Henk Abrahams: Een bevlogen voetbaldier met dammen als uitlaatklep.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

In zijn topjaren was Henk Abrahams een scheidsrechter die in groep twee van het amateurvoetbal floot. Daarnaast is hij al 47 jaar lid van de voetbalvereniging VAKO uit Vries waar hij onder andere als wedstijdsecretaris, clubscheidsrechter, en als elftalleider binnen de zaterdagafdeling, fungeert.

henk scheids 1

 Scheidsrechter Henk Abrahams voor aanvang van de wedstrijd Alteveer-Hunsingo

Bron: Oostermoer                                       door: Johan Staal

Als KNVB-scheidsrechter was Henk Abrahams in totaal vijfentwintig jaar actief voor de KNVB waar hij nog wel een paar jaartjes aan had willen vastplakken. Maar de ondoorgrondelijke wegen van de voetbalbond zorgden er echter voor dat Vriezenaar vanaf het komende seizoen alleen nog maar als clubscheidsrechter te bewonderen zal zijn vertelt Henk Abrahams die zich nog opwindt als hij zijn verhaal vertelt. ,,In 2007 besloot ik na 23 jaar te stoppen als KNVB-scheidsrechter omdat ik het op dat moment even wat te druk had. Ik bleef echter wel actief als clubscheidsrechter bij VAKO en bij Tynaarlo. Daardoor bleef het toch een beetje kriebelen want achteraf besefte ik mij pas dat ik toch graag minimaal 25 jaar als KNVB-scheidsrechter had willen volmaken.”

Daarom besloot Henk Abrahams de draad weer op te pakken en werd hij voor aanvang van het seizoen 2010-2011 weer KNVB-scheidsrechter. Lovende rapporten en een goede pers gaven aan dat de arbiter nog wel een aantal jaren mee kon draaien binnen het scheidsrechterskorps waar de laatste jaren een groot tekort aan arbiters is.

Koel antwoord

Maar aan het einde van het seizoen 2011-2012, dat er voor zorgde dat Abrahams zijn 25 jarig jubileum als KNVB-scheidsrechter mocht beleven, werd hij onaangenaam verrast door de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond. ,,Voor aanvang van het seizoen 2011-2012 werd door de bond bekendgemaakt dat er uit onze groep acht scheidsrechters zouden degraderen want er moesten acht scheidsrechters promoveren. Dit was om er voor te zorgen dat er een betere doorstroming kwam. Ik had weinig te vrezen want mijn rapporten waren zonder uitzondering goed te noemen. Maar naast je rapporten waren er ook nog twee bijeenkomsten die ook meetelden in je beoordeling. Als je niet aanwezig was kreeg je een nul als cijfer. Die twee bijeenkomsten, die bestonden uit het bijwonen van een training, moest ik echter aan mij voorbij laten gaan omdat ik ook nog actief ben binnen VAKO en ook verder mijn verplichtingen en hobby’s had. Maar om een lang verhaal kort te maken, doordat ik die twee bijeenkomsten heb gemist ben ik uiteindelijk gedegradeerd. Persoonlijk vind ik het zeer teleurstellend dat de bond zo met zijn leden omgaat. Als sportman voel ik mij gekwetst want, en zo voel ik dat, ik ben niet door mijn prestaties maar puur door de bureaucratie in Heerenveen gedegradeerd. Ik heb nog wel een brief naar de bond gestuurd maar kreeg een zakelijk en koel antwoord terug. Ik ben nu ook direct klaar met mijn activiteiten als KNVB-scheidsrechter en pak de draad als clubscheidsrechter bij VAKO en Tynaarlo weer met veel plezier op. Ik wil namelijk wel plezier aan het scheidsrechteren beleven en dat had ik door deze beslissing van de bond niet meer als KNVB-scheidsrechter gekregen zodat het duel Muntendam- Hunsingo mijn laatste wedstrijd als KNVB-scheidsrechter is geweest.”

Activiteiten

Gelukkig geven zijn andere activiteiten binnen de voetbalsport Henk Abrahams nog voldoende plezier waardoor het besluit van de KNVB over enkele weken, als het amateurvoetbal weer begonnen is, weer naar de achtergrond gedrongen zal worden. ,,Natuurlijk zal dat gebeuren want de andere facetten binnen het amateurvoetbal zorgen al jarenlang voor veel plezier. Mijn activiteiten binnen VAKO zorgen er wel voor dat mijn irritatie over dit besluit wel snel naar de achtergrond zal verdwijnen. Want ook binnen VAKO staat er het komend seizoen de nodige veranderingen te gebeuren. Binnen de club worden de geluiden namelijk steeds sterker om tot een prestatieteam te komen. We spelen nu nog op zowel de zaterdag als de zondag prestatiegericht voetbal maar vooral de zondagafdeling krijgt het steeds lastiger. Voetballers willen nog wel op de zondagmiddag spelen maar hebben er geen zin meer in om s ’morgens in alle vroegte ergens op een veld te moeten verschijnen. Dat is niet alleen bij VAKO zo want als wedstrijdsecretaris hoor ik andere clubs wel en daar is het precies eender.”

