Paulien van der Velde: Futsal Winsum moet zijn eigen identiteit behouden

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Voor de veldvoetballers zit de voorbereiding er bijna op en ook de zaalvoetballers zijn al weer druk in voorbereiding op het seizoen dat voor veel teams op vrijdag 7 september begint.

1346313866N165449 265683820206127 359755633 n

Zo begon ook Futsal Winsum op maandag 13 augustus aan de voorbereiding op het eerste jaar in de eerste divisie zoals de eigenlijke eredivisie nu door de KNVB genoemd wordt. De naamsverandering betekent echter niet dat het voor de Winsumers een andere competitie geworden is want de ploeg van trainer/coach David Hiariej zal wedstrijden spelen tegen clubs uit onder andere Amsterdam, Egmond aan Zee en Amersfoort spelen die rustig onder de noemer, verre uitwedstrijden geplaatst kunnen worden.

Uitwedstijden

De verre uitwedstrijden en nog veel meer zaken kwamen aan de orde in het gesprek dat Puurvoetbalonline had met Paulien van der Velde die namens de Winsumer Futsalclub de PR verzorgt.

Paulien geeft in het gesprek direct aan dat Futsal Winsum organisatorisch aardig wat moest bijstellen richting de eerste selectie toen het kampioenschap eenmaal een feit was want het bestuur was er goed van doordrongen dat niet alleen het vlaggenschip van de vereniging moest blijven varen maar dat de overige teams minstens zo belangrijk zijn. ‘Als bestuur hebben we een duidelijk standpunt, we zijn een club zijn en niet alleen een eerste elftal waar de overige teams er maar een beetje bijhangen. Natuurlijk zijn er altijd geluiden binnen een vereniging te horen die vinden dat de lagere teams tekort gedaan wordt maar dat hoor je overal. Dat zal bij Futsal Winsum echter niet gebeuren. We zijn een bloeiende vereniging die het geluk heeft dat ons eerste team op een hoog niveau speelt. Dat is voor de uitstraling van een vereniging gewoon erg belangrijk maar dat betekent niet dat alles alleen maar op het eerste team gefocust is.”

Niet betalen

Een mooi voorbeeld  daarin is dat Futsal Winsum bijvoorbeeld nooit tot contracteren van spelers over zal gaan om op die manier ook in de toekomst van succes verzekert te zijn vertelt de zelf in het eerste damesteam van Futsal Winsum voetballende Paulien van der Velde. ‘Dat is binnen de club absoluut geen thema want het betalen van spelers is volstrekt uitgesloten. Er zijn genoeg voorbeelden van verenigingen waar dat wel gebeurde en waar het vervolgens heel slecht mee is afgelopen. Dat moet je als club ook niet willen want het betekent vaak het begin van veel ellende binnen een vereniging. Het enige dat wij de spelers van de eerste selectie aanbieden is om aan de hand van het in de competitie behaalde aantal punten een korting op hun contributie te verdienen. Meer kunnen en willen we ook niet doen want als bestuur hebben we er door de promotie naar de eerste divisie, zoals het nu weer heet, natuurlijk wel een extra zorg bijgekregen. Het vervoer naar uitwedstrijden zal namelijk ook goed geregeld moeten worden en waarbij er twee opties zijn. Of we gaan centraal reizen of er wordt met meerdere auto’s gereden maar in beide gevallen hangt er een behoorlijk prijskaartje aan.”

Sponsoren

Wat dat betreft is Paulien van der Velde blij met de komst van Harold Basstra die bij de Leekster Eagles op het gebied van sponsorwerving al aardig wat ervaring heeft opgedaan. 'Met Harold hebben we een man in huis gehaald die op het gebied van sponsoring wel weet wat er speelt. We hopen als Futsal Winsum dat we dankzij Harold zijn netwerk ook op dat gebied stappen gaan maken want als vereniging beseffen wij ons heel goed dat sponsoren steeds gerichter kijken waar ze hun geld aan besteden in een tijd dat het door de economische crisis toch wat minder gaat in Nederland.

1e Selectie

Richting de eerste selectie zijn er, ondanks dat er in Winsum niet betaald wordt, toch enkele mutaties te melden want de Winsumers mochten Luuk Westerhof en Arnaud en Benjamin Donker  verwelkomen van Drachtster Boys. En Jeremia Blanken en Romano Corneille kozen ervoor om ZVV Schattenberg te verruilen voor Futsal Winsum. Verder keerde Michiel van Bolhuis, die zelfs de tweede klasse nog meegemaakt heeft als speler van het eerste team van Futsal Winsum, weer teruggekeerd. Van Bolhuis speelde een jaartje op een lager niveau maar besloot toch om weer voor zijn kans richting de eerste selectie te gaan die de komende twee seizoenen getraind zal worden door David Hiariej, en waar de als fysiotherapeute bij Fysio aan ’t Wad Paulien erg blij mee is. ‘David was vorig seizoen al erg belangrijk voor het team en als bestuur zijn we dan ook erg tevreden dat hij voor twee jaar heeft bijgetekend. De geluiden vanuit de selectie waren zeer positief en ook dit zien wij als een duidelijke continuering van ons beleid.”

Jubileum

Naast dat er hard gewerkt wordt om alles voor aanvang van het seizoen organisatorisch goed op orde te hebben is er ook al een voorzichtige start gemaakt met de voorbereiding van het 10 jarig bestaan van Futsal Winsum dat in april 2013 zal plaats vinden. ‘Futsal Winsum is op 28 april 2003 opgericht en dat willen we natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Hoe we het precies gaan doen is nog niet bekend maar dat er aandacht aan besteed wordt is zeker, verteld Paulien die verder hoopt dat de thuiswedstrijden van Futsal Winsum door veel toeschouwers bezocht zullen worden.

Volle Ripperdahal

‘We hopen dat de Ripperdahal iedere thuiswedstrijd van het eerste team vol zal zitten want men zal dan namelijk zaalvoetbal op hoog niveau te zien krijgen tijdens onze thuiswedstrijden. We hopen dan ook dat de toeschouwers niet alleen uit Winsum komen maar uit de hele regio want we willen graag aan het publiek laten zien dat we een Futsalclub zijn die op hoog niveau spelen. Een niveau dat er voor zorgt dat de definitieve selectie nog niet bekend is en wat Paulien van der Velde ook een volstrekt logische zaak vind. ‘Er zijn een groot aantal spelers van vorig jaar gebleven en daarom begint David ook met een ruime selectie. Persoonlijk denk ik dat de definitieve selectie bekend zal worden gemaakt na 31 augustus als we in Leek voor de beker tegen Leekster Eagles spelen.”

Kracht

Zo komen we aan het eind van het gesprek tot de conclusie dat het goed gaat met Futsal Winsum en dat de toekomst van de club op geen enkele wijze beïnvloedt zal worden door bijvoorbeeld de resultaten van de eerste selectie. ‘Iedereen weet dat spelers die van buitenaf komen geen spelers zijn die jarenlang aan de club verbonden zullen blijven en dat betekent dat je als vereniging altijd bij je basis moet blijven. In ons geval betekent dat we een grote kern van spelers en speelsters uit Winsum of de directe omgeving daarvan op de ledenlijst hebben staan en dat is ook onze kracht, contact houden met de regio. En dat de uitstekende prestaties van het eerste team daar een aardig steentje aan bijdragen hoeft geen betoog.”