Een uitstapje naar een andere sport

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Het gebeurt de laatste weken regelmatig dat ik te horen krijg, lekker rustig zeker nu er niet gevoetbald wordt. Dan was mijn antwoord, er zijn meer sporten dan alleen maar voetbal en wat te denken van de interviews.’’

1359703392Npeter post interviewfoto ijsbaan loppersum

 Voorziter Peter Post van de MFAC Loppersum met de trodee.

Bron: Ommelamder Courant             foto: Herman Spier Bedum

Een van de interviews die ik vorige week had was met voorzitter Peter Post van de MFAC Loppersum die als club vrijwilligers de prestigieuze baantrofee 2012 kregen uitgereikt. Peter is als elftalleider van de E-junioren ook nog aan de SC Loppersum dus wat het helemaal rechtvaardigde om het interview te plaatsen.

Tijdens het jaarlijkse KNMV Kampioensgala in Doetinchem heeft de MFAC Loppersum op 13 januari de Baansporttrofee uitgereikt gekregen. De MFAC Loppersum kreeg deze prestigieuze prijs dankzij hun fantastische inzet voor de Baansport. In 2012 liet men namelijk overduidelijk zien uit welk hout men gesneden is door na het afgelasten van de halve finale in Engeland binnen twee weken de organisatie van dit evenement in Loppersum rond te krijgen.

Op 31 december 2012 ontving voorzitter Peter Post van de MFAC Loppersum een email van de KNMV dat men het zeer op prijs zou stellen dat er op 13 januari een afvaardiging aanwezig zou zijn op het jaarlijkse Motor Gala wat dit jaar in Doetinchem werd gehouden. Binnen het bestuur van de vereniging was de animo echter niet echt groot verteld Post om op een zondag even vanuit Loppersum naar de Achterhoek te reizen. ,,Toen de mail binnenkwam met het verzoek of we naar Doetinchem wilden komen was er eigenlijk niemand van het bestuur die daar op zat te wachten. Iedereen had eigenlijk wel andere verplichtingen en ik moet ook eerlijk zeggen dat niemand ook maar enig idee had waarom onze aanwezigheid daar strikt noodzakelijk was. Daarom melden wij keurig bij de bond dat we niet in de gelegenheid waren om met een afvaardiging naar het Gala te komen. Ik had het antwoord echter nog maar koud verstuurd of de telefoon ging al en kreeg ik een van de bestuursleden aan de telefoon. Die benadrukte nog een keer dat men het wel erg zou waarderen als wij toch naar het Gala wilden komen. Uiteindelijk konden we wat schuiven met afspraken en ben ik samen met Gert Jan Maneschijn toch naar Doetinchem vertrokken.”

Op de heenreis was het gissen voor het duo waarom de aanwezigheid van een delegatie uit Loppersum dusdanig belangrijk was dat alles en iedereen binnen de bond er zo nadrukkelijk mee bezig was om de Lopsters zo ver te krijgen. ,,Ik moet eerlijk bekennen dat er binnen onze vereniging niemand op het idee was gekomen dat het om deze prestigieuze prijs zou gaan. Dat komt namelijk omdat wij het met al onze vijftig vrijwilligers heel gewoon vinden wat wij doen. Wij proberen er ieder jaar weer voor te zorgen dat het publiek en coureurs het naar hun zin hebben in Loppersum en meer is het in onze ogen niet. Als wij daar als organisatie in slagen overheerst bij ons na afloop een gevoel van tevredenheid en blijdschap. Maar al vrij snel daarna kijken we alweer uit naar het volgende evenement. Dat is niet omdat we het organiseren van de Grasbaanraces op de automatische piloot doen maar dat komt puur omdat we er allemaal heel veel plezier aan beleven om iedereen mooie grasbaansport te bezorgen. ”

