Vesna Veltrop: Als Ajax komt dan twijfel je geen seconde

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Op 16 jarige leeftijd vertrok Vesna Veltrop als voetbalster vanuit het Groningse Zuidhorn naar Amsterdam om bij het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) Amsterdam dat doel na te streven wat zal jarenlang in haar hoofd had, en dat was om de top in het damesvoetbal te bereiken.

416896 356790264409043 352474158 n

 Vesna Veltrop tijdens haar debuut voor Ajax tegen Ado Den Haag foto: Facebook Vesna

Ze begon haar voetballoopbaan bij de plaatselijke voetbalvereniging in Zuidhorn, waar ze met een onderbreking van een jaar toen ze voor CVVB uit Bedum uitkwam, tot en met het seizoen 2010-2011voor de A-junioren van Zuidhorn uitkwamen in de eerste en de hoofdklasse van het juniorenvoetbal. Voor de talentvolle voetbalster was het vooral fysiek zwaar in de A-junioren want de frêle Vesna moet het duidelijk meer van haar snelheid en technische kwaliteiten hebben dan van fysieke kracht. Daarnaast hadden haar teamgenoten andere belangen dan Vesna die maar een doel had, en dat was om zo hoog mogelijk te voetballen. ‘Dat mijn teamgenoten andere prioriteiten hadden kon ik mij wel voorstellen want velen voetbalden met de gedachte dat ze hun verdere loopbaan als voetballer bij Zuidhorn zouden doorbrengen. Dat was voor mij anders maar ik moet zeggen dat ik qua fysieke hardheid er wel op vooruit ben gegaan. Dat in combinatie met de trainingen die ik doordeweeks in Amsterdam kreeg bij het CTO Talententeam van het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) Amsterdam zorgden er absoluut voor dat ik mij als voetbalster duidelijk heb ontwikkeld vind ik persoonlijk.”

Interesse

Tot aan dit seizoen voetbalde Vesna dus voor Zuidhorn maar door de trainingen bij het CTO Talententeam en de diverse KNVB –selecties, waaronder Jong-Oranje, waar de 18 jarige Vesna Veltrop voor uitkwam ontstond er interesse van diverse BVO’s die een damesteam in de competitie hadden spelen. Heerenveen, PEC Zwolle en ADO Den Haag waren de clubs die de intentie uitspraken dat ze het talent uit Zuidhorn wel aan hun selectie wilden toevoegen vertelt Vesna op haar kenmerkende bescheiden manier. ‘Doordat ik naast dat ik bij het CTO Talententeam trainde en ook al een paar jaar voor de diverse selecties van de KNVB uitkwam werd ik regelmatig benaderd door clubs of ik daar wilde komen voetballen en wat dit voorjaar ook het geval was. Maar er gingen ook geruchten dat Ajax een damesteam wilde starten en omdat ik al in Amsterdam trainde besloot ik, in samenspraak met mijn ouders, toen nog even te wachten met een beslissing.”

Verstandige keuze

Een verstandige keuze zou even later blijken want de meervoudige landskampioen startte inderdaad met een damesteam en benaderde de Groningse of ze er voor voelde om voor Ajax uit te willen komen. ‘Toen het duidelijk werd dat Ajax met een damesteam in de BeNe-competitie zou uitkomen(BeNe staat voor de competitie die er bij de dames tussen clubteams uit België en Nederland gespeeld worden j.s) hadden veel clubs hun selectie al rond en was ik onwijs blij dat ik de juiste keuze had gemaakt want als Ajax komt dan weiger je natuurlijk niet want Ajax is wel Ajax.

De Toekomst

Zo werd het dus trainingen bij de landskampioen waarbij er voor de Groningse duidelijk iets veranderde want waar ze als 16e jarige eerst op een andere locatie trainden in Amsterdam werd er nu uiteraard op De Toekomst getraind. In de hoofdstad behaalde ze overigens dit jaar ook haar HAVO- diploma verteld Vesna met enige trots. Mijn HAVO diploma heb ik op het Calandlyceum gehaald, dit is een LOOT-school en daardoor krijg je toestemming om vrij te krijgen voor trainingen en wedstrijden. Het CTO zorgt ervoor dat alles met de coördinatoren van de scholen geregeld word want het CTO is namelijk zelf geen school. Je kunt er namelijk niet je diploma’s halen. “

Uit de woorden van het jonge voetbaltalent valt direct op te maken dat ze begrijpt dat in een sport met veelvuldig lichamelijk contact een ongeluk in een klein hoekje zit en een veelbelovende carrière opeens over kan zijn door een vervelende blessure. ‘Dat besef ik mij inderdaad heel goed en daarom heb ik mij naast mijn trainingen in Amsterdam ook heel erg gefocust op mijn studie want dat is iets wat voor de rest van je leven immers van groot belang kan zijn.”

