Het voetbalgras kent voor Egbert Harms geen geheimen meer

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Maandag 4 februari had ik met Marc Kruger afgesproken op sportpark de Groenenberg voor een interview in de Oostermoer. Een ,tik’ van mij is dat ik altijd aan de vroege kant  ben maar in dit geval was dat geen straf. Ik maakte een rondje over het complex en dacht even terug aan het onderstaand interview van enkele weken eerder. Een mooi interview met Egbert Harms, een man met kennis van zaken en waar het gras geen geheimen voor heeft.

 1360122638Nimage006

De jeugdarena op sportpark de Groenenberg in Glimmen  foto: www.vvglimmen.nl

Bron: Oostermoer

Al vijfentwintig jaar is Egbert Harms namens de Gemeente Haren verantwoordelijk voor het onderhoud van de sportvelden op sportpark De Koepel in Haren en van sportcomplex De Groenenberg in Glimmen. Voor de oud-voetballer van de voetbalvereniging Glimmen bestaan er wat het onderhoud van natuur- en kunstgrasvelden betreft dan ook bijna geen geheimen meer.

Stevige klappen

Dat de velden van de twee sportcomplexen, de Koepel en de Groenenberg, er in de ogen van veel voetballiefhebbers er al jaren prima bijliggen is niet in de laatste plaats een verdienste van Egbert Harms. Zelf doet de oud-voetballer daar uitermate bescheiden over maar als Harms eenmaal begint te vertellen over het vak van terreinmeester wordt direct duidelijk dat we hier met een expert te maken hebben. Zo valt al snel de opmerking dat er vaak te snel wordt overgegaan tot een afgelasting terwijl er op dat moment nog best gespeeld kan worden. ,,Het afgelasten van een wedstrijd gebeurt in mijn ogen soms veel te snel. De velden moeten namelijk af en toe een paar stevige klappen hebben en niet zoals nu te vaak gebeurd, gespaard worden. Daar bedoel ik mee dat als ze door regenval zwaar te bespelen zijn je niet direct over moet gaan tot een afgelasting. Dat maakt een grasmat lui, zoals wij dat noemen, en dat is nooit goed. Door het veld aan te pakken door er wedstrijden op te laten spelen als het veld aan de zware kant is worden de zwakke plekken in een grasmat eerder zichtbaar. Als terreinmeester kun je daar vervolgens op in spelen door dat op de juiste wijze te herstellen.”

Een duidelijke uitleg van de man die zelf als voetballer voor de voetbalvereniging Glimmen uitkwam maar er echter niet over peinst om meer aandacht te besteden aan de velden van de vereniging waar zijn voetballoopbaan begon dan aan die waar Gorecht en Haren hun wedstrijd op afwerken. ,,Dat zal mij nooit overkomen, want in die dingen ben ik heel helder, gevoelens voor een club moet je als terreinmeester van meerdere complexen naar de achtergrond drukken. Maar wat dat betreft hoef ik geen keuze te maken want mijn 12 jarige dochter Carla voetbalt voor Gorecht en ik weet heel zeker dat Carla en haar teamgenootjes ook op een goed onderhouden veld willen spelen, zegt hij met een lachend gezicht.

De gemeenteambtenaar gaat er vervolgens eens goed voor zitten en verteld dat er binnen de gemeente een duidelijk beleid is wat betreft het onderhoud van de velden. ,,Om ons heen zie en hoor je steeds meer dat clubs op last van de gemeentes moeten privatiseren. Dat betekent dat verenigingen een beroep doen op vrijwilligers die meestal de pensioengerechtigde leeftijd al zijn gepasseerd. Dat houdt uiteraard een bepaald risico in want de kans dat erdoor de hoge leeftijd een vrijwilliger weg valt is groot. Verder is het ook nog eens zo dat niet iedereen verstand heeft van het verzorgen van een grasmat. Want daar komt meer bij kijken dan men denkt. Dit alles zorgt er weleens voor dat het met de velden verkeert, afloopt en het qua kosten helemaal de spuigaten uitloopt, Dus privatisering is heel leuk maar werkt in de praktijk niet altijd, ”

Bemesten

Egbert Harms noemt daarbij het bemesten en het in sommige delen van het jaar opbrengen van zand als voorbeeld. ,, Bij het bemesten en het opbrengen van zand houden wij rekening met de weeromstandigheden maar ik weet dat zoiets bij clubs die gedwongen moesten privatiseren anders gebeurd. Daar staat bijvoorbeeld in de planning dat in week 12 zand op de velden gegooid moet worden en dan gebeurd dat ook. Daarbij wordt er ook vaak teveel zand in een keer uitgestrooid zodat de voetballers en voetbalsters dan regelmatig op een voetbalveld rondlopen die dat predicaat in mijn ogen niet mag dragen.”