En zo vond het duo Post en Maneschijn vond zich opeens terug in de schouwburg van Doetinchem waar tijdens het door ruim 1500 personen uit de motorsport bezochte Gala diverse trofeeën aan de verschillende kampioenen werden overhandigd. Een van de laatste trofeeën die uitgereikt werd was de Baantrofee. Deze bekendmaking gebeurde via een zandtekening die via een scherm in beeld werd gebracht en waarbij de voorzitter van MFAC Loppersum nog steeds geen idee had wat er enkele ogenblikken later zou gaan gebeuren. ,,Ik zag wel iets met Groningen en dacht daarbij aan de organisatie van de races op de drafbaan van Groningen wat een fantastisch evenement was. Maar opeens zag ik iets met een zijspan en ons logo en toen begon er een lichtje te branden en begreep ik opeens waarom men zoveel moeite had gedaan om ons naar Doetinchem te krijgen. Het feit dat wij binnen veertien dagen de organisatie van de halve finale EK zijspannen rond hadden gekregen was voor de KNMV reden geweest om ons daar op deze wijze voor te belonen.”

Uiteraard zijn ze in Loppersum trots op de prijs die sinds 1980 voor de derde keer, Assen en Eenrum gingen Loppersum voor, werd uitgereikt aan een vereniging. Want het is namelijk bijna standaard dat de trofee naar een coureur of zijspancombinatie gaat want tot de winnaars behoren in het verleden onder andere, Frits Koning, Harm Horstede, Roelof Thijs, Hennie Kroeze, Tjalle Reitsma, Uppie Bos, Team Matthijssen en Dirk Fabriek. ,,Uiteraard zijn we er als vereniging erg blij mee vooral omdat het een prijs is die door de kenners aan een persoon of zoals wij nu een vereniging wordt toegekend. Dat de prijs te maken had met de wijze waarop wij binnen twee weken de organisatie van een van de halve finales EK zijspannen hebben neergezet kwam namelijk in de bijbehorende oorkonde duidelijk naar voren verteld de Post.

De voorzitter van een club enthousiaste vrijwilligers, zoals hij de MFAC Loppersum betitelt, denkt soms nog wel eens terug aan de dagen voor 14 juli 2012 toen Nederland, en dus ook Loppersum, te maken kreeg met vele liters regenwater. ,,Nadat we het verzoek kregen van de KNMV of wij de in Engeland afgelastte halve finale wilden overnemen was het net of de duvel er mee speelde. Opeens kregen wij toen in Nederland ook met veel regen te maken. We hebben op een gegeven moment de baan nog afgedekt met zeil om het nog enigszins droog te houden en ik moet zeggen, dat heeft heel veel indruk gemaakt op de officials die in eerste instantie van plan waren om het middagprogramma te laten vervallen. Toen ze echter zagen hoe de baan er in Loppersum uiteindelijk bij lag werd dat besluit razendsnel teruggedraaid en werd het hele programma afgewerkt ”

Maar de MFAC Loppersum werd niet alleen beloond met de Baantrofee 2012 maar men kreeg ook finale EK zijspannen 2013 toegewezen en dat is iets waar ze in Loppersum zeker zo trots op zijn vertelt de nu ruim 10 jaar voorzitter zijnde Peter Post. ,,Dat wij dit jaar de finale EK zijspannen mogen organiseren is natuurlijk geweldig al had men eerst een andere datum geprikt op de kalender. Dat was 13 juli maar dat was binnen het bestuur geen optie want dan zitten we midden in de zomervakantie. Dat scheelt je enorm veel publiek wat je als organisatie niet moet willen. Persoonlijk vind ik namelijk dat er tijdens de finale EK zijspannen zeker 3000 toeschouwers langs de baan moeten staan. “

Een duidelijk standpunt van de voorzitter die verder, Loppersum’ betitelt als een echte baan voor de zijspannen. ,, Dat horen wij veel en vooral de Duitse zijspancoureurs geven aan dat ze graag bij ons rijden. Daarom verwacht ik ook veel strijd op 31 augustus want ook William Matthijssen in goeden doen en Sven Holstein, als hij zich kwalificeert, hebben bewezen aardig uit de voeten te kunnen in Loppersum.”