Talentvol drietal wil met De Heracliden hogerop

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Jeroen Linstra maakte in het seizoen 2010-2011 op 17 jarige leeftijd zijn debuut voor het eerste elftal van De Heracliden. Bij aanvang van het seizoen 2011-2012 kwam daar vervolgens de toen nog 17 jarige middenvelder Frank de Boer bij. Vervolgens kwam enkele maanden later de 16 jarige spits Robin Zuidema als derde exponent vanuit een prima jeugdopleiding van de ‘Meisters” het eerste team van De Heracliden versterken.

1340374270Ninterviewfoto staal 3 jeugdspelers heracliden uhm 1

 Robin Zuidema. Frank de Boer en Jeroen Linstra willen hogerop met De Heracliden

Bron: Ommelander Courant                                  foto: Herman Spier Bedum

door: Johan Staal

Trots is het woord dat als eerste valt als het drietal terugkijkt op het moment dat ze in het eerste elftal van De Heracliden debuteerden. Een debuut wat de jongste van het stel, Robin Zuidema, zich nog goed weet te herinneren. ,,Toen ik hoorde dat ik met het eerste elftal mee mocht naar Roodeschool voor het uitduel tegen Corenos heb ik direct mijn moeder gebeld, zo blij was ik. Ik merkte ook aan haar dat zij trots was. Mijn ouders zijn namelijk erg bij mijn voetballen betrokken en voor hen vond ik het ook geweldig.” De jonge spits mocht in de derby tegen Corenos, bij een 4-0 voorsprong voor De Heracliden, zijn eerste speelminuten maken van trainer Jeroen de Munck en beschaamde dat vertrouwen van zijn trainer niet. Koud in het veld was de frêle spitser namelijk verantwoordelijk voor de uiteindelijke eindstand van 5-0 waardoor zijn debuut een extra glans kreeg. ,,Debuteren in de derby tegen Corenos is al bijzonder maar als je dan ook nog scoort is dat helemaal fantastisch natuurlijk. Wat dat betreft is het jammer dat Corenos gedegradeerd is want nu missen we het komend seizoen twee mooie derby’s.”

Vertrouwen

Frank de Boer maakte tijdens de voorbereiding op het seizoen 2011-2012 in een oefenduel tegen VIBOA als linkermiddenvelder zijn debuut voor het eerste elftal weet hij zich nog goed te herinneren. ,,We kregen met Jeroen de Munck een nieuwe trainer bij De Heracliden en voor aanvang van het seizoen werd ik vanuit de A-junioren overgeheveld naar de 1e selectie, wat ik eerlijk gezegd nog niet had verwacht. Maar in de voorbereiding kreeg ik direct het vertrouwen van de trainer en ben eigenlijk niet meer uit het elftal verdwenen.”

De stap naar het 1e elftal had Jeroen Linstra een jaar eerder onder toenmalig trainer Heiko van den Berg al gemaakt. Na de winterstop kwam hij al regelmatig voor het eerste elftal uit. Als de 18 jarige aanvallende middenvelder echter gevraagd wordt wanneer hij precies debuteerde kan hij dat niet vertellen. ,,Ik zou dat echt niet weten wat overigens niet betekent dat ik niet trots was toen ik debuteerde in het eerste elftal maar in het bijhouden van statistieken ben ik niet zo sterk.”

Karakter

Zijn beide teamgenoten moeten lachen om de laatste opmerking van hun leeftijdsgenoot en Frank de Boer legt het karakter van zijn ploegmaat vervolgens feilloos bloot. ,,Bij Jeroen denkt men vaak dat het hem allemaal niet zo interesseert wat er in en om het veld gebeurt. Dat is echter niet waar want Jeroen is namelijk wel degelijk een gedreven voetballer maar door zijn soms wat laconiek ogende lichaamshouding kijken mensen daar soms anders tegenaan. “

Robin Zuidema sluit zich direct aan bij de woorden van Frank de Boer als de kwaliteiten van de aanvallende middenvelder ter sprake komen. ,,Tussen Jeroen en mij is er veel interactie, zoals men dat zo mooi zegt. We voelen elkaar goed aan in het veld en wat ik verder fijn aan Jeroen vind is dat hij naar mij toe altijd positief coachst.”

Hoger niveau

Jeroen Linstra beaamt dat hij van het coachen van medespelers, naast dat hij het erg belangrijk vind, erg kan genieten. ,,Ik ben daar, op mijn manier, wel erg mee bezig want wat is er nu mooier om er samen voor te zorgen dat je niet alleen als individu maar ook als team naar een hoger niveau toegroeit.”

Met zijn laatste opmerking opent Jeroen Linstra direct de deur voor de vraag hoe het trio denkt over de groei mogelijkheden van De Heracliden. De aan zijn vierde jaar van de HAVO bezig zijnde Frank de Boer geeft daar direct een duidelijk antwoord op. ,,Het komend seizoen moet onze doelstelling het behalen van een periodetitel zijn. Met een selectie waarvan de gemiddelde leeftijd 22 jaar is mag je denk ik nog niet verwachten dat we al om het kampioenschap mee kunnen spelen. Maar in het seizoen 2013-2014 mogen onze supporters dat wel van ons verwachten vind ik persoonlijk.”

Dat is ook de mening van Jeroen Linstra die aan het Alfa College de opleiding Sport en Bewegen doet. ,,Als vereniging en qua accommodatie is De Heracliden klaar voor de tweede klasse maar als team moeten we nog even doorgroeien. Ik ben het echter wel met Frank eens dat we over twee jaar om het kampioenschap mee moeten spelen.”

