Oudere voetballers terug op het veld in Middelstum

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

In 2011 voetbalde de v.v.Middelstum een vriendschappelijk duel tegen een club uit Almelo, RKSV Bornerbroek, waarin de broer van Middelstumer Koos Linstra actief was. De ploegen bestonden ieder uit zeven spelers die allen ouder waren dan 35 jaar en er werd verder op een half veld gespeeld. Naast Koos Linstra was ook Eric Boskamp van de partij en het duo besloot vervolgens om nog meer oud-voetballers van de voetbalvereniging Middelstum enthousiast te krijgen voor het 35 en 45+ project wat sinds 2011 door de KNVB georganiseerd wordt.

1356599389Nvoetbalinterview middelstum

 Eric Boskamp(links) en Koos Linstra willen de oudere voetballers weer op het veld

Bron: Ommelander Courant         foto: Herman Spier Bedum

Het enthousiasme van Eric Boskamp en Koos Linstra werkte vervolgens aanstekelijk want het zorgde er namelijk voor dat Middelstum in het najaar van 2012 met twee teams in de door de KNVB georganiseerde 35 en 45+ competitie uitkwam. Een competitie die in het najaar en het voorjaar vier vrijdagavonden als speelavonden heeft en wat volgens Eric Boskamp een van de oorzaken is dat het 45+ en 35+ voetbalproject een steeds groter succes wordt. ,,Je merkt dat degene die meespelen het stuk voor stuk leuk vinden om op de vrijdagavond nog even lekker te voetballen als uitlaatklep na een week van allerlei verplichtingen. Vier keer in het najaar en vier keer in het voorjaar spelen geeft geen hele grote belasting en de KNVB geeft de vrijdagen, dat er gespeeld wordt ook nog eens ruimschoots op tijd aan. Het voorjaarsschema, waarin er op 22 maart, 5 april, 19 april en 10 mei 2013 gespeeld zal worden, hebben we als deelnemende verenigingen al weer binnen en dat geeft direct aan dat de bond het project zelf ook serieus neemt.”

Koos Linstra beaamd de woorden van zijn teamgenoot want ook hij ervaart het als positief dat dankzij de serieuze bemoeienissen van de KNVB het 45 en 35+ project steeds meer bekendheid krijgt. Alleen in de drie Noordelijke provincies zijn er namelijk al rond de zestig teams actief verteld Linstra. ,,Dat las ik enkele weken geleden ergens in een artikel op www.voetbal.nl, waar veel informatie opstaat en ik moet eerlijk zeggen dat ik een dergelijk aantal nog niet had verwacht. Want als ik hier bij ons in de buurt kijk zijn wij als v.v. Middelstum de enige vereniging die uit het verspreidingsgebied van de Ommelander Courant meedoet aan dit project en dat vind ik persoonlijk erg jammer. In mijn beleving moeten er hier in de omgeving wel meer verenigingen zijn die minimaal in een van de twee leeftijdscategorieën een team kunnen formeren.”

Dat laatste is Eric Boskamp, die naast speler ook een aantal jaren voorzitter van de voetbalvereniging Middelstum is geweest, roerend met Koos Linstra eens. ,,Als ik alleen al kijk naar de verenigingen binnen de gemeente Loppersum  dan moet dit bij Loppersum, De Fivel, Stedum en misschien ook bij ’t Zandt mogelijk zijn. Ook daar lopen ongetwijfeld oud- voetballers rond die het niet meer zien zitten om nog op een groot veld actief te zijn maar die op een vrijdagavond wel een balletje willen trappen op een half veld. Want dat is namelijk het mooie aan het project, het wordt met 7:7 gespeeld op een half veld gespeeld en wat, althans dat is onze ervaring bij Middelstum, veel op leeftijd zijnde voetballers heeft doen besluiten om de voetbalschoenen toch weer aan te trekken. Het nadeel voor veel op leeftijd zijnde voetballers is dat ze het qua tempo op een veld met normale afmetingen niet meer kunnen belopen. Daarbij komt ook nog eens dat je vaak tegen ploegen speelt waarvan de gemiddelde leeftijd duidelijk lager ligt en dat geeft op een gegeven moment toch irritatie. Je probeert uiteraard om zo goed mogelijk je partijtje mee te voetballen maar je gaat je toch forceren omdat de meesten, ondanks dat ze ouder worden, nog steeds graag willen winnen. Dat zorgt uiteraard voor duels waarbij soms een tackle te laat wordt ingezet of er een niet op tijd wordt ontweken. Dat heeft weer blessures tot gevolg die op latere leeftijd toch wat moeizamer herstellen dan bij een jongere speler. Dan wordt toch al snel de stap genomen om te stoppen als actieve voetballer.”

