Gert-Jan Hageman(CVVB) mag zich zien als een voorbeeld voor velen!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

In alle sterrenteams die door oud-spelers van CVVB voor Puurvoetbalonline tot nu toe werden samengesteld werd Gert-Jan Hageman geroemd om zijn geweldige wedstrijdmentaliteit en zijn technische kwaliteiten. Daardoor wordt hij door velen als een van de beste voetballers uit de historie van CVVB gezien. Dat was voor Puurvoetbalonline reden genoeg om Gert-Jan op te zoeken met als onderstaand interview als resultaat.

1351158794NRyan en Gert Jan

 Gert-Jan en Ryan Hageman

Ik moet eerlijk bekennen, ik kende Gert-Jan Hageman niet persoonlijk maar direct was daar wat mij betreft de herkenning van een voetbaldier. Een voetbaldier met een schat aan anekdotes, en nog mooier, een mening over trainers, het jeugdvoetbal in Bedum, wat is een talent, zijn teamgenoten van vroeger en zijn eigen carrière die jaren geleden in Groningen begon.

Astrea

Astrea was mijn eerste club en waar ik nog steeds mooie herinneringen aan bewaar. Het Oranje shirt met witte baan, de zwarte broek en de oranje kousen met witte boord hadden voor ons als voetballers iets magisch in die jaren. Bij Astrea ben ik onder andere opgegroeid met Harry Zwiers en Jack Suiveer en ik durf te zeggen dat Harry Zwiers een voetballer was die het betaalde voetbal had kunnen halen. Helaas speelden wij in de jeugd op een iets te laag niveau, maar daardoor werden wij wel praktisch elk jaar kampioen. Vanaf mijn 15e trainde ik met het eerste elftal mee en maakte ik ook mijn debuut. Vanaf mijn 16e speelde ik vast in het eerste, samen met nog een heel stel van mijn jeugdteamgenoten die en jaartje ouder waren. Tegenstanders moesten wel heel vreemd naar ons gekeken hebben; het was min of meer een veredelt jeugdelftal. Het eerste seizoen in het eerste elftal eindigden we als 2e en verloren wij een beslissingswedstrijd voor promotie. In mijn tweede seizoen werden we kampioen. Helaas zat ik de laatste lichting die dienstplichtig was dus ging ik in dienst. Astrea speelde op zondag en ik was er al achter gekomen dat stappen op zaterdagavond en zondags voetballen voor mij geen ideale situatie was. Mijn favoriete jeugdtrainer bij Astrea (Tonnie Kafan) werd hoofdtrainer bij Potetos dat op zaterdag speelde. Alles bij elkaar opgeteld besloot ik overschrijving naar Potetos aan te vragen waar ik 2 seizoenen heb gespeeld. In het 2e seizoen bij Potetos werd ik door CVVB gevraagd om daar te gaan voetballen. CVVB was ambitieus en ik kende Wilhelm Dijk en Harke Rutgers die bij CVVB speelden van school en ik besloot de overstap te maken.

Slim

Bij zijn volgende club ontpopte de jonge voetballer zich uiteindelijk tot speler waarvan velen zeggen dat hij tot de betere voetballers uit de historie van CVVB behoort. Zelf doet Gert-Jan daar uiterst bescheiden over en noemt Peter Schollema en Harke Rutgers als twee teamgenoten die veel slimmer voetbalden dan de hem.

'Harke en Peter waren veel slimmer want in mij begin van mijn carrière was ik letterlijk een, zoals ze dat in Engeland zeggen, Box to Box-speler. Dat wil zeggen dat ik veel, en soms onnodige, kilometers maakte terwijl Peter en Harke op basis van hun inzicht de bal meer het werk lieten doen. Dat slimmer worden gebeurde wat mij betreft pas onder Bert Vos, de huidige trainer van The Knickerbockers. Bert Vos is een trainer die niet alleen een team beter maakt maar ook spelers individueel op een hoger niveau brengt. Zo promoveerden wij ook van de 3e naar de 1e klasse en werden we bij ons debuut in de 1e klasse gelijk derde met goed verzorgd voetbal”.

Gert-Jan voegt er direct aan toe dat hij daar zijn andere trainers niets tekort mee wil doen maar stelt dat Bert Vos toen zijn tijd al ver vooruit was. “Ik heb bijvoorbeeld ook onder Jos Jansen op de Haar getraind waarmee we, na 4 seizoenen tweede te zijn geworden, in de 4e klasse kampioen werden. Met Jos hebben we vele dolkomische situaties beleefd en vreselijk veel gelachen wat natuurlijk ook niet onbelangrijk is binnen een team.”