Duidelijke taal

Duidelijke taal van Jeroen Linstra en Frank de Boer die samen met een oudere broer in het eerste elftal van de ‘Meisters” spelen. Beide zien dit overigens niet als een handicap al is uit de opmerkingen aan tafel af te leiden dat het vooral tussen de beide broertjes De Boer soms stevig aan toe kan gaan. ,,Mark is nogal direct in zijn commentaar en dat is naar mij toe natuurlijk helemaal het geval. Daar moest ik in de eerste wedstrijden dat we samen in het eerste elftal samenspeelden wel even aan wennen maar nu gaat het prima.” vertelt Frank de Boer die verder vindt dat het wat dat betreft bij de broertjes Mark en Jeroen Linstra toch wat anders toegaat’.

Dat is de jongste van de broertjes Linstra volledig met zijn teamgenoot eens omdat het karakter van zijn broer Mark anders is als die van hem. ,,Ik ben meer een prater dan mijn broer en ik doe ook zeker mijn mond open als hij iets fout doet. Aan de andere kant, in de wedstrijden ben je teamgenoten en knok je samen voor een goed resultaat en dan zegt iedereen weleens wat in het vuur van het spel.”

Ronny Bakker

Robin Zuidema, die volgend schooljaar de studie Sport en bewegen aan het Alfa College gaat doen, luistert ondertussen aandachtig naar de opmerkingen van zijn teamgenoten en mengt zich weer in het gesprek als de competitieindeling voor het seizoen 2012-2013 ter sprake en opeens de naam van Poolster-spits Ronny Bakker valt die met zijn ploeg naar de derde klasse is gepromoveerd. ,,Ik heb dit seizoen nog een keer samengespeeld
met Ronny Bakker op Schiermonnikoog. Dat was op Hemelvaartsdag toen we daar met De Heracliden voetbalden. Door allerlei oorzaken waren we wat onderbezet en omdat Ronny Bakker ook op de boot naar Schiermonnikoog zat hebben we hem gevraagd of hij mee wilde spelen. Zo vond de 16 jarige spits zich opeens terug in de spits met de man waar hij veel bewondering voor heeft. ,,Ronny Bakker is een fantastische spits vind ik persoonlijk want toen we samenspeelden op Schiermonnikoog heb ik in die wedstrijd al veel van hem geleert. Hoe hij wegdraait bij zijn verdedigers en vervolgens weer voor het doel opduikt vind ik echt geweldig om te zien.”

Als Ronny Bakker naar zijn mening gevraagd wordt over de jonge spits van De Heracliden volgt er een duidelijk antwoord. ,,Als Robin, waar ik op Schiermonnikoog mee samengespeeld heb, zich zo blijft ontwikkelen wordt het een fantastische spits. Ik begreep dat hij nog maar 16 jaar jong is maar als ik zie hoe slim hij nu al voetbalt dan kan De Heracliden nog veel plezier aan hem beleven.”

Rek in groep

Dat De Heracliden nog veel plezier aan Robin, Jeroen en Frank kan beleven zal niet aan het drietal zelf liggen. Niemand van het talentvolle trio heeft de intentie om de club te verlaten verteld Jeroen Linstra die mede namens zijn twee teamgenoten spreekt. ,,Allereerst, we hebben een geweldige groep waar nog heel veel rek inzit. Verder lopen we hier al jaren rond en kennen we iedereen en iedereen kent ons. Ook moet de inbreng van onze trainer, Jeroen de Munck, niet onderschat worden want ik denk dat we met Jeroen als trainer door kunnen groeien naar een hoger niveau.”

Warme vereniging

Aan de mening van Jeroen Linstra wordt door Frank de Boer nog iets toegevoegd waarom hij vindt dat De Heracliden een geweldige club is. ,,Dit jaar zetten we ons als vereniging in voor de stichting Spieren voor Spieren wat de onderlinge band tussen de clubleden versterkt heeft. Maar ook hebben enkele leden van De Heracliden in de privésfeer enkele forse dreunen gehad zoals de familie Bultena en Andre Heslinga waarvan iedereen binnen de club hoopt dat hij weer helemaal gezond wordt. Iedereen binnen de club leefde met de familie Bultena en Andre mee en dat is een van de reden waarom ik onze vereniging een fantastische club vind waar iedereen gelijk behandeld wordt.”

Even is het stil aan tafel want de woorden van Frank hebben indruk gemaakt op de drie jonge voetballers als het gaat om persoonlijk leed van personen die ze goed kennen wat enkele ogenblikken later bevestigd wordt door de benjamin van het trio. ,,Wat Frank zegt klopt helemaal want zo voelde ik het ook toen ik bij het eerste elftal kwam. Ik werd direct geaccepteerd door de andere jongens wat mijn versnelde overstap naar de senioren een stuk gemakkelijker maakte wat althans dat vind ik, de kracht van De Heracliden is.”

 Een mening die door de derde van de drie jeugdige talenten, Jeroen Linstra, wordt gedeeld maar waar hij op een manier die absoluut bij hem past, met een grijns van oor tot oor, nog een serieuze aanvulling op heeft. ,,Zoals Frank en Robin het voelen klopt helemaal maar ze vergeten een ding te vertellen en dat is dat de derde helft bij De Heracliden van ongeëvenaard niveau is. Dat is naast al het andere ook erg belangrijk namelijk. Alles en iedereen blijft nog even napraten en dat is voor een vereniging ook erg belangrijk want daar kweek je namelijk de juiste clubgeest mee.”