Rob Tigchelaar(Rood Zwart Baflo): In het belang van de jeugd moeten clubs samenwerken

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Rob Tigchelaar is op 49 jarige leeftijd nog steeds als voetballer en doelman actief bij het zondagteam van de voetbalvereniging Rood Zwart Baflo. Daarnaast is Rob actief als bestuurslid binnen het Regioteam Noord-Groningen waardoor ik hem met enige regelmaat ergens in de provincie bij een amateurduel tegenkom. Daar maakten we ook de afspraak om een avond over de sport die ons beiden boeit te praten en dat deden we aan de hand van een aantal stellingen en steekwoorden.

1364545723NP1020091

 Rood Zwart Baflo

Een club die is ontstaan uit de fusie tussen CSB en Marcia die tot aan 2001 als een zaterdagclub(CSB) en een zondagclub(Marcia) naast elkaar leefden in Baflo. Dat was iets waarvan iedereen wist, dat kan niet tot in lengte van jaren zo blijven waardoor er rond de eeuwwisseling steeds concretere plannen kwamen om tot een vereniging te komen. Samen met Kees Buma, Jan Bolt, Nico Buurma, Anne Bolhuis, Hans Wietsma en Jan Buist kwam ik in de fusiecommissie terecht. Daarbij hadden we een hele belangrijke doelstelling voor ogen en dat was de leefbaarheid houden van het voetbal in Baflo. Want iedereen was zich er terdege van bewust dat alles wat op termijn uit een dorp of wijk verdwijnt nooit meer terugkomt en vandaar dat een fusie tussen CSB en Marcia absoluut noodzakelijk was.

Taken binnen de club

Ik heb alles wel gedaan binnen Rood Zwart Baflo maar ben alleen geen secretaris geweest. Nu ben ik nog als spelend lid en als trainer van de keepers actief. Nadat we het tien jarig bestaan groots hadden gevierd was voor mij de cirkel rond, zoals ze dat zo prachtig zeggen, en besloot ik dat het mooi was geweest. Maar ondanks dat laat het je het nooit helemaal los omdat het je club is geworden. Dat geldt voor velen hier in Baflo moet ik zeggen want iedereen had bijna twaalf jaar geleden hetzelfde idee, niet samen gaan betekent het einde van het voetbal in Baflo.

Jeugdvoetbal

Dat is wel een stokpaardje van mij moet ik zeggen. Ik heb daar namelijk een duidelijke mening over want ik vind dat als we met onze jeugdspelers naar een hoger niveau willen we de jeugdopleiding uit het verenigingsverband moeten halen. Daar bedoel ik mee, en ik begrijp heel goed dat niet iedereen mijn mening deelt, dat clubs meer zouden moeten gaan samenwerken op het gebied van jeugdopleidingen. Ik vind het namelijk jammer als een talentvolle voetballer van bijvoorbeeld Rood Zwart Baflo zich niet door ontwikkeld. Die moet met voetballers van zijn eigen niveau spelen maar dat geldt ook voor de minder getalenteerde spelers. Want niemand maakt mij wijs dat een mindere speler het leuk vind als hij nooit een bal krijgt. Het mooiste zou zijn, en ik weet dat het bijna een utopie is, dat je tot een gemeentelijke jeugdopleiding zou komen. Dat zou betekenen dat de verenigingen in een gemeente een gezamenlijke jeugdopleiding hebben waar natuurlijk veel haken en ogen aanzitten maar voor het niveau van het jeugdvoetbal in onze regio zou het een geschenk uit de hemel zijn.

De jeugd gaat anders met kritiek om dan vroeger

De jeugd ziet kritiek niet als een cadeautje wordt er vaak gezegd en daar ben ik het wel mee eens. Ik haast mij daar wel bij om te zeggen dat vroeger niet alles beter was want dat is natuurlijk niet zo. We moeten namelijk oppassen dat we vroeger niet teveel gaan romantiseren want daar doen we de waarheid duidelijk te kort mee. Maar tegenwoordig is het wel meer een cultuur van dat er al vrij snel een, ja maar volgt na een opmerking of een nuttige tip. Dat vind ik persoonlijk jammer maar is mede een gevolg van hoe er tegenwoordig op met elkaar gecommuniceerd wordt en waar de scholen een goed voorbeeld van zijn. Vroeger was het ook daar allemaal wat gedisciplineerder en daar ondervinden de sportverenigingen tegenwoordig de nodige hinder van als het gaat om het hanteren van normen en waarden.

Eigen carrière

In mijn jeugd kwam ik uit voor GVAV Rapiditas waar Sietse van Dellen mijn leider/trainer was bij de D1-junioren. Een mooie tijd gehad bij GVAV waar ik het echter nooit tot eerste doelman heb geschopt. Ik ging wel als reservedoelman mee maar meer zat er voor mij niet in. GVAV had in die periode altijd uitstekende keepers en ik moet eerlijk zeggen, ik zat net onder dat niveau.

