Benjamin van Aurich( v.v.Leek Rodenburg): Ik wil een jaar aan lekker spelen toekomen.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Blessureleed zorgde ervoor dat het seizoen 2011-2012 op een zware teleurstelling uitliep voor Benjamin van Aurich. Vandaar dat hij er voor koos om via een lager niveau meer aan spelen toe te komen zodat hij Oranje Nassau verruilde voor Leek Rodenburg. In Leek wil hij weer wedstrijdritme opdoen en hoopt hij met Leek Rodenburg, ondanks een matige start, op een periodetitel in de vierde klasse C van het zondagvoetbal. Dat en nog veel meer vertelt de in de verslavingszorg werkzaam zijnde doelman in onderstaand vraaggesprek met Puurvoetbalonline.

644143 4646928135315 375159546 n

Benjamin, jij stapte voor aanvang van dit seizoen over van Oranje Nassau naar Leek Rodenburg. Waarom deze keuze: Afgelopen seizoen heb ik veel blessureleed gekend. Een zwaar gekneusde en een gebroken pink hebben mij in totaal wel een half jaar uit de roulatie gehouden. Erg vervelend, want ik had veel verwacht van het seizoen bij O.N. Door op hoog niveau te trainen, wedstrijden in het 2de (reserve hoofdklasse) te keepen en op de bank bij het eerste te zitten wilde ik mijzelf naar een hoger niveau tillen. Hier is helaas weinig van terecht gekomen afgelopen seizoen. Daarom had ik mijzelf voorgenomen om een jaar aan spelen toe te komen. Nadat ik een gesprek met trainer Kevin Waalderbos en keepers-en assistent-trainer Marcel Loer van vv Leek-Rodenburg had gehad kreeg ik een goed gevoel bij de club. Ook liep er nog wat interesse bij Gruno, vv Omlandia en Velocitas 1897, maar heb toch niet voor één van die clubs gekozen. Zoals ik zei wilde ik eerst een seizoen volop trainen en gewoonweg wedstrijden spelen. Eerst weer eens wedstrijdritme opdoen. Daarom had ik geen zin om eerst weer met twee keepers te strijden voor een plek onder de lat aan te gaan. Niet dat ik een dergelijke situatie uit de weg wil gaan, maar bij v.v. Leek-Rodenburg kreeg ik de kans om daadwerkelijk iedere week te spelen.

Jullie kennen een matige start van het seizoen komt dat door pech of is het krachtsverschil tussen de vijfde en vierde klasse zo groot: Ik denk dat beide factoren een rol spelen bij ons. De vierde klasse is wel degelijk een stuk beter dan menig vijfde klasse. Er wordt al meer met een achterliggende gedachte gevoetbald en ook de keepers zijn beter. Daar waar bijvoorbeeld Stefan van Leeuwen en Sale Rozema afgelopen seizoen de één na de andere bal binnen schoten ligt dat nu toch iets anders. Ongetwijfeld gaat dat nog komen, maar dat het team nog moet wennen is wel duidelijk. Wij moeten ons nog ontwikkelen op het gebied van duel kracht, slimheid en rust voor de goal. Gelukkig is het team jong en zeker wel gretig. En met een gedreven trainer als Kevin Waalderbos valt er zeker nog winst te behalen met deze groep, daar heb ik alle vertrouwen in. Buiten dit om missen wij ook nog een aantal belangrijke spelers door blessures en vakanties. Dit gaat wel om een speler of 6. Dus van daaruit vind ik het ook lastig om echt te zeggen waartoe wij in staat zijn. Daarentegen is de start natuurlijk niet best en moeten wij nu iedere week alles geven om resultaat te gaan boeken.

Vaak wordt naar de lengte gekeken of een doelman wel of niet goed is. Waarom is dat in jouw ogen onzin: Complete onzin is deze stelling niet lijkt mij. Een keeper met een lengte tussen de 1.85M en 1.92M (moet ook niet te lang zijn) heeft natuurlijk meer reach dan een kleinere keeper. Ook uit zijn doel kan hij over het algemeen meer potten breken. Daarentegen wil ik niet zeggen dat kleinere keepers sowieso slechter zijn. Timing, snelheid, reactie en positionering zijn natuurlijk ook belangrijke aspecten van een keeper. Wanneer dit beter is ontwikkeld bij een wat kleinere keeper denk ik dat hij meer ballen zal pakken dan een keeper die alleen zijn lengte mee heeft.

