Rick Oosterhof: De basis van het succes is onze liefde voor Glimmen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

 Via de nacompetitie promoveerde Glimmen voor de tweede keer op rij wat direct voor een historisch feit binnen de voetbalclub zorgde. Want nog nooit eerder kwam Glimmen in zijn bijna vierenveertig jarig bestaan in de tweede klasse uit. Een prestatie van formaat weet ook aanvoerder Rick Oosterhof die door velen als een van de sterkhouders binnen de hoofdmacht van de v.v. Glimmen wordt beschouwd.

6452314573 102a0e2d9f

 Rick Oosterhof in een karakteristieke rol als aanvoerder van Glimmen

foto: www.vvglimmen.nl    

Bron: De Oostermoer                                                  door: Johan Staal

Toen Rick Oosterhof 16 jaar oud was hield hij het voetballen voor gezien want het plezier in het spelletje was hij bij FC Lewenborg volledig kwijtgeraakt. Op zijn 18e begon het toch weer te kriebelen en voor aanvang van het seizoen 2000-2001 besloot hij om weer te gaan voetballen. Hij koos er toen bewust voor om naar de voetbalvereniging Glimmen te gaan waar zijn vader Jan op dat moment nog eerste elftalspeler was. ,,Bij Lewenborg terugkeren was geen optie. Ik ging in de periode nadat ik gestopt was regelmatig bij mijn vader kijken die hier in Glimmen voor het eerste elftal uitkwam en vond het direct al een leuke vereniging. Toen het dan ook weer begon te kriebelen besloot ik om voor Glimmen te gaan spelen. Ik kwam onder trainer Dick Visser, die ik nog kende uit mijn tijd bij FC Lewenborg, direct in de eerste selectie wat betekende dat ik samen met mijn vader in het eerste elftal kwam te spelen. We speelden in die periode in de vijfde of zesde klasse maar dat maakte mij toen niet zoveel uit. Ik kreeg het plezier weer terug in het voetballen en dat vond ik veel belangrijker.”

Matige periode

Nadat Rick voor aanvang van het seizoen 2001-2002 de overstap naar Glimmen had gemaakt kwam broer Tim twee jaar later de gelederen van de Glimmenaren versterken weet de aanvoerder die zich nog goed weet te herinneren dat het toen niet echt geweldig ging binnen de eerste selectie. ,,In die jaren maakte Glimmen een matige periode door hoewel we met Dick Visser een prima trainer voor de groep hadden staan. Maar de selectie had toen gewoon te weinig kwaliteit omdat de mix tussen jong en oud niet goed was. Ik was bijvoorbeeld net twintig en Tim achttien waardoor er van ons nog geen wonderen verwacht mochten worden”

Nadat Dick Visser in 2004 was opgevolgd door Heine Tiems begon er twee jaar later, onder trainer Joop Kruger, iets moois te groeien in Glimmen. Het op en neer pendelen tussen de vijfde en zesde klasse werd in 2005-2006 beëindigd met het kampioenschap in de zesde klasse wat, zo zou later blijken, het begin werd van de successen van de laatste jaren weet Rick Oosterhof. ,,Onder trainer Joop Kruger werd het allemaal wat stabieler en promoveerden we in het seizoen 2006-2007 naar de vijfde klasse. Toen had ik voor de eerste keer het idee sinds ik hier voetbalde dat deze promotie weleens het begin van een mooie periode kon zijn.”

Promotie

Al snel bleek dat dat de middenvelder het goed had in geschat want onder leiding van Kruger promoveerde Glimmen een jaar later naar de vierde klasse. Een promotie waar Rick Oosterhof zich niet echt over verbaasde. ,,Als team werden we steeds sterker want ook de eigen jeugdopleiding begon zijn vruchten af te werpen waardoor bijvoorbeeld Max Blauw voor aanvang van het seizoen 2008-2009 bij de selectie kwam.”

De periode in de vierde klasse was er trouwens een die voor Glimmen wat moeizaam begon omdat de samenwerking tussen de voetbalvereniging en trainer Eduard Laffra niet dat werd wat beide partijen er van verwacht hadden. De huidige teammanager Henk de Jong nam het toen over van Laffra en als de naam van De Jong valt is Rick Oosterhof zeer complimenteus over de huidige teammanager. ,,Henk de Jong was toen, en dat is nu nog het geval, van grote waarde voor zowel de eerste selectie als de club. Henk heeft er toen namelijk voor gezorgd dat het rustig bleef binnen de selectie zodat we niet terugvielen richting de vijfde klasse. Ik vond het dan ook geweldig toen onze huidige trainer Gerrit Marsman bij zijn aanstelling aangaf dat hij Henk graag voor het eerste elftal wilde behouden.”

