Geert Jan Zijlstra(Noordpool): Een bevlogen voetballer neemt afscheid

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Mooie woorden, prachtige cadeaus en nog één keer een groot applaus waren de ingrediënten die het afscheid als speler van het eerste elftal van Noordpool voor Geert Jan Zijlstra speciaal maakten. Een afscheid van een voetballer die door velen als een van de beste voetballers uit de historie van het 90 jarige Noordpool UFC wordt gezien.

1339155063Nzijlstra afscheidswedstrijd noordpool uithuizen x  1

 Geert Jan Zijlstra met op de achtergrond zijn teamgenoten van Noordpool

Bron: Ommelander Courant                                           door: Johan Staal

Het afscheidsduel van Geert Jan Zijlstra stond eerst voor donderdag 31 mei op het programma maar de weergoden gooiden donderdag duidelijk roet in het eten zodat besloten werd om het duel te verplaatsen naar zaterdag 3 juni, de dag waarop Noordpool haar jaarlijkse familiedag hield.

Regioteam

Als tegenstander van Noordpool fungeerde het Regioteam Noord Groningen waar de hoofdrolspeler zelf om had gevraagd. ,,Ik heb altijd met veel plezier voor het regioteam gespeeld. Dat waren vaak mooie wedstrijden tegen bijvoorbeeld buitenlandse teams en daar heb ik altijd van genoten. Verder voetbalde je met jongens die een aardig balletje konden trappen wat het allemaal nog mooier maakte natuurlijk.”

Een aardig balletje kunnen trappen gold ook voor Geert Jan Zijlstra zelf, zo viel er zaterdagmiddag veelvuldig te beluisteren op het sportcomplex in Uithuizen. Oud-Noordpool-doelman Jan Posthumus noemde Zijlstra bijvoorbeeld een van de betere voetballers waar hij ooit mee samenspeelde. ,,Dat meen ik serieus want ik denk dat Geert Jan Zijlstra hier in onze regio jarenlang een van de beste voetballers was die er op de velden rondliep.”

Topvoetballer

Een mening die door Hans Hendriks als oud-teamgenoot van Geert Jan Zijlstra volmondig beaamd wordt. ,,Geert Jan was voor Noordpool begrippen een topvoetballer waarvan je blij was dat hij met je voetbalde in plaats van tegen je.”

Onberekenbaar was ook een term die volgens Jos Klip op ‘Zijl” van toepassing is. ,,Geert Jan heeft altijd iets onberekenbaars in zijn spel gehouden. Dat vind ik mooi want vaak zie je dat voetballers op latere leeftijd anders gaan spelen. Dat had Geert Jan niet want die is altijd een voetballer gebleven die er, zo noem ik dat altijd, vanuit het niets een ‘Circus Boltini-act uit kon gooien.”

Ondertussen stond het duel tussen Noordpool en het Regioteam op het punt van beginnen waarin naar enkele minuten duidelijk werd dat de nog steeds niet volledig van zijn blindedarmoperatie herstelde routinier er intens van genoot om samen met zijn voetbalvrienden weer op het veld te staan. Nadat de aanvaller er via een assist voor had gezorgd dat Noordpool door Arnoud de Graaf op een 1-0 voorsprong kwam besloot hij echter om na tien minuten spelen voor de eerste keer naar de kant te gaan. ,,Ik merk duidelijk dat nu ik een maand lang niet gevoetbald en getraind heb dat het conditioneel allemaal niet geweldig meer is vandaar dat ik mij vandaag ook wat vaker laat wisselen waar ik vroeger absoluut niet tegen kon als dat gebeurde.”

Louis Koorenhof

Met zijn laatste opmerking noemt Geert Jan Zijlstra een punt waarover hij weleens in onmin leefde met de trainers weet de ook aanwezige oud-trainer van Noordpool, Louis Koorenhof zich te herinneren. ,,Geert Jan Zijlstra is een voetbaldier en dat betekend dat je zeer gedreven bent. Hij was, zo herinner ik mij nog uit de periode dat ik bij Noordpool trainer was, erg met zijn sport bezig en had een duidelijke eigen mening als hij bijvoorbeeld gewisseld werd. Een mening die hij ook graag ventileerde wat uiteraard de nodige discussies opleverde. Maar altijd kwamen we er samen uit want naast een prachtige voetballer is Geert Jan als persoon een geweldige vent.”