Jij werkt in de verslavingszorg. Is het echt zo schrijnend onder de jeugd qua verslavingen zoals we regelmatig in de media lezen: Ik werk sinds begin dit jaar voor Verslavingszorg Noord Nederland (VNN). Ik ben werkzaam in twee jeugdklinieken. Als ik kijk naar de toekomst is de situatie wel zorgelijk. De klinieken hebben namelijk wachtlijsten voor opnames. Vooral de opkomst van de ‘party’ drug GHB speelt hierin een grote rol. Het is een zeer verslavend middel, maar wat veel jongeren waarschijnlijk niet weten is dat zij er een acute hartstilstand van kunnen krijgen. Daarnaast is het ook steeds gebruikelijker om meerdere middelen tegelijk te gebruiken (bv. drank, wiet, XTC, cocaïne en heroïne). Naast het gebruik is er eigenlijk altijd sprake van meervoudige problematiek. Hierbij valt te denken aan gedragsproblematiek, psychiatrische stoornissen en problemen binnen het gezin. Al met al zeker geen makkelijke doelgroep. Toch valt er een hoop voldoening uit te halen, omdat ik van mening ben dat in deze periode (tussen 15 – 23 jaar) er nog een relatief grote kans is op gedragsverandering. En de bewerkstelliging daarvan is waar het in feite om gaat bij de jongere.

Na de escalatie op vrijdag 21september in Haren liepen de emoties logischerwijs hoog op onder de Nederlandse bevolking. Ben jij het met mij eens dat het probleem al in de opvoeding begint en dat ouders meer verantwoording moeten nemen: Als eerst wil ik zeggen dat ik deze escalatie echt verschrikkelijk vond en dat het allemaal veel en veel te ver is gegaan. Degenen die er verantwoordelijk voor zijn mogen van mij zwaar gestraft worden. Verder denk ik dat er zeker een stukje opvoeding bij komt kijken. Normen en waarden worden in mijn ogen steeds minder bijgebracht. Het moet vooral vrij en gezellig zijn allemaal zonder dat je ook nog wel eens iets moet in het leven. Dit gezegd bleek achteraf ook dat het niet alleen relschoppers zijn geweest die de boel hebben verziekt. Natuurlijk was er een groep aanwezig die bewust de boel kort en kleine wilden slaan. Daarnaast zijn er ook genoeg jongeren geweest die door o.a. groepsdruk hele rare dingen hebben gedaan, dat moet je niet vergeten. Verder hebben sociale media steeds meer invloed op gedrag. In dit geval dus vooral Facebook. Naast dit hebben ook de media, zowel lokaal als nationaal er zoveel aandacht aan besteed dat het wel erg interessant werd gemaakt om van dit ‘feestje’ deel uit te maken.

Ik zag jou op foto’s voorbij komen in een Oranje, Blauw en een Zwart tenue. Wat is eigenlijk jouw favoriete outfit: Haha, dat klopt inderdaad. Een echt favoriete outfit heb ik niet. Wel ben ik fan geworden van de keeperstenues die bestaan uit één en dezelfde kleur. Dus niet meer het gekleurde shirt, zwarte broekje en witte kousen. Nee, alles in één kleur geeft toch een bepaalde uitstraling. Gelukkig kregen we bij Leek nieuwe tenues en kon ik meebeslissen over de kleur van het keeperstenue. Verder vind ik het belangrijk om als keeper goed voor de dag te komen. Door de zaken op dat vlak goed voor elkaar te hebben ben ik van mening dat je al een streepje voor hebt. Wanneer je met afgezakte kousen en een dramatisch gekozen kleurencombinatie het veld op komt wordt er al sneller gezegd: ‘Die kan er niks van’. Maar wanneer een dergelijke keeper toch alle ballen uit de kruising ranselt zit ik met mijn opvatting helaas helemaal mis, haha.

Bij veel verenigingen wordt weinig of geen aandacht aan specifieke keepertraining besteed Verbaast jou dat ook: Nee, omdat er vaak geen mensen voor zijn. De club moet én iemand vinden en het geld er voor hebben. Tegenwoordig zijn er namelijk genoeg clubs die wat minder te besteden hebben. Daarentegen vind ik het wel nodig dat er keeperstraining is. Wanneer je één op één of in een select groepje keeperstraining krijgt levert dat enorm veel op. Van afwerkvormen, waarbij de keeper vaak als schietschijf fungeert, leert een keeper echt helemaal niks. Vaak begrijpen trainers ook weinig van het keepen, waardoor ze niet eens doorhebben hoe vervelend een afwerkvorm kan zijn. Door apart van de groep met een keeperstrainer bezig te gaan kun je veel specifiekere aspecten trainen en bespreken waardoor je als keeper alleen maar beter wordt.

