Jaap Smit(v.v.Hunsingo) is bijna 50 jaar later nog precies dezelfde Jaap Smit.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Enkele weken geleden was ik op bezoek bij Jaap Smit uit Winsum die zijn sporen ruimschoots verdiend heeft als atleet atletiektrainer, wedstrijdleider bij hardloopwedstrijden, verslaggever bij RTV Noord en als looptrainer bij FC Groningen en Veendam

smit-jaap

Ik kwam er voor een interview maar een interview met Jaap loopt, zo las ik ergens in een artikel, altijd anders dan je verwacht. Nu ga ik nooit met bepaalde verwachtingen naar een interview want gewoon blanco en we zien wel wat er op papier komt is dan mijn credo. Het werden een paar prachtige uren aan de Steenbakkerij in Winsum want Jaap is een man die absoluut wat te vertellen heeft. Jaap Smit heeft een mening over veel zaken en dan wordt je overigens door de buitenwereld al snel als eigenwijs betiteld. Onzin natuurlijk want een mening die ook nog eens met voorbeelden onderbouwd wordt kun je in mijn beleving alleen maar je voordeel meedoen.

 

Afspraken

Zo kregen het over afspraken nakomen, en waar de 70 jarige inwoner van Winsum heel duidelijk over was. Afspraken worden er gemaakt om nageleefd te worden was een opmerking die Jaap Smit die bewuste morgen plaatste en wat voor de volle 100% een waarheid is. Hij onderbouwde dat met een voorbeeld vanuit zijn activiteiten als hersteltrainer bij de voetbalvereniging Hunsingo. Daar geldt de regel dat een geblesseerde speler volgens een bepaald traject terugkeert bij het eerste team. Geen speld tussen te krijgen maar waar de huidige generatie spelers soms anders over denkt want, zo wordt er dan soms gedacht, wat maakt het uit als ik het een klein beetje anders doe dan is afgesproken. Dat werkt bij Jaap Smit echter duidelijk anders en dat was duidelijk te merken die bewuste vrijdagmorgen aan de Steenbakkerij in Winsum. ‘Afspraken maak ik met iemand om ze na te komen want zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Niet iets naar links of rechts maar gewoon de koers volgen die je samen hebt afgesproken.’

Carrière

Natuurlijk kregen we het ook over zijn eigen carrière. Al voor mijn periode bij Sporthuis Sjoerd van der Baan behoorde Jaap Smit tot de crème de la crème van de Nederlandse Atletiekwereld waar in een prachtig boek dat werd uitgebracht door GVAV Rapiditas verslag van wordt gedaan. Nederlands Kampioen op de 200 meter in 1965, een prestatie waar respect voor op zijn plaats is. Jaap liet het boek zien met de foto waarop hij als Nederlands Kampioen staat afgebeeld. Een topprestatie mogen we zeggen zoals het behalen van die titel ook in het boek werd verwoord. ‘Natuurlijk ben ik daar trots op maar het is nu allang een gepasseerd station uiteraard maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik nooit meer naar het boek op of om kijk want dat is natuurlijk wel het geval.”

Mentaliteit

Mentaliteit is ook een woord dat veelvuldig valt op deze ochtend in Winsum en wat als een stokpaardje van Jaap Smit beschouwd mag worden. Valt dat woord dan volgt er werkelijk een waterval aan woorden en waar geen verkeerde tussen zit. Alles wat de Winsumer oud-leraar lichamelijke opvoeding verteld is zo helder als glas want hij heeft absoluut een punt als hij stelt dat in het huidige voetbal steeds minder echte winnaars te zien zijn. Mannen die een wedstrijd naar hun hand kunnen zetten worden schaars zegt Jaap en voegt daar aan toe, dat is de schuld van de maatschappij. Tegenwoordig kan er veel meer dan er vroeger waardoor de absolute wil om de top te halen steeds minder wordt. Maar ook ouders spelen daar soms een bepalende rol in geeft de hersteltrainer van Hunsingo aan. Hij noemt daarbij het voorbeeld van Jordi Hoogstrate die misschien wel meer talent bezat dan zijn leeftijdsgenoot Arjen Robben. Hoogstrate redde het echter niet door externe factoren waar hij zelf geen, of onvoldoende, grip op had, en waar Robben wel de voetballer werd die door velen als een van de beste ter wereld wordt gezien. Kieftenbeld noemde hij een voetballer als iemand die bij FC Groningen nog wel een beetje winnaarsbloed heeft maar tot meer bij de Groningers komt hij echter niet. ‘Kieftenbeld is, althans dat is mijn mening, wel een echte winnaar zoals Laurens Groeneveld dat bijvoorbeeld bij Hunsingo, dat ook is. Die, rooie’ wordt hij door de technische staf liefkozend genoemd want Laurens laat iedere week weer zien dat hij een echte winnaarsmentaliteit heeft.”