Trainers

Trainen is investeren in jezelf heb ik mij zelf altijd voorgehouden. Trainen doe je om individueel en als team beter te worden en daar heb je een trainer bij nodig. Dit seizoen hebben we het bij Rood Zwart Baflo meegemaakt dat trainer Wobbe de Vries er halverwege het seizoen klaar mee was. Er was geen klik tussen de groep en trainer en dan is er geen redden meer aan. Persoonlijk zie ik zoiets altijd als een nederlaag voor beide partijen omdat je als volwassen mensen in mijn beleving een gezamenlijk doel hebt, en dat is zo goed mogelijk presteren. Nu moet ik daar wel bij vertellen dat er trainers zijn, en zonder dat ik daar naar Wobbe de Vries wijs, die zich verkijken op hoe de jeugd over de beleving van het voetbal denkt en daarop reageert. Ik heb zelf bij Rood Zwart Baflo Willem Pettinga meegemaakt als trainer en dat was iemand die zich uitstekend in de jeugd kun verplaatsen maar wel zoveel mogelijk zijn eigen lijn volgde. Willem is in mijn ogen een ondergewaardeerde trainer want die zou ook een vereniging in de derde klasse kunnen trainen. Maar dat mag dan weer niet omdat hij daar de benodigde papieren niet voor heeft. Hij is aan het begin van ons bestaan twee jaar trainer in Baflo geweest en ik vind het nog altijd jammer dat hij toen vertrok. Willem stond een bepaalde discipline voor en wat Wobbe misschien ook wel had maar wat in zijn geval bij deze groep averechts uitpakte. Voor het komend seizoen is Jaap van der Ploeg vastgelegd als hoofdtrainer en als ik iedereen mag geloven dan is Van der Ploeg een trainer met duidelijke ideeën. Dat heeft de huidige selectie ook nodig want als alle neuzen dezelfde kant opstaan heeft Rood Zwart Baflo een prima selectie.

Winnen

Om een wedstrijd te winnen moet je als voetballer altijd tot het uiterste willen gaan. Dat is qua inzet maar ook door soms tegen het randje aan te spelen. Iemand grof onderuit trappen slaat nergens op maar een, nette’ overtreding, in mijn optiek mag en kan dat. Dat is iets wat je vroeger duidelijk meer had, echte winnaars in een team. Spelers die even een, koekie’ uitdeelden als het nodig was kom je steeds minder tegen. Nu zijn het vaak onbehouwen tackles die vaak tot onnodige toestanden op de velden leiden. Verder is de acceptatie duidelijk minder dan vroeger toen er ook wel het nodige gebeurde maar waar de pers duidelijk minder bovenop zat als tegenwoordig. Men zit er tegenwoordig gewoon veel meer bovenop en waarbij we ook de invloed van de sociale media niet moeten onderschatten.

Tijdstraf na een gele kaart.               

Daar kan ik heel kort over zijn, dat is complete waanzin. Dat leidt namelijk tot nog meer agressie op de velden. Zie je het al voor je dat er van een team drie personen geel krijgen en ze daardoor met 8 tegen 11 moeten spelen. De overgebleven spelers moeten met alles wat ze in huis hebben proberen om een score te voorkomen. Dat leidt gegarandeerd tot trammelant en daarom zeg ik, deze maatregel moet de bond niet gaan doorvoeren want dat gaat averechts werken.

Regioteam Noord Groningen

Ik had wel gedacht dat je dit tot het laatste zou bewaren mede omdat we enkele maanden geleden veelvuldig contact hebben gehad over het reilen en zeilen van het Regioteam. Laat ik beginnen met te zeggen dat er in het verleden dingen zijn gebeurd die anders hadden gemoeten. Duidelijker communiceren naar clubs en trainers is natuurlijk een vereiste want het zijn wel hun spelers. Het kan en moet niet zo zijn dat een trainer via de media hoort dat er een speler van zijn selectie is opgeroepen voor het Regioteam. Daarom zeg ik, die contacten zullen verbeterd moeten worden. Verder moeten er geen duels gepland worden als de clubs nog volop in de competitie zitten. Als je bijvoorbeeld naar de komende weken kijkt dan moeten heel veel teams veelvuldig doordeweeks spelen en is de belasting groot genoeg. Dan moeten wij daar als Regioteam Noord-Groningen niet tussen zitten te, rommelen’.

Na het seizoen een wedstrijd of vier spelen zou prachtig zijn en ik denk dat we die kant ook op moeten. Dan doe je niemand pijn en zijn er genoeg avonden beschikbaar waarop dat prima kan. We moeten als Regioteam van het imago af dat we maar wat aanknoeien want ik ben wel van mening dat wij als Stichting wel wat kunnen toevoegen aan het amateurvoetbal in onze regio.

We moeten ons echter ook goed beseffen dat we moeten kijken of er onder de spelers wel voldoende draagvlak is. Want de afgang van enkele maanden geleden toen we op het laatste moment VEV’67 nog af moesten bellen is absoluut een slechte reclame. Dat moeten we niet hebben en vandaar dat we als bestuur ook daarin een duidelijk standpunt innemen. Je moet eerlijk naar de clubs en trainers zijn maar ook naar jezelf. Want als je het gevoel hebt, en dat gevoel heb ik gelukkig niet, dat het trekken aan een dood paard wordt dan moet je misschien wel stoppen met iets wat in mijn beleving nog steeds een mooi project is.