Doelman Dirk-Johan Ritzema zwaait af bij Ezinge

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Na twaalf seizoenen zet de nu 28-jarige Dirk-Johan Ritzema een punt achter zijn carrière als doelman in het eerste elftal van Ezinge. Voor de in Leeuwarden woonachtige keeper waren zijn werkzaamheden, een druk gezinsleven en voetballen in Ezinge niet meer te combineren zodat hij besloot om, wat Ezinge betreft, er een punt achter te zetten en zijn geluk te gaan beproeven bij het naar de tweede klasse degradeerde Blauw Wit’34 uit Leeuwarden.

1340702415NIMG 5853

 Dirk-Johan Ritzema hier in actie tijdens het nacompetitieduel op 21 mei 2011 tegen Meeden

foto: Ite Wiersema Ezinge

Bron: Ommelander Courant      door: Johan Staal

,,In april 2011 ben ik met mijn gezin naar Leeuwarden verhuisd omdat mijn vrouw Carin, die van oorsprong uit Friesland komt, graag wat dichter bij haar familie wilde wonen. Dat betekende wel dat ik meer tijd kwijt was met reizen naar mijn werk en Ezinge, maar dat had ik er wel voor over. Ik ben namelijk een echte clubman en ik voetbalde hier al drieëntwintig jaar voor Ezinge en verwachtte dat nog lang vol te houden. Ik had met trainer Wobbe de Vries overigens wel de afspraak gemaakt dat ik maar een keer per week zou komen trainen omdat twee keer een te zware belasting voor mijn gezin zou betekenen. Samen met Carin heb ik twee kinderen, Stijn en Esmé, en die vragen, terecht, ook hun aandacht. Maar richting de winterstop werd de belasting toch zwaarder dan ik in eerste instantie had gedacht. Dat gold niet alleen voor mij maar ook voor mijn gezin want na de training bleef ik ook nog eens bij mijn broer Wilfred slapen. Ik moest namelijk de volgende morgen al weer vroeg op zodat zinloos was om ’s avonds laat na de training nog terug naar Leeuwarden te rijden omdat de kinderen dan toch niet meer wakker waren. Dat was echter geen ideale situatie zodat ik uiteindelijk zelf de knoop heb doorgehakt om hier bij Ezinge te vertrekken als keeper.”

Blauw Wit'34

Het vertrekken bij de club waar hij al bijna zijn hele leven rondloopt, betekent echter niet dat Dirk-Johan Ritzema de voetbalwereld helemaal vaarwel zal zeggen. De 28 jarige doelman vervolgt zijn loopbaan namelijk bij het naar de tweede klasse gedegradeerde Blauw Wit ’34 uit Leeuwarden. De keeper die door velen wordt gezien als een van beste keepers in Noord Groningen nam zelfs contact op met de tweede klasser en waar hij ondertussen al met trainer Luitzen Nijboer gesproken heeft. ,,Ik snapte wel dat men bij de voetbalclubs in Leeuwarden niet bekend was met het feit dat ik stopte als doelman van Ezinge. Ik heb daarom zelf contact gezocht met twee verenigingen, de Leeuwarder Zwaluwen en Blauw Wit ’34. Met de Leeuwarder Zwaluwen was ik snel klaar want de trainer vertelde mij daar dat hij vijf prima keepers had en er geen plaats voor mij zou zijn binnen de prestatiegericht spelende teams. Ik verbeeld mij helemaal niets maar als trainer zou ik er persoonlijk altijd een proeftraining aan wagen en wat informatie inwinnen om op die manier een beeld van een nieuwe speler te krijgen.”

Bij Blauw Wit’34 reageerde trainer Luitzen Nijboer duidelijk anders toen hij hoorde dat de in Groningen bij Bo-Rent werkzaam zijnde Dirk-Johan Ritzema er wel wat voor voelde om overschrijving naar Blauw Wit’34aan te vragen. Nijboer nodigde de 28 jarige doelman namelijk direct uit om bij de start van het nieuwe seizoen aan te sluiten bij de selectie. ,,Nijboer gaf duidelijk aan dat de beste keeper bij hem speelt en iedereen gelijke kansen zou krijgen. In die woorden kon ik mij wel vinden want dat vind ik namelijk ook, dat de beste altijd moet spelen.”

Afscheid

Dat zijn echter zaken waar hij zich nu nog niet druk om wil maken want daarvoor is het afscheid van de club die hem altijd dierbaar zal blijven nog te vers en waar hij tot zijn grote spijt dit seizoen ook nog eens mee degradeerde. ,,Toen ik in de winterstop bekend maakte dat ik zou vertrekken hoopte ik vurig dat we het verblijf in de vierde klasse zouden continueren. Na de winterstop werd echter snel duidelijk dat het een lastig verhaal zou worden om degradatie te ontlopen. We misten simpelweg scorend vermogen want qua veldspel waren we zeker niet minder dan de ploegen die net boven ons zijn geëindigd.”

Maar met nog drie wedstrijden te gaan viel op 21 april het doek definitief voor Ezinge en degradeerde de ploeg na een 3-1 nederlaag tegen De Pelikanen naar de vijfde klasse. Een degradatie die volgens de doelman mede tot stand kwam door een rommelige situatie rond het eerste elftal. ,,Halverwege het seizoen stapte elftalleider Cor Pettinga op en gedurende het seizoen hadden we ook geen vaste grensrechter. Dat zijn zaken die gewoon heel belangrijk zijn voor een team want als dat niet goed geregeld is gaat dat altijd ten koste van de prestaties.”

