Conny Oosting-Wildeboer(Drachster Boys): Sittard uit is goed voor teambuilding

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Conny Oosting-Wildeboer, geboren in 1968, getrouwd en drie zonen (12-18-21) is teammanager van het dameszaalvoetbalteam van Drachster Boys dat in de eredivisie uitkomt. Naast teammanager is  Conny fulltime ondernemer met DSO administratie & debiteurenbeheer en CompactOnline) en is ze verder voorzitter van het netwerk Vrouwelijke Ondernemers. Ondanks een deuk bezet leven vond ze toch nog tijd om de onderstaande vragen en stellingen voor Puurvoetbalonline te beantwoorden. 

1363862226NOFK 2013

 Conny Oosting-Wildeboer ontvangt de bloemen tijdens het OFK 2013

Conny kun je eerst wat over je eigen voetbalcarrière vertellen: Ik ben op mijn vijftiende (1983) pas begonnen met veldvoetbal in mijn geboortedorp Appelscha bij de voetbalclub Friso/Stanfries. Damesvoetbal bestond toen nog niet zo lang. Mijn positie daar was veelal rechtsbuiten of spits. In 1998 ben ik met mijn gezin verhuisd naar Drachten. Inmiddels was ik 29 jaar en ben bij Drachtster Boys veld met een warm welkom in het eerste dameselftal opgenomen door de speelsters en door Cor Kramp. Hij was daar toen de trainer-coach. Al snel speelde ik hier als laatste man. In het seizoen 2002-2003 werd ik kampioen met het eerste veldteam van Drachtster Boys. We promoveerden naar de 3e klasse en dat vond ik eigenlijk wel een mooie afsluiting van mijn voetbalcarrière. Maar dat was van korte duur. In 2004 ben ik trainer/coach van het derde dames elftal geworden en zat ik in de technische staf. Daarnaast zat ik in het eerste zaalvoetbalteam onder leiding van Cor Kramp. Toch speelde ik dat seizoen ook weer op het veld. In dames 1, om met deze groep nogmaals kampioen te worden. We promoveerden naar de 2e klasse. Dat was in het seizoen 2005-2006. In dat veldteam speelde ik o.a. met Kim Gall en Teuny Bosma, nu speelsters van het eerste zaalteam en met Annet Landman, Corian Wever en Sieta de Vries, nu speelsters van het tweede zaalteam van Drachtster Boys. In seizoen 2010-2011 speelde ik mijn laatste seizoen bij Drachtster Boys in dames 2 in de zaal en kon ik hier echt mijn voetbalcarrière afsluiten. Ik deed dit in stijl, ook met een kampioenschap.

Hoe kwam je op het idee om teammanager te worden van het dames zaalvoetbal of werkt dat anders in Drachten: In het laatste seizoen voor mij als speelster, dit was het voorjaar van 2011, ben ik gevraagd door Cor Kramp. Dat seizoen werd de KNVB eredivisie zaalvoetbal voor vrouwen opgericht en Drachtster Boys had daar wel oren naar. Wij kenden elkaar inmiddels een aantal jaren. Cor was al die jaren trainer-coach van het eerste vrouwen zaalteam van Drachtster Boys geweest en is dan ook de dirigent achter het succes van dit team, maar ook van de hele vrouwenafdeling (zowel eerst van het veld als later in de zaal). Inmiddels is het nu mijn tweede seizoen als teammanager. Samen met de huidige trainer Jos Alkema en teamleider Cor, zijn wij de staf van het eerste vrouwenelftal. De klik is er en we vormen een goed team. Jos heeft voor het volgende seizoen bijgetekend en ook Cor en ik blijven nog een seizoen doorgaan.

Wat is precies jouw functie bij het damesteam van de zaalvoetbalafdeling van Drachtster Boys: Mijn functie is vrij breed. Dan moet je denken aan alles wat met de pr te maken heeft; het schrijven van verslagen, contacten onderhouden met de fotograven voor foto’s, het maken van posters en programmaboekjes. Tijdens de thuiswedstrijden ben ik verantwoordelijk voor het regelen en ontvangen van de pupil van de week en de verloting. Verder onderhoud ik het contact met de KNVB, de scheidsrechters en de andere clubs. Daarnaast ben ik natuurlijk het verlengstuk tussen de speelsters en de staf. Samen met Jos en Cor zorgen we ervoor dat het voor de vrouwen buiten het veld zo goed mogelijk is verzorgd. In het veld moeten zij presteren.

Jullie presteren op dit moment uitstekend in de competitie. Is dat een verrassing voor jou: Op zich is het geen verassing. Onze doelstelling was dat we dit seizoen, met de kwaliteiten die we hebben, bij de top drie zouden moeten kunnen eindigen. Net voor de winterstop zaten we wel even in een dip. Ik ben trots op de meiden en ben blij dat we nu tweede staan.

In de door jou trouw opgestuurde verslagen lees ik veel over blessureleed. Kunnen jullie dat goed opvangen doordat jullie een ruime selectie hebben of wordt het steeds lastiger: Klopt. Jessie Prijs is voor de tweede keer zwaar geblesseerd geraakt aan haar knie. Onlangs is ze geopereerd en heeft een nieuwe voorste kruisband gekregen. Zij kan nu beginnen aan een lange revalidatie. Kim Gall heeft onlangs ook opnieuw een knieblessure opgelopen. Zij moet nog een kijkoperatie ondergaan. De overige blessures waren gelukkig maar van korte duur. Atty Eelkema is het hele seizoen niet van de partij geweest. Zij is onlangs bevallen van een prachtige dochter. Vorig jaar hadden we een grote selectie en moesten soms speelsters teleurgesteld worden omdat ze niet opgesteld werden. Dit jaar is bewust voor een kleinere selectie gekozen. De speelsters die toen bij die selectie zaten spelen nu in het tweede. Hier hebben zij zelf bewust voor gekozen met als reden o.a. de afstanden, werk of het gewoon wat rustiger aan willen doen. Het tweede team staat momenteel bovenaan in de hoofdklasse, ondanks dat wij, van dames 1, regelmatig een beroep moeten doen op een paar speelsters. Zo spelen Lotte Donath en Lutske de Vries momenteel regelmatig met het eerste team mee. Brenda Bekkema is ook een vaste invaller, maar die is afgelopen week aan haar schouder geopereerd.

