Edwin Bolt( coordinator FC Groningen/Cambuur): Plezier is de sleutel tot succes

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Voor Edwin Bolt, coördinator jeugdopleiding FC Groningen/Cambuur, wordt 2013 een bijzonder jaar. In juli treedt hij fulltime in dienst bij FC Groningen. “Op dit moment werk ik ook nog een dag in de week als facility-medewerker bij de NAM, maar in juli stopt dat en kom ik volledig in dienst van FC Groningen.” Een bijzonder moment, om volledig in dienst te zijn van de Trots van het noorden. “Tja, vroeger stond ik in het Oosterpark, aan de Zaagmuldersweg, als supporter.”

 1358256383Nebfc

 

 

Dhr. Koeman

Edwin is momenteel collega van Martin Koeman, de vader van Erwin en Ronald, en met de oud-speler en trainer van (GVAV) en FC Groningen noemt Edwin Bolt direct één van de clubiconen die nog binnen de organisatie van FC Groningen actief is. ‘Een uitstekende zaak” vindt de oud-Eenrumer. ‘Dat personen als Martin Koeman FC Groningen nog steeds een warm hart toedraagt, vind ik geweldig. Natuurlijk zijn deze mannen ook kritisch naar bijvoorbeeld het eerste elftal, maar dat komt voort uit hun liefde voor FC Groningen. Ze willen gewoon het allerbeste voor de club en dat wordt weleens vergeten als ze wat lopen te mopperen op de huidige generatie. Je hebt net zelf van dhr. Koeman gehoord hoe het er aan toeging als hij vroeger naar de centrale training van het Nederlands Elftal moest. Dat is niet te vergelijken met tegenwoordig. Maar de verontwaardiging en ergernissen over de heersende mentaliteit bij de huidige generatie kan ik mij wel voorstellen. Zo is hij ook heel kritisch over andere gebruikers van Corpus en hoe men soms met materialen omspringt. Netjes en correct omgaan met spullen, maakt het uiteindelijk voor iedereen plezieriger werken.”

Opvallend is dat Edwin zijn collega aanspreekt met Koeman en pertinent weigert om de vader van Erwin en Ronald bij zijn voornaam te noemen. ‘Ik spreek, uit fatsoen en respect, mensen van hogere leeftijd aan met hun achternaam. Vanaf het begin zeg ik Koeman, en dat terwijl ik aardig close ben en een meer dan uitstekende band met hem heb. Vind het daarom ook vreemd als nieuwe stagiaires direct Martin zeggen, zonder dat ze de man ooit gesproken en gezien hebben.”

Elftalleider

In 2004 kwam Edwin Bolt als elftalleider bij de jeugdopleiding van FC Groningen binnen, en die functie bekleedde hij vier jaar. Na die periode kwam er door het vertrek van Bas Eimers een plaats vrij als coördinator. Na een sollicitatie werd de oud-voetballer van v.v. Eenrum en CVVB aangenomen. “Vanuit mijn v.v. Eenrum-tijd kende ik Peter Jeltema natuurlijk goed en omdat ik al vier jaar binnen de jeugdopleiding rondliep was ik ook geen onbekende voor meerdere mensen binnen de club. Na een gesprek met Henk Veldmate en Peter Jeltema werd ik uiteindelijk benoemd als nieuwe coördinator.“

In eerste instantie werd het een overeenkomst voor 24 uur per week, maar zoals gezegd wordt zijn contract per 1 juli 2013 omgezet in een fulltime contract. Hierover is de in Groningen woonachtige Edwin Bolt zeer tevreden: “Mijn hart ligt echt bij het voetbal, wat dat betreft kan ik mij natuurlijk geen mooiere baan wensen dan die ik nu heb.”

Takenpakket

Vervolgens noemt hij op wat zijn takenpakket precies inhoudt en we kunnen rustig stellen dat dit een veelomvattend pakket is. ‘Ik ben het aanspreekpunt voor alle wedstrijdzaken. Competitie, vriendschappelijk, toernooien, etc. etc. Daarnaast houd ik mij ook nadrukkelijk met de wedstrijden op zaterdagen bezig, wat vooral in de maanden dat de velden over het algemeen wat slechter worden, aardig tijdrovend kan zijn. We hebben namelijk wel enkele uitwijkmogelijkheden als het op Corpus den Hoorn niet lukt, maar de mogelijkheden zijn niet oneindig. Dus dat vergt regelmatig het nodige puzzelwerk. Zeker wanneer de weergoden het niet echt geweldig met ons voor hebben.

Naast het wedstrijdsecretariaat ben ik ook betrokken bij de voetbalschool (E-pupillen) en ga ik over bijvoorbeeld kleding, vervoer en andere administratieve zaken. Vooral het vervoer en de indeling van routes en spelers vergt heel veel tijd en energie. Qua administratie komt straks ook de “overschrijvingstijd” er weer aan. Alle formaliteiten rond de komst van nieuwe jeugdspelers, die in het nieuwe voetbalseizoen voor de jeugdopleiding FC Groningen/ Cambuur komen spelen, moeten correct worden afgehandeld.

