Collin Gant en Cor Pol: Een vriendschap die het voetbal ontstegen is.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Zaterdag 16 juni werd op het hoofdveld van VIBOA voor de 30e keer gestreden om de Colin Gant Kidney Trophy. Een wedstrijd waar de naam aan verbonden is van de man die, Collin Gant, die zowel binnen VIBOA als de WFC( Winsum Friendship Club) een enorm aanzien geniet door zijn niet aflatende levenslust.

599755 3847057226841 934035129 n

 Cor Pol (links) met de man die hij bij leven al een legende noemt, Collin Gant,

Voor de 30e keer werd er zaterdag 16 juni om de bokaal gespeeld die zijn naam draagt en nog steeds is de 65 jarige Collin Gant van de partij. Dat mag gerust een medisch wonder genoemd worden verteld Cor Pol enkele dagen voordat de uitwisseling tussen een groot aantal leden van VIBOA en een groot aantal Engelsen weer plaats zal vinden. Een uitwisseling die gedurende enkele dagen plaats vindt vertelt de man die iedere zaterdag op het complex aan de Schouwerzijlsterweg het wedstrijdbureau bemant en waarbij het duel om de Collin Gant Kidney Trophy het absolute hoogtepunt is qua voetbalwedstrijden die er tijdens die dagen gespeeld worden. ‘Het spelen om de Collin Gant Kidney Trophy is voor alles en iedereen het belangrijkste sportevenement tijdens onze jaarlijkse uitwisseling. Daar mag je als speler ook maar niet zomaar aan deelnemen want je moet een groot aantal van de uitwisselingen hebben meegemaakt.”

Man van het eerste uur

De man waar het allemaal om draait is de 65 jarige Engelsman Collin Gant die al vanaf het begin bij de uitwisseling betrokken is en in het begin zelfs nog meespeelde. Dat is echter al een groot aantal jaren niet meer voor de als semiprof in Engeland gevoetbald hebbende Collin Gant weggelegd want op het moment dat ik hem op zaterdag 16 juni in Winsum tref wacht Gant op zijn tweede niertransplantatie. Dat is iets wat natuurlijk vaker voorkomt maar in dit geval is het duidelijk een ander verhaal want de sympathieke Engelsman heeft op dit moment geen enkele functionerende nier en leeft nog dankzij een nierdialysemachine.

Nierproblemen

Als de Engelsman begint te vertellen gaan we een stukje terug in de tijd en wel naar het jaar 1979 toen Collin Gant 32 jaar jong was. Een leeftijd waarop hij nog volop actief was als voetballer maar hij steeds meer fysiek ongemak ondervond vertelt de Engelsman. ‘Als voetballer was ik altijd conditioneel sterk maar rond mijn 32e kreeg ik steeds vaker ademhalingsproblemen. Dat was iets wat totaal niet bij mij paste maar wel de realiteit was. Nadat ik onderzocht werd kwam men er achter dat ik problemen met mijn nieren had en ernstige ook. Dat was schrikken want ik was zeker nog niet van plan om mijn carrière op te geven maar het werd nog erger dan ik dacht. Waar veel mensen vaak problemen hebben met een nier waren het in mijn geval de beide nieren die problemen gaven.”

Tegenvaller

Dat was een zware tegenvaller voor de Engelsman die echter niet bij de pakken neer ging zitten en twee jaar later onderdeel werd van een uitwisseling die zowel in Engeland als in Winsuml ruim dertig jaar op een wel heel speciale manier wordt beleefd vertelt de ondertussen aangeschoven Joop Veldhuis. De Winsumer is een van de personen die vanaf het begin onderdeel uitmaakt van de uitwisseling die in de even jaren in Winsum plaats vind en in de oneven jaren door de Engelsen wordt georganiseerd. ‘Deze uitwisseling is het voetbal, wat de eerste aanzet was in 1981, allang ontstegen want er zijn vriendschappen uit ontstaan die er voor gezorgd dat er ook buiten de uitwisselingen om bezoeken aan elkaar gebracht werd. Daarbij moet je denken aan bijvoorbeeld bruiloften maar ook aan begrafenissen. Toen het evenement in 1980 voor de eerste keer plaats vond had niemand durven dromen dat het ruim dertig jaar later nog steeds zou gebeuren.

Vriendschap

Daar sluit Collin, nadat Cor hem de woorden van Joop heeft vertaald van harte bij aan en wil hij beginnen te vertellen over een voorbeeld waarin de vriendschap op een werkelijk formidabele wijze wordt gedemonstreerd. Maar voordat hij begint valt opeens het jaartal 1983 en dat leidt tot een verhaal in een verhaal waarbij je bij het aanhoren een grenzeloze bewondering krijt voor de 65 jarige Colin Gant. ‘Nadat mijn nieren in 1979 dus slecht werden moest ik uiteindelijk getransplanteerd worden en kreeg ik een nier van een 16 jarige meisje die om het leven was gekomen bij een auto-ongeluk.”

