Allard Janssen (SJO NEC ) We zijn op weg naar iets moois.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Allard Janssen is, samen met Erwin Heerlijn, een van de technische coördinatoren van SJO NEC en met hem besprak Puurvoetbalonline over het ontstaan en de toekomst van de Samenwerkende Jeugdopleiding Neptunia Eems Boys Combinatie.

1364031764NDSC 1024  8  15X20  1

 Erwin Heerlijn (l) en Allard Janssen(r) tijdens de presentatie van het nieuwe shirt SJO NEC.

 Op de voorgrond de ontwerper Herman Brink vergezelt door twee D-junioren

In de zomer van 2012 besloten Eems Boys en Neptunia de handen ineen te slaan wat de jeugdafdelingen betrof omdat beide verenigingen te maken kregen met het feit dat er met eigen jeugdleden niet meer in alle leeftijdscategorieën gespeeld kon worden. Dat betekende dat er iets moest gebeuren om er voor te zorgen dat het jeugdvoetbal in Delfzijl ook in de toekomst op een goed niveau zou blijven vertelt Allard Janssen. ‘Beide verenigingen hadden bij de jeugd met hetzelfde probleem te maken en dat was dat we niet meer in alle leeftijdscategorieën vertegenwoordigd waren. Daar kwam verder nog eens bij de gemeente Delfzijl op het gebied van sportaccommodaties er ook het nodige staat te gebeuren. De bezuinigingen vanuit Den Haag zorgen er namelijk voor dat er drastisch bezuinigd moet worden en waar Eems Boys en Neptunia dus op ingespeeld hebben door met de twee jeugdafdelingen te gaan samenwerken.”

Een complex

Maar om in de toekomst alle jeugdteams op een sportcomplex te laten spelen moet er nog wel het nodige gebeuren en vandaar dat de gemeenteraad op zaterdag bij SJO NEC was uitgenodigd om met eigen ogen te zien wat er eigenlijk nodig is om een, zoals Allard Janssen het aangeeft, bloeiende jeugdafdeling op een complex te laten spelen. ‘Doordat we nu nog op twee complexen, Uitwierde en Centrum, valt het allemaal nog wel mee maar als de plannen van de gemeente, alles naar sportpark Centrum doorgaan dan moet er wel wat gebeuren. Daarom hadden we de politiek ook uitgenodigd om te laten zien waar de knelpunten zitten. Die zitten in het aantal kleedkamers en velden want als we aan de normen van de KNVB moeten voldoen dan moeten we kunnen beschikken over acht kleedkamers en vier velden. Ik weet, dat zal een stevige investering betekenen maar dat is wel de realiteit waar we mee te maken hebben. We weten allemaal wel een situatie waarin clubs hopeloos in de knoei komen qua kleedkamers en velden en dat willen we in Delfzijl voorkomen.”

Spannende week

Wat dat laatste betreft breekt er een spannende week aan voor SJO NEC want op 28 maart zal er in de gemeenteraad van Delfzijl gesproken worden over de plannen die Eems Boys en Neptunia hebben ten aanzien van het jeugdvoetbal in de havenplaats. Plannen waarvan Allard Janssen vindt dat ze een goed beeld geven van de samenwerking en waarbij ook de resultaten nog eens in het voordeel van SJO NEC werken. ‘Onze plannen hebben we goed kunnen onderbouwen maar wat nog veel belangrijker is zijn de resultaten. Daar bedoel ik niet alleen de resultaten in de competities mee maar ook bijvoorbeeld de toename van het aantal jeugdleden. Iedere week komt er wel een lid bij en dat zorgt er voor dat wij op dit moment over 27 jeugdteams beschikken.

Kledinglijn

Waar de teams van SJO NEC dit seizoen nog in het groen/wit van Eems Boys en het rood/wit van Neptunia spelen zal dat zoals het er naar uitziet met ingang van het seizoen 2013-2014 veranderen. Herman Brink, voetballer van Neptunia, heeft als grafisch ontwerper het nieuwe shirt ontworpen verteld Allard Janssen. ‘Bij het ontwerp van het tenue heeft Herman Brink zich laten inspireren door de oorsprong van Delfzijl, namelijk de Drie Zijlen (sluizen). Na een zorgvuldige afweging besloot hij de huidige kleuren van Eems Boys (groen) en Neptunia (rood) los te laten en voor een volledig nieuw ontwerp te gaan. De drie blauwe banen in het shirt refereren duidelijk aan het ontstaan van Delfzijl. De gouden ra(a)nd komt letterlijk uit het Groningse volkslied kijkend richting de toekomst zou het kunnen verwijzen naar het strand, maar ook in het gemeentewapen wordt goud veel gebruikt. Verder heeft in het embleem van de club de meeuw een prominente plek gekregen. Het is een variant op de meeuw die wordt gebruikt in het logo van de gemeente en dat pronkt boven elke toegangsweg naar onze gemeente. Om alles voor het nieuwe seizoen rond te krijgen wordt nog een hele klus voor de sponsorcommissie maar gezien het enthousiasme van iedereen heb ik daar overigens wel een goed gevoel bij.”