Verrassing

Zo werd het laatste seizoen van dat Dirk-Johan Ritzema die hij voor de voetbalvereniging Ezinge uitkwam er allesbehalve een die bestond uit hoogtepunten waar op zaterdag 26 mei opeens verandering in kwam verteld Ritzema,,Ik moest die zaterdag werken en had donderdags nog getraind in Ezinge. Ik vermoedde wel dat er iets georganiseerd zou worden maar dacht daarbij zelf aan onze clubdag die voor zaterdag 9 juni op het programma stond. Maar de 26e werd ik echter door mijn vrouw Carin opgehaald en kwamen we via een omweg in Feerwerd terecht. Daar zag ik, naast mijn oud-trainer Onno van Dijk en oud-teamgenoot Thijs Heemstra, ook mijn broer Klaas- Jan met zijn ploeggenoten van Hatto Heim staan. Klaas- Jan is enkele jaren geleden verhuisd naar Hattem en was door mijn vrouw Carin en aanvoerder Peter Swart gevraagd of hij met zijn team als tegenstander wilde fungeren in mijn afscheidsduel.”

Terwijl hij verteld over de festiviteiten die er op 26 mei voor hem georganiseerd werden valt van zijn gezicht af te lezen dat de doelman de voetbalclub absoluut zal gaan missen. ,,Die middag besefte ik mij opeens dat ik deze geweldige club echt zal gaan missen. Ezinge is namelijk een vereniging waar de gunfactor erg hoog ligt. Daar bedoel ik mee dat men elkaar echt iets gunt waar de overstap van Jasper Dijkstra twee jaar geleden naar VIBOA een mooi voorbeeld van is. Hoewel iedereen wist dat we het daardoor moeilijk zouden krijgen in de vierde klasse is er geen onvertogen woord richting Jasper gevallen en hoopte iedereen binnen de club dat hij zou slagen bij VIBOA. Helaas voor Jasper, maar gelukkig voor Ezinge, keert hij nu weer terug, waarmee hij zijn woord hield. Bij zijn vertrek beloofde hij namelijk dat hij terug zou keren als het bij VIBOA niet dat zou worden wat hij er van verwacht had, en die belofte is hij nagekomen wat tekenend is voor Ezinge.”

Zelf is de doelman in het verleden ook wel benaderd wat overigens al op jonge leeftijd begon. ,,Toen ik nog in de C-junioren voetbalde ben ik een keer door een vereniging benaderd of ik daar wilde komen spelen. Ik durfde toen die stap niet te maken als junior en later, toen ik al enkele jaren de senioren voetbalde, viel mijn naam ook weleens bij andere verenigingen heb ik begrepen. Maar, althans dat hoorde ik vaak in de wandelgangen, mijn manco was dat men mij voor een doelman aan de kleine kant vond hoewel ik met mijn 1.78 precies dezelfde lengte heb dan de keeper van FC Groningen, Luciano. Maar zoals ik er nu tegenaan kijk had ik de stap in mijn jeugdjaren wel moeten maken en daarom begrijp ik ook heel goed dat Wiebe Leistra wil kijken waar zijn plafond ligt als voetballer en vanuit hier naar de A1 van VIBOA vertrekt.”

Trainers

Na twaalf jaar eerste keeper van Ezinge te zijn geweest is Dirk-Johan Ritzema wel zo eerlijk om toe te geven dat hij uit zijn carrière meer had kunnen halen. ,,Nu er een einde aan mijn periode bij Ezinge is gekomen kijk je uiteraard weleens terug en dan kom ik tot de conclusie dat er misschien wel meer in had gezeten. Misschien kwam dat ook wel doordat ik toch teveel clubman ben om zomaar over te stappen naar een andere vereniging. Ik heb echt een geweldige tijd bij Ezinge gehad wat ook altijd mijn club zal blijven. Ik heb het al eerder gezegd dat ik Ezinge zal missen en daar bedoel ik niet alleen mijn teamgenoten mee maar ook de vele vrijwilligers. Verder heb ik zes trainers meegemaakt. Met de ene trainer heb je natuurlijk een betere band dan de andere maar met Ynze Prins, die mij liet debuteren, Harm Bauman, Onno van Dijk, en Wobbe de Vries had ik een meer dan voortreffelijke band. Van Harm ontving ik nog een mail met mooie woorden omdat hij op 26 mei niet aanwezig kon zijn.”

 De mail van Harm Bauman zal ongetwijfeld dezelfde strekking hebben gehad dan de woorden van Onno van Dijk die drie jaar met Dirk Johan Ritzema samenwerkte. ,,Een fantastische doelman die ook als persoon een geweldige vent was en eigenlijk veel te goed voor Ezinge was. Zijn clubliefde was echter groter dan de ‘drive” om hoger te gaan spelen. Dat had hij gemakkelijk aangekund namelijk want zoals ik er tegenaan kijk heeft hij het niveau van een doelman die zich in de tweede of eerste klasse met gemak staande houd.”

Een mening die gedeeld wordt door Wobbe de Vries die na twee seizoen Ezinge verlaat maar met veel plezier terugkijkt op zijn samenwerking met de doelman. ,,Dirk-Johan is als doelman maar ook als persoon een topper. Altijd een geweldige inzet die bijna aan het professionele grensde. Zeer gedreven maar ook een geweldige clubman wat hem absoluut sierde. Voor mij is Dirk-Johan de beste doelman waar ik in mijn trainerscarrière mee gewerkt heb en natuurlijk zal Ezinge hem missen maar iedereen weet ook dat hij eigenlijk veel te goed voor Ezinge was. Ik ben er dan ook van overtuigd dat, als hij het qua werkzaamheden goed kan regelen, eerste doelman bij Blauw Wit’34 wordt. “