Martin Broekmans(Gemeentebelangen Bedum): Een geboren bestuurder met een mening

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Martin Broekmans is een geboren bestuurder want bijna niet te tellen zijn de functies die hij heeft bekleed binnen diverse organisaties.

1356534570NPC170505

Want naast dat Martin Broekmans sinds 2008 werkzaam is als accountmanager bij NDC Mediagroep in Groningen was hij  daarvoor 33 jaar werkzaam bij ABN AMRO Bank Regio Noord.  Functies in Bedum waren of zijn onder andere: voorzitter Sponsorcommissie CVVB, ex voorzitter CVVB, ex voorzitter Noorderkrant zaal- en veldvoetbaltoernooi, ex voorzitter afdeling Bedum VVD; buiten Bedum: voorzitter Classic Cup, ex bestuurslid Taptoe Groningen, ex bestuurslid Evenementen, Cultuur en Recreatie Groningen City Club, bestuurslid Groningen Sfeerstad, ex voorzitter Landenweken stad Groningen, Teamlid Top Evenementen Overleg Groningen, ex voorzitter Groningen City Promotion, ex penningmeester Zakenkring Centrum Groningen, ex bestuurslid Betaald Voetbal Veendam, Afgevaardigde KNVB Zeist, Accreditatiemanager UEFA EK onder 21 Stadion Euroborg Groningen, Accreditatiemanager FIFA WK onder 17 Stadion Meerdijk Emmen. Een waslijst aan functies die het absoluut rechtvaardigden om de ook nog eens grote liefhebber van het amateurvoetbal eens aan de ,tand’ te voelen aan de hand van elf stellingen. Stellingen die uiteraard voornamelijk betrekking hadden op het amateurvoetbal maar die gezien zijn betrokkenheid richting het betaald voetbal ook uit die hoek een paar pittige stellingen opleverde.

Stelling 1: Als ze mij vragen als voorzitter van de fusieclub in Bedum zeg ik niet op voorhand Nee: Dit is een leuke binnenkomer. Allereerst wil ik zeggen dat het wel een hele mooie uitdaging is en ik het ook wel een eer zou vinden. Maar het antwoord wordt toch een nee omdat ik een best drukke baan heb en ook binnen Gemeentebelangen Bedum een hele leuke uitdaging heb gevonden die ik nog niet los wil laten. Daarnaast vind ik dat er onafhankelijke voorzitter moet komen en ik heb al een verleden als voorzitter van CVVB en daarom moet de keuze niet op mij vallen.

Stelling 2: Als het kunstgrasveld in Bedum niet door was gegaan was ik uit de politiek gestapt: ‘Nee, dat zou namelijk niet correct zijn geweest richting andere punten in ons partijprogramma. Het zou wel een grote teleurstelling hebben betekent maar ik zou zeker niet uit de politiek gestapt zijn. Na een aantal jaren in de raad weet ik dat niet alles zo gaat zoals jij het graag wil maar dat je toch aardig wat voor elkaar kan krijgen en daar wil ik nog steeds graag een steentje aan bijdragen.”

Stelling 3: Het betaald voetbal in Nederland is vele malen ongezonder dan velen denken: ‘Dat denk ik niet want ik weet nog uit mijn periode bij SC Veendam dat alles door een Registeraccountant moest worden gecontroleerd. Dus als een club in categorie 2 zit dan is dat volstrekt legaal gebeurt en wordt er niet gesjoemeld om zo maar te zeggen. Als we het over Europa hebben is het echter een ander verhaal want als je ziet en leest wat voor idiote constructies daar door clubs bedacht worden dan denk je weleens van, gelukkig dat het in Nederland anders gebeurt.”

Stelling 4: De KNVB is er te weinig voor de clubs: In sommige situaties is dat zeker zo maar je moet niet vergeten dat het duidelijk twee poten zijn, de Betaalde tak en de Amateurtak . Daar zit een wereld van verschil tussen want waar de betaalde tak rijk is door de sponsorinkomsten en inkomsten uit televisierechten en inkomsten uit interlands heeft de amateurdivisie moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de jeugdselecties die nu niet meer provincie gebonden zijn maar dat wordt steeds breder getrokken. Dat is geen ontwikkeling die ik toejuich overigens, en dat zal binnen de bond zeker niet anders zijn, maar is uit nood geboren. Want doordat er ook binnen de KNVB bezuinigd moet worden hebben ze doodeenvoudig geen keuze. Dus waarschijnlijk wil de amateurtak wel meer maar zijn ze met handen en voeten gebonden aan het budget wat ze hebben. Maar op het gebied van regelgeving is het soms wel het geval dat de bond niet voldoende meedenkt en, zoals ik zelf als voorzitter van CVVB heb meegemaakt, de bond een mildere straf aan een speler oplegde dan wij als club hadden gedaan. Op dat gebied, en zeker na het drama in Almere, zou de KNVB veel harder door moeten pakken.