Automatisch komen de prestaties van de beide vlaggenschepen van de voetbalvereniging VAKO aan de orde en Henk Abrahams is duidelijk in zijn mening, voor beide teams had er meer ingezeten. ,,Ik ben als leider/grensrechter uiteraard meer bij het eerste zaterdagelftal betrokken en daarvan vind ik dat we het te gemakkelijk hebben laten liggen. We kwamen uiteindelijk twee punten tekort voor de nacompetitie en dat vond ik persoonlijk erg zuur. Richting het nieuwe seizoen hebben we er enkele spelers bijgekregen waardoor we toch weer wat sterker geworden zijn. Onze eerste elftal op de zondag deed ook lange tijd mee om een periodetitel maar ook dat ging aan het slot van de competitie mis. Maar als ik heel eerlijk ben dan vind ik wel dat beide teams het komend jaar moeten promoveren.”

Henk Abrahams, een man met een duidelijke mening dus maar waar hij in zijn functie als wedstrijdsecretaris niet altijd bij gebaat is. ,,Dat is inderdaad weleens lastig omdat je als wedstrijdsecretaris dingen moet doen waar je het niet altijd mee eens bent waardoor je tegen je eigen principes in moet handelen. Zo stoor ik mij enorm aan het feit dat wedstrijden te pas en te onpas verplaats worden. Dat geeft wedstrijdsecretarissen een hoop extra werk wat eigenlijk niet zo zou moeten zijn. Toen ik vroeger nog voetbalde wist je niet anders dan dat er op de zaterdag en de zondag gevoetbald werd. Toen waren doordeweekse wedstrijden bijna uitgesloten. Daar zou in mijn beleving de KNVB weleens wat meer tegen mogen optreden. Dat vind ik trouwens ook wat het jeugdvoetbal betreft. Mijn vrouw Klaasje traint hier bij VAKO de F-pupillen waarvan de competitie al weken is afgelopen. In de mooiste tijd van het jaar wordt er in Nederland door de jeugd niet gevoetbald en waar ik met mijn verstand niet bij kan.”

Zo wordt steeds meer duidelijk dat de 57jarige Henk Abrahams een bevlogen voetbalman is die iedere dag wel met zijn hobby bezig is, maar vooral kan zijn. ,,Ik heb het grote geluk dat mijn vrouw ook een voetballiefhebster is want anders zou ik wat ik nu allemaal in de voetballerij doe niet kunnen doen. Daar heb je de steun van het thuisfront bij nodig en die krijg ik iedere dag weer en daar ben ik haar nog steeds alle dagen dankbaar voor.”

Klaasje Abrahams, die ondertussen bij het gesprek is aangeschoven, stelt zich echter heel bescheiden op en geeft dat het voor niet lastig is dat haar man veel tijd aan zijn hobby besteed.,,Ik heb zelf ook altijd gevoetbald en weet dan ook niet beter dan dat sport een onderdeel van ons leven is.”

Dat wordt even later bevestigd door Henk Abrahams die verteld dat hij ook een fervent liefhebber is van het Engels voetbal en de Londense club West Ham United in het bijzonder. Een club die het komend seizoen terugkeert in de Premier League wat door Abrahams van harte wordt toegejuicht. ,,West Ham degradeerde vorig jaar uit de Premier League maar wist na een jaar weer terug te keren door de beslissende wedstrijd tegen Blackpool te winnen. Dat vind ik geweldig want ik kan mij nu al verheugen op wedstrijden tegen Manchester United, Chelsea en Liverpool die op het prachtige, Upton Park” te gast zullen zijn.

Automatisch komen we hierdoor op de grote bedragen die door de diverse Arabische sjeiks en Russische oliebaronnen in de Premier League gestoken worden en waar Henk Abrahams ook een duidelijke mening over heeft. ,,We roepen wel dat het te belachelijk voor woorden is dat voetballers zoveel verdienen doordat de Russen en Sjeiks zoveel geld erin pompen maar als er mogen een rijke Arabier komt die FC Groningen koopt en Groningen een jaar later Nederlands Kampioen is zijn we allemaal blij. Zo werkt het tegenwoordig in het betaald voetbal, waar de waan van de dag het te vaak wint van het gezond verstand.”

We komen door zijn laatste antwoord van de voor de belastingdienst werkzaam zijnde inwoner van Vries weer terug bij VAKO, de club waar Abrahams al bijna zijn hele leven actief voor is. ,,Dat gezond verstand zal het komend seizoen binnen VAKO ook nodig zijn want we moeten met een in alle opzichten gezonde vereniging ook sportief een stap voorwaarts maken. Dat zal gepaard gaan met emotionele beslissingen zoals we onlangs in Zwaagwesteinde en een paar jaar geleden in Marum hebben gezien. Maar ik zeg altijd we zijn lid van een club en niet van een zaterdag of zondagafdeling hoewel ik best begrijp dat, waar men ook voor zal kiezen, het nooit naar ieders tevredenheid zal zijn.”

De juiste woorden van een man die leeft voor zijn sport en dat nog een aantal jaren hoopt vol te houden want een dag zonder voetbal is voor de sportman in hart en nieren bijna ondenkbaar behalve op een avond in de week. ,,De donderdagavond staat altijd in het teken van mijn andere hobby, het dammen. Een heerlijke sport waarbij ik helemaal tot rust kom. Wat dat betreft zouden meer mensen moeten gaan dammen want in een wereld van computers, een jachtig bestaan en bijbehorende stress is dammen een ideale sport om alles even los te laten.”