Alinda en Krista Berghuis: Twee avontuurlijke voetbalsters binnen EKC

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Avontuurlijk is absoluut een woord dat van toepassing is op de zusjes Alinda en Krista Berghuis. Samen voetballen ze voor het combinatieteam van Eenrum en Kloosterburen maar daarbuiten hebben ze nog tijd voor andere activiteiten die het vertellen waard zijn.

De Beste Boer 2012 2 2

 Krista en Alinda Berghuis met hun tweede prijs in de verkiezing 'Beste Boer 2012'

De aanleiding tot het interview met de zusjes Berghuis was een bericht dat ik las over een prijs die ze hadden gewonnen bij het simulatiespel ‘, De Beste Boer 2012’ waar de 21 jarige Krista mee op de proppen kwam. ‘Ik las in een vakblad van mijn vader iets over een simulatiespel ‘De Beste Boer’. Ik vroeg in eerste instantie aan mijn vader of hij mee wilde doen maar door zijn drukke werkzaamheden kwam daar niets van terecht. Toen bood Alinda aan om het samen met mij te doen en besloten we ons op te geven voor het simulatiespel waarin wij opdrachten moesten uitvoeren om te proberen een boerenbedrijf met al zijn facetten zo goed mogelijk te runnen c.q. te verbeteren en waarbij we werden beoordeeld door een vakjury en een publieksjury.”

Pret

Als haar zus aan het vertellen slaat begint de 23 jarige Alinda al bijvoorbaat te lachen want de pret die beide dames met het spel hebben beleefd zorgt voor menig lachsalvo in de woonkeuken van de boerderij op Westerklooster. Bijna de deadline niet halen door Carnavalsverplichtingen’, daardoor een mail versturen met de slotopdracht die in eerste instantie niet en later weer wel aankomt bij de organisatie, deed het vermoeden ontstaan dat de deelname aan het simulatiespel weleens geen succes kon gaan worden weet Alinda zich nog goed te herinneren.

‘We hadden natuurlijk ons werk en andere verplichtingen ook en daardoor was het soms echt een race tegen de klok met als uniek moment dat op Carnavalszondag de laatste opdracht voor 12 uur s’ avonds binnen moest zijn. Dat lukte nog maar net op tijd want anders was al het werk voor niets geweest maar omdat het ook in de organisatie niet helemaal goed was gegaan kwam het uiteindelijk toch goed. Naast dat onze opdrachten er goed verzorgt uitzagen scoorden we heel goed bij de publieksjury. Mede doordat er vanuit Kloosterburen en omgeving veel mensen op ons stemden werden we uiteindelijk tweede in onze categorie.”

Een resultaat en waar ze terecht trots op zijn want als twee jonge twintigers van het vrouwelijk geslacht een bedrijfsplan bedenken voor een boerenbedrijf maakte het nog eens extra speciaal. Het succes in het simulatiespel betekent niet automatisch dat ze ook daadwerkelijk een eigen bedrijf zouden willen runnen hoewel de jongste van de twee zusjes niet bijvoorbaat nee zegt. ‘We hebben van huis uit natuurlijk veel meegekregen, want mijn vader heeft samen met zijn broer een boerenbedrijf, dus dan wordt je daar automatisch bij betrokken. Maar of ik mij in de toekomst op een eigen bedrijf zie zou ik nu nog geen ja of nee op zeggen omdat zoiets van meerdere factoren afhangt uiteraard.”

Voor de bij Ernst & Young in Groningen werkzaam zijnde Alinda is een eigen bedrijf echter geen thema. 'Krista had altijd al meer met het bedrijf want die helpt gewoon meer mee op het land. Ik zorg dan meer voor de catering voor iedereen die op het land aan het werk ben. Dus wat betreft zie ik het niet gebeuren dat ik ooit een eigen bedrijf zal krijgen.”

Verschil

Wat dat betreft verschillen de beide zusjes dus wel wat van elkaar want Alinda begon, hoewel twee jaar ouder, ook veel later te voetballen dan Krista, en wat eigenlijk ook nog eens toevallig tot stand kwam. 'Ik was qua sport zoekende maar kwam steeds tot de ontdekking dat het steeds net niet dat was wat ik zocht. Bij Kloosterburen hadden ze op een gegeven moment een tekort aan dames om het team in stand te houden en daarop besloot ik om het voetballen te gaan proberen. En nu, een paar jaar later besef ik mij dat ik die keuze eerder had moeten maken want echt ik vind het fantastisch bij EKC zoals we nu heten en waar ik in de verdediging speel.”

De bij Woldendorp BV werkzaam zijnde Krista begon rond haar achtste jaar te voetballen bij de Kloosterburen en ontpopte zich al snel tot een veel scorende voetbalster. Een rol die ze nog steeds vervuld in het eerste team van EKC, wat staat voor Eenrum Kloosterburen Combinatie, een rol waar ze zelf overigens uiterst laconiek over doet. ‘Ik pik inderdaad regelmatig een doelpuntje mee maar toch maakt mij dat niet zoveel. Ik ben wat dat betreft een echte teamspeler die het teambelang boven eigen belang plaatst en wie er dan scoort maakt mij niet uit.”

Zo krijgen we het automatisch over de successen van het eerste team van EKC dat dit seizoen promoveerde naar de derde klasse. Een prestatie van formaat vinden de beide zusjes die onafhankelijk van elkaar hoog op geven van de samenwerking met de damestak van Eenrum. ‘We kunnen het zowel binnen als buiten het veld prima met elkaar vinden en dat zorgt er ook voor dat de prestaties goed zijn is, de mening van Alinda waarin ze ondersteund wordt door haar zus die er nog iets aan toevoegt. ‘Ook onze trainers, Joost Gerdez(die de training in Kloosterburen verzorgt), Niels Woltman en Mercelius Blokker mogen daar wel bij genoemd worden want we trainen namelijk op twee locaties. Op maandag in Kloosterburen en op woensdag in Eenrum. Dat is direct zo afgesproken en bevalt iedereen prima. De trainingsopkomst is goed te noemen al moet ik daar aan toevoegen dat ik maar een keer per week kan trainen omdat ik ook lid ben van de muziekvereniging St. Cecilia uit Kloosterburen.”