Ajacied

Velen zullen denken dat de jonge voetbalster bij Ajax op de loonlijst staan maar dat is niet zo. ' Ajax heeft er voor gezorgd dat ik in de fanshop werk tussen de trainingen en wedstrijden door. Dat is erg leuk want daar komen uiteraard ook veel meisjes die later misschien later ook graag voor Ajax willen spelen en die jou echt als een Ajacied zien.”

Dat ze als een echte Ajacied gezien wordt vervuld haar duidelijk met trots want tijdens het interview straalt ze duidelijk uit dat ze daadwerkelijk ook een echte Ajacied is. Zo vertelt ze vol enthousiasme over het naast de ArenA gelegen trainingscomplex ‘De Toekomst’ waar het vrouwenteam van de Amsterdammers de competitieduels afwerkt. ‘Tijdens onze eerste competitiewedstrijd op de Toekomst stonden er 3200 toeschouwers langs de lijn en ook de wedstrijden daarna trokken we met gemiddeld 1800 toeschouwers erg veel publiek, en ik moet zeggen, dat is een geweldige ervaring om mee te maken. Ik speelde in het eerste duel door een blessure overigens niet. Maar alles is mooi op De Toekomst want de kleedkamers zijn bijvoorbeeld vernoemd naar club-iconen uit het verleden. Dat vind ik prachtig want alle oud-voetballers hebben veel voor Ajax betekend en dan is het toch mooi dat zoiets op deze wijze uitgedragen wordt.”

Ajax

De naam Ajax uitdragen is ook iets wat het vrouwenteam doet rond de thuisduels van de hoofdmacht van de Amsterdammers vertelt ze niet zonder trots. ‘Richting sponsoren spelen we als damesselectie ook een belangrijke rol. Bij thuiswedstrijden maken wij als speelsters regelmatig een zogenaamde sponsorronde en we zijn ons er van bewust dat sponsoren erg belangrijk voor Ajax zijn. Enkele weken geleden heb ik samen met Victor Fischer een sponsorronde gedaan en dat was een bijzonder leuke ervaring moet ik zeggen.”

Vesna raakt eigenlijk niet uitgepraat over ‘haar’ club zoals ze Ajax ziet en wat door haar vader Kees bevestigd wordt die met genoegen meeluistert als zijn dochter haar verhaal verteld. ‘Vesna was altijd al een fan van Ajax, en ik moet zeggen dat heeft ze niet van een vreemde. Toen ik dan ook hoorde dat Ajax plannen had om een vrouwenteam op te starten verbaasde het mij niet dat ze hoopte op een kans in Amsterdam. Ze trainde er al bij CTO Talententeam  en hoewel ze op 16 jarige leeftijd, en volgens velen hier in de omgeving veel te vroeg, naar Amsterdam vertrok hebben mijn vrouw Gea en ik er altijd alle vertrouwen in gehad dat ze zich in het westen thuis zou gaan voelen. Vesna heeft nu eenmaal maar een doel voor ogen, en dat is proberen om de top van het damesvoetbal bereiken.”

Christian Eriksen

Dat wordt even later bevestigd door de voetbalster zelf die nog even terugkomt op de vraag die ik stelde met wie ze qua spelstijl te vergelijken was en door haar vader met Christian Eriksen werd beantwoord werd. ‘Ik ben het wel met mijn vader eens maar ik denk dat ik iets meer verdedigend ingesteld ben dan Christian maar ik verder houdt de vergelijking ook op hoor zegt ze bescheiden.

Dat brengt ons automatisch bij de vraag hoe het staat met de belangstelling van de eerste selectie richting hun vrouwelijke collega’s tijdens de wedstrijden. ‘Er zijn wel enkele spelers die wel eens bij onze wedstrijden komen kijken maar wij spelen op vrijdagavond en ik kan mij voorstellen dat voor de spelers van de A- selectie de prioriteit op dat soort avonden elders ligt.”