Zonnige toekomst

De samenwerking tussen de beide verenigingen uit Delfzijl heeft er verder voor gezorgd dat SJO NEC in alle leeftijdscategorieën vertegenwoordigd is verteld Allard Janssen die daar ongelofelijk blij mee is. ‘Als technisch is het niet prettig werken als er de doorstroming niet goed loopt. Dan moet je veel te veel concessies doen qua selectiebeleid en dat is iets wat nu tot het verleden behoort. Met Erwin zit ik wat dat betreft helemaal op een lijn en ik moet zeggen dat ik een zonnige toekomst voor SJO NEC verwacht. Natuurlijk begrijp ik dat er leden en supporters zijn die zeggen, een club moet zijn eigen identiteit houden. Dat beeld moeten we echter laten varen want we moeten aan de kinderen denken. De betere voetballers komen op deze wijze bij elkaar maar ook voor de minder getalenteerde spelers wordt het op deze manier leuker. Ook zij komen nu meer aan het voetballen toe en lopen er nu niet meer als figuratie bij.

Duidelijke woorden van Janssen die als senior procesoperator bij AKZO Delfzijl werkzaam is. Een baan die er voor zorgt dat hij op de zaterdag niet altijd aanwezig kan zijn maar er ook voor zorgt dat hij op andere momenten juist heel veel werkzaamheden voor SJO NEC kan verrichten. ‘Ik werk in onregelmatige diensten wat praktisch gezien soms prima van pas kom. Er moet namelijk veel overlegd worden en als dat richting de gemeente of bijvoorbeeld de KNVB is dan is het gemakkelijk om overdag de telefoon te pakken of een mail te versturen. Dan komt er eerder antwoord dan als er s’ avonds contact gezocht moet worden.”

Emotie

Uiteraard kwam ook het actieplan van de KNVB tersprake. Een plan waarin de bond aangeeft dat het paal en perk wil stellen aan de steeds meer toenemende agressie op de voetbalvelden. Een plan waar Allard Janssen blij mee is maar waar hij wel wat kanttekeningen bij plaatst. ‘In het seizoen 2011-2012 zijn wij negatief in beeld geweest toen een lid van ons zich in Bedum misdragen heeft. Als vereniging zit je daar niet op te wachten moet ik zeggen, want dat is een vorm van antireclame die je nog een hele tijd met je meedraagt. De KNVB wil nu gaan werken met tijdstraffen maar ik betwijfel of dat voldoende is. Ik denk namelijk dat de begeleiders ook beter geïnstrueerd moeten worden. Als een speler of spelers zich op het veld misdragen, moet je ze naar de kant halen. Daar zit echter het gevaar dat de kans op winst zwaarder weegt dan het zuiver houden van het voetbal. Daar bedoel ik mee dat leiders/trainers de drie punten zwaarder laten wegen dan een stukje sportiviteit binnen de lijnen en daar is binnen alle verenigingen zeker nog winst te halen.”

Pasjessysteem

In het verlengde daarvan ligt natuurlijk ook de problematiek rond het spelerspasjessysteem, wat gewoon niet waterdicht is. Wat ik wel weet is dat de speler die zich in Bedum misdroeg nog steeds geschorst is en absoluut niet als lid van SJO NEC op de velden te vinden is. Dat zou namelijk ook een hele slechte zaak zijn want we moeten niet vergeten dat de politiek ook daar gevoelig voor is. Die willen namelijk niet geassocieerd worden met een voetbalvereniging waar ze de regels+ normen en waarden op een vrijblijvende manier hanteren.”

Toekomst

Zo komt er een einde aan een gesprek met Allard Janssen die samen met Erwin Heerlijn de technische touwtjes in handen heeft binnen SJO NEC maar direct aangeeft dat de rest van het kader en het groot aantal vrijwilligers absoluut de pijlers zijn waar SJO NEC opdraait. ‘Dat is het belangrijkste gegeven, het vrijwilligerskorps en het kader moeten goed kunnen samenwerken en dat is zeker het geval. Dat geeft een geweldig gevoel richting de toekomst waarvan ik hoop dat we als SJO NEC door kunnen stoten naar een niveau wat een paar jaar geleden niet voor mogelijk werd gehouden.