SJO BEDUM F3: een ,mega-interview''

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

In de beginperiode van Puurvoetbalonline volgde ik GVAV Rapiditas E1. Een team met veel talentvolle voetballers en die op verschillende manieren aan de bezoekers van Puurvoetbalonline werden voorgesteld. Enkele maanden geleden werd ik door Gertjan Hageman uitgenodigd om het team, wat hij samen met Chris Slager en Jarno Hoiting trainde, een te komen bekijken. Het ging om SJO Bedum F3 en het eerste duel wat ik van het team zag zit nog vers in mijn geheugen. Een heerlijke wedstrijd tussen de F3 en F4 van SJO Bedum die door de jongere lichting (F3) met 3-0 werd gewonnen.

Op toen mijn terugreis naar Ezinge bedacht ik mij dat het wel leuk zou zijn om dat team eens te volgen met als werktitel, van pupil tot junior’. Na, overleg’ met de technische staf werd er een akkoord gegeven en kwam het volgende, mega interview’ met de boys van SJO Bedum F3 tot stand.

Er werd op woensdag 6 februari in Sporthal de Beemden getraind en verbazend was de schotkracht die de gemiddeld genomen 7 jarigen lieten zien. Een van de voetballertjes die aardig met de bal uit de voeten kon was de 7 jarige Mart Slager.

                                                                 1361608097Nmart

Mart is een type allrounder vind hij zelf want de Bedumer verteld dat hij zowel voor als achter speelt maar dat zijn voorkeur uitgaat naar de voorhoede. ‘In de voorhoede vind ik leuker want ik mag graag scoren. Ik heb nu al zeven doelpunten gemaakt en ik hoop dat als we over een paar weken weer gaan voetballen er dan nog een paar bijkomen.’

In de voorjaarsreeks hoopt Mart op een paar leuke tegenstanders en zijn uitleg daarbij is veelzeggend. ‘Als je weer tegen een nieuwe tegenstander speelt is dat leuk maar soms ook spannend want wij willen wel graag winnen.”

Een duidelijke uitleg van de jonge voetballer die niet lang na hoeft te denken over de vraag wie hij de beste speler van FC Groningen vindt. ‘Dat is Michael de Leeuw die vind ik hartstikke goed. Ik ben al een paar keer met mijn vader naar de Euroborg geweest als Groningen moest spelen en dan kijk ik wel goed naar De Leeuw wat hij voor acties maakt.”

Het in de zaal trainen kwam ook aan de orde en Mart gaf aan dat het in de zaal trainen ook voordelen heeft. ‘Ik denk dat ik harder kan schieten in de zaal maar dat weet ik niet zeker hoor, vertelt hij terwijl hij weer naar het veld kijkt want aan alles is te zien dat hij nu weer wil voetballen.

                                                             1361608059Njarno

Daarom wisselt hij van plaats met Jarno van der Veen die na een ongeluk, en waarbij hij zijn sleutelbeen brak, voor het eerst weer mocht trainen. De eerste vraag is hoe het nu met hem gaat. ‘Het gaat echt heel goed want ik heb er gelukkig geen hinder meer van en kan nu weer lekker voetballen.” Een echte verdediger noemt Jarno zich. ‘Ik sta rechtsachter en dat vind ik gewoon leuk. Ik mag verdedigen en de tegenstander de bal afpakken. Maar een mooie trap naar voren is ook wel mooi want dan kunnen wij in de achterhoede even uitrusten.” De laatste opmerking zorgt voor een lach op zijn gezicht en dat betekent dat we dat antwoord niet helemaal serieus moeten nemen.

Wel een serieus antwoord komt op de vraag wie hij de beste Nederlandse voetballer vindt. ‘Dat is Arjen Robben, die is echt heel goed en hij komt ook uit Bedum dus logisch dat hij goed is. Een andere voetballer vindt hij ook erg goed en gezien het postuur van Jarno is dat ergens wel begrijpelijk. ‘Tim Sparv van FC Groningen is ook een goeie voetballer hoor want Sparv kan heel goed verdedigen en dat is mooi om te zien, aldus de 7 jarige voetballer van SJO Bedum F3 die vervolgens  op de bank afgelost wordt door Ryan Hageman.

                                                           1361608318Nryan

Ryan krijgt uiteraard de vraag voorgeschoteld hoe het is om je vader als trainer te hebben. ‘Dat is wel leuk hoor maar hij is wel streng als trainer. Hij roept vaak stop als we iets verkeerd doen en zegt ons hoe we het wel moeten doen. Maar dat hoort ook zo als trainer toch, krijg ik een vraag terug. Ik antwoord dat een trainer inderdaad een training stil moet leggen als er iets fout gaat en ik zie de 8 jarige Bedumer denken, dan is mijn vader wel een goeie trainer.

