Hans Top onmoet Toppers uit de Sportwereld en Gerrit vertelt ze beter dan Rene van der Gijp

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

De tweede aflevering van, Hans Top ontmoet Toppers uit de Sportwereld’ werd er een van hilarische verhalen maar met een serieuze ondertoon want veel verhalen lieten een ding horen in veel gevallen gaat men niet goed om met zijn of haar sponsoren.

foto

 Sfeerbeeld uit cafe Koning met Appie Niemeijer, Johan Staal, Hans Top en op de rug, Marinus Siekman.

foto: Jack Suiveer

Als gasten zouden namelijk aanschuiven Jaco Heijkoop, gerechtsdeurwaarder in Groningen en o.a. hoofdsponsor van de voetbalvereniging Harkstede, oud-voetballer Jack Suiveer die ook zijn sporen als bestuurslid bij Gasterra Flames heeft verdiend, Albert, Appie’ Niemeijer als clubman van CVVB en als assistent-scheidsrechter actief in de top van het zondagvoetbal. Verder was Hans Top uiteraard aanwezig en ik was aanwezig om te proberen om alles te onthouden wat er tersprake kwam. Maar op de dag zelf kwam daar in de persoon van een oude bekende van Hans nog iemand bij en dat was niemand minder dan de trainer van Zuidhorn-zondag, Marinus Siekman. Marinus vertelde dat hij graag aanwezig wilde zijn bij de tweede aflevering van, Hans Top ontmoet Toppers uit de sportwereld.’

Zondagvoetbal

Zo kwam ik na acht uur aan bij café Koning waar het gezelschap al aan de stamtafel had plaatsgenomen. De groep was nog verder aangevuld want ook Gerrit zelf schoof aan en de opening was direct voor de uitbater van café Koning zelf. Want de eerste opmerking die viel was dat het zondagvoetbal steeds meer een ondergeschoven kindje werd. Een mening die iedereen deelde maar waar Gerrit een heel duidelijk antwoord op had. ‘Toen de sluitingstijden in de horeca vrij werden gegeven is de aftakeling van het zondagvoetbal begonnen. Dat is ook logisch want als jij zoals vaak gebeurt om half zeven je huis komt binnenrollen dan sta jij niet fris en fruitig op zondagmiddag, en laat staan op zondagochtend op het veld. Dus dan wordt er gekozen voor de zaterdag want dan kunnen op zaterdagavond de remmen los.”

Sponsoren

Een duidelijke uitleg van de man die direct op zijn praatstoel zit als het onderwerp sponsoren bij een sportvereniging aan de orde komt. Gerrit komt met een paar voorbeelden van hoe het niet moet maar ook met een mooi voorbeeld van hoe het ook kan. 'Ik ben zakelijk ook actief in Norg en toen ik daar een paar jaar geleden kwam werd ik ook door GOMOS gepolst of ik daar iets wilde doen. Daardoor kom je al gauw met een reclamebord rond het veld te staan. GOMOS heeft echter ook een businessclub en daar zitten tachtig sponsoren in. Die betalen een bepaald bedrag en dat komt in een pot. Een deel wordt voor een jaarlijks uitstapje gebruikt en het grootste gedeelte gaat naar de club. Dat verdwijnt echter niet op de grote hoop maar men moet als vereniging drie, zeg maar projecten, aangeven waar men het voor wil gebruiken. Dan bepaalt de businessclub uiteindelijk waar het aan besteedt wordt. En ik kan niet anders zeggen, dat vind ik een geweldig systeem.”

Iedereen is dat met hem eens en Jack Suiveer geeft daarop aan dat veel verenigingen eigenlijk een beetje respectloos met sponsoren omgaan. ‘Daarbij kun je denken aan wat voor kleurencombinatie gebruik je als je reclame wilt plaatsen. Reclame moet goed naar voren komen maar als ik eerlijk ben, daar wordt soms totaal niet over nagedacht.”

