Via studiecoördinator Christiaan Geersinga een kijkje achter de schermen van RVO FC Groningen/Cambuur,

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Een veel gehoorde opmerking als over talentvolle voetballers van een BVO is, het zijn verwende jongens die alles op een presenteerblaadje krijgen aangereikt. Een opmerking die uitnodigde om dat eens nader te onderzoeken en zo was Puurvoetbalonline vorige week op bezoek bij de studiecoördinator van RVO FC Groningen/Cambuur, Christiaan Geersinga.

ed

Sinds 2010 is de 33 jarige Christiaan Geersinga als studiecoördinator aan de jeugdopleiding van RVO FC Groningen/Cambuur verbonden maar daarvoor was hij al assistent-trainer op Corpus den Hoorn verteld hij in de ruimte waar normaal gesproken de technische staf van de jeugdopleiding tussen de trainingen verblijft. ‘Zelf ben ik als voetballer gestopt toen ik 25 jaar was. Ik was toen al jeugdtrainer bij FC Lewenborg, waar ik ook voetbalde, maar ik kon toen assistent-trainer worden bij de D1 van FC Groningen. Erik Muntendam was daar toen trainer en Edwin Bolt, die nu coördinator van de Jeugdopleiding is, was toen elftalleider. Dat heb ik vervolgens een aantal jaren gedaan tot dat ik in 2010 studiecoördinator van onze jeugdige voetballers werd.”

Een baan die hij overigens combineert met zijn werkzaamheden voor het Werkman College als leraar lichamelijke oefening. In die functie is hij ook, samen met Grijpskerk-trainer Henk Buikema en Jan ten Caat, coördinator onderbouw SJO Bedum, betrokken bij de trainingen voor de voetbalklas van het Werkman College. Zo staat Christiaan Geersinga nog drie ochtenden in de week op het veld maar kent hij niet een brandend verlangen om zelf weer als jeugd of wellicht hoofdtrainer aan de slag te gaan. ‘Ik moet zeggen dat die ambitie nu voorlopig nog niet weer meer aanwezig is want met wat ik nu doe heb ik het prima naar mijn zin want ook in het werk als studiecoördinator zit voldoende uitdaging.”

Dat zou de opmerking rechtvaardigen, logisch dat je dat het een uitdaging vind om jongens die eigenlijk alleen maar willen voetballen ook naar school te krijgen, en die ik, gevoed door de geluiden die je regelmatig opvangt ook plaats.

De studiecoördinator begrijpt het beeld dat velen dat de jonge aankomende talenten in de watten worden gelegd wel maar geeft direct aan dat het niet de waarheid is. ‘Heel veel mensen denken dat de voetballers die voor onze jeugdteams uitkomen alles maar aangereikt krijgen maar dat is pertinent niet waar. Bij RVO FC Groningen/Cambuur hanteren wij de norm dat een speler qua studie wel minimaal een startkwalificatie moet halen. Daar bedoel ik mee dat hij een Havo of VWO diploma of een MBO minimaal niveau 2 diploma halen. . Dat is een duidelijk beleid en waar ook zeer consequent mee omgegaan wordt. Ik hoef je niet te vertellen dat alle jonge voetballers die via de jeugdopleiding binnenkomen maar een doel hebben en dat is slagen in het betaald voetbal. Maar wij weten ook dat zoiets niet voor iedereen zal zijn weggelegd en daarom heb je ook als BVO de maatschappelijke verantwoordelijkheid om de jongens ook qua studie een basis mee te geven.``

Een duidelijke uitspraak van Christiaan die er vervolgens nog wat dieper ingaat als de discipline van de jonge voetballers richting hun resultaten op school tersprake komen. ‘Als we signalen vanuit school krijgen dat de resultaten niet goed zijn of er wat op houding en gedrag aan te merken is dan heeft de desbetreffende speler een gesprek met mij. Volgt er geen verbetering dan krijgt de speler een officiële waarschuwing. Functioneert de speler na de waarschuwing nog steeds niet goed dan kunnen we overgaan het schrappen van enkele trainingen en wordt de extra tijd aan studie besteed. Het vervelende voor de desbetreffende speler is dan wel dat de trainer daar geen rekening mee houdt en het dus ook nog eens kan gebeuren dat hij zaterdags op de bank zit. Dat is dan de consequentie van je eigen gedrag zeggen wij dan altijd.”