Buitenland

De laatste opmerking geeft aan dat de jongste van het gezin Berghuis een bezige bij is die ook redelijk avontuurlijk is ingesteld maar als we er over doorpraten, eigenlijk op beide van toepassing is. Want waar de een(Krista) vijf maanden in Canada verbleef vertrok Alinda een aantal jaren geleden voor een aantal maanden naar Oeganda. Twee jonge dames vanuit het noorden van Groningen op avontuur in den vreemde, want zo hebben ze het beide beleefd vertellen ze enthousiast. In Oeganda was Alinda actief in diverse projecten zoals het les geven op een school, een kippenproject waarbij kippen ingeënt moesten worden en meer van die taken. ‘Toen mijn ouders en Krista dat laatste hoorden moesten ze daar vreselijk om lachen omdat ik in de kippenschuur van het bedrijf van mijn vader en zijn broer echt niet de allergrootste held ben. Maar in Oeganda heb ik veel geleert en wist ik dat het inenten echt heel belangrijk was richting de bevolking. Ook weet ik nu wat echte armoede is want echt wat je op TV ziet zijn vaak schrijnende beelden maar als je het met je eigen ogen ziet is het nog veel erger. Dat doet je namelijk beseffen dat wij in Nederland nog weinig te klagen hebben. ”

Waar Alinda in een derde wereld land terecht kwam gold dat voor Krista duidelijk niet want haar stage avontuur bracht haar in 2010 naar Canada. Daar bracht ze vijf maanden op een melkveehoudersbedrijf door en waar ze zich al snel kind aan huis voelde. ‘Toen ik aankwam in Canada werd ik direct opgenomen in het gezin en dat heb ik als heel bijzonder en warm ervaren. Ik werkte gewoon mee op het bedrijf want ook op de dagen dat ik eigenlijk vrij was hielp ik gewoon mee. Dat vond ik gewoon prettig want echt ik heb in Canada een prachtige tijd gehad.”

In 2011 vertrok ze daarom weer naar Canada om daar zes weken door te brengen op het bedrijf en de familie waar ze zo warm was ontvangen en ook toen voelde het als vertrouwd bij aankomst in Canada wat direct de vraag op roept of ze er niet voor voelt om te gaan emigreren. ‘Dat is eigenlijk gelijk aan een eigen bedrijf beginnen, je weet niet wat de toekomst brengt natuurlijk. Ik ben nu eenentwintig en dus nog jong dus ook hier moet ik het antwoord nog op schuldig blijven maar Canada heeft wel een bijzonder plekje in mijn hart.”

Ouders

Via Canada en Oeganda keren we weer terug op Nederlandse bodem en komen we toch nog weer terug bij het voetballen. Want naast avontuurlijk zijn de beide zusjes Berghuis ook zeer sociaal en waarderen een iemand oprecht want opeens valt de naam van Jitse Drent die al jarenlang trouw de verslagen schrijft die over het damesvoetbal in Eenrum en Kloosterburen in de Ommelander Courant en op diverse voetbalsites verschijnen. Daar wordt door beiden met veel waardering over gesproken want vaak genoeg komt de in Baflo woonachtige verslaggever op zijn brommer persoonlijk naar de wedstrijden toe om zijn aantekeningen te maken.

Aan het slot van het interview komt de rol van hun ouders tersprake als het gaat over dat je als je aan iets begint je daar ook volledig voor moet inzetten en waar Alinda een mooi voorbeeld van heeft. ‘Onze vader is naast mede-eigenaar van een bedrijf ook wethouder in de gemeente de Marne en maakt daardoor veel uren. Hij is voor Krista en mij natuurlijk een groot voorbeeld want zowel wat zijn aandeel in het bedrijf betreft als het wethouderschap zal hij nooit verzaken. Dat geldt overigens ook voor mijn moeder die in diverse besturen actief is of geweest is. Daardoor zijn wij opgevoed met als stelregel dat als je ergens aan begint je dat ook voor de volle 100% doet qua inzet. Dat vind ik een prima stelregel en ik denk dat Krista dat precies zo voelt.

‘Dat klopt want Alinda heeft in het provinciaal bestuur van de Christelijke Plattelands Jongeren gezeten en ik ben actief voor de CPJ afd. Middelstum en ook daarbij was het, we vinden het prima dat jullie dat gaan doen maar dan moet je er ook voor gaan. Ik vind als je ouders steeds het goede voorbeeld hebben gegeven dat je dat op dezelfde wijze behoort te doen, en wat ook de reden was dat we het simulatiespel tot het einde toe hebben doorgezet”

Zo komen we aan het einde van het interview dus nog even terug naar de aanleiding tot dit interview, de tweede prijs bij de verkiezing tot ‘Beste Boer 2012”.

Een prijs die ze overhandigd werd op 29 maart 2012 in Den Bosch en die hun in februari 2012 naar een grote landbouwbeurs in Parijs zal brengen. Een trip waar ze zich duidelijk op verheugen hoewel er wel even gekeken werd wanneer de jaarlijkse Carnavalsfestiviteiten in Kloosterburen gepland stonden. Maar de data kruisten elkaar niet zodat de twee avontuurlijke zusjes Berghuis eind februari weer aan een nieuw avontuur kunnen beginnen op de landbouwbeurs in Parijs.