Plezier

Ook het gebruik van kleding is een bijzonder verhaal geeft Jack aan die daarbij nog even refereert aan de problemen die er deze zomer in Hoogkerk waren rond CSVH en Hans. Maar opeens springt het gesprek over naar iets anders door een opmerking van Hans, ik vind het amateurvoetbal veel mooier dan het betaalde voetbal. In het betaalde voetbal wordt veel te weinig gelachen en mag er niets meer gezegd worden.’

Een opmerking waar Marinus Siekman direct op in haakt, ik deel Hans zijn mening volkomen want als ik kijk hoe het er tegenwoordig aan toe gaat denk ik weleens, heb je er wel plezier in. Ik heb altijd gevoetbald en ben nu al weer een redelijk aantal jaren als trainer actief en heb er nog steeds plezier in. Dat moet ook je drijfveer zijn want anders moet je stoppen. Ik ben trouwens wel van mening dat als je denkt dat het trainer zijn in het amateurvoetbal betekend dat je twee keer een training geeft en een wedstrijdje coacht je het niet begrijpt. Tegenwoordig ben je er soms psychiater bij want de een heeft een schop onder zijn kont nodig en een ander moet je een aai over zijn bol geven en dat was vroeger totaal  anders. Dan hoorde je alleen maar, niet zeuren ga maar voetballen.” Doordat we het over de trainers hebben komt het onderwerp, wat verdiend een trainer in het amateurvoetbal, opeens tersprake. Mooi om te horen dat iedereen daar totaal verschillende gedachten over heeft en wat tot een leuke discussie maakt.

SC Veendam

De stekker eruit was de conclusie als de problematiek bij Veendam aan de orde komt want zo geeft Jaco Heijkoop aan, als je als club steeds je broekriem niet kunt ophouden, en dat geldt voor een bedrijf ook, dan moet je tot de conclusie komen dat je geen bestaansrecht hebt. De op diverse sponsorfronten actieve Jaco trekt dat nog even verder als het Eurovoetbaltoernooi aan de orde komt. ‘Ook daar heeft men het moeilijk maar ook daar zal men misschien wel alerter moeten zijn qua netwerken. “

Stevig

Maar naast de serieuze onderwerpen komen ook de mooie voetbalverhalen aan de orde en vertelt Appie Niemeijer dat hij als verdediger heel veel van Jack geleert heeft. ‘Toen Jack hier bij CVVB in het eerste speelde stonden wij altijd achter het doel van de tegenstander. Als er dan een corner voor CVVB was dan ging hij mee in de aanval. Dan keek hij altijd even naar ons en volgde er een teken dat we moesten opletten. Als de corner dan voor het doel kwam ging hij vol het duel in en ik kan jullie verzekeren, dat ging niet altijd even zachtzinnig."

Gezinsbode-journalist

Zo passeren de escapades van Gerrit en zijn vriend, Hansie’ Smit in Madrid de revue want we krijgen te horen dat Gerrit nog een dag in ,dienst'' is geweest bij de Groninger Gezinsbode. Een verhaal wat nu niet meer zou kunnen maar die beide Groningers toen zelfs deed aanschuiven aan het banket na afloop van het Europacup-duel Atletico Madrid-FC Groningen. De manier van vertellen van Gerrit zorgt er voor dat iedereen de beelden voor zich ziet van de beide mannen in Madrid wat tot gigantische lachsalvo’s leidt in het café wat ter ere van de verjaardag van Gerrie Bodde, de man die al enkele jaren geplaagd wordt door de zo gevreesde ziekte, steeds voller loopt.

Ademloos

De setting verhuisd daarom ook verderop de kroeg in en daar krijgt Hans opeens de vraag van Jack hoe hij er toe gekomen is om te gaan hardlopen. Ademloos ziet iedereen naar de Hoogkerker te luisteren want het verhaal van Hans is hét voorbeeld van als je echt iets wilt bereiken, dan lukt je dat ook. Zeven keer in de week 12 kilometer per dag als voorbereiding naar de marathon van New York kan natuurlijk niet maar Hans Top liep daar op 22 jarige leeftijd de marathon binnen drie uur. ‘Ik ga altijd van het principe uit dat als je iets echt wil dan gaat je dat lukken. Of dat nu met een bedrijf is of met een sportprestatie maakt dan niet uit. Zo heb ik mijn eigen sporten ook altijd beleefd en zo beleef ik mijn vak ook. Straks gaat voor mijn dakdekkerbedrijf het seizoen weer los. Vroeg van huis en laat terug maar dat maakt niet uit want je weet waar je het voor doet. Dat had ik als sporter ook, ik trainde mij helemaal suf maar wist wel waarvoor want ik wilde presteren.”