Een helder verhaal maar wat direct ook de vraag oproept of zoiets in een seizoen vaak voorkomt en waarbij Christiaan aangeeft dat het wat excessen betreft erg meevalt binnen de jeugdopleiding van FC Groningen/Cambuur. ‘We moeten niet vergeten dat ze hier allemaal proberen om tot het betaalde voetbal door te dringen. Dat betekent, als je tot de jeugdopleiding van welke BVO dan ook wordt toegelaten je er wel wat voor moet doen, maar ook zeker voor moet laten. Feestjes op vrijdag als zaterdag moet spelen, of andere leuke dingen passen vaak niet in het schema van trainen en school en dat zijn wel afwegingen die de jongens samen met hun ouders of verzorgers moeten maken. Hier heerst namelijk een duidelijk andere cultuur dan dat ze bij hun amateurclub gewend waren en dat vergt zeker in het begin de nodige aanpassing.”

Zo krijgen we een steeds duidelijker beeld van hoe het er daadwerkelijk binnen de jeugdopleiding van RVO FC Groningen/Cambuur aan toegaat waar er voor een studiecoördinator ook een controlerende taak is weggelegd.’ Vanaf de D-junioren tot en met de B-junioren moeten ze wekelijks hun schoolresultaten laten zien en de A-junioren geven we daar zelf meer zelfverantwoordelijkheid in. Die zijn het niet verplicht maar weten natuurlijk wel dat er een melding vanuit school komt als de resultaten niet goed zijn.”

Zo praten we die ochtend nog even verder en opeens valt de naam van Richairo Zivkovic die als 16 jarige aan de eerste selectie werd toegevoegd en regelmatig met de eerste selectie meetraint. Dat moet in mijn beleving voor problemen zorgen omdat een trainer van de 1e selectie nu eenmaal andere belangen heeft dan de jeugdopleiding inclusief de studiecoördinator. De Groninger schiet in de lach bij deze opmerking maar is het er gedeeltelijk mee eens. ‘Natuurlijk heeft onze huidige trainer Robert Maaskant een punt als hij Zivkovic zoveel mogelijk bij de groep wil hebben. Dan moeten wij vervolgens in overleg met de school van Richairo om tot een oplossing te komen. Gelukkig komen we daar altijd wel uit maar voor Richairo zelf betekent het wel dat hij het daardoor nog drukker heeft.”

Door zijn laatste opmerking geeft Christiaan eigenlijk aan dat het in de beloften en helemaal als speler van de 1e selectie bijna onmogelijk is om een voltijd studie te volgen. ‘Dat is inderdaad het geval want bij de beloften en zeker bij de eerste selectie hebben de spelers toch te maken met het feit dat het programma opeens gewijzigd wordt of dat ze voor een vertegenwoordigend team uitgenodigd worden. Dan is een voltijd studie gewoon niet haalbaar maar proberen we wel om de spelers richting een deeltijd studie te, duwen’. Maar dat doen wij niet alleen want ook vanuit de Vereniging van Contractspelers(VVCS) wordt het gestimuleerd dat spelers die in het betaald voetbal actief zijn toch een studie gaan volgen. Daar zijn twee oud-profs, Danny Hesp en Arjan Ebbinge, die voor de VVCS werken nauw bij betrokken en dat is een uitstekende zaak vind ik persoonlijk.”

Via het interview met studiecoördinator Christiaan Geersinga komen we dus te weten dat het leven van de jonge voetballers binnen de RVO FC Groningen/Cambuur er niet een is van dat ze alles op een presenteerblaadje krijgen zoals door velen te vaak gedacht wordt. Schoolprestaties die goed moeten zijn, gekoppeld aan het moeten en willen presteren als voetballer zorgt natuurlijk voor een bepaalde druk. Een druk waarvan Christiaan Geersinga vindt dat de voetballers daar binnen de jeugdopleiding van RVO FC Groningen/Cambuur over het algemeen goed mee omgaan. ‘Kijk, overal gebeurt weleens wat maar het beeld van dat een jeugdspeler alleen maar in de watten gelegd wordt klopt niet. Ze doen jarenlang veel concessies richting dat ene doel en dat is het bereiken van het betaald voetbal. Dat is echter maar voor een enkeling weggelegd en dat betekent dat velen op een gegeven moment toch een andere keuze moeten maken. Dat is best lastig als je aldoor gefocust bent geweest op dat ene doel en wat uiteindelijk niet haalbaar blijkt te zijn. Dan is het uiteindelijk voor ons als RVO FC Groningen/ Cambuur ook mooi om te horen dat een speler zich via een vervolgopleiding maatschappelijk heeft kunnen ontplooien. Want hoe graag iedereen dat ook wil, er is in het betaald voetbal echt geen plaats voor alle jeugdige voetballers die nu bij de BVO’s zijn ondergebracht.”

Woorden die aan duidelijkheid niets overlaten uit de mond van de studiecoördinator die ons een beter beeld heeft verschaft over hoe het leven van een eventueel aankomende profvoetballer er daadwerkelijk uitziet en waarbij het vooroordeel, het zijn verwende jongetjes die alles aangereikt krijgen, rechtstreeks de prullenbak in kan.