De naam achter op zijn shirt geeft al aan dat hij een grote fan is van Lionel Messi en wat ook inderdaad door Ryan kort maar krachtig wordt beantwoord. ‘Messi is de beste voetballer ter wereld.

Een duidelijk antwoord van Ryan die ook in de achterhoede van de F3 speelt en het daar prima naar zijn zin heeft. ‘Ik kan wel hard rennen en dan is het leuk als je de bal van een tegenstander nog net op tijd kan afpakken.” aldus de voetballer die het trainen in zowel de zaal als op het veld leuk vind maar als hij moet kiezen toch liever buiten voetbalt, vertelt hij nog gauw voordat hij van plaats ruilt met Stefan van der Wijk.

                               1361608207NStefan

Ondanks dat Stefan een Barcelona-shirt draagt is hij een grote fan van FC Groningen. ‘FC Groningen is mijn club en daarna Heerenveen omdat mijn vader uit Friesland komt. Daarna komt Feyenoord als derde club en in het buitenland vind ik Barcelona de beste.” Stefan is ook een voetballer die op meerdere posities kan spelen want de 7 jarige voetballer vertelt dat hij vaak op het middenveld of in de spits voetbalt. ‘De trainers zeggen dat je niet alleen in de spits doelpunten kunt maken en dat is ook zo. Want ook als ik niet in de spits sta heb ik al een paar keer gescoord.”

Maar we komen nog even terug op FC Groningen want ik vraag aan Stefan of hij FC Groningen al een keer heeft zien spelen in de Euroborg. ‘Ik ben wel een keer in de Euroborg geweest maar nog niet als FC Groningen voetbalde. Maar dat gebeurt vast wel een keer want ik ben nog jong he, zegt hij terwijl zijn teamgenoot Erik Woldijk zich al bij de bank komt melden om Stefan af te lossen.

                                                       1361607983Nerik

Erik is, spits van beroep’ want tegen de SJO Bedum F4 zag ik hem twee keer scoren en dat waren geen gemakkelijke goals om te maken. Erik vertelt dat hij de F3 waar hij nu in speelt een leuk team vindt. ‘Wij trainen en voetballen veel met elkaar en dat is gewoon heel erg leuk. Want van veel trainen en voetballen, wordt je alleen maar beter van zeggen de trainers.” Gezien het PSV-shirt is de logische vraag of hij ook een fan van de club uit Eindhoven is en die vraag wordt bevestigend beantwoord. ‘Ik ben voor PSV en Dries Mertens is mijn favoriete speler bij PSV. Hij is wel geen echte spits maar hij kan wel goed een mannetje passeren.” Erik vind zichzelf wel een echte spits want, want zo geeft hij aan, ik heb al best veel gescoord. De spits van SJO Bedum heeft verder nog een wens die dit seizoen niet zal uitkomen maar waarvan hij hoopt dat het nog wel een keer gebeurt. ‘Ik hoop dat FC Groningen en PSV een keer samen bovenaan staan en dat ze dan samen in de Euroborg moeten uitvechten wie er kampioen wordt. Dat zou mooi zijn want ik ben ook wel een beetje supporter van FC Groningen, vertelt hij nog net voordat hij van plaats moet ruilen met Bart Ludwig.

                                                   1361608020Nbart

Bart speelt ook in de voorhoede van F3 maar hij scoort niet veel. ‘Ik vind het wel leuk hoor een doelpunt maken maar als iemand scoort uit een voorzet van mij is dat ook wel mooi. Samenspelen vind ik erg leuk want dat zeggen onze trainers ook, jullie moeten goed samenspelen want dan ben je vaak sterker dan de tegenstander.” Klaas Jan Huntelaar is zijn favoriete voetballer want zo vertelt Bart, Huntelaar heeft maar een klein kansje nodig om te scoren. Verder is de 7 jarige Bart iemand die graag buiten is want naast voetballen vind hij fietsen ook erg leuk. ‘Daar krijg je sterke benen van zeggen ze en dat komt dan weer goed uit voor het voetballen. Want als je hard wilt schieten moet je wel sterke benen hebben.” Een mening die bevestigd wordt door Milan Meijerink die in het prachtige uittenue van Ajax naast mijn komt zitten.

                                                 1361608127Nmilan

Uiteraard krijgen we het even over het uittenue van de Amsterdammers die wij beiden wel erg leuk vinden. Milan is ook fan van Ajax en de vraag is wie hij bij Ajax de beste voetballer vind. ‘Dat is Siem de Jong, die kan op het middenveld en in de spits spelen. Dat is erg knap vind ik en hij is ook nog eens aanvoerder.” Vervolgens krijgen we het over wat het grootste verschil is tussen trainen in de zaal en het veld en de 7 jarige voetballer heeft daar duidelijk over nagedacht. ‘In de zaal kun je niet zo hard schieten doordat we daar met een plofbal spelen. De ballen op het veld zijn harder en kun je meer kracht zetten. Daarom vind ik het ook leuker om op het veld te trainen want hard schieten is gewoon leuk, zegt hij met een serieus gezicht terwijl hij, voordat hij het veld weer in gaat, mij nog even toevoegt dat ik er wel in moet zetten dat hij denkt dat Ajax kampioen wordt.