Sfeer

Dat tekent direct de sfeer binnen de kersverse tweede klasser vindt de in Groningen woonachtige Rick Oosterhof. ,,Binnen onze vereniging is niemand groter dan de club en daar bedoel ik mee dat er geen ruimte is voor zichzelf belangrijk vindende ego’s. Dat werkt hier namelijk absoluut niet en is in mijn beleving een van de pijlers van de successen van de laatste jaren. Dit seizoen lieten we in de eerste periode veel punten liggen. We verloren wedstrijden waarvan je na afloop dacht, hoe is het in vredesnaam mogelijk dat we dit nog hebben weggegeven. Onze groep is echter zo sterk dat daar open en eerlijk over gesproken kon worden en waar we als team sterker uitgekomen zijn. Dat is, naast de inbreng van onze trainer Gerrit Marsman, denk ik zeer bepalend geweest voor onze huidige successen.”

Warme club

Duidelijke taal van de sergeant infanterie die door zijn baan af en toe weleens een training maar gelukkig maar zelden een wedstrijd hoeft te missen. ,,Door mijn werk als groepscommandant in Havelte ben ik doordeweeks niet altijd aanwezig. Doordat ik in het leger echter veel sport ben ik echter wel topfit waardoor de trainer het gerechtvaardigd vind om mij zaterdags te laten spelen. Daar denkt de groep precies eender over wat direct aangeeft hoe wij hier binnen Glimmen met elkaar omgaan. Glimmen is wat dat dat betreft en warme familiare vereniging waar men verder kijkt dan alleen maar naar de resultaten van nu. Dat vind ik ook goed want hoewel successen prachtig zijn moet je daar niet in blijven hangen.”

Dat hij daar zelf ook een rol in vertolkt blijkt wel uit het feit dat hij op het moment van het interview meewerkt aan de jaarlijkse jeugddag van de voetbalvereniging. Een dag waar de eerste selectie graag zijn medewerking aan verleent wat Rick Oosterhof erg belangrijk vindt. ,,Ik vind dat je ook als eerste elftalspeler betrokken moet zijn bij de rest van de vereniging. Er moet altijd een wisselwerking zijn tussen club en speler, op welk niveau je ook voetbalt. Ik zal, ook als ik in de toekomst lager ga voetballen, zeker een rol binnen Glimmen blijven vervullen want ik ga hier echt niet meer weg.”

Voldoende rek

Een opmerking die de vraag oproept of hij nooit benaderd is door een andere vereniging binnen het amateurvoetbal. ,,Ik ben nooit echt benaderd maar dat heeft ook geen enkele zin want bij veel trainers is het toch zo dat je twee keer per week moet trainen wat door mijn werk niet altijd lukt. Daar komt bij dat ik absoluut geen clubhopper ben, wat overigens ook geldt voor mijn beide broers Tim en Niels waarvan de laatste hier in maart 2011 is komen voetballen. Dat Niels in maart 2011 de overstap naar ons heeft gemaakt is wel een bijzonder verhaal overigens. In die periode werd het A-elftal van FC Lewenborg opgeheven zodat er voor Niels geen ruimte meer was om bij Lewenborg te voetballen. Hij kreeg geen kans richting de eerste selectie en besloot toen de overstap naar Glimmen te maken waar onze trainer Gerrit Marsman hem wel een kans gaf en hij zich al snel in de basis speelde. Dat is namelijk de kracht van Gerrit die in eerst naar kwaliteit kijkt en dan pas naar leeftijd. Dat zie je ook binnen de jeugdafdeling waar Marsman als jeugdcoördinator bij betrokken is. Er breken steeds meer talentvolle spelers door die al voorzichtig aan de poorten van de 1e selectie staan te rammelen wat betekent dat er nog voldoende rek in de selectie zit richting de toekomst. “

Leider

Laat Rick Oosterhof zich zeer lovend uit over zijn huidige trainer Gerrit Marsman, de oefenmeester zelf is ook zeer te spreken over zijn aanvoerder. ,,Rick is voor mij als trainer een geweldig verlengstuk in het veld. Hij is een aanvoerder die op een normale en rustige manier de groep bij elkaar houdt en daar waar het moet, de groep of spelers individueel corrigeert.”

Een mening die wordt onderstreept door de woorden van de beide broers, Tim en Niels, die tot dezelfde conclusie komen als hun trainer: ,,Rick is door zijn natuurlijk overwicht een echte leider. Zowel binnen als buiten de lijnen is hij erg belangrijk voor ons als groep en zijn de successen van de laatste jaren, al zal hij dat zelf altijd bestrijden, zeker voor een deel op zijn conto te schrijven.”