GertJan van der Ploeg (Hunsingo): Geen '9 tot 5' baan maar wel presteren

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

.Je favoriete sport combineren met je dagelijkse werkzaamheden of studie is een vrij normale zaak. Er zijn echter beroepen die bepaald niet de tijden van 9 tot 17.00 uur hebben en waarbij er ook in de avond en soms ook ’s nachts gewerkt moet worden. In de rubriek ‘niet van 9 tot 5’ trappen we af met Gert Jan van der Ploeg die voor aanvang van dit seizoen de overstap van FC LEO naar Hunsingo uit Winsum maakte.

1346410498N558218 3656178087215 1666358396 a

Nog een reden dat 'GJ' graag naar Winsum komt is zijn nichtje Manu.

Jarenlang voetbalde GertJan van der Ploeg voor FC LEO en waar hij op 17 jarige leeftijd zijn debuut voor het eerste elftal maakte. De nu 23 jarige voetballer promoveerde in het seizoen 2009/ 2010 en 2010/ 2011 twee keer met FC LEO en voetbalde in zijn laatste jaar in Leens met zijn teamgenoten in de derde klasse.

Sportief uitstekend

In de periode dat het met FC LEO sportief gezien uitstekend ging kwam er echter een belangrijke wijziging in het leven van de jonge voetballer die er voor zorgde dat GertJan van der Ploeg aan het einde van het seizoen 2011-2012 afscheid nam van de club waar hij zijn hele leven al lid van was geweest. ‘Ik kon in juni als tijdelijke kracht in het UMCG komen bij de afdeling beveiliging. Ik had die periode daarvoor mijn opleiding tot beveiliger succesvol afgerond en ik besloot dan ook om deze kans met beide handen aan te grijpen.

Beveiliging

Dat hij de opleiding tot beveiligingsbeambte ging volgen was in eerste instantie een toevallige samenloop van omstandigheden verteld de tegenwoordig in de stad Groningen wonende voetballer. ‘Ik ga regelmatig naar FC Groningen waar mijn tante, Alette Ritsema, in de beveiliging werkt. Op die manier kwam ik met het werken in de beveiliging in aanraking en besloot ik om de opleiding te gaan volgen.”

De in Leens geboren GertJan van der Ploeg besefte echter wel dat het werken bij de beveiliging zou betekenen dat het voetballen op de tweede plaats zou komen. ‘Toen ik aan de opleiding begon besefte ik mij inderdaad dat ik dan ook nacht en avonddiensten moest draaien en waarbij vooral een nachtdienst in het weekend niet de meest ideale voorbereiding op een wedstrijd is natuurlijk.

Keuze

Toch was de keuze voor het voetbaldier geen lastige keuze want ook een 23 jarige voetballer snapt dat er brood op de plank moest komen. ‘In eerste instantie ging ik vanuit Leens naar het UMCG maar al snel bleek dat de afstand vooral s’ avonds een probleem was. Met het openbaar vervoer naar Leens reizen koste best veel tijd en dat ging mij op een gegeven moment tegenstaan. Toen ik dan ook zicht kreeg op een jaarcontract ben ik dan ook in Groningen gaan wonen en ging ik alleen voor de trainingen nog naar Leens.”

Ook dit werd steeds meer een lijdensweg voor ‘Totti’ zoals hij ook wel genoemd wordt, GertJan is een groot bewonderaar van de Italiaanse topvoetballer, en aan het begin van het seizoen 2011-2012 besloot hij om te stoppen als speler bij FC LEO. Het steeds minder vaak kunnen trainen, het minder spelen en het reizen ging hem tegenstaan zodat er een roemloos einde aan zijn carrière dreigde te komen.

Clubman

Daar was GertJan echter teveel clubman voor en na enkele weken van geen activiteiten op het voetbalveld pakte hij de draad toch weer op en sloot hij weer aan bij de eerste selectie van de Leensters. Maar toch wist hij op dat moment al dat hij met zijn laatste maanden bij FC LEO bezig was. ‘Toen ik terugkeerde in de selectie stond het voor mij al wel vast dat ik bij FC LEO zou vertrekken. In mijn werk had ik een leuke uitdaging gevonden maar ik merkte dat ik ook als voetballer een nieuwe uitdaging zocht. Ik vind FC LEO een fantastische club, en zal ze ook altijd blijven volgen, maar ik was toe aan wat nieuws.

