zoiets in alle stadions gebeurt we een groot aantal jaren verder zullen zijn."

Wat geen jaren meer duurt is dat de FC Groningen over enkele weken, op 3 juli om precies te zijn, de gemeente Eemsmond bezoekt voor het tweede duel tegen het RWE Eemsmondteam. Dit duel is een onderdeel van het sponsorcontract dat het energiebedrijf afsloot met de eredivisieclub. Als burgemeester heeft ze toen haar steentje bijgedragen om er voor te zorgen dat de gemeente Eemsmond ook wat zou merken van deze sponsorovereenkomst waardoor gedurende een periode van drie jaar vele activiteiten door en met de FC Groningen georganiseerd zullen worden in de gemeente Eemsmond. ,Dat is een prachtig initiatief waar we als gemeente natuurlijk zeer positief mee in het nieuws komen. Ik hoop dat het in Uithuizermeeden op 3 juli een even prachtige feest wordt als vorig jaar in Roodeschool want dat was in een woord geweldig."

Een ander festijn hoopt ze eerst op 2 mei te beleven als haar club. FC Twente voor de eerste keer in de historie landskampioen is geworden. Dan zal Marijke van Beek nog wel eens terugdenken aan haar jeugdjaren toen ze in het Diekmanstadion het nummer, eenmaal zullen wij de kampioenen zijn" mee zong. Een lied wat, mocht Twente de titel behalen, in de gehele regio gezongen zal worden volgens de fanatieke FC Twentesupporter.

De regio gaat het eventuele kampioenschap, ik ben nog een beetje voorzichtig, van Twente uitbundig vieren daar ben ik van overtuigd en dat zou ik prachtig vinden want de regio verdiend het om de kampioen van Nederland in hun midden te hebben. Het is en een regio waarin hard gewerkt wordt en FC Twente is daar zeker een voorbeeld van."

Mooie woorden van de burgemeester die hard werken zelf ook hoog in het vaandel heeft staan maar uren over de diverse facetten van het voetballen zou willen en kunnen praten maar daar niet altijd de tijd voor heeft. Tijd heeft ze nog wel om bij het afscheid te melden dat ze hoopt dat FC Twente van Feyenoord wint want dat is ook een ploeg met harde werkers en daarom een zware tegenstander."

Gelukkig voor haar won FC Twente dit duel en hoop ik voor de zeer sympathieke Marijke van Beek dat het nummer:,, Eenmaal zullen wij de kampioenen zijn" zondag 2 mei na het laatste fluitsignaal in het duel tussen NAC en FC Twente nog dagenlang in de regio Twente te horen zal zijn.