Jaco Heijkoop: Een sportfanaat van het zuiverste soort

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Als iemand voor de typering, sportfanaat’ in aanmerking komt dan is wel in de in Groningen woonachtige Jaco Heijkoop. De gerechtsdeurwaarder is in veel sporten geïnteresseerd en wist daar in onderstaand interview prachtig over te vertellen.

1356772118N552341 3782733687327 904592448 n

De in Oud-Beijerland geboren Jaco Heijkoop komt van oorsprong qua sporter uit de volleybal en basketbalwereld vertelt hij terwijl de eerste brede lach van deze morgen al op zijn gezicht verschijnt.’ Ik heb tot mijn 16e jaar op landelijk niveau beide sporten bedreven maar toen de kroegen en het verdere sociale leven in beeld kwam ben ik afgehaakt en wat mede veroorzaakt werd doordat ik zag dat ik de absolute top niet zou halen. Ik had al die verplichtingen wel even gehad want het was op het niveau waar ik op speelde altijd dat je moest. Nu jaren later denk ik daar anders over maar toen wilde ik vrij zijn in mijn doen en laten. Gek genoeg heb ik nooit in clubverband gevoetbald want dat beperkte zich tot het pleintjesvoetbal die er genoeg waren in de buurt waar ik toen woonde.”

Oud-Beijerland

Oud-Beijerland is een gemeente wat in de directe omgeving van Rotterdam ligt zodat de liefde voor Feyenoord eigenlijk een vanzelfsprekend iets is voor Jaco Heijkoop. ‘Als klein jongetje was ik natuurlijk voor Feijenoord maar ook SHO en Olympia uit Oud-Beijerland konden op mijn sympathie rekenen. De laatste club heet eigenlijk OSV maar werd in de volksmond Olympia genoemd. Nog steeds volg ik beide clubs wat via de bekende media natuurlijk heel gemakkelijk gaat.”

Roteerdam is ook de stad met het volgens Jaco Heijkoop het mooiste stadion van Nederland, De Kuip. , De Rotterdamse Kuip is met afstand het mooiste stadion van Nederland en dat de plannen om een nieuw stadion in Rotterdam te bouwen bij veel mensen op weerstand stuit kan ik mij heel goed voorstellen. Ik heb er persoonlijk ook redelijk wat moeite mee als de plannen om De Kuip te vervangen door een ander stadion door zouden moet ik eerlijk zeggen. Want daar ligt toch een enorm stuk voetbalgeschiedenis van niet alleen Feyenoord als hoofdbespeler van De Kuip maar ook Ajax won er een Europa Cup-finale tegen Inter Milaan en het Nederlands Elftal heeft er natuurlijk ook een aantal legendarische wedstrijden gespeeld.”

Euroborg

Zo komt het gesprek via De Kuip automatisch op de Euroborg wat het stadion is waar Jaco Heijkoop met grote regelmaat de tribunes beklimt om bij de wedstrijden van FC Groningen aanwezig te zijn. ‘Sinds vijf jaar ben ik lid van de businessclub van FC Groningen en ben daardoor een regelmatige bezoeker van de Euroborg wat ik een mooi stadion vind. Je hebt goed zicht op het veld als toeschouwer en dat is in andere stadions wel eens anders. Dat FC Groningen de stap vanuit het Oosterparkstadion naar een nieuw onderkomen gemaakt heeft is waarschijnlijk de redding van de club geweest al had ik persoonlijk graag gezien dat er meer toeschouwers in de Euroborg hadden gekund. Dan denk ik aan 30.000 of 40.000 zitplaatsen. Dan was de Euroborg namelijk ook een aantrekkelijk stadion geweest richting bijvoorbeeld een interland. Aan de andere kant als ik kijk dat het stadion dit seizoen bij lange na niet gevuld is, vraag ik mij wel af wat wijsheid in deze is want een half vol stadion is qua sfeer ook niks.”

Prestaties

Zo komen opeens de prestaties van de huidige eerste selectie tersprake waar Jaco Heijkoop niet echt van onder de indruk is. ‘De prestaties zijn dit seizoen, en dat tekende zich vorig jaar al een beetje af, niet om over naar huis te schrijven. Dat heeft in mijn beleving ook met de spelers te maken want ik vraag mij weleens af op wat voor manier zij hun vak, want dat is het als je betaald wordt voor je inspanningen, beleven. Vorig ben ik samen met mijn vrouw mee geweest op het wintertrainingskamp van FC Groningen. We verbleven als sponsoren in hetzelfde hotel als de spelers en technische staf van FC Groningen. Het onderling contact was, op gezag van de toen nog hoofdtrainer zijnde Pieter Huistra, nagenoeg nihil. Dat was met spelers als een Fredrik Stenman en Andreas Granqvist toch een ander verhaal. Granqvist woonde bij ons in de buurt en daar had je een normaal contact mee. Maar Stenman en Granqvist waren spelers die voorop gingen in de strijd en vol passie een duel ingingen, en dat is iets wat ik binnen de huidige selectie te vaak mis.”