Aandacht

Verder komen er natuurlijk veel zaken tussendoor waar we de nodige aandacht aan willen en moeten schenken. Af en toe bezoek ik wedstrijden tegen amateurclubs in de regio. Gezien mijn gezinssituatie (twee kleinen kinderen) schiet dat er echter steeds vaker bij in. Gezien ook de drukte op de club moet ik vaak wel prioriteiten stellen. Onlangs heb ik de wedstrijd VIBOA – FC Groningen A1 bezocht, een wedstrijd in kader van het nederlagentoernooi. Het is goed om af en toe eens van gedachten te wisselen met personen die binnen een dergelijke club een belangrijke rol spelen. Ook wij kunnen van bepaalde dingen leren, daar moet je jezelf ook zeker niet te groot voor voelen.”

Zo praten we nog een tijdje door in het kantoor van coördinator Edwin Bolt en komt het toekomstbeeld van de eigen jeugdopleiding ter sprake. “Je merkt in het betaalde voetbal toch de tendens, dat het over is met de bomen die tot de hemel groeien. Daar bedoel ik mee dat clubs in het betaalde voetbal steeds meer genoodzaakt zijn richting hun eigen jeugdopleiding te kijken. Ook in de wereld van het betaalde voetbal is duidelijk te merken dat Nederland te maken heeft met een crisis. Steeds minder worden spelers voor veel geld uit het buitenland gehaald. Naast kapitaalvernietiging blokkeert het ook vaak de doorbraak van jeugdspelers. Als onderdeel van de jeugdopleiding van FC Groningen/Cambuur juich ik dat natuurlijk toe. Ook wij hebben nu een paar spelers (o.a. Richairo Zivkovic, Nick Bakker en Henk Bos) die vanuit onze eigen jeugdopleiding een plaats in de A-selectie hebben veroverd. Iets waar we enorm trots op zijn. Een paar jaar geleden brak Leandro Bacuna al door en de doorbraak van dit soort jeugdspelers behoort tot de hoofddoelstellingen waar we het met elkaar voor doen.”

Dat brengt het gesprek automatisch op de trainers die bij FC Groningen/Cambuur in dienst zijn en waarvan enkelen zelf terug kunnen kijken op een mooie carrière in het betaald voetbal. Zoals vijfvoudig international Peter Hoekstra en Hugo Alves Velame die onder zijn voetbalnaam Hugo furore maakte bij FC Groningen. Uiteraard passeren enkele namen van oud-spelers de revue die op termijn misschien wel iets voor FC Groningen/ Cambuur zouden kunnen betekenen maar deze namen blijven nog even ‘off the record’, zoals dat zo mooi heet.

Overstap

Het gesprek gaat verder en komt eigenlijk automatisch op de overstap die Edwin Bolt zelf ooit maakte, door als voetballer van Eenrum te kiezen voor een overstap naar een vereniging die op een hoger niveau speelde: CVVB uit Bedum. Een overstap die, de nu nog in de zaal voor CVVB voetballende, Edwin Bolt zich nog goed weet te herinneren. “Natuurlijk gaf dat de nodige ophef in Eenrum maar ik wou gewoon kijken waar mijn plafond lag als voetballer. Ik zag er ook helemaal geen kwaad in, het had alleen eerder moeten gebeuren. Los van de clubliefde, is gaan voor het hoogste geen verkeerde eigenschap. En ik moet zeggen dat ik daarom ook niet begrijp dat er soms binnen een vereniging raar wordt gekeken als een jeugdspeler het hogerop wil proberen. Als je bijvoorbeeld bij GVAV Rapiditas of Be Quick op bezoek komt en je ziet de jongste jeugdselecties spelen, dan weet je dat daar een gedegen opleiding achter zit. Daar wordt ook geïnvesteerd in goede jeugdtrainers. Dan kan ik mij heel goed voorstellen dat je als speler (of ouder) denkt, hé misschien moeten we het daar maar eens proberen. Ook van jeugdige spelers in het noordoosten van Groningen, kan ik me beste voorstellen dat ze kiezen voor grotere clubs (bijvoorbeeld VIBOA of SJO Bedum) die met hun teams op een hoger niveau spelen. Met de besten, tegen de besten. Hier wordt een voetballer alleen maar beter van. En om die ontwikkeling gaat het juist!”

Lach

Duidelijke woorden van een voetbaldier die zich duidelijk op zijn gemak voelt binnen de organisatie van FC Groningen, en dat duidelijk ook uitstraalt. Actief zijn in de voetbalsport betekend veel voor mij, vertelde hij tijdens ons gesprek, en dat straalt Edwin Bolt ook uit. Met een lach op zijn gezicht zit hij tijdens het interview achter zijn bureau. En Edwin een beetje kennende is daar onbewust  een voorbeeld mee voor de jeugdspelers van FC Groningen/ Cambuur. De oud-Eenrumer straalt namelijk uit dat plezier hebben in datgene wat je doet vaak de sleutel tot succes is.