Chris Slager(trainer/begeleider SJO Bedum F3): We zijn in Bedum te zuinig op de velden.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Chris Slager is op dit moment een van de trainers/begeleiders van SJO Bedum F3 wat het team is wat de komende periode door Puurvoetbalonline gevolgd zal worden. In het onderstaand vraaggesprek kijkt Chris terug op zijn periode als voetballer, geeft hij aan dat hij veel van de talentjes in de F3 verwacht en verteld hij waarom wij, als we tenminste een beetje lef in ons lijf hebben, iets absoluut een keer moeten gaan doen.

1363586877N208989 257075857742844 507058299 n

Chris jij bent als leider/trainer betrokken bij de F3 van SJO Bedum. Maar kun je eerst wat meer over je eigen voetbalcarrière vertellen: Ben begonnen bij v.v.Middelstum zo rond mijn 8e, maar heb daar alleen getraind, geen wedstrijden. Daarna de gehele jeugd van CVVB doorlopen en na 2 jaar in het tweede, heb ik ca. 7 mooie jaren in het 1e van CVVB mogen meemaken. Begonnen met een kampioenschap in de beruchte 4e klasse C met veel tegenstanders uit de regio o.a. Middelstum, De Fivel, Viboa en Loppersum een prachtige competitie met veel publiek en veel strijd. Daarna de opmars mee gemaakt naar de 1e klasse. In die jaren gespeeld met veel goede voetballers o.a. Suiveer, Talens, Hageman, De Boer, Schollema, Bolt, Bronsema en zo kan ik nog wel even doorgaan. En nu spelen we met veel plezier al een jaar of 8 met een team oud gedienden onze wedstrijden op de zaterdag. En verder trainen we op de woensdagavond waarbij we 4 pionnen en 1 bal nodig zijn.

SJO Bedum F3 is een getalenteerde groep eerstejaars F-pupillen. Wat maakt het leuk om een team als de F3 te begeleiden: Het plezier dat de jongens uitstralen als ze tegen een bal mogen trappen is prachtig en als je daar een klein steentje aan bij mag dragen is dat heerlijk. We hebben een mooi team met 10 getalenteerde spelers, allemaal met hun eigen karakter. Maar wat me het meeste verbaasd is hoe snel deze jongens de zaken die ze worden aangereikt ook oppakken, ze zijn erg leergierig.

De naam SJO, Samenwerkende Jeugd Opleiding, betekent vaak een aanstaande fusie. Een fusie die er volgens velen zo snel mogelijk moet komen. Deel jij die mening: De fusie houdt iedereen met een voetbalhart op dit moment bezig in Bedum en de meningen zijn nog sterk verdeeld. Mijn inziens is het overgrote deel van beide verenigingen het er wel over eens dat een fusie een goede zaak is, maar er zijn nog veel zorgen m.n. op het financiële vlak. Het succes van SJO-Bedum geeft mij echter het vertrouwen dat we ook bij de senioren deze stap moeten maken, ik vertrouw daarin op de kunde en kennis van de fusiecommissie en sluit me aan bij het positieve advies welke ze hebben afgegeven.

Dat er vanuit de Euroborg geen witte rook gekomen betekende dat het contract van Robert Maaskant niet verlengd werd. Voor jou een verrassing of juist niet: Er zijn er maar weinig die lang stil hebben gestaan bij het afscheid van Maaskant, hij heeft niet gebracht wat we er van verwacht hadden en het is denk ik een logische keuze om te kijken naar een andere trainer voor de groep. Het verbloemd wel het daadwerkelijke probleem bij de FC en dat is gewoon een gebrek aan kwaliteit in elke linie maar m.n. voorin hebben we een zwaar gebrek aan scorend vermogen.

Voetbalscholen schieten de laatste jaren als paddestoelen uit de grond. Een bijdrage tot verbetering van het jeugdvoetbal of wildgroei: Denk dat het de desbetreffende spelers wel goed doet, al heb ik zelf nog geen ervaring met jongens die bij een voetbalschool lopen. In het algemeen zal m.n. de individuele kwaliteit worden verbeterd. Kan me overigens ook voorstellen dat het wat scheve verhoudingen geeft binnen een team omdat niet iedere ouder deze extra kosten wil of kan maken. Maar nogmaals, ik heb er nog geen ervaring mee.

