Eppe Scholtens: Erelid Corenos.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Voor Eppe Scholtens kwam er tijdens de nieuwjaarsreceptie definitief een einde aan zijn periode als bestuurslid van Corenos. Twintig jaar, waarvan 19 jaar als voorzitter, maakte hij deel uit van het bestuur van de voetbalvereniging uit Roodeschool en waarvoor hij, tot zijn eigen grote verrassing, op zaterdag 5 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie tot erelid werd benoemd.

                            1357912043Nvoorzitter corenos interview johan staal

Bron: Ommelander Courant                               foto: Herman Spier Bedum

Op 22 november gaf Eppe Scholtens tijdens de ledenvergadering de voorzittershamer over aan zijn opvolger Henno Tamsma. Op die avond werd er nog geen officieel afscheid genomen van Scholtens als voorzitter maar zo vertelt hij enkele dagen voor de nieuwjaarsreceptie van Corenos, ik denk dat, gezien de geheimzinnigheid van mijn twee dochters Sanne en Marieke, zaterdag wel iets staat te gebeuren.”

Erelidmaatschap

Als er geopperd wordt dat een eventueel erelidmaatschap tot de mogelijkheden behoord doet Eppe Scholtens daar echter uiterst terughoudend over. ,,Daar heb ik eerlijk gezegd nog geen moment over nagedacht moet ik zeggen omdat ik het eigenlijk niet heel bijzonder vindt wat ik gedaan heb. Ik weet nog goed dat ik ruim twintig jaar geleden benaderd werd door toenmalig voorzitter Bert Westerdijk om zijn taken als voorzitter over te nemen. Daar heb ik toen een paar dagen over nagedacht en vervolgens gezegd dat eerst een jaar binnen het bestuur meedraaien mijn voorkeur had. Verder gaf ik bij Bert aan dat als ik zijn taak als voorzitter over zou nemen men er niet van uit moest gaan dat het een periode van meer dan tien jaar zou worden.”

Dat liep echter even anders want de nog steeds voor het vierde elftal van Corenos voetballende Eppe Scholtens was in totaal negentien jaar voorzitter van Corenos en diep in zijn hart had hij er misschien nog wel een paar jaar aan vast willen plakken. Maar de verklaring dat hij er nu mee stopt geeft direct het karakter van de oud-voorzitter aan. ,,Ik besloot eigenlijk dat het mooi geweest was omdat ik als voorzitter het veertig jarig jubileum had meegemaakt. Ik gunde het eigenlijk iemand anders graag om, nu we dit jaar ons vijftig jarig jubileum vieren, in de schijnwerpers te staan. Maar om nu te zeggen dat ik het allemaal wel gezien heb was duidelijk niet zo.”

Zwarte gat

Bang om in het door velen zo gevreesde, zwarte gat’ te vallen is de inwoner van Oosternieland echter niet want naast dat hij meer tijd aan zijn tweede passie, de muziek, wil besteden zal hij ook binnen Corenos actief blijven. ,,Natuurlijk slokt het voorzitterschap, van welke vereniging dan ook, veel vrije tijd op. Daardoor kwam mijn andere hobby, met muziek bezig zijn, weleens in het gedrang. Daar wil ik nu toch wat meer tijd aanbesteden hoewel de zaterdag wat mij betreft de voetbaldag zal blijven. Ik fluit graag jeugdwedstrijden, en voetbal zelf nog en ook bij het eerste elftal zal ik nog regelmatig als toeschouwer aanwezig zijn. Want hoewel ik ooit als voetballer bij ’t Zandt mijn ben begonnen en tijdens mijn studie voor Oosterparkers uitkwam, ben ik natuurlijk wel een echte Corenos-man geworden. Ik voetbal hier nu alweer ruim twintig jaar en zoals ik mij nu voel komt daar zeker nog een paar jaar bij.”

De liefhebber van ondere andere muziek van Neil Young noemde het aanstaande jubileum al even en het wekt weinig verbazing dat Eppe Scholtens deel uitmaakt van de jubileumcommissie dat het feest rond het vijftig jaar bestaan van Corenos zal organiseren. ,,Ik ben wat dat betreft altijd wel bij speciale gelegenheden betrokken zoals het schrijven van de teksten voor het lied dat de REO-girls ieder jaar zingen tijdens de nieuwjaarsreceptie. Daarbij begeleid ik ze dan op gitaar en iedere keer is dat voor ons, en de rest van de aanwezigen, weer een feest.

Zo komen de dagelijkse werkzaamheden van Eppe Scholtens uiteraard ook aan de orde want de 57 jarige Scholtens is niet alleen vier dagen in de week als docent aan het Hogeland College in Uithuizen verbonden maar is daarnaast een dag in de week als ZZP-er actief. Naast het lesgeven werk ik met mijn eigen bedrijfje ook nog een dag in de week voor een uitgeverij waar ik meewerk aan het schrijven van lesmethodes Engels. Dat vindt ontzettend leuk om te doen maar ook het lesgeven bevalt mij na ruim dertig jaar nog steeds prima.”