Stelling 5: De aanstaande fusie moet er nu ook daadwerkelijk komen: Helemaal mee eens maar zo gemakkelijk is het natuurlijk niet. Je gaat toch twee verenigingen met ieder hun eigen identiteit samenvoegen en dat zal ongetwijfeld nog knelpunten opleveren. Wil ook graag de leden van beide verenigingen mee geven om hier zeer goed over na te denken. Het is echter wel zaak dat er heel snel duidelijkheid komt want anders wordt het een misschien wel te langdradig traject. Dat is iets waar niemand bij gebaat is want dat zorgt alleen maar voor onrust en dat is niet goed. Maar ik hoop dat de diverse commissies hun eindrapportage half januari in kunnen dienen zodat er daarna spijkers met koppen geslagen kunnen worden.

Stelling 6: De normen en waarden binnen de voetbalwereld zijn een juiste afspiegeling van de maatschappij: Absoluut, want binnen onze volkssport nummer één gebeurt exact hetzelfde wat tegenwoordig in de maatschappij ook teveel gebeurt, en dat is dat men op te grote schaal totaal geen respect meer voor elkaar heeft. Bij het minste of geringste komen er hele groepen mensen in opstand tegen iets of iemand en dat is een verontrustende ontwikkeling. Maar ook daar speelt de KNVB een belangrijke rol in want het kan natuurlijk ook niet wat Bert van Oostveen de media inslingerde door te stellen dat de spelers van het Nederlands Elftal tijdens het EK niet fit waren. Dat had Van Oostveen met Bert van Marwijk moeten bespreken en anders zijn mond dicht moeten houden. Daar komt nog eens bij dat Van Marwijk dat zeker niet verdiende dus ik noem dat dan ook een stevige uitglijer van Bert van Oostveen.”

Stelling 7: Het plan van de KNVB om alle betrokkenen in het betaald voetbal een soort verdrag te laten teken om agressie op het en rond het veld tegen te gaan is een prima zaak: Ik vind dat persoonlijk helemaal niets want het moet toch mogelijk zijn dat iedereen zonder een handtekening te zetten zijn kop er gewoon bijhoudt. Emotie is uiteraard iets wat bij sport hoort maar je moet gewoon met je handen van iemand anders afblijven.  Dus een handleiding met betrekking tot een bedragscode, dikke onzin.’’

Stelling 8: Dat Hans van der Ploeg na een jaar alweer vertrekt als hoofdtrainer bij CVVB is een slechte zaak: Een absolute ja omdat ik vind dat als een trainer aan een klus begint bij een vereniging daar ook minimaal twee jaar voor uit moet trekken om wat neer te zetten. Vorig jaar had CVVB de situatie dat het zonder hoofdtrainer op trainingskamp ging en nu doet de situatie zich voor dat ze met een trainer op pad gaan die na een paar maanden kenbaar heeft gemaakt dat hij vertrekt. Wat dat betreft ben ik benieuwd hoe de spelersgroep en Van der Ploeg daar samen uit zullen komen.

Stelling 9: Binnen vijf jaar moet de fusieclub op hoofdklasse niveau moeten spelen: Dat is een lastige stelling omdat we nog niet tot een fusie zijn gekomen. Laten we dat eerst maar eens realiseren en kijken wat de doelstelling voor de komende jaren is. Duidelijk is natuurlijk wel dat je een duidelijke ambitie moet uitstralen wat je op dit moment ook bij VIBOA ziet. Daar is men nu achter de schermen bezig met een eventuele stap richting de hoofdklasse hoewel niemand weet of het ook daadwerkelijk gebeurt maar de voorbereidingen zijn in volle gang, klasse VIBOA!! Wat dat betreft is het denk ik ook goed dat als de fusie tot stand is gekomen er regelmatig eens bij een andere club gekeken wordt hoe het daar allemaal reilt en zeilt. Ik zeg altijd, als je van een ander iets kunt leren moet je het niet laten liggen.

Stelling10: De Gemeente Bedum is een sportgemeente omdat: Ik wil het graag anders formuleren. De Gemeente Bedum wordt mede door de aanleg van een kunstgrasveld een sportgemeente. Want ik ben van mening dat het kunstgrasveld het voetballen in Bedum een enorme ,boost’ gaat geven. Dus wat betreft zijn we op de goede weg om een mooie sportgemeente te worden.

Stelling 11: Matchfixing komt ook in Nederland op grote schaal voor: Of het op grote schaal voorkomt durf ik niet te zeggen maar ik durf wel te zeggen, in Nederland is men echt niet roomser dan de Paus.

Tot slot vroeg ik Martin Broekmans naar zijn twee sportmomenten 2012 en de 58 jarige Bedumer kwam met deze twee momenten: Mijn persoonlijk sportmoment was toch wel dat de gemeenteraad met grote meerderheid instemde met de aanleg van een kunstgrasveld.  Maar het sportmoment 2012 waren de Olympische Spelen in Londen en dat met name het enthousiasme richting de atleten vanaf de volgepakte tribunes. Dat vond ik naast de fantastische prestaties van onze Nederlandse sporters in een woord geweldig.”