Dat laatste heeft Koos Linstra ook ondervonden want door een zware knieblessure stopte hij enkele jaren geleden als voetballer. Door het project van de KNVB om spelers van vijfendertig jaar en ouder weer terug op het veld te krijgen keerde hij toch weer, weliswaar als doelman, op de velden terug. ,,Een aantal jaren geleden scheurde ik een kruisband en zag het er naar uit dat het zelf actief voetballen voorbij zou zijn. Maar sinds dit najaar sta ik op een paar vrijdagavonden weer met veel plezier op het veld waarbij ik merk wat de specifieke kleedkamerhumor, en natuurlijk niet te vergeten de derde helft, dingen zijn die ik wel gemist heb.”

Als Koos Linstra, die sinds april 2011 een eigen administratiekantoor in Middelstum heeft opgezet, over de derde helft begint haakt Eric Boskamp daar echter direct even serieus op in. ,,Men moet niet denken dat de derde helft het belangrijkste onderdeel van de avond is want dat is duidelijk niet zo. Wat het voordeel wel is dat we op de vrijdagavonden in toernooivorm spelen en de kantines van de clubs waar we dan te gast zijn de deuren uiteraard open hebben wat bij de gasten natuurlijk niet het geval is. Daardoor blijven alle teams gezamenlijk bij de organiserende vereniging nazitten en wat er voor heeft gezorgd dat alle avonden in een uitstekende sfeer zijn verlopen. Dat vind ik persoonlijk de grote winst van dit project omdat je ziet dat als men na afloop nog even over de avond napraat er verder in het seizoen de sfeer daar positief door beïnvloed wordt. Tegenwoordig gebeurt het in de weekenden steeds vaker dat teams zich nog maar nauwelijks tijd gunnen om zich bij de tegenstander te douchen om maar zo snel mogelijk te kunnen vertrekken. Dat zorgt er indirect voor dat de onderlinge acceptatie binnen en buiten de lijnen steeds meer afneemt en wat richting de volkssport nummer 1 in Nederland een hele slechte zaak is.”

Dat is Koos Linstra roerend met zijn clubgenoot eens en voegt daar nog een belangrijk punt aan toe. ,,Doordat we nu namelijk na afloop allemaal wel even bij elkaar blijven zitten worden er onderling ook ervaringen gedeeld en eventuele wedstrijden tegen andere teams geregeld. En wat die wedstrijden betreft zou het toch fantastisch zijn dat het 35 en 45+ voetbal ook in onze regio een succes zou worden want als er nog meer clubs meedoen, wordt het alleen maar leuker voor iedereen.”

 Om te proberen dat van de grond te krijgen hebben Eric Boskamp en Koos Linstra het plan opgevat om, in samenspraak met het bestuur van v.v.Middelstum, in het voorjaar van 2013 een 35 en 45+ toernooi te organiseren. ,,Daar hebben we inderdaad al een keer met zijn tweeën over gesproken en ik moet zeggen nu we er zoals nu weer over praten ik steeds enthousiaster wordt om via een toernooi andere verenigingen met deze nieuwe tak van het amateurvoetbal kennis te laten maken. We hebben zelf onze wedstrijden bij Oosterparkers, Hoogkerk en Be Quick afgewerkt maar wat zou het prachtig zijn om in de huidige tijd tegen je opponenten van vroeger te spelen en dan na afloop na te praten over de wedstrijden van eerder op de avond die dan ongetwijfeld gevolgd zullen worden door verhalen uit vroegere tijden, verteld Koos Linstra.

Zo praten Eric Boskamp en Koos Linstra nog een tijdje door over het project van de KNVB en steeds duidelijker wordt dat beide verwachten dat de clubs uit de regio wel warm te maken zijn om met een of meerdere teams in mei 2013 naar Middelstum te komen. ,,Mijn gevoel zegt dat er, met het toernooi als bindmiddel, ook in onze regio voldoende animo is onder oud-voetballers om op latere leeftijd met allemaal leeftijdsgenoten nogmaals binnen de lijnen te staan. En voor informatie mogen clubs, via v.v. Middelstum, wel contact met mij of Koos opnemen zodat we de prima ervaringen die wij als Middelstum met dit prachtig project hebben met anderen kunnen delen, besluit Eric Boskamp.