Prins Bart 1: ,De lach moet centraal staan.”

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Enkele weken geleden werd ik benaderd door de carnavalsvereniging Oldeklooster met het verzoek of ik aan de carnavalskrant mee wilde werken. Een artikel over de jubileumcommissie 4x11 en een interview met de nieuwe Prins en zijn adjudant waren de activiteiten die gevraagd werden. Leuk om te doen en helemaal toen ik hoorde dat Bas van der Maar de adjudant was en Bart Korhorn de nieuwe Prins zou zijn. Twee mannen die ook nog eens actief binnen de voetbalvereniging Kloosterburen zijn maakte het extra mooi en vandaar dat ik het interview op Puurvoetbalonline heb geplaatst.

1359975044N20109 395244773894417 44591166 n

 Prins Bart 1 en adjudant Bas van der Maar

Op 19 november werd de 27 jarige Bart Korhorn benaderd door voorzitter Eric Werkman van de Carnavalsvereniging Oldeclooster met de vraag of hij de nieuwe Prins Carnaval wilde worden. Na overleg met partner Nina werd het een positief antwoord richting waardoor Bart Korhorn dit carnavalsseizoen als Prins Bart 1 door het leven zal gaan.

Een Prins heeft tijdens de carnavalsactiviteiten ook een adjudant aan zijn zijde die normaal gesproken uit de gelederen van de Raad van Elf komt vertelt de kersverse Prins. ‘ De voorzitter gaf aan dat een adjudant normaal gesproken uit de raad van elf komt omdat enige kennis van zaken erg belangrijk is. Ik ben wel opgegroeid met het carnaval omdat ik geboren en getogen in Kloosterburen ben maar als buitenstaander weet je niet alles van de bestaande protocollen binnen een Carnavalsvereniging.”

Daarom viel de keuze op 28 jarige Sebastiaan van der Maar, die samen met Karin, en hun dochtertje Lisanna, in Kruisweg woont. De in 2014 zijn 11 jarig jubileum als lid van de Raad van Elf vierende Bas, zoals iedereen hem beter kent in Kloosterburen en omstreken, was zeer verrast toen hij gevraagd werd of hij er wat voor voelde om de nieuwe Prins dit carnavalsseizoen als adjudant te ondersteunen. ‘Uiteraard vond ik het een hele eer dat ik gevraagd werd maar aan de andere kant had ik ook zo iets van, wie zou de nieuwe Prins worden want ik ben namelijk wel van mening dat je als Prins en adjudant een hele goede band met elkaar moet hebben.”

Bart begrijpt direct wat zijn adjudant bedoelt en komt met een mooi voorbeeld uit het voetballen, de sport waarin ze beiden actief zijn. ‘Toen ik nog in het tweede team van de voetbalvereniging Kloosterburen speelde was Bas mijn elftalleider. Hij is iemand met veel gevoel voor humor maar kan op de juiste momenten ook serieus zijn en treedt dan corrigerend op. Dat heb ik zelf ook, want ik vind wel dat humor een belangrijk onderdeel van het leven is maar als je alleen maar grapjes loopt te verkopen prikt men daar snel doorheen.”

Humor zal tijdens het komend carnaval echter wel het toverwoord bij het duo zijn, want zo zeggen ze bijna in koor, we willen er samen met allen die het carnaval een warm hart toedragen met volle teugen van genieten in het weekend van 8 t/m 12 februari, en waarbij de lach centraal moet staan.”

Duidelijke woorden van Prins Bart 1en zijn adjudant Bas van der Maar die er ook niets voor voelen om er een specifiek onderdeel uit lichten waar ze zich het meeste op verheugen. ‘Ik zou kunnen zeggen dat de optocht het mooiste onderdeel van het carnaval is maar daar doe je andere onderdelen van het carnavalsweekend absoluut te kort mee en dat is iets wat ik niet wil. Wat dat betreft zie ik mij in het carnavalsweekend figuurlijk als een spons. Ik wil overal optimaal van genieten en ik hoop dat iedereen dat samen met ons doet.” aldus Bart die gelukkig tijdig hersteld is van een vervelende liesoperatie die hem als voetballer al maandenlang buiten de lijnen houd.

Bas sluit zich even later bij de woorden van de Prins aan als hij vertelt dat ook hij het feest van het begin tot het einde wil meemaken. ‘Dat is in al die jaren dat ik nu in de Raad van Elf actief ben mijn insteek geweest en dat zal dit jaar zeker niet anders zijn. Uiteraard wordt er binnen de Raad van Elf op bijvoorbeeld de zaterdag tegen ons als Prins en adjudant gezegd van, ga nu maar richting huis want morgen is weer een drukke dag. Maar ik beloof niet dat ik, en ik denk dat ik ook namens Bart spreek, van dat aanbod gebruik zal maken.”

Voor Bas van der Maar waren de periode voordat het feest op 8 februari losbarst helemaal drukke weken want waar Prins Bart 1eerst nog op wintersport ging, was hij als lid van toneelvereniging ODI uit Kruisweg ook nog volop in Kloosterburen en omstreken te zien. ‘Dat ik het rond carnaval druk heb sinds ik tot de Raad van Elf ben toegetreden was natuurlijk al zo maar door mijn taak als adjudant is het nu even wat drukker, vertelt de in het dagelijks leven vrachtwagenchauffeur zijnde Bas. ‘Als je het als een probleem ziet als je het een bepaalde periode in je leven wat drukker hebt dan normaal begrijp je er niets van zeg ik weleens. Het leven kan namelijk ook te kort zijn om van alles te genieten en daarom zeg ik altijd, geniet van alles wat je doet want voordat je het weet is het voorbij.”

Daar sluit Prins Bart 1, die in zijn opa Co Vonck en vader Wim twee voorgangers kende binnen de Carnavalsvereniging Oldeklooster, zich graag bij aan maar voegt er toch nog wat aan toe. ‘Ik wil iedereen, die in het weekend van 8 t/m 12 februari naar Kronkeldörp komt, graag een extra ding meegeven. Geniet van alles wat er in ons dorp te beleven valt maar laten we een ding afspreken, behandel elkaar met respect. Ik weet dat er de laatste tijd veel over respect naar elkaar toe gesproken wordt maar we kunnen er niet om heen, respect is wel de basis om een feest, zoals het komend Carnaval absoluut gaat worden, tot een groot succes te maken!”