Droomclub

Zo praten we nog een tijdje door over het voetballen voor Ajax en uit de antwoorden van Vesna blijkt dat alles bij de club van haar dromen prima geregeld is. Zo betrok Vesna op haar 16e jaar al een appartement in een appartementencomplex in Amsterdam waar meerdere topsporters wonen en wat in het geval van Vesna nu door de landskampioen is overgenomen. Dat is nog maar een van vele zaken die bij de Amsterdammers goed geregeld zijn want zo reist het damesteam bijvoorbeeld ook met de officiële spelersbus van Ajax naar de uitwedstrijden. En ook qua kleding lopen de dames er precies eender bij als hun mannelijke collega’s al denkt Vesna dat daar het volgend seizoen wel eens een kleine wijziging in kan komen. ‘Door de korte voorbereidingstijd spelen we dit seizoen in de zogenaamde ‘mannenlijn’ van onze kledingsponsor Adidas. Maar het is een slim fit model, dus het shirt zit vrij strak en dat ziet er mooi uit.’ Ik zou mij echter voor kunnen stellen dat er in de toekomst misschien ooit op dat gebied misschien wel iets verandert richting een dameslijn bij Adidas.”

Prestatiegericht

Zo krijgen we via Vesna Veltrop een kijkje in de ‘keuken’ van het grote Ajax waar het presteren op topniveau centraal staat en waar de lat duidelijk hoog ligt. Daarom zijn ze in Amsterdam ook niet tevreden met de vierde plaats die het vrouwenteam op het moment van het interview bezet. ‘We moeten bij de eerste vier eindigen want na de winterstop spelen de vier beste van Nederland met de vier sterksten van België in een poule en daar moeten we als Ajax bijzitten. Daar zijn we ons allemaal goed van doordrongen en wordt ook door de technische staf op gehamerd tijdens de vijf trainingen die we wekelijks afwerken en de wedstrijdbesprekingen uiteraard. “

Trainingen die gegeven worden door Ed Engelkes die Vesna niet persoonlijk kende maar die door haar gezien wordt als de trainer die zowel haar als het team naar een hoger niveau kan brengen. ‘Ik kende m’n trainer Ed Engelkes niet persoonlijk voordat ik bij Ajax kwam, want hij kwam niet bij het Talententeam vandaan maar bij het Nationale A-elftal en hij is enkele jaren trainer geweest van de vrouwen van AZ. Hij heeft mij uitkomend voor de jeugdselecties van het Nederlands elftal wel zien voetballen en ik denk zeker dat hij ons als team en als individu naar een hoger niveau kan brengen.”

Een niveau waarvan ze uiteraard nog niet weet waar het zal eindigen maar waarvoor ze zichzelf nog wel wat tijd gunt om zich door te ontwikkelen. ‘Ik ben nog jong in verhouding tot Anouk(Hoogendijk), Daphne(Koster) en Petra(Hogewoning) die alle drie A-international zijn. Van hun, en de technische staf wil ik graag veel leren want dat is absoluut nodig om het hoogste te bereiken. En daar helpt luisteren naar de ervaren krachten die een schat aan ervaring hebben absoluut bij.”

Voorbeeld

Zo komt er een einde aan een interview met een jonge voetbalster uit Groningen die hoopt om via haar droomclub Ajax dat te bereiken wat vele voetballende meisjes ook graag willen en dat is voor een club uitkomen in het betaalde voetbal. Vesna heeft nu de eerste stap gezet en als bijna 19 jarige beseft ze zich heel goed dat ook zij een voorbeeld is voor veel jonge voetbalsters die hetzelfde doel nastreven. ‘Dat is inderdaad iets waar ik mij goed van bewust ben maar ik ben mijn er ook van bewust dat ik aan mijn ouders en Ajax veel dank verschuldigd ben. Mijn ouders zijn er altijd voor mij, wat ook geldt voor mijn broer Jesper trouwens, en dat is alleen al een reden om er vol voor te gaan. Daarnaast ben ik Ajax dankbaar dat ze mij deze kans hebben geboden en ik zal ook richting Ajax er alles aan doen om dat vertrouwen niet te beschamen.”