Jakob Roorda(Univé): Onze manier van reclame maken is een gebaar naar de sport

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Univé is de verzekeraar zonder winstoogmerk die het amateurvoetbal een warm hart toedraagt. Als hoofdsponsor van CVVB, Omlandia en Loppersum en sponsor van het damesteam van Gorecht is Univé prominent aanwezig in het Groninger amateurvoetbal. Daar stopt de betrokkenheid echter niet mee want daarnaast zijn op veel sportcomplexen reclameborden van de verzekeringsmaatschappij te vinden waarmee het bedrijf zijn grote betrokkenheid bij het amateurvoetbal nog duidelijker aangeeft.

1363352008Njakob 1

De betrokkenheid van Univé bij het amateurvoetbal in ook de provincie Groningen was voor Puurvoetbalonline aanleiding om eens op bezoek te gaan bij Jakob Roorda die sinds 1980 werkzaam is bij Univé en via een functie van medewerker buitendienst is opgeklommen tot commercieel directeur Univé Groningen. Een man met een duidelijke mening over zaken binnen en buiten de voetbalwereld is wel een term die op de 53 jarige Bedumer van toepassing is. Dat was namelijk datgene wat duidelijk naar voren kwam in de vragen en stellingen die hij door Puurvoetbalonline voorgeschoteld kreeg.

Waarom is Univé hoofdsponsor bij drie voetbalverenigingen: De keuze voor CVVB is gemakkelijk te verklaren doordat mijn drie zoons voor CVVB uitkomen en ik mij daardoor met CVVB verbonden voel. Dat wil overigens niet zeggen dat, omdat ik iets leuk vind, een contract automatisch aangegaan of  verlengt wordt maar mijn ,belang’ speelt op de achtergrond in dit geval wel een beetje mee. Als Univé zijn we verder in Loppersum hoofdsponsor en dat is gekomen omdat we een paar jaar geleden het kantoor daar hebben gesloten. Als een zeg maar tegenprestatie hebben we toen besloten om de leefgemeenschap in Loppersum als hoofdsponsor van de voetbalvereniging wat terug te geven. En bij Omlandia zijn er drie hoofdsponsoren dus dat is nog weer een andere insteek dan bij de twee eerder genoemde verenigingen.

Normen en waarden binnen de verenigingen waar wij hoofdsponsor zijn: Dat is een onderwerp wat op dit moment heel erg speelt in de voetbalwereld. Ik weet wel dat als er bij een vereniging waar wij hoofdsponsor zijn dingen gebeuren zoals in december in Almere met de voetbalvereniging Nieuw Sloten dat het sponsorcontract niet verlengt zou worden. Sterker nog, misschien zouden we het contract wel laten ontbinden. Als sponsor moet je namelijk niet met dat soort excessen geassocieerd willen worden is mijn persoonlijke mening.

Zelf actief als voetballer: Tot mijn 18e heb ik voor TEO in Ten Post gevoetbald. Ik liep toen een meniscusblessure op en de medische wetenschap was toen nog niet zover als nu. Ik kreeg toen te horen dat ik beter kon stoppen als voetballer. Tegenwoordig wordt daar toch anders over gedacht dus wat dat betreft heb ik de pech gehad dat het mij op relatief jonge leeftijd is overkomen want als het nu was gebeurd had ik een paar maanden weer kunnen voetballen.

Een hoofdsponsor moet goed op de hoogte zijn van alles wat er binnen een club speelt: Dat is niet strikt noodzakelijk maar dat je op de hoogte gehouden of gebracht wordt is wel prettig. De ene vereniging vult dat anders in dan een andere maar een hoofdsponsor, althans dat is mijn mening, moet belangrijk nieuws niet via de media horen, maar rechtstreeks vanuit de club.

Dat spelers steeds vaker een weekendje weg zijn moet kunnen: Ik weet dat daar heel verschillend over gedacht wordt maar ik vind dat het moet kunnen. We leven nu eenmaal in een tijd dat zoiets steeds vaker gebeurt. Ik snap dat zoiets lastig is voor een trainer maar we moeten niet vergeten dat voetbal maar een van de bijzaken in het leven is. Vroeger was het voetbal voor velen de enige uitlaatklep maar die tijd is geweest. Tegenwoordig kan iedereen op verschillende manieren zijn vrije tijd indelen en waarbij de keuze niet altijd meer op het voetballen, valt maar er voor andere leuke bijzaken gekozen wordt

Univé is een verzekeraar zonder winstoogmerk en dat betekent: Dat wij de winst die we als verzekeraar maken weer terug laten vloeien naar onze leden. Dat is eigenlijk in het kort wat Univé voorstaat en wat ons gemaakt heeft tot wat we nu zijn. Een kanttekening moet ik daar wel bij maken dat niet alle winst naar onze leden gaat want wij moeten wel zorgen dat we een buffer hebben om te zorgen dat mocht het een periode allemaal wat minder gaan keer we genoeg reserve hebben om dat op te vangen. Maar het belangrijkste is wel dat onze leden mee profiteren van ons succes.