Wat is er leuk aan Sittard uit en hoe lukt het een teammanager om te zorgen dat je daar op tijd bent vanuit Drachten: Wat is er zo leuk aan Sittard? De uitwedstrijden zijn, doordat we altijd met twee bussen rijden, heel erg gezellig. Eigenlijk nog leuker dan de thuiswedstrijden. Vanuit Sittard ben je pas rond half drie in de nacht weer in Drachten, dan ben je haast negen uren bij elkaar geweest. Voor de teambuilding is dat ideaal. Bij thuiswedstrijden is dat echter maar vier uur. Om er op tijd te komen is Google Maps natuurlijk een prachtige uitvinding. Daarnaast heeft Cor meestal de route ook wel even uitgeprint, voor het geval we toch nog fout rijden.

Ben jij ook een volgster van het veldvoetbal of ligt jouw focus echt op het Futsal: Wij hebben thuis Eredivisie-live. Op zaterdagavond en zondag zitten we er meestal plat voor. Het veldvoetbal van Drachtster Boys volg ik daar en tegen niet. Gewoon omdat ik het al veel te druk heb.

Op de velden wordt er veel gesproken over te weinig respect en een toenemende verruwing. Hoe zijn de berichten wat dat betreft uit de zaalvoetbalwereld: Bij het vrouwenzaalvoetbal is het denk ik meer verbaal. De vrouwen hebben soms het gevoel dat ze onterecht bestraft worden door de beslissing van de scheidsrechter. Voetbal is ook emotie. Mij is altijd geleerd; geef respect, dan krijg je respect. Ik hoor nu trouwens net dat er in Leiden na een vriendschappelijke zaalvoetbalwedstrijd van een jeugdwerkorganisatie een scheidsrechter na de wedstrijd in elkaar is ingeslagen. Misschien heeft het ook met de opvoeding te maken!

Van Drachten naar Heerenveen is maar een klein stapje. Hoe erg vind jij het gedoe in het Abe Lenstra-stadion: Als buitenstaander weet ik er weinig van af. Alles wordt meestal vreselijk opgeblazen. En overal is weleens wat. En wat is er van waar? Ik heb wel een hoge gunfactor voor Marco van Basten. Eindelijk begint het te lopen bij Heerenveen en Europees voetbal is weer in zicht.

Dat er zo weinig aandacht is vanuit de media voor het zaalvoetbal, en de dames in het bijzonder, stoort jou enorm: Eigenlijk vind ik dat wij redelijk veel media-aandacht krijgen. Maar daar moeten we dan zelf ook wel iets voor doen. Je moet de aandacht vestigen op jouw club en sport. Laten zien wat je presteert en interessant zijn voor sponsoren. Onze tribunes zitten bij thuiswedstrijden redelijk vol. Gemiddeld tussen de 75-100 toeschouwers. De belangstelling is er wel. Dus nee, het stoort mij niet.

Dat jullie in de eredivisie spelen is financieel bijna niet haalbaar of heb ik het helemaal mis: De kosten zijn vrij hoog. Zaalhuur, drie scheidsrechters per wedstrijd en sinds dit seizoen ook een betaalde trainer. Zonder onze hoofdsponsors, Binnen Eten en Drinken en de Swetster, en een grote club als Drachtster Boys achter ons, zou het niet haalbaar zijn. Daarnaast ontvangen we nu nog een kleine vergoeding van de KNVB. Voor sommige clubs zal het inderdaad niet haalbaar zijn.

Wat is jullie doelstelling als team richting de toekomst: Onze doelstelling naar de toekomst is kampioen van Nederland te worden. Voor dit jaar zal dat niet gaan lukken. Os Lusitanos uit Amsterdam heeft al een te grote voorsprong. We zijn nog wel in de race voor de landelijke KNVB beker. Vrijdagavond 12 april spelen wij thuis, in de Korfbalhal in Drachten, de halve finale tegen Pernis uit Schiedam. De andere halve finale gaat tussen ZVV Watervogels uit Den Helder en FC Gelre uit Wehl. Daarnaast leiden we talenten op, om zo nieuwe doorstroming te krijgen. De zaalvoetbalschool is hier een groot voorbeeld van. (facebook: zaalvoetbalschool Drachtster Boys)

In jouw mailadres staat het woord soccerlady vermeld en dat betekent dat jij ook een van de 16 miljoen bondscoaches bent. Dus met welk team gaat Oranje in 2014, even de wereldbeker ophalen: Ik denk dat dit de beste opstelling is met de geselecteerden door van Gaal. Of we het gaan winnen durf ik niet te zeggen Wat mij betreft had er nog wel wat meer verjonging in mogen zitten.

Doel: Maarten Stekelenburg

Verdediging: Gregory van der Wiel, Joris Mathijssen, Jetro Willems

Midden:, Nigel de Jong, Kevin Strootman, Wesley Snijder,  Ibrahim Affelay

Aanval: Luciano Narsingh, Robin van Persie, Arjen Robben