Jenne Mollema(Zeester/VVSV'09): Na dertig jaar is het mooi geweest.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Voor de 68 jarige Jenne Mollema komt er na het seizoen 2012-2013 een einde aan een periode van dertig jaar dat hij, met ondersteuning van zijn echtgenote Trijn, de voetbalkantine van eerst Zeester en later VVSV’09 beheerde. Een tijdperk dat naar het einde loopt hoewel Jenne Mollema aangeeft dat hij nog wel bij de voetbalvereniging VVSV’09 betrokken zal blijven.

1344662214Njenne mollema zoutkamp interviewfoto

 Jenne Mollema voor 'zijn' kantine op sportpark 'Toercamp'

Bron: Ommelander Courant                              door: Johan Staal

,,Aan het einde van het seizoen 2011-2012 heb ik bij het bestuur van VVSV’09 kenbaar gemaakt dat ik aan het einde van het komend seizoen zal stoppen met het beheren van de kantine in Zoutkamp. Dan heb ik het, met ondersteun van Trijn, in totaal dertig jaar gedaan en is het mooi geweest. Als vrijwilliger zal ik, zolang mijn gezondheid het toelaat, zeker actief blijven voor VVSV’09 maar de verplichting die je aangaat wat het beheren van de kantine op sportpark ‘Toercamp’ betreft zal na het komend seizoen afgelopen zijn.”

Uitgavenpatroon

De achter hem liggende periode van dertig jaar is er een waar Jenne Mollema met veel plezier op terugkijkt hoewel het de laatste jaren allemaal wel een beetje veranderd is in de kantine qua gezelligheid. ,,Je merkt toch dat men tegenwoordig na een wedstrijd of training minder lang in de kantine blijft zitten en wat eigenlijk ook niet zo vreemd is. Door de economische crisis is het uitgavenpatroon toch aan het veranderen. Vroeger zag je nog wel dat de jeugd een paar gulden en later een paar euro te besteden had maar tegenwoordig zie je steeds meer dat ze drinken van huis meenemen. Maar niet alleen bij de jeugd zie je dat want ook seniorenteams zie je steeds eerder naar huis vertrekken.”

Waar het bestedingspatroon de laatste jaren wat aan het veranderen is zal het komend seizoen, wat dus zijn laatste wordt als ‘kantinebaas' in Zoutkamp, toch wat drukker worden want na drie jaar Ulrum zal het eerste elftal van VVSV’09 in het seizoen 2012-2013 zijn thuiswedstrijden in Zoutkamp afwerken. Een beslissing die enkele maanden geleden even het nodige stof deed opwaaien binnen de fusieclub maar waar de 68 jarige inwoner van Zoutkamp het fijne niet precies van weet, en zich verder ook liever niet mee bemoeid. ,,Het enige dat ik weet is dat toen de fusie tussen UVV’70 en Zeester definitief tot stand kwam er mondeling afgesproken is dat er om en om door het eerste elftal in Zoutkamp en Ulrum gespeeld zou worden. Dat is mij namelijk door de op 28 januari van dit jaar overleden Rommie Dijkstra verteld.”

Vrijwilligers

Als de naam van de oud-voorzitter van Zeester valt komen we automatisch op enkele vrijwilligers die er in de dertig jaar zijn overleden, en aan wie hij nog vaak terugdenkt. ,,Albert Nauta, Remmelt Zuidersma, Francien Houwen en Rommie Dijkstra waren goud waard voor Zeester waarbij Rommie in de fusie tussen Zeester en UVV’70 nog een belangrijke rol heeft gespeeld. Een belangrijke rol die Francien overigens ook vervulde want die was als webmaster van onze clubsite en als vrijwilligster in tal van andere functies een geweldige vrijwilligster voor de club.”

Jenne Mollema ontkent vervolgens dan ook niet dat het overlijden van dit viertal er uiteindelijk mede debet aan is geweest dat hij er na dertig jaar een punt achter zet wat zijn kantineactiviteiten betreft. ,,Ik ben 68 jaar en Trijn is 64 en we hebben twee kleinzoons die we de afgelopen jaren te weinig hebben zien voetballen. Onze ene kleinzoon, Thom, voetbalt voor de B1 van Drachtster Boys en Frank komt uit voor Alcides uit Meppel. We zijn nu nog in staat om wedstrijden van beiden regelmatig te bezoeken en daarom hebben we deze keuze gemaakt.”gevoel