Gek genoeg werd dat geen club uit de stad Groningen maar kwam hij in Winsum bij Hunsingo terecht. Een keuze voor de Winsumers die GertJan gemakkelijk kan verklaren. ‘Ik wilde niet in de stad Groningen voetballen omdat ik in een team wil voetballen en niet in een selectie die er het ieder jaar weer anders uitziet omdat spelers na een jaar weer vertrekken. Dat vind ik helemaal niets en omdat de afstand tussen Groningen en Winsum met zowel bus als trein goed te doen is, en ik veel jongens van Hunsingo ken besloot ik om voor Hunsingo te kiezen.”

Spelstijl

Zo werd het een stap terug qua competitie een stapje terug want de Winsumers komen, in tegenstelling tot FC LEO in de vierde klasse uit maar waar als het aan GertJan van der Ploeg ligt dit seizoen verandering in zal komen. ‘Als ik naar de selectie van Hunsingo kijk dan is die kwalitatief misschien wel beter dan die van FC LEO maar wij waren met LEO altijd een lastig te bedwingen tegenstander door onze wilskracht. Dat was duidelijk onze kracht en ik heb in het verleden van Hunsingo wel eens duels gezien waar dat minder aanwezig was dan bij FC LEO.

Qua spelstijl moest hij in zijn eerste duels voor de Winsumers duidelijk even wennen want iedere trainer houdt er een eigen denkwijze op na qua spelstijl. ‘Ik speel centraal achterin en bij FC LEO was het zo dat een ingooi voor ons vaak richting onze doelman ging en wij als ploeg richting de middenlijn liepen maar trainer Egbert Darwinkel heeft liever dat ik mij als centrale verdediger aanbiedt en bij mij of de andere centrale verdediger de opbouw begint.”

Sociaal

Details noemt hij dat want de samenwerking met de oud-doelman, die onder andere voor FC Groningen en Veendam uitkwam, bevalt hem uitstekend. ‘Ík ervaar de trainer als iemand die ook sociaal is en vind dat zelf prettig, aldus de speler die de laatste drie jaar bij FC LEO onder zijn vader, Jaap van der Ploeg trainde. ‘Wij hebben dat zelf nooit als vervelend ervaren maar dat ik ben geen speler die overal mee naar toe gaat waar zijn vader ook trainer is. Daar moet ik eerlijk gezegd niet aan denken want dat is namelijk in mijn ogen niet goed.”

Voorlopig blijft het dus Hunsingo want de op dit moment een jaarcontract bij het UMCG hebbende GertJan van der Ploeg hoopt dat zijn contract in de toekomst omgezet zal worden in een vast dienstverband. ‘Dat is inderdaad wel mijn grootste wens op dit moment en ik hoop echt dat ik op het UMCG kan blijven werken. En natuurlijk weet ik dat nacht en avonddiensten daar bij horen maar dat wist ik toen mijn keuze op werken in de beveiliging viel. Maar ik ben sportman genoeg om mij goed voor te bereiden op mijn wedstrijden en trainingen want ik peins er nog niet over om nu al in een lager ‘’vriendenteam’ te gaan voetballen.”

Mooie woorden en waarvan aan zijn ogen te zien is dat hij dat meent want ‘Totti’ is een ‘echte’ zoals dat door mijn voetbalvriend uit Bedum altijd zo mooi gezegd werd, en waar Jan mee bedoelde dat een echte voetballer nooit een bal voorbij zal lopen. Dat is een definitie die zeker op GertJan van der Ploeg van toepassing is en die ook bij Hunsingo alles zal doen wat in zijn vermogen ligt om van waarde voor zijn team te zijn. Dat valt soms niet mee als je in de nachtdienst zit en waarvan GertJan, en terecht, hoopt dat daar begrip voor is.

‘Binnen het eerste team van FC LEO was dat geen punt van discussie en dat zal bij mijn medespelers hier bij Hunsingo niet anders zijn. Maar de gemiddelde toeschouwer weet dat niet en dat hoeft ook niet maar, en dat geldt zeker niet alleen voor mij, als je in de nachtelijke uren moet werken heb je een ander ritme dan dat je van 9 tot 5 werkt en wat je sportieve prestaties soms nadelig kan beïnvloeden.”