Trainers

Als atleet en als looptrainer en nu ook bij Hunsingo heeft hij redelijk aantal trainers meegemaakt en geeft hij aan dat hij degene was die de eerste contacten met de huidige hoofdtrainer van Hunsingo, Egbert Darwinkel, heeft gelegd. ‘Onder onze toenmalige hoofdtrainer Verrie Moegio ging het op een gegeven moment bergafwaarts qua prestaties en vanuit de club werden de geluiden steeds sterker dat er iets moest gebeuren. Ik kende Egbert uit mijn periode bij Veendam en wist dat hij wel het trainersdiploma had maar nog geen club had gevonden. Zo werd er contact gelegd met Egbert die het vervolgens na de winterstop overnam van Verrie Moegio. Even zag het er nog naar uit dat we degradatie zouden ontlopen maar na een serie nacompetitieduels gingen het in Norg uiteindelijk mis tegen Smilde’94. Ergens was dat jammer, maar aan de andere kant kon Egbert daardoor wel gaan bouwen aan een, nieuw’ Hunsingo en werden we in het seizoen daarna direct kampioen in de vijfde klasse. Op dit moment zijn we althans dat is mijn mening toe aan de stap naar de derde klasse maar dan moeten we wel constant blijven presteren want daar ontbrak het de laatste jaren wel steeds aan. Een prima trainer noemt Jaap Smit, Darre’ wat de bijnaam is van Darwinkel. , Egbert is als trainer uit hetzelfde hout gesneden dan hij ook als speler was namelijk ongelofelijk fanatiek. Dat vind ik prachtig want zo ben ik zelf ook altijd geweest en ben dat nog steeds. Wie dat ook had was de helaas veel te vroeg overleden Henk Bodewes. Dat was een trainer zoals er niet veel waren en ook niet zullen komen. Bodewes beheerste alles en trainde bijvoorbeeld tot in den treure op standaardsituaties in de periode dat hij Veendam aan het roer stond. Ik kan mij nog herinneren dat er een periode was dat er 13 keer gescoord werd uit een standaardsituatie en wat betekend dat alles in mijn ogen trainbaar is.’ Een duidelijke mening van de nog steeds als atletiektrainer actieve Jaap Smit die het zelf overigens lukt om de Winsumse atlete Gonny Houtman nog steeds sneller te laten lopen.

Snelheid

Als de naam van de 60 jarige Gonny Houtman valt gaan de stoelen bijna aan de kant in de woonkamer want de atletiektrainer gaat mij nu even precies vertellen waar hij met zijn atleten de winst uithaalt. De oud-atleet doet voor wat hij bedoelt en inderdaad zoals hij het voordoet ziet het er inderdaad logisch uit dat er dan meer snelheid gemaakt kan worden. Maar hij laat ook zien dat wij als voetballers verkeerd wegsprinten omdat het vaak als een schaatser gebeurt. ‘Zijwaartse passen geven geen snelheid maar passen vooruit, geeft Jaap Smit aan, en hij heeft inderdaad gelijk want de vooruitgang is zijwaarts bijna nihil. ‘Gemaakt fanatiek sprinten is ook een term die ergens in het gesprek valt en ook daar heeft de Winsumer een punt mee. Zo kan hij uren doorpraten over alles wat er in en rond de sport in beweging is want naast zijn atletiekachtergrond en zijn activiteiten als looptrainer was hij ook jarenlang actief voor Radio Noord. En ook over die periode dreunt hij moeiteloos de ene anekdote na de andere op waarvan sommige misschien wel maar de meeste niet geschikt zijn voor publicatie.

Ontmoeting

Maar tussen mijn bezoek aan Jaap en het plaatsen van het interview gebeurde er nog iets wat mij nog meer deed beseffen dat Jaap Smit door velen als een grootheid in de Nederlandse sportwereld wordt gezien. Ik was voorafgaand aan de wedstrijd Hunsingo- Hoogkerk namelijk op afstand getuige van de ontmoeting tussen twee toppers uit de hardloopwereld. Op  zondag 18 november kwamen Hans Top en Jaap Smit elkaar na jaren weer eens tegen waarbij Hans later die middag mooie woorden sprak. ‘Dat Jaap Smit nog steeds in de sportwereld actief is verbaasd mij eigenlijk niets. Die man is een grootheid op het gebied van het verzorgen van atletiektrainingen en dat hij dat ook ten dienst stelt van de voetbalwereld vind ik geweldig. Zoiets moet Hunsingo koesteren en ik denk dat sommige voetballers niet weten met wat voor een geweldige atleet ze te maken hebben. Als voetballer zou ik er trots op zijn als iemand als Jaap Smit zich zou willen bekommeren om mijn loopstijl.’

Woorden uit het hart gesproken van een oud- langeafstandloper die Jaap Smit daarmee de credits geeft maar waar de Winsumer natuurlijk niet op uit is maar wat wel verdiend is. Want waar veel mensen op 70 jarige leeftijd al achter de, geraniums’ zitten te kijken hoe de dagen omgaan is Jaap nog steeds dezelfde Jaap die in 1965 Nederlands Kampioen op de 200 meter sprint werd namelijk bloedfanatiek in alles wat hij doet.