Dood of de gladiolen

Dat is koren op de molen van Marinus Siekman die als keeper er vroeger ook een was van, de dood of de gladiolen. ‘Ik wilde vroeger winnen ten koste van alles wat dat betreft ben ik een type Jack die opeens de naam van Gertjan Hageman noemt. ‘Als je één iemand een boef in het veld kon noemen was dat Gertjan en hij kon ook nog eens verschrikkelijk goed voetballen ook. Dat is echt de beste voetballer waar ik mee gevoetbald heb.”

Even later krijgen we het opeens over gekleurde voetbalschoenen waar Marinus een felle tegenstander van is. ‘ Waardeloos, voetbalschoenen moeten zwart zijn want die gekleurde schoenen vloeken negen van de tien keer ook nog eens bij het clubtenue. Jaco is het helemaal met zijn buurman eens als Marinus aangeeft dat het ook naar een sponsor niet netjes is. ‘ Dat klopt als de spelers er keurig netjes zwarte schoenen onder zouden dragen zou het veel netter staan maar helaas de commercie bepaald in deze.”

Geen cijfers

De commercie neemt ook steeds meer deel aan de top van het amateurvoetbal weet Appie als geen ander maar wij zijn eerlijk gezegd wel verbaasd als hij verteld hoe het met de vergoedingen staat die er betaald worden aan een assistent-scheidsrechter in de top van het amateurvoetbal. We hebben bij aanvang van de avond afgesproken, we houden het bij letters en cijfers noemen we niet en daar houden we ons ook nu aan maar bijzonder is het wel. Zo gaan we van onderwerp naar onderwerp en komt de oud-sponsor van Noordwolde, Johan Braaksma, waar Jack Suiveer met veel respect over praat.

Klompen

En dan aan het slot van de avond komen de klompen van Hans figuurlijk op tafel. De Hoogkerker is altijd in voor een stunt en liep ruim 10 jaar geleden de vier mijl op klompen, en deed daar minder dan een half uur over. Een prestatie van formaat maar ook een met een boodschap vertelt hij opeens serieus, je moet als club, of bedrijf of als persoon je op de kaart durven zetten. Dat betekent dat je niet een grijze muis moet zijn. Daarom liep ik toen op klompen want ik wilde mijn dakdekkersbedrijf, ik was toen net begonnen, promoten. Dat is ook iets wat clubs meer moeten doen, jezelf promoten want dat maakt sponsoren nieuwsgierig en die gaan denken, daar gebeurt wat. Dat is waar het allemaal omdraait tegenwoordig, je moet je laten zien.”

Na dit serieus intermezzo gaat het de vrijdag al aardig richting de zaterdag en besluit ik dat ik genoeg stof zou hebben voor een boek maar dat het zo niet werkt. Want onmogelijk is om dat wat alle mannen vertelden aan het papier toe te vertrouwen en wat ook niet zou moeten want figuurlijk zaten we in een kleedkamer en daar bleef ook regelmatig wat binnen de muren. Dat doen we nu ook maar is een verrassing daar want de nieuwsgierigheid kan bevredigd worden want, Hans Top ontmoet Toppers uit de Sportwereld’ gaat op tournee.

Interesse

Er is interesse uit de sportwereld om datgene wat we vrijdag bij café Koning deden in een andere setting ook elders te gaan doen en wat gaat gebeuren!  Zo kwam er een bijzonder slot aan een avond die ik niet snel zal vergeten en waar ik nog één ding over wil zeggen: René van der Gijp mag qua verhalen vertellen Gerrit Koning zijn veters nog niet vast maken!