Zelf sporten: Na mijn vroeg afgebroken voetballoopbaan ben ik gaan volleyballen maar dat was achteraf toch niet de juiste keuze gezien mijn knieproblemen. Op dit moment doe ik aan hardlopen. Iedere zaterdagmorgen loop ik samen met Rinie Jurna( oud-speler van o.a. FC Groningen en tegenwoordig trainer van tweede klasser Peize) en ik doe ook wel aan wedstrijden mee maar dan wel op recreatief niveau. Dat hardlopen vind ik heerlijk want naast dat je lekker buiten bent komen er tijdens het hardlopen soms spontaan ideeën naar boven. Of het gebeurt na een zware week dat je weer heerlijk fris in je hoofd bent en er weer met veel energie tegenaan kunt. Wat dat betreft is hardlopen een sport waar ik mijn ei wel in kwijt kan.

Werkvloer: Drieëndertig jaar geleden ben ik onderaan de ladder begonnen zoals dat zo mooi heet en daar heb ik in mijn huidige functie profijt van. Daardoor weet ik namelijk waar de collega’s in de buitendienst tegenaan lopen. Dat is voor beiden prettig hoewel er tegenwoordig wel zakelijker gewerkt moet worden dan vroeger. Daar bedoel ik mee dat een mondelinge afspraak ook een afspraak was en dat is tegenwoordig toch wel wat anders geworden. Maar door de digitale wereld waarin we nu leven is het overigens wel gemakkelijker geworden om afspraken vast te leggen. Alles wordt bijna bij de klant al uitgewerkt en dat was vroeger toch anders. Dan moesten de afgesloten verzekeringen thuis of op kantoor nog uitgewerkt worden en daar was men dan aardig wat uurtjes aan kwijt.

Reclameborden op veel sportcomplexen en sporthallen: Daar zijn wij inderdaad niet zuinig in en dat zien wij ook een beetje als een gebaar naar de sport. Je kunt natuurlijk niet overal hoofdsponsor zijn maar je kunt wel zorgen dat je meerdere clubs wat aandacht geeft. Vandaar dat er op veel sportcomplexen en sporthallen een reclamebord van ons hangt.

Respect: Het toverwoord in het voetbal heb ik weleens het idee en waarbij ik moet zeggen dat gebeurtenissen binnen het betaald voetbal er mede debet aan zijn dat er teveel zaken gebeuren die niet op sportcomplexen thuishoren. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld dat wat er op dit moment binnen Heerenveen gaande is. Daar wordt vervelend over erevoorzitter Riemer van der Velde gesproken en waarvan ik dan denk, waarom moet dat nou. Heb respect voor elkaar en waarbij ik wel als mening heb dat je het niet altijd met elkaar eens hoeft te zijn. Dat gebeurt in het bedrijfsleven ook niet maar je moet wel respecteren. Dat mis ik soms weleens binnen de voetbalwereld en dat zou ook naar de jeugd toe meer moeten worden uitgedragen. Want laten we eerlijk zijn het gedrag van spelers, trainers en ook beleidsbepalers wordt, omdat het groot in de media gebracht wordt, gekopieerd door alles en iedereen die in het amateurvoetbal actief is.

De aanstaande fusie tussen Bedum en CVVB: Als hoofdsponsor weten wij wel ongeveer hoe de vlag er bijhangt maar alle in en outs kennen we niet. Dat hoeft ook niet want zover moeten je bemoeienissen ook niet gaan. Wat de fusie betreft ben ik verder wel van mening dat als je in het seizoen 2013-2014 samen verder wilt als een vereniging je er vol voor moet gaan. Ik kan me vergissen, maar soms heb ik het gevoel dat er ergens toch nog wat twijfel is. Dan zeg ik op mijn beurt, als er twijfel is moet je wachten want als de fusie er komt moet het wel op een stevig fundament staan en niet op drijfzand.

Rol ouders in het voetbal: Dat is een mooie opmerking want daar heb ik zelf enkele maanden geleden nog mee te maken gehad. Ik ben een trouwe volger van mijn voet ballende zoons Martijn, Sander en Frank en zo reed ik op zaterdag 10 november naar Steenwijk voor het duel Olde Veste-CVVB. Bijna 200 kilometer in totaal en waar ik het mee maakte dat Frank en Sander er beide uitgestuurd werden. Dat maakte mij kwaad en ik ben daarom ook direct vertrokken. In de auto heb ik beide een sms gestuurd en op de maandag daarna, op de maandag komen ze namelijk altijd eten, is daar nog wel even over gesproken. Ik wil daar niet mee zeggen dat ik het voorbeeld ben van hoe het moet maar ik vind wel dat wij als ouders de taak hebben om onze kinderen te vertellen dat zoiets niet kan. Ze hoeven geen lieverdjes te zijn maar als irritant gedrag tot rood leidt dan mag en moet je als ouder daar wel je verantwoording in nemen en dat mis ik tegenwoordig wel bij veel ouders.

Toekomst Univé: Dat sluit eigenlijk een beetje aan op de fusie tussen CVVB en Bedum want ook wij staan voor een fusie waarin het gebied tussen Zoutkamp en Delfzijl, zeg maar Noord-Groningen, samengevoegd gaat worden. Dat is ook een proces wat goed moet gebeuren en waar ook geen ruimte voor twijfel is. Dat is er ook niet want als verzekeraar worden we daardoor alleen maar sterker en dat is ook waar we heen willen, naar een verzekeraar met een tevreden ledenbestand die zich hopelijk in de toekomst alleen nog maar verder zal uitbreiden.

logo