Egbert Harms zorgt er verder ook voor dat naast de gewone grasmatten ook de kunstgrasvelden in de gemeente Haren er prima bijliggen want niet alleen Glimmen, Gorecht en de v.v. Haren maken gebruik van de velden, ook FC Groningen is op Sportpark de Koepel een graag geziene gast verteld de al jarenlang supporter van de Groningers zijnde Harms. ,,FC Groningen traint hier in de voorbereiding op een nieuw seizoen altijd en ik moet zeggen de samenwerking is in al die jaren meer dan uitstekend. Ik heb regelmatig overleg met de technische staf over het gebruik van de velden. Want er zijn natuurlijk oefeningen bij dat het veld aardig wat te verduren krijgt en dan moeten wij daar wel met elkaar goed op inspelen.”

Over de samenwerking met FC Groningen is er niets anders dan lof en dat geldt ook voor de vrijwilligers die bij Gorecht, Glimmen en Haren actief zijn geeft Egbert Harms met grote nadruk aan. ,,Wat de samenwerking met de verenigingen die van onze complexen gebruik maken betreft kan ik niet anders zeggen, die is meer dan uitstekend. Er is een prima contact met de vrijwilligers van alle drie de verenigingen en dat is iets wat ik persoonlijk erg belangrijk vind. Wij als gemeente kunnen het niet alleen en dat geldt voor de verenigingen en ook voor FC Groningen.

FC Groningen

Als de naam van FC Groningen weer valt komt het gesprek automatisch op het verhaal dat Harms in Engeland de heilige grond van Wembley heeft bekeken. De in Haren woonachtige voetbalveldenspecialist begint hard lachen en steek direct van wal om dit verhaal te ontzenuwen. ,,Was dat maar waar dat ik de heilige grasmat van Wembley had mogen betreden. Maar het verhaal klopt gedeeltelijk echter wel want ik ben wel in Engeland geweest. Op uitnodiging ben ik drie dagen naar Ipswich Town geweest. Daar heeft dhr. John Ferguson de leiding over het onderhoud van de velden en weet je niet wat je ziet. Ipswich heeft acht jaar achtereen de titel van beste grasmat in Engeland gewonnen, en ik moet zeggen, dat verbaasd mij helemaal niets. Als je ziet hoe dat gras behandeld wordt dan is dat nauwelijks voor te stellen. Ik vergelijk dat wel eens met bij ons, waar tegenwoordig popconcerten en andere evenementen in stadions zoals De Kuip georganiseerd worden. Grasmatten zoals wij die hier in Nederland hebben zijn daar gewoon niet tegen bestand. Ferguson kan bij welke club hij maar wil aan de slag en hij geeft over de hele wereld lezingen wat betreft het onderhouden van voetbalvelden. Ik heb het met mijn eigen ogen gezien, die man wordt in Engeland op handen gedragen.”

Maar Ferguson of geen Ferguson, waar velden, en of dat nu natuurgras of kunstgras is, niet tegen kunnen is een dik pak sneeuw. Daarom heeft Egbert Harms een sneeuwveger geconstrueerd die er voor zorgt dat een voetbalveld binnen twee uur helemaal sneeuwvrij is. ,,Dat is mede gebeurd omdat FC Groningen soms op het laatste moment nog naar de Koepel moet uitwijken en dan moest het kunstgrasveld in een razende vaart schoongemaakt worden. Via een veeg en borstelsysteem is het nu mogelijk dat het veld binnen twee uur bespeelbaar is.”

Verbeteren

Zo blijft Egbert Harms steeds bezig om zich te verbeteren en dat alles in relatie tot de velden die hij onder zijn beheer heeft. ,,Ik verdiep mij graag in alles wat mij kan helpen om de velden goed te onderhouden want ik zie graag dat degene die van onze velden gebruik maken er met veel plezier op voetballen.”