Passie

Het woord passie is gevallen en dat is nu precies het stokpaardje van de in alle opzichten een sportfanaat zijnde Jaco Heijkoop. ‘Ik heb veel waardering voor personen die iets met veel passie uitvoeren. Of dat nu met een bedrijf, je baan, of als sporter is om te proberen het hoogste te bereiken maakt mij niet uit maar het woord passie is voor mij heel belangrijk. Samenwerken en van elkaar wat willen leren is daar een belangrijk onderdeel in want dat merk ik ook in mijn eigen bedrijf. Je moet als team opereren want je bent gewoon afhankelijk van elkaar. Want zonder de een kan de andere niet functioneren zeg ik altijd. En dat geldt niet alleen in het bedrijfsleven maar zeker ook binnen een sportteam, je moet het namelijk met zijn allen doen.

Betrokkenheid

Door zijn betrokkenheid bij tal van sporten is Jaco Heijkoop met zijn gerechtsdeurwaarderskantoor ook op het gebied van sponsoring behoorlijk actief binnen de Groninger Sportwereld. Want naast lid van de businessclub van FC Groningen is hij als sponsor ook bij GasTerra Flames betrokken en is sinds vier jaar als sponsor aan de voetbalvereniging Harkstede verbonden, en waar de zich ondertussen Groninger voelende sportliefhebber een goed gevoel bij heeft. , Drie jaar geleden ben ik als shirtsponsor van het tweede team en twee F-pupillen-teams bij Harkstede binnengekomen en voor aanvang van dit seizoen ben ik de nieuwe hoofdsponsor geworden. Dat heb ik gedaan omdat ik een goed gevoel bij de voetbalvereniging Harkstede heb want het is een vereniging waar men geen gekke of rare dingen doet. Een bestuur wat een duidelijk beleid uitstraalt is richting of ik iets wil doen voor een club  dan heel belangrijk en dat is binnen Harkstede in ruime mate aanwezig. Zo ga ik graag op mijn gevoel af in beslissingen die ik neem want op die gronden ben ik 1 ½ jaar voorzitter van een ijshockeyclub, GEC Ritter Nordhorn geweest waarvan ik samen met een vriend, Harald Frank een van de medeoprichters was. Via Harald raakte ik bij Ritter betrokken maar in juni 2012 ben ik er mee gestopt. Als jouw ideeën over bepaalde zaken niet parallel lopen met de rest van de geledingen binnen een club dan kun je er beter mee stoppen, want dan wordt het eerder een kwelling dan dat je er plezier aan beleefd.”

Mening

Zo heeft Jaco Heijkoop over alles een duidelijke mening en dat is ook het geval wat betreft het topsportklimaat in Groningen. ‘Als ik eerlijk ben dan raken wij  in Groningen op topsportgebied wat achterop. Als ik zie waar het ijshockey, basketbal en het volleybal op dit moment staan dan kan dat allemaal vele malen beter. Zeker op het gebied van professionaliteit want dat straalt men, jammer genoeg, niet voldoende uit. Dat heeft echter ook te maken met de grote hoeveelheid aan voetbalwedstrijden wat er tegenwoordig uitgezonden wordt. De jeugd wordt daardoor bijna automatisch, gedwongen’ om te gaan voetballen terwijl ik denk dat er ook richting de andere sporten genoeg talent rondloopt in Groningen. Wat dat betreft zouden de clubs nog veel meer de provincie en stad in moeten om hun sport te promoten.”

Stelling

Een duidelijke stelling van een man die in woord en daad uitstraalt dat hij begaan is met de sport in de provincie Groningen en daarbuiten. Jaco Heijkoop is echter ook een impulsief man want hij kan, opeens’ bedenken dat hij een wedstrijd van Barcelona wil bezoeken en dat dan ook daadwerkelijk doet. Een graag geziene gast op de vele netwerkbijeenkomsten die er rond en in Groningen georganiseerd worden is hij ook omdat hij ook daar zijn mening ventileert over het wel of niet aanwezige topsportklimaat in onze provincie. Een goed onderbouwde mening van iemand die niet het type is van, ik leun rustig achterover en roep maar wat’. Jaco Heijkoop is namelijk een man die daadwerkelijk diverse verenigen of organisaties ondersteunt en daarom de kwalificatie, een sportfanaat van het zuiverste soort meer dan verdiend.