Hiërarchie

Zijn laatste opmerking brengt ons automatisch bij de natuurlijke hiërarchie die er binnen een team moet zijn. 'Binnen sportteams moet er altijd een bepaalde hiërarchie zijn van spelers, of speelsters natuurlijk. “Zelf heb ik altijd zo beleefd dat de hiërarchie bepaald wordt door de instelling en de prestaties tijdens de wedstrijden en op de trainingen. Dat merkte ik ook toen ik bij CVVB kwam. Als nieuweling die uit de stad Groningen kwam werd er door de spelers en supporters enigszins argwanend naar mij gekeken. Maar omdat ik van huis uit geen luie voetballer was werd ik al snel opgenomen in de groep. Een jaar later volgde mijn ‘oude’ voetbalvriend Jack Suiveer. Binnen no-time hadden we het begrip ‘Stadjerders’ binnen CVVB een andere dimensie gegeven.”

Derde helft

Doordeweeks heeft iedereen verplichtingen zoals werk en het gezin. Als ik het sportpark ben valt alles van mij af, het voelt als een soort van thuis komen. En naast dat ik altijd wilde winnen heb ik de gezelligheid in de kantine ook altijd belangrijk gevonden. Puur zijn en jezelf laten zien zoals je bent is wel mijn ding en daar hoort in mijn geval ook gekkigheid bij.

Andere clubs

Ik ben inderdaad weleens benaderd door andere verenigingen maar daar had ik duidelijk geen zin in om voor een paar honderd gulden ergens anders te moeten voetballen. In mijn periode bij de Leekster Eagles kregen we wel een vergoeding maar die was als met het pokeren tijdens verre uitwedstrijden vaak al weer snel verdwenen. Maar mooie taferelen heb ik in de ‘transferperiode’ wel eens meegemaakt. Zo was Ronald Struik, waar ik bij de Leekster Eagles mee speelde, een hele goede voetballer die geen nee kon zeggen. Eens gaf hij aan 5 clubs zijn jawoord dat hij er volgend seizoen zou gaan voetballen en van elke club kreeg hij op voorhand wat geld toebedeeld. Uiteindelijk kon hij niet kiezen en bleef hij bij zijn oude club. Wel had hij een ‘probleempje’ met de andere clubs. Vroeger gebeurde dat allemaal mondeling terwijl er tegenwoordig, ook in de top van het amateurvoetbal met echte contracten wordt gewerkt.

Trainer

Dat brengt ons direct bij het amateurvoetbal waar de ondernemer (Gert-Jan Hageman is mededirecteur van Problicity, een reclamebureau dat voornamelijk actief is in de autobranche.) op twee fronten actief is. Naast speler in een van de lagere teams van CVVB is hij ook de trainer van SJO Bedum F3 waar alle geselecteerde eerstejaars F-pupillen in voetballen. ‘Ik vind het geweldig om dat team te trainen, waarbij ik geassisteerd wordt door Jarno Hoving en Chris Slager. Ik probeer mijn eigen ervaringen als speler over te brengen. Daardoor kijk je er in sommige gevallen toch anders tegenaan merk ik want hoe je het ook went of keert, als je als trainer geen feedback hebt uit een eigen voetbalcarrière, wordt het een lastig verhaal om iets goeds naar een groep over te brengen. Dat zal ook een van de dingen zijn waar we met SJO Bedum tegen aanlopen. Als we met de jeugd naar een bepaald niveau willen dan zal ook richting de trainersstaf gekeken moeten worden of daar wel voldoende kwaliteit aanwezig is om die doelstelling te halen. Vooral op de standaard teams lijkt het mij verstandig om daar trainers op te zetten die zelf op een hoog niveau hebben gespeeld. Ik spreek uit eigen ervaring want onder Bert Vos heb ik pas bepaalde dingen geleerd die ik graag eerder had willen leren. Het is de kunst om op talentvolle spelers technische details en tactisch inzicht over te brengen. Hoewel ik geen trainersambitie heb merk ik wel dat het overbrengen van ervaringen om talentvolle spelertjes betere voetballertjes te maken heerlijk is om te doen.

Duidelijke taal

Duidelijke taal van de oud-speler van CVVB1 die overigens niet begrijpt dat er veel spelers zijn die na hun actieve carrière niets terugdoen voor de voetbalsport. Ik realiseer mij terdege dat er altijd heel veel vrijwilligers voor mij klaar stonden en nog steeds staan zodat ik mijn favoriete hobby kan uitoefenen. Ik heb mijzelf op het hart gedrukt om iets voor de club terug te doen. Met het jeugdtrainerschap is de eerste stap al gezet. Maar verdere uitbreiding van de activiteiten gaan in mijn geval helaas niet samen met het ondernemerschap. Het plan is om over enkele jaren het ondernemerschap te beëindigen. Daarna zal ik vast vaker op de club voor hand en spandiensten te vinden zijn. Bij die gedachte wordt ik nu al vrolijk!