 Even is het stil aan het tafeltje in de kantine van VIBOA maar Collin pakt gelukkig de draad weer op en vertelt verder. ‘De transplantatie ging goed en ook de revalidatie verliep voorspoedig en ik begon voorzichtig weer te sporten. Op een gegeven moment werd ik gevraagd of ik Engeland wilde vertegenwoordigen tijdens de Britisch Transplant Games. Dat was in 1983 en ik won op de onderdelen 100 en 200 meter een gouden medaille. Daardoor werd ik uitverkoren om aan de World Transplant Games mee te doen en kwam ik tussen 1984 en 1993 in Zuid Afrika, Australië, Boedapest en Singapore terecht. Zo bouwde ik nadat mijn voetbalcarrière abrupt afgebroken was opeens een carrière in de atletiek op want ook in eigen land deed ik regelmatig aan wedstrijden mee verteld hij lachend.”

Nauw betrokken

Zo zag het er allemaal weer war rooskleuriger uit voor Colin die zich ieder jaar weer verheugde op de uitwisseling met zijn vrienden uit Winsum. Vrienden die hem dierbaar waren en wat zo is duidelijk aan Cor Pol en Joop Veldhuis te merken, wederzijds is. Voetballen in de kraker op de zaterdagmiddag om de Collin Gant Kidney Trophy zit er doordat hij maar een nier bezit niet meer in. Maar de oud-voetballer is als gulle gever(Collin betaalt iedere jaar alle bekers vertelt Cor zonder dat de Engelsman het hoort) al ruim dertig jaar zeer nauw bij de evenementen tijdens de uitwisseling betrokken. Een betrokkenheid die in 2007 opeens weer een fikse knauw kreeg want zijn nier, die hij dus via een transplantatie had gekregen begon problemen te geven. Problemen die steeds grotere vormen aannamen vertelt Colin Gant. ‘Op een gegeven moment werkte ook mijn getransplanteerde nier niet meer en was ik aangewezen op een nierdialysemachine. Die zorgt er nu voor dat mijn bloed nog enigszins gezuiverd wordt. Verder kwam ik weer op de lijst te staan voor een nieuwe transplantatie. Maar tot op heden is dat nog niet gebeurt want dat is natuurlijk iets wat nogal wat voeten in de aarde heeft.”

TOEKOMST

Door zijn hernieuwde fysieke problemen zou hij niet meer in staat zijn om naar Nederland af te reizen wat binnen de club van ‘Engelandvaarders” uit Winsum geen optie was. Met het Martini Ziekenhuis, het Universitair Medisch Centrum Groningen werd tevergeefs benaderd, kon geregeld worden dat Collin Gant daar behandeld kon worden als hij in Winsum verbleef. Een actie die duidelijk aangeeft hoe de verhoudingen liggen tussen de Winsumers en de club die om de twee jaar als Winsum Friendship Club naar Nederland afreist en het andere jaar als een voortreffelijke gastheer in Engeland fungeert. Colin Gant raakt dan ook niet uitgepraat over Winsum en de voetbalvereniging VIBOA in het bijzonder die hij in Engeland op de voet volgt. ‘VIBOA heeft een geweldig jaar doorgemaakt en dat verbaasd mij niets. Het is een, voor amateurbegrippen, bijna professioneel geleide vereniging en dat werpt vroeg of laat altijd zijn vruchten af. Daarom verwacht ik ook dat VIBOA de komende jaren een mooie toekomst tegemoet gaat.”

Legende

Als de Engelsman die laatste woorden uitspreekt geeft Cor Pol aan dat hij hoopt dat Collin nog een aantal jaren van de partij zal zijn want de oud-voetballer van VIBOA roemt de Engelsman om zijn levensmotto. ‘Als je zoals Collin je iedere dag weer zo weet op te peppen om er wat moois van te maken dan ben je bij leven in mijn ogen al een legende. Zoveel wilskracht en zoveel discipline op kunnen brengen is in een woord geweldig. En verder siert zijn bescheidenheid hem want nadat hij voor de eerste keer getransplanteerd was heeft hij in totaal 40 medailles gewonnen en liep hij op de 100 meter een toptijd van 12.6. En met verspringen haalde hij 4.20 meter.”

De Engelsman heeft in de gaten dat Cor de loftrompet over hem afsteekt en roemt daarop de vriendschap die er tussen beide mannen in de loop der jaren is ontstaan. Een vriendschap die het voetballen echt letterlijk ontstegen is want hoewel beide niet meer binnen de lijnen van de partij zijn hebben dezelfde lijnen ervoor gezorgd dat het voetbal hun een vriendschap voor het leven heeft gegeven.