Eindelijk komt er een kunstgrasveld in Bedum en wat met gejuich is ontvangen. Wat is in jouw ogen de meerwaarde van kunstgras: Dat het kunstgras er nu eindelijk komt is geweldig en een compliment voor de betrokken bestuurders. Het zal eindelijk de druk wat van het trainingsveld afhalen. Een actueel probleem wat door het nieuwe kunstgras slechts gedeeltelijk wordt opgelost zijn de vele en m.n. de vroege afgelastingen in Bedum. Zoals Menko Swieringa bij jou ook al heeft aangegeven zijn ze in Bedum veel te zuinig op de velden, daarnaast ligt er naar mijn idee een belangrijke taak bij de verenigingen om er bij de KNVB op aan te dringen om de tweede competitie helft later te laten beginnen. Hiermee voorkom je veel problemen, "scheve" competities en veel ergernissen

BVO’s beginnen op steeds jongere leeftijd jeugdspelers te scouten. Een prima zaak of worden kinderen en ouders daardoor vaak de kop gek gemaakt: Denk dat het te vroeg gebeurt, zie dat ze bij tweede jaars F en de E- tjes de jongetjes al benaderen. Voor de desbetreffende speler mooi en ook een mooie ervaring, maar hoe reageert het kind in de groep en kan het al omgaan met een eventuele afwijzing? Heb hier nog geen goed beeld van en daarom nog geen uitgesproken mening over, ook omdat deze situatie zich bij ons team nog niet heeft voor gedaan. Maar als de jongens zich zo blijven ontwikkelingen gaan we het meemaken.

Parachutespringen is: Een ongelofelijke ervaring die ik een ieder, met een beetje lef in z'n lijf, kan aanraden. Vorig voorjaar heb ik met m'n broer gesprongen boven Texel en het is echt fantastisch. De spanning vooraf is al mooi, maar vooral het moment dat je op 3 km hoogte over het randje gaat is onbeschrijfelijk. Het vliegtuig doet er 15 minuten over om op hoogte te komen, de vrije val duurt slechts 30 tot 40 seconden en in een dikke 4 1/2 minuut later sta je weer op de grond. Krijg je de kans, zeg ik; doen.

Wat vind jij een ondergewaardeerde voetballer in de eredivisie en waarom: Als je een speler wilt waarderen moet je hele wedstrijden zien en dat doe ik maar zelden. Wel vind ik dat m.n. Derksen en consorten vaak te veel een karikatuur maken van bepaalde spelers en dat dit door het grote publiek veel te snel als waarheid wordt aangenomen. Namen die mij te binnen schieten zijn Immers en Blind.

Dat F- junioren gemiddeld genomen s ’morgens vaak als eerste moeten spelen vind ik raar: Op zich geen probleem als de weersomstandigheden normaal zijn, maar zoals de afgelopen zaterdagen is het niks. Nogmaals de competitie zou later moeten beginnen, maar ook jeugdbestuurders en leiders moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Twee weken geleden hebben we gespeeld bij een temperatuur van 0 graden en de hele wedstrijd in (ijs)regen lopen voetballen. Dit mag niet meer gebeuren, maar goed hoe vaak komt het voor dat er half maart nog sneeuw valt. Overigens hebben denk ik de ouders meer moeite met het vroege tijdstip dan de spelertjes in de F-jeugd.

Bondscoach Louis van Gaal heeft zijn voorselectie bekend gemaakt. Een poppenkast of een teken dat Van Gaal er goed mee bezig is: Van Gaal is bezig met een noodzakelijke verjonging en dat kost tijd. Het blijft natuurlijk een bijzondere persoonlijkheid, maar ik denk wel dat hij dit proces tot een goed eind kan brengen. Geef hem de tijd en dat zal ook gaan met wisselende resultaten, maar de eindafrekening wordt in Brazilië opgemaakt. Heb er wel vertrouwen in.

Een eventuele fusie in Bedum kan op termijn betekenen dat we hier een ploeg op hoofdklasse hebben spelen: Dat denk ik niet en het moet ook geen doel op zich zijn. We zijn al jaren een redelijk stabiele 1e klasser en als we (misschien mede door de fusie) boven in kunnen meedoen is dat prachtig, maar structureel voetballen op hoofdklasse niveau is een heel ander verhaal, niet alleen qua spelers en trainer maar ook qua accommodatie, reisafstanden, extra kosten e.d. Maar goed als je de kans krijgt, is het niet alleen als speler, maar ook als club denk ik een fantastische ervaring om op hoofdklasse niveau te acteren

Wat zijn jou drie meest memorabele momenten uit je loopbaan als speler: De jaren in de B en A-junioren; we hadden een (h)echt vriendenteam, de resultaten waren goed en het plezier binnen en buiten het veld was groot. Daarnaast mijn debuut voor de competitie in het 1e elftal uit tegen HSC, trainer destijds was Piet Klaver en tot slot het kampioenschap in de 4e klas onder Jos Jansen op de Haar. De club had jaren te vergeefs gestreden om promotie en toen het eindelijk lukte was de ontlading groot. Bij de kampioenswedstrijd tegen VVS( 9-1) stond men 3 rijen dik rond het gehele veld een mooie ervaring.