Vriendschap

Daar denkt Noordpool-secretaris Theo Hilbert precies eender over die de kleine Geert Jan Zijlstra bijna vijfendertig jaar geleden als pupil zag komen. Ik heb Geert Jan zien komen als kleine voetballer en nu neemt hij afscheid als een voetballer waar we bij Noordpool trots op mogen zijn dat hij hier gespeeld heeft. Door de jaren heen hebben we dankzij Noordpool een vriendschap opgebouwd die ook nu hij stopt als voetballer onveranderd zal blijven.”

Ondertussen is de hoofdrolspeler zelf weer binnen de lijnen teruggekeerd waar het Regioteam door een goal van Roy Streppel (De Heracliden) naast Noordpool is gekomen. De aanvaller gaat zich steeds nadrukkelijker met het spel bemoeien en is op een gegeven moment zelfs in de achterste linie te vinden. Een actie die heel herkenbaar is voor trainer Willem Kluin. ,,Dat is Geert Jan ten voeten uit want voetballers zoals hij kunnen niet altijd plaatsgebonden spelen. Dat is namelijk het avontuurlijke in hun spel wat ze nodig hebben om goed te kunnen presteren. Daar moet je als trainer ook concessies in doen want mede door zijn inbreng hebben we de nacompetitie weten te behalen waarvoor hij veel respect en waardering verdiend en vandaag ook krijgt.”

Noordpool

Als de naam van de 90 jarige voetbalclub valt is oud-voorzitter Bert Dries duidelijk over de band tussen Geert Jan Zijlstra en Noordpool. ,,Geert Jan is Noordpool en andersom. Ze zullen namelijk voor altijd met elkaar verbonden blijven. Geert Jan is zeer actief binnen de jeugdafdeling want hij kan namelijk niet zonder Noordpool wat overigens wederzijds is.”

Daar sluit de huidige voorzitter van Noordpool, Frits Bijlenga, zich direct bij aan als hij stelt dat Geert Jan Zijlstra een zeer gezien persoon is binnen de vereniging is. ,,Hij kan met iedereen binnen de club goed overweg wat je ook duidelijk terugziet in zijn functioneren als jeugdtrainer. Iedereen mag graag onder hem trainen en dat betekent dat je ook als persoon zeer gewaardeerd wordt, en wat binnen Noordpool richting Geert Jan zeker het geval is.”

De wedstrijd, die twee keer dertig minuten duurde was ondertussen al gevorderd tot in de tweede helft waarin Johan Kluin er met een listig balletje 2-1 van had gemaakt. Het wachten was nu op een treffer van de goaltjesdief zelf, die alleen in deze eeuw al 113 competitiegoals voor Noordpool scoorde. Dat lukte echter niet maar helaas moesten de in dit duel aanvoerder zijnde Geert Jan Zijlstra en zijn teamgenoten wel toestaan dat Roy Streppel namens het Regioteam de 2-2 op het scorebord schoot.

Mooie woorden

De krachten begonnen echter af te nemen bij de technisch nog steeds zeer begaafde voetballer en daarom besloot scheidsrechter Wout Kluin om de carrière van Geert Jan Zijlstra tien minuten voor het einde van de wedstrijd via een symbolische rode kaart te beëindigen. Te midden van zijn huidige teamgenoten en voetbalvrienden van vroeger en nu werd hij vervolgens in het zonnetje gezet en waren er mooie woorden en cadeaus voor Geert Jan Zijlstra die daar duidelijk van onder de indruk was zoals hij na afloop vertelde. ,,Enkele jaren geleden deed ik ook een stapje terug maar had ik in mijn achterhoofd dat ik misschien nog wel weer zou terugkeren in het eerste. Ik ben nu veertig jaar en weet dat het nu wel definitief is en dat geeft een ander gevoel. Dat dit duel voor mij is georganiseerd vind ik geweldig waarvoor ik iedereen graag wil bedanken.”

Jeugdtrainer

De voetballer gaat nu verder als jeugdtrainer bij Noordpool al zal hij incidenteel nog wel een keer voor een lager team uitkomen. ,,Vanaf nu is de jeugd het belangrijkste en komt het zelf voetballen op het tweede plan. Men heeft mij weleens de vraag gesteld of hoofdtrainer worden niet iets voor mij is. Dat zie ik echt niet gebeuren want ik heb geen zin om allerlei cursussen te volgen. Laat mij maar op mijn manier met de jeugd werken want dat geeft mij heel veel voldoening.”