Een Amsterdammer komt over voor Usquert thuis

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

De in Amsterdam woonachtige John Panhuizen is een echte liefhebber van het amateurvoetbal want de 59 jarige Panhuizen reist namelijk al zeventwintig jaar lang met het openbaar vervoer kris kras door Nederland om wedstrijden uit alle lagen van het amateurvoetbal te bezoeken.

1338616997Nvoetbalgek interviewfoto usquert johan staal

                          Amsterdammer John Panhuizen tijdens Usquert-Warffum

Bron: Ommelander Courant                               foto: Herman Spier Bedum

De derby tussen Usquert en Warffum kende zondag 13 mei een zeer opmerkelijke toeschouwer. Langs de lijn stond namelijk John Panhuizen uit Amsterdam die sinds 1985 als hobby heeft om van alle clubs die in de standaardklasses uitkomen een uit en thuisduel te bezoeken. Een hobby, zo vertelt de Amsterdammer, die eigenlijk bij toeval tot stand kwam. ,Ik ben werkzaam op het Rijksarchief in Amsterdam en daar vond in 1985 een grote verbouwing plaats. Tussen de bouwvakkers zaten ook enkele Friezen die zelf actief waren als voetballer. We kwamen op een gegeven moment met elkaar in gesprek en ik vertelde dat ik ieder weekend minimaal twee voetbalwedstrijden bezocht in de regio rond Amsterdam. Op een gegeven moment kwam een van de bouwvakkers met de opmerking dat hij in Oostergo voetbalde en mij uitnodigde om de wedstrijd Oostergo tegen Ternaard te bezoeken. Ik besloot de uitnodiging te aanvaarden en zo werd dat in 1985 mijn eerste reis naar een amateurvoetbalwedstrijd buiten de regio Amsterdam.”

Openbaar vervoer

Omdat het reizen per openbaar vervoer, naast het bezoeken van amateurwedstrijden, een andere hobby van Panhuizen is ontstond het plan bij de toen 32 jarige Amsterdammer om alle amateurclubs in Nederland in zo wel een thuis als uitduel aan het werk te zien. Zo werd het, dankzij een toevallige ontmoeting met een voetballer uit Friesland, een hobby die hem in zeventwintig jaar op veel locaties in Nederland heeft gebracht. Zeerijp, Kloosterburen, Bedum en Eenrum zijn nog maar enkele van de plaatsen in Noord-Nederland waar de Amsterdammer is geweest om een er een amateurwedstrijd te bezoeken. Wedstrijden waarvan Panhuizen alles bijhoudt in een van de vele schriften die hij meeneemt op zijn reizen langs de diverse sportcomplexen in Nederland. Sportcomplexen waarbij het weleens kan gebeuren dat hij ze meerdere keren bezoekt omdat er toevalligerwijs een ploeg speelt die uit een fusie is ontstaan en waarvan de gegevens na afloop van de wedstrijd aan de reeks van bezochte clubs kan worden toegevoegd.

Dat is ondertussen al een omvangrijke lijst geworden want elk weekend bezoekt hij trouw twee wedstrijden uit het amateurvoetbal en als het qua tijd een beetje past dan wil hij ook op de dinsdag en donderdagavond nog wel eens een duel in de regio rond Amsterdam meepakken. Maar het weekend staat voor John Panhuizen volledig in het teken van het amateurvoetbal. Dan vertrekt hij zaterdagsmorgens in alle vroegte naar het duel dat hij voor die bewuste dag heeft uitgekozen en keert hij na het zaterdagduel weer terug naar Amsterdam waar hij samen met zijn vader en moeder woont. De volgende dag herhaalt dit ritueel zich als wedstrijd nummer twee op het programma staat en Panhuizen weer in alle vroegte naar een amateurwedstrijd ergens in Nederland vertrekt.

Zo brachten een groot aantal trein en busreizen hem werkelijk in alle uithoeken van Nederland waarbij de Amsterdammer uiteraard ook weleens op praktische problemen stuitte zoals in een van de eerste jaren dat hij door Nederland reisde. Aan het einde van de jaren tachtig was er bijvoorbeeld nog geen mobiletelefoonverkeer mogelijk wat de reden was dat het bij een wedstrijd een keer goed fout ging verteld John Panhuizen ,,Dat was toevallig een wedstrijd in Groningen en het betrof een thuisduel van HSC uit Hoogezand. Het zat die ochtend in Amsterdam potdicht van de mist en ik besloot toch maar voor de zekerheid naar de consul van HSC te bellen met de vraag of het duel wel doorging. Ik kreeg te horen dat de wedstrijd gewoon gespeeld zou worden want in Groningen was geen sprake van dikke mist. Dus ik ging vol goede moed op reis maar hoe dichter ik bij Groningen kwam hoe dichter de mist werd. Toen ik uiteindelijk in Hoogezand arriveerde was de wedstrijd uiteindelijk toch afgelast en kon ik onverrichte zaken weer terugkeren naar Amsterdam.”

Talent

Zo heeft de voetballiefhebber uiteraard een groot arsenaal aan anekdotes over zijn belevenissen in al die zeventwintig jaar dat hij door Nederland reist op weg naar weer een amateurwedstrijd. Maar het had niet veel gescheeld of  het was qua hobby een geheel andere kant opgegaan verteld John Panhuizen zeer openhartig. ,,Toen ik 10 jaar was mocht ik op uitnodiging van DWS uit Amsterdam aan enkele proeftrainingen meedoen. Na de proeftrainingen kreeg ik te horen dat ik aangenomen was en was het feest bij ons in huis want D.W.S. was onze club.

Het geweldig nieuws van zijn overstap naar DWS werd echter kort daarop overschaduwd door een bericht dat er voor zorgde dat er wel een zeer abrupt einde kwam aan de voetballoopbaan van de jonge Amsterdammer ,,In de periode dat ik de overstap naar DWS zou maken werd er een hartafwijking bij mij ontdekt en mocht ik niet meer voetballen. Dat was een hele grote domper moet ik zeggen want voetballen was toen ook al mijn lust en mijn leven vandaar dat ik dan ook met heel veel plezier ieder weekend weer op pad ga. Dat hij een echte voetballiefhebber is vertaald zich in ruim een kwart eeuw bezoeken van wedstrijden in het amateurvoetbal die waar dan ook in Nederland gespeeld worden. De nu 59-jarige Panhuizen heeft uitgerekend dat het nog zeker vijfentwintig jaar zal duren voordat hij zijn uiteindelijke doel, het bezoeken van alle amateurclubs in een uit en een thuisduel, bereikt heeft. ,,Ik ben nu iets over de helft qua bezochte clubs maar ik heb dus zeker nog vijfentwintig jaar nodig al merk ik wel dat er vooral op de zondag steeds meer verenigingen verdwijnen. Want als ik thuis op mijn kamer de ruim zeshonderd vaantjes bekijk dan zitten daar verenigingen tussen die al jaren niet meer bestaan.’’

Vaantjes

Tussen de 600 vaantjes ontbreekt