Proactief

Zijn laatste opmerking rechtvaardigt de vraag wat hij als docent vindt van de mentaliteit van de tegenwoordige jeugd waar veel ouderen steeds meer moeite mee hebben. ,,Als clubscheidsrechter fluit ik regelmatig wedstrijden in de leeftijdscategorie 14 en 15 jaar. Dat is ook de leeftijd van de leerlingen die ik op school lesgeef. Waar die leeftijdscategorie behoefte aan heeft is duidelijkheid en niets anders. Het klinkt misschien heel simpel maar zo zie ik het wel, je moet je ook als oudere in een kind kunnen verplaatsen. Dat zie je ook met de sociale media, daar moet je wel in mee durven gaan. En je moet, en dat kan binnen een voetbalclub zeker, de jeugd ergens bij proberen te betrekken. Je moet wat dat betreft proactief zijn zeg ik altijd. Daar bedoel ik mee dat je soms wat verder naar voren moet kijken. Dat geldt ook bijvoorbeeld ook richting jeugdleden waarvan je denkt dat ze in de toekomst wel iets voor de club kunnen betekenen. Als ik zie wat er op dit moment aan jeugdleden binnen het kader van Corenos actief is dan geeft mij die heel veel voldoening.”

Dat is ook het woord wat van toepassing als de mooiste momenten uit zijn periode als voorzitter van Corenos tersprake komen en het kersverse erelid twee totaal verschillende hoogtepunten opnoemt. ,,Sportief gezien vind ik het kampioenschap van het eerste elftal in het seizoen 2001-2002, toen we met trainer Hemmo Battjes naar de derde klasse promoveerden, een hoogtepunt maar het meest bijgebleven is toch de verbouwing in 2005 van onze kantine en kleedkamers. We kregen toen een financiële bijdrage in de kosten vanuit de Gemeente Eemsmond maar de werkzaamheden moesten door onze leden gerealiseerd worden. En als ik heel eerlijk ben zorgde dat binnen het bestuur toen voor heel veel voldoening dat onze leden unaniem van mening waren dat we die klus samen konden klaren en wat uiteindelijk ook gebeurd is.”

Verder zijn er de nodige dingen verdwenen in zijn periode als voorzitter weet Eppe Scholtens zich nog goed te herinneren maar zijn er ook mooie projecten voor teruggekomen. ,,Een paar geleden verdwenen is ons clubblad, waar ik een vaste column genaamd, (P)eptalk’ voor schreef verdwenen. Door internet en de verdere sociale media was dat op een gegeven moment nog het enige copy wat binnenkwam dus dat zette geen zoden aan de dijk. In mijn column probeerde ik altijd iedereen te blijven stimuleren richting onze prachtige club en daar had ik zelf in al die achttien jaar dat ik die columns schreef steeds een goed gevoel bij.” Het clubblad van Corenos is dus verleden tijd maar de oud-voorzitter is wel blij dat het RWE-project, waarin de clubs uit de gemeente Eemsmond, FC Groningen en het energieconcern RWE een samenwerkingsverband hebben, voor veel tevredenheid zorgt bij alle partijen. ,,Dat het RWE-project tot stand is gekomen is een uitstekende zaak geweest. Opeens zaten bestuursleden van de clubs uit de gemeente Eemsmond bij elkaar aan tafel en wat tot soms meer begrip voor elkaars situatie leidde. Zo werd er binnen Corenos weleens door de leden met een schuin oog naar de accommodatie van De Heracliden en het kunstgrasveld in Uithuizen gekeken maar door daar met elkaar over te praten werd er vaak wel meer duidelijk. Want richting ons eigen trainingsaccommodatie moet er in de toekomst duidelijk wat veranderen, en daar moet ik eerlijk in zijn, daar hebben we in het verleden niet goed genoeg op ingespeeld. We kregen enkele jaren opeens een grote toeloop van nieuwe leden waar ons trainingsveld duidelijk niet op berekend was maar we hadden de gemeente eerder dat jaar gezegd dat we andere prioriteiten hadden. Maar ik heb begrepen dat het bestuur in 2013 de problematiek wat ons trainingsveld betreft toch weer gaat aankaarten binnen de gemeente en daar ben ik persoonlijk erg blij mee want er moet op dat gebied zeker wat veranderen.”

Trainers

Opeens geeft Eppe Scholtens aan het slot van het interview aan dat hij graag van de gelegenheid gebruik wil maken om het beeld te ontzenuwen dat Corenos een vereniging is waar trainers het niet lang uithouden. ,,Dat is echt een beeld wat niet klopt want in mijn periode als voorzitter heb ik maar een keer een trainer moeten ontslaan. En verder waren er altijd vervelende omstandigheden, zoals ziekte, dat trainers vroegtijdig Corenos verlieten. Daarnaast hadden we de pech gehad dat Auke Doornbosch door de toen versnelde promotieregeling niet langer bij ons actief mocht zijn omdat hij niet de juiste papieren had. Dus wat dat betreft klopt het beeld wat geschetst wordt niet en dat is iets wat een stabiele en gezonde vereniging als Corenos niet verdiend.

Woorden van een echte clubman, wat iets is wat Eppe Scholtens door de jaren heen geworden is bevestigd zijn opvolger Henno Tamsma. ,,Eppe Scholtens heeft als voorzitter veel betekend voor Corenos. Dat zal iedereen binnen Corenos kunnen beamen en vandaar dat wij als bestuur ook unaniem van mening waren dat hij het erelidmaatschap meer dan verdiende. We zijn daarnaast blij dat hij heeft aangegeven om ons als bestuur te willen adviseren mochten wij daar om vragen. Dat tekent Eppe ten voeten uit en als vereniging zijn wij dan ook erg blij dat hij bij Corenos betrokken blijft.”