Verantwoordelijksheidsgevoel

Maar waarom nu dan de keuze en niet een paar jaar eerder na bijvoorbeeld 25 jaar is dan de vraag die automatisch volgt waarbij het antwoord van de Zoutkamper zijn verantwoordelijkheidsgevoel richting de voetbalvereniging duidelijk aangeeft. ,,Toen ik, samen met Trijn, in 2008 de kantine vijfentwintig jaar gerund had wilde ik er eigenlijk een punt achter zetten. Dat was echter net in de periode dat de fusie tussen Zeester en UVV’70 eraan zat te komen. Ik wilde op dat moment het nieuw te vormen bestuur niet met het probleem opzadelen dat er ook direct een nieuwe kantinebeheerder gezocht moest worden in Zoutkamp. Een fusie heeft altijd de nodige voeten in de aarde omdat er altijd onverwachte zaken voorbij komen. Daarom besloot ik dan ook om er nog een aantal jaren aan vast te plakken.”

Dat antwoord is tekenend voor de oud-medewerker van Rijkswaterstaat die op 61 jarige leeftijd gebruik maakte van een regeling om de overheid te verlaten en hij daardoor nog meer tijd kreeg voor zijn taken in en rond de kantine op sportpark ‘Toercamp’. ,,Zeven jaar geleden moest er bij Rijkswaterstaat vooral in de top het nodige bezuinigd worden. Daar profiteerden wij als medewerkers op de werkvloer ook van wat mij niet slecht uitkwam. Ik was in de dertig jaar dat ik voor Rijkswaterstaat werkte vaak van maandag tot vrijdag van huis, en waarbij mijn vrouw Trijn dan de kantine voor haar rekening nam, en wat ik op een gegeven moment wel had gezien. Daar kwam nog eens bij dat er op het sportcomplex, wat bij andere verenigingen trouwens niet anders is, steeds meer werkzaamheden voor rekening van de club kwam zodat ik wist dat ik mij niet zou gaan vervelen.”

Kunst verheven

Bezig zijn is een typering die zeker op Jenne Mollema van toepassing is want het onderhouden van de materialen die op sportpark ‘Toercamp’ gebruikt worden heeft hij bijna tot kunst verheven. Als deze opmerking valt moet hij daar zelf ook wel om lachen maar vertelt even later wel serieus dat het goed omgaan met ballen en andere trainingsmaterialen de vereniging toch een hoop geld scheelt.,,Ik hoor weleens dat verenigingen met grote regelmaat nieuwe trainingsattributen zoals hesjes moeten kopen omdat ze als vodden in een hoek gegooid worden. Dat vind ik te gek voor woorden en is in mijn beleving ook niet nodig. Een beetje zuinig zijn met datgene wat door de vereniging ter beschikking wordt gesteld betekend dat er minder vaak nieuw materiaal nodig is.”

Maar de oud-voetballer die tijdens zijn eigen voetballoopbaan voor OKVC, daar debuteerde ik als 15 jarige als doelman in het eerste maar werd later rechtsbuiten, en Zeester uitkwam is zichtbaar trots op sportpark ‘Toercamp’ dat er mede door zijn inspanningen werkelijk als een plaatje bijligt. Werkzaamheden om het sportpark te verbeteren voert hij het liefst in zijn eentje uit omdat hij geen man van hulp vragen is. ,,Dat wordt vaak gezegd, als je hulp nodig bent dan roep je maar. Daar ben wel een rare in misschien want dat doe ik niet zo gauw. Ik ben tegenwoordig liever in mijn eentje op het complex bezig. Tijdens de trainingen ben ik er altijd want ook dan zijn er wel werkzaamheden te verrichtten maar ook overdag vermaak ik mij er prima. Ik ben bijvoorbeeld nu de kozijnen aan het opschilderen want als het seizoen over enkele weken weer begint moet alles weer netjes zijn.”

Herinneringen

Als hij de laatste woorden uitspreekt komen zijn overleden voetbalvrienden, waar hij een meer dan goede band mee had, nog een keer tersprake. Mannen, zoals Remmelt Zuidersma, Albert Nauta en Rommie Dijkstra die aan een woord genoeg hadden en niet via de bekende sociale media met elkaar spraken wat bijvoorbeeld Rommie Dijkstra verafschuwde. ,,Rommie was een man die niets van computers moest hebben maar die van het direct contact was. De laatste jaren deden we ontzettend veel samen op ‘Toercamp’ en bespraken we veel zaken die ons bezig hielden. Daarom zou dat eigenlijk wel een van de reden kunnen zijn dat ik tegenwoordig de dingen op en rond het sportpark in Zoutkamp het liefst in mijn eentje doe. Dan ben ik namelijk alleen met mijn herinneringen aan de mij dierbare personen die helaas niet meer onder ons zijn.”