Martin Woltman: Promotor van de Grasbaansport.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Als oud-Eenrumer heb ik wat met de grasbaanraces in Eenrum, vroeger was het  flesjes zoeken en vervolgens het statiegeld opmaken op de mooiste kermis van het noorden, en nu mag ik voor de vierde keer namens de Ommelander Courant een verslag maken van de wedstrijden in Eenrum. Onderstaand interview heeft daar mee te maken en gaat over Martin Woltman  die naast een van de zeer actieve vrijwilligers van de MC Eenrum  is ook nog eens nauw betrokken is bij het dames/meisjes voetbal in Eenrum.

1345109353Nmartin woltman interviewfoto eenrum

 Martin Woltman: Promotor Grasbaansport en Dames/Meisjes Voetbal  foto: Herman Spier Bedum

Bron: Ommelander Courant                                            door: Johan Staal

Zondag 19 augustus wordt in Eenrum de EK Finale Solo 2012 verreden waar bestuurslid Martin Woltman zich nu al op kan verheugen. De Eenrumer, die de public relations van de Motorclub Eenrum en Omstreken voor zijn rekening neemt, zal dan samen met zijn collega-bestuursleden niet alleen de Europese top op het gebied van de grasbaansport welkom mogen heten maar ook een groot aantal persvertegenwoordigers uit binnen en buitenland die er in de ogen van de Martin Woltman voor moeten zorgen dat de grasbaansport nog meer bekend wordt bij het grote publiek.

Bekender

Dat nog bekender worden van de grasbaansport is een stokpaardje van Martin Woltman die maar niet kan en wil begrijpen dat bijvoorbeeld de NOS, Eurosport, maar ook RTV Noord niet meer aandacht aan de grasbaansport besteden. ,,Over enkele weken wordt hier in Eenrum absolute topsport geleverd en waar op de televisie bijna niets van te zien is. Doordat ik namens de MCE contactpersoon ben richting de binnenlandse en buitenlandse pers spreek ik regelmatig verslaggevers van bijvoorbeeld de NOS en Eurosport die de motorsport in hun pakket hebben. Zonder uitzondering zijn ze het met mij eens dat de belangstelling voor de grasbaansport ver achterblijft in vergelijking met andere motorsportevenementen. Dan praat ik uiteraard niet over een TT in Assen, want dat is een ander verhaal, maar noem ik wel de motorcrosses die vooral in het zuiden van het land georganiseerd worden. Daar wordt door bijvoorbeeld Eurosport met grote regelmaat aandacht aan besteed wat helaas niet geldt voor een sport die in Noord-Nederland een grote populariteit kent.”

Generaties

Een duidelijke mening van de liefhebber van de grasbaansport die overigens al een groot aantal jaren aan de motorclub uit zijn geboortedorp verbonden is. ,,Via mijn vader werd ik al op jonge leeftijd betrokken bij de MCE en het mooie is dat dit voor meerdere vrijwilligers geldt. Vrijwilliger zijn gaat bij de MCE in veel gevallen over van generatie op generatie en waar ook onze kracht in zit vind ik persoonlijk.”

Zelf is Martin Woltman de laatste jaren overigens niet meer direct betrokken bij het prepareren van de ‘droombaan” in Eenrum. Want vier jaar geleden nam hij de taak over van Arlette Julsing, die enkele jaren daarvoor als bakkeniste van haar partner Rik Diephuis fungeerde, als het bestuurslid dat de public relations van de Motorclub Eenrum en Omstreken verzorgde. Een functie waar in de maanden voordat het evenement in Eenrum plaats vindt veel van zijn vrije tijd in gaat zitten, verteld Martin Woltman, want de belangstelling van de pers voor de EK-finale Solo 2012 is groot. ,,Doordat er veel interesse is vanuit de perswereld, er zijn al ruim veertig(!) aanvragen binnen, voor het bezoeken van de EK-finale moet er wel ontzettend veel geregeld worden. Om een voorbeeld te noemen, er mogen tijdens de heats maar acht fotograven op het middenterrein aanwezig zijn. We hebben echter duidelijk meer aanvragen en iedereen wil natuurlijk graag een mooie foto maken. Dus dat vraagt om het nodige overleg en daarbij horend mailverkeer. Daardoor kom ik in de maanden mei, juni en juli zeker tot meer dan twintig uur per week wat echter niet in verhouding staat tot de uren die onze secretaris, Diana Dijksta, aan de MCE besteed. Ik durf rustig te stellen dat Diana er bijna een parttime baan aan heeft. Het organiseren van evenementen als deze vergen veel voorbereiding en daar is Diana een hele belangrijke spil in. Daar heeft het grote publiek natuurlijk geen weet van, en dat hoeft ook niet want iedereen doet het met plezier. Maar het organiseren van een EK-finale is tegenwoordig geen evenement meer wat je op een paar doordeweekse avonden zo even geregeld hebt.”

Goed programma

Naast dat de EK Finale Solo 2012 in Eenrum verreden wordt weet het actieve bestuur als geen ander dat ook de rest van het programma voor de bezoekers de moeite waard moet zijn verteld Martin Woltman. ,,We zijn ons er goed van bewust dat we het publiek dat naar Eenrum komt wel wat moeten bieden. Want, en dat is echt een belangrijke doelstelling van ons, we willen graag nieuwe gezichten langs de baan zien. We weten dat een groot aantal toeschouwers al jarenlang naar de grasbaanraces in Eenrum komen maar we denken toch dat er nog genoeg mensen zijn die niet weten wat de grasbaansport precies inhoudt. Daar, en ik kom er nog een keer op terug, zouden de eerder genoemde televisiezenders een belangrijke rol in kunnen spelen. Er is namelijk een spreekwoord dat zegt, onbekend maakt onbemind, en die in mijn beleving helaas ook op de grasbaansport van toepassing is. Over de schrijvende pers hebben wij absoluut geen klagen want, en dat mag ook weleens gezegd worden, als ik ieder jaar weer zie hoeveel aandacht de Ommelander Courant aan de grasbaansport in onze regio besteed, is dat in een woord geweldig.”