Uiteraard kwam ook zijn ‘Sterrenteam” tijdens het interview tersprake en kregen we het opeens over de doelman die in het team van Gertjan een plaats op de wisselbank kreeg toebedeeld, Gerald Gras. ‘Gerald was een echte voetbaldier en een fantastische keeper. Door zijn inzet en mentaliteit was hij vaak het middelpunt van het team. Binnen en buiten het veld een gouden gozer.”

Als hij die woorden uitspreekt wordt Gert-Jan nog serieuzer van toon want duidelijk is te zien dat het ernstige auto-ongeluk dat Gerald op 20 mei 1993 overkwam duidelijk zijn sporen heeft achtergelaten. ‘Ik heb er best veel moeite mee gehad om het een plaats te geven en nog steeds als ik samen met Jack bij Gerald op bezoek ga, en wat wij met enige regelmaat proberen te doen, heb ik het er nog moeilijk mee. Aan de andere kant kom ik er iedere keer wel weer met een goed gevoel weg want als je ziet op wat voor manier hij aan zijn leven een nieuwe invulling heeft gegeven verdiend dat heel veel respect.

Zijn naam is al een paar keer gevallen want met Jack Suiveer heeft Gert-Jan Hageman een bijzondere band. ‘Jack ken ik al vanaf de periode dat we samen voor Astrea uitkwamen en wat alleen nog maar sterker werd toen we samen voor CVVB kwamen te voetballen. Jack was een verdediger die je tegenwoordig in het amateurvoetbal bijna niet meer tegenkomt. Een geweldige mentaliteit en fysiek ijzersterk. Als voorstopper was Jack meedogenloos en schroomde niet om een tegenstander via een stevige overtreding even duidelijk te maken wie er de baas was binnen de lijnen waar trouwens na de komst van Bert Vos als trainer verandering in kwam. Bert, en dat heeft Jack ook in zijn interview met jou ook aangegeven, voetballen als verdediger en het frappante was dat hij in zijn laatste jaar als voetballer van CVVB geen overtreding meer nodig had om ze uit de wedstrijd te spelen. Wat dat betreft is hij wel op zijn hoogtepunt gestopt maar had hij echt nog wel een paar jaar meegekund in het eerste elftal. Zijn winnaarsmentaliteit zag je overigens ook terug in zijn studie en later in zijn maatschappelijke carrière.”

Grenzeloze liefde

Mooie woorden van Gert-Jan die zelf een grenzeloze liefde voor de voetbalsport tentoonsptreit en daar op geheel eigen wijze graag iets aan de voetbalwereld teruggeeft. ‘Ik geniet nog steeds van dat wat de voetbalsport mij heeft gegeven, en nog alle dagen geeft en waar ik graag iets aan terug wil geven, vertelde hij tijdens het interview en aan zijn gezicht was duidelijk te zien dat hij dat meende. Zijn woorden werden bevestigd door de technisch coördinator van de onderbouw van SJO Bedum, Jan ten Caat die ik naar zijn mening over Gert-Jan vroeg. 'Gert-Jan traint de F3 van SJO Bedum en is een trainer die ook graag zijn eigen ‘ding’ even wil doen. Trainen volgens een bepaald plan vindt hij prima maar toch wil hij af en toe, laten we het maar zijn eigen filosofie noemen, even volgen. Je ziet dat niet alleen zijn pupillen daar van genieten maar Gertjan zelf  ook en dat is mooi op te zien en die ruimte moet je hem ook een beetje geven. Want alle ingrediënten om een prima voetballer te worden kan hij de spelertjes als geen ander aanreiken. Ik heb nog een jaar met Gert-Jan samengespeeld en ik sluit mij graag aan bij iedereen die Gert-Jan Hageman als een van de beste CVVB-spelers uit de historie zien.”

Duidelijke taal van Jan ten Caat  over een man die ook ik heb leren kennen als een iemand die met passie praat over zijn sport en daar voor altijd aan verbonden wil blijven. Dat vertelde Gertjan Hageman een paar keer tijdens ons interview en daarom is er ook maar een afsluitende zin op dit voetbaldier van toepassing. Gertjan Hageman mag zich zien als voorbeeld voor velen!