                                                   1361608164Nrutger

Die laatste opmerking krijgt Rutger Faber nog net mee en ook de voetballer met een AC Milanshirt met rugnummer 80 denkt dat Ajax kampioen gaat worden dit seizoen. ‘Dat denk ik wel en ik hoop het ook, zegt de 7 jarige Rutger die het spelen van wedstrijden het leukste vind. ‘Dat is echt leuk maar trainen is ook wel mooi hoor want zonder trainingen wordt je niet beter zeggen onze trainers.” Rutger vindt net als zijn teamgenoot Bart de spits van Schalke ’04, Klaas Jan Huntelaar een prima speler en wat dat betreft mag hij wel naar Ajax komen. ‘Die mag Ajax wel kopen hoor want Huntelaar scoort veel en dat kan Ajax wel gebruiken.” Even later vraag ik aan Rutger of hij weleens in de Euroborg is geweest en die vraag wordt met ja beantwoord. Bij welke wedstrijd ben je geweest is de daarop volgende vraag en het antwoord is fantastisch. ‘Ik ben niet naar een wedstrijd geweest hoor maar naar de bioscoop want die hebben ze daar ook namelijk.”

Een mooi antwoord aan het slot van de eerste sessie van interviews want er ontbraken er door ziekte nog twee voetballertjes van SJO Bedum F3. Maar geen probleem want op zaterdag 9 februari werd er weer getraind en dan zou de groep compleet zijn. En inderdaad de twee ontbrekende spelers waren weer present en zo kwam Roy Leicester als eerste naast mij op de bank zitten.

                                1361608432N20130209 111944

Roy vertelde direct dat hij 6 jaar was en dat hij het leuk vond om te scoren. Eigenlijk hoefde ik de kleine dribbelaar niets te vragen want hij vertelde wel. Dat hij het mooi vond dat hij zoals in de wedstrijd tegen de F4 zijn ploeggenootje twee keer de bal gaf en die kon scoren. Ook vertelde hij dat hij alle dagen voetbalde want hij wilde net zo goed worden als Messi en dan moet je veel trainen. ‘Messi voetbalde ook altijd toen hij klein was hoor en dat is de beste ter wereld, geeft de in Groningen wonende Roy aan. Ik vraag daarop waarom hij in Bedum ging voetballen. ‘Dat komt door mijn oom die mij opgaf voor de mini’s geloof ik en ik vind het hier super leuk om te voetballen want wij hebben een heel mooi team.

Roy kon zich ook al verheugen op een paar uur later want hij had namelijk voor 9 februari twee kaartjes gewonnen voor het duel FC Groningen-RKC en de jonge voetballer had een vooruitziende blik want volgens de jonge voetballer ging FC Groningen dat duel winnen en welke voorspelling door een 2-1 zege ook uitkwam. Maar ook nu had het lang genoeg geduurd want Roy wilde weer voetballen en hij ruilde van plaats met Lennart Israel.

                            1361608495N20130209 115703 1

Lennart is net als Ryan ook 8 jaar en hij vind alles leuk. ‘Het maakt mij niet uit of wij moeten trainen of wedstrijden spelen want ik vind beide leuk om te doen. Tijdens onze trainingen wordt alles goed uitgelegd en we leren daardoor heel veel van onze trainers.” Het in de zaal trainen van Lennart in de winter wel leuk maar als het mooi weer wordt wil hij naar buiten want, zo geeft hij aan, voetbal is wel een buitensport. Zelf vindt hij zich meer een man van de acties dan dat hij een scorende voorhoedespeler is maar zo merkt hij op, dat is ook wel belangrijk hoor dat er spelers zijn die een actie kunnen maken.” Zijn laatste opmerking is er een waar geen speld tussen te krijgen is en eigenlijk direct vertelt hoe SJO Bedum F3 in elkaar steekt. Degelijke voetballers die op zeker spelen, spelers die voor het avontuur gaan en scorende spitsen zorgen voor een mooi team, dat dankzij hun trainers mooie stappen kunnen gaan maken als voetballer. Nu zijn het nog pupillen op weg naar de junioren en dat is een route die Puurvoetbalonline gaat volgen de komende periode. Een mooi project want we moeten een ding niet vergeten, ook Arjen Robben is in Bedum ooit als een F-pupil begonnen die droomde van een carrière als profvoetballer…

Met dank aan Duut Knol en Jarno Hoving voor het maken van de foto;s