De 36 jarige liefhebber van de grasbaansport komt nu echt op stoom want hij krijgt de vraag voorgelegd krijgt hoe hij de kansen van de Nederlanders ziet tijdens de EK-finale op zondag 19 augustus. ,,Ik heb alle vertrouwen in onze vier landgenoten die in Eenrum tot de deelnemers behoren. Voor Dirk Fabriek, Mark Stiekema, Jannick de Jong en Jeffrey Woortman zie ik wel kansen om op het podium te komen waarbij ik, zonder het overige drietal tekort te doen, vooral Dirk Fabriek een mooi resultaat graag zou gunnen. Dirk en zijn vrouw hebben namelijk privé een heel zwaar 2011 achter de rug. Maar dit jaar rijd hij gelukkig weer als vanouds en hij kan in Eenrum altijd aardig uit de voeten en ik hoop dat hij dat over enkele weken ook nu weer aan het publiek kan laten zien.”

Voorkeur

Dat aardig uit de voeten kunnen op de 640 meter lange baan in Eenrum geldt overigens voor meer coureurs verteld Martin Woltman die zelf nooit overwogen heeft om op een grasbaanmotor te klimmen en het liever vanuit een andere rol beleeft. ,,Sommige rijders, zoals Mark Stiekema, prefereren liever een iets kortere baan wat ook voor sommige andere coureurs geldt. Maar gek genoeg rijden de meeste hier wel goed waarbij het overigens wel bijzonder is dat internationale wedstrijden hier in Eenrum vaak door een Brit gewonnen worden terwijl Duitsland het toonaangevende land is wat de grasbaansport betreft.”

De droombaan in Eenrum en zijn buitenlandse deelnemers houden van elkaar wordt er vaak gezegd en waar de ‘halve’ Eenrumer Bob Dolman wel het grootste voorbeeld van is. Toen Dolman in 2010 als coureur in de EVLS( European Long Track Series) Eenrum bezocht wist de Engelsman niet wat hij zag. De baan had door het plaatsen van taluds een ware metamorfose ondergaan zodat het publiek de races nog beter kon volgen. Dolman was duidelijk onder de indruk van het vele werk wat de vrijwilligers en sponsoren in Eenrum gerealiseerd hadden weet Martin Woltman zich nog goed te herinneren.

,,Bob Dolman wist toen inderdaad niet wat hij zag en ik moet zeggen dat ik dat zelf ook nog steeds heb. Als ik zoals zaterdagmorgen tijdens het maken van de foto rondkijk dan vind ik dat we trots op onze baan mogen zijn. Dat hebben wij samen met Loon-en Grondverzetbedrijf Huizenga uit Eenrum, Ad Nooren uit Garnwerd en een groot aantal sponsoren en vrijwilligers gerealiseerd en wat ik nog steeds een geweldige prestatie vindt.”

Dames/Meisjes Voetbal

Naast de grasbaansport heeft de voor UTS van Hoek Verhuizingen werkzaam zijnde Martin Woltman echter nog een passie en dat is het dames en meisjesvoetbal in Eenrum. Al 15 jaar is hij bij het dames en meisjesvoetbal van de voetbalvereniging betrokken waar hij op dit moment als trainer/leider het tweede team van EKC onder zijn hoede heeft. ,,EKC staat voor de samenwerking tussen Eenrum en Kloosterburen tot stand gekomen is aan het begin van het seizoen 2011-2012. Een samenwerking die erg goed is uitgepakt al is het wel zo dat we met een groep van 26 speelsters nog wel een aantal nieuwe leden kunnen gebruiken. Maar de intentie van beide voetbalverenigingen om er wat moois van te maken is ruimschoots aanwezig.”

Dat vindt Martin Woltman erg belangrijk want zo vertelt hij, een goede sfeer is vaak de basis voor succes. ,,Dat is niet alleen binnen een voetbalclub zo maar dat zie je ook bij de Motorclub Eenrum en Omstreken. De onderlinge band tussen onze vrijwilligers is uitstekend, wat door de coureurs die naar Eenrum komen ook wordt herkend. Ik weet nog goed dat het zijspanduo Matthijssen/ Matthijssen enkele jaren geleden ervoor koos om niet op ons verzoek in te gaan om hier te komen rijden. Daar heeft William Matthijssen, die dit jaar in Eenrum zijn rentree weer maakt na een zwaar ongeval eerder in het seizoen, het nog wel eens over en hij noemt het dan nog iedere keer jammer dat hij toen die keuze heeft gemaakt. Dat betekent dat iedereen graag naar Eenrum komt en waarvan ik hoop dat het publiek dat ook zo voelt. In 1984 en 1986 hebben we tijdens de twee EK-finales die we toen mochten organiseren beide keren bijna 6000 toeschouwers langs de baan gehad wat waarschijnlijk niet meer zal gebeuren. Maar wat zou het prachtig zijn als we op zondag 19 augustus richting de 4000 toeschouwers zouden gaan en die ik kan beloven dat ze een prachtig programma voorgeschoteld krijgen.”