Luciano maakte in de wedstrijd tegen PEC Zwolle een kapitale blunder die gelukkig voor Groningen zonder gevolgen bleef. De emotie van Luciano na afloop van de wedstrijd vond ik iets te gemaakt. Deel jij mijn mening: Ja, dat vind ik ook. Ik ben niet zo’n fan van Luciano. Het lijkt me een prima kerel, maar ik hou gewoon niet zo van zijn stijl van keepen. De reactie na afloop past helemaal bij hem en die emotie, gespeeld of niet, is ook wat veel mensen misschien aan hem waarderen. Hij kan ongetwijfeld keepen, want anders sta je niet bij Groningen onder de lat. Ik neem aan dat de trainer weloverwogen gekozen heeft tussen Luciano en Bizot, op basis van prestaties in de voorbereiding. Van de tegengoal tegen Zwolle zal niemand vrolijk worden. Ook Luciano zelf niet, mag ik hopen. Ik ben wel nieuwsgierig naar het keepen van Marco Bizot, dus ik zou hem wel eens aan het werk willen zien in een wedstrijd die er toe doet.

Marcel Loer: Is een bezige bij in het (amateur)voetbal. Hij is onder andere hoofd jeugdtrainer van vv TLC en assistent-trainer bij het 1ste elftal van vv Leek-Rodenburg. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de Nederlandse tak van Just4keepers. Verder ben ik zeer tevreden met een keeperstrainer als Marcel. Ik krijg twee keer in de week individuele training van hem voordat ik aansluit bij de groep. Daarnaast is hij ook bij alle wedstrijden aanwezig en is hij gestart met mijn wedstrijden te analyseren. Dit bespreken wij dan op de dinsdagtraining na. Hierdoor is het mogelijk om wedstrijdelementen terug te halen die niet goed gingen. Van daaruit pakken wij de training op en gaan specifiek aan de gang. Gelukkig kunnen Marcel en ik ook nog eens goed met elkaar overweg wat de samenwerking alleen maar bevordert.

Louis van Gaal heeft zijn voorselectie bekend gemaakt en daar zit nu Kenneth Vermeer bij. De media bepaalt het selectiebeleid of heb ik het mis: Als ik Louis mag geloven is er één element dat zijn beleid juist niet bepaalt en dat is de media. Ongetwijfeld vangt hij natuurlijk wel dingen op uit de media die besproken worden over keepers. Toch denk ik dat Louis daarin zijn eigen keuzes maakt. Dit blijkt ook wel uit het feit dat hij Maarten Stekelenburg op de bank had gezet. Hiermee was ik het overigens wel eens aangezien hij een matige wedstrijd tegen België keepte en ook tijdens het EK niet zijn beste spel liet zien. Te hopen valt dat hij bij een club komt waar hij zekerder is van een basisplaats dan bij A.S. Roma. Als Van Gaal kiest voor Vermeer is dat ongetwijfeld gebaseerd op zaken die hij belangrijk vindt bij een keeper. Je krijgt het vertrouwen van Louis van Gaal niet omdat je zo’n aardige jongen bent.

Steeds meer wordt er over fusies tussen clubs gesproken en wat ook in Tolbert en Leek gaande is. Een fusie of twee clubs die met beperkte middelen hun eigen identiteit moeten behouden: Ik hoop een fusie. Anders zal je altijd scheve gezichten en verhoudingen blijven zien binnen een zogenaamde gezamenlijke vereniging. Tegenwoordig is er sprake van veel krimp bij voetbalverenigingen. Hierdoor is het niet meer mogelijk om in bepaalde gevallen te blijven bestaan. Door samen te werken ontstaat er dan een nieuwe situatie en vereniging. In het begin zal het wennen zijn, want iedere club heeft zijn eigen identiteit. Uiteindelijk moet toch het plezier in voetbal en de sport op zichzelf de doorslag geven om samen verder te gaan. Dat dit wel kan is inderdaad al te zien bij vv TLC, maar bijvoorbeeld ook bij S.J.O Bedum.

Wat zijn jouw ambities met Leek Rodenburg en wat zijn je persoonlijke ambities: Mijn ambities met Leek-Rodenburg zijn een plek in het linker rijtje en uiteindelijk misschien een periode pakken. Het klinkt nu misschien raar wat ik zeg, maar ik ben van mening dat wanneer het team daadwerkelijk compleet is er zeker wat mogelijk is. Het team is jong en heeft mogelijkheden om te groeien en zich te ontwikkelen. Dit moet ook zeker gebeuren, want anders is de vierde klasse niet aan ons besteed. Ik zie het in ieder geval positief tegemoet. Wat mijzelf betreft wil ik mij dit jaar ontwikkelen als keeper. Door middel van het spelen van wedstrijden wil ik eindelijk weer ritme op bouwen. Daarnaast ga ik met Marcel aan de slag om aan verbeterpunten te werken, want die zijn er altijd. Door dit te doen wil ik een positief seizoen draaien voor mijzelf en het team. Wat er dan in de toekomst verder nog mogelijk is zien we dan wel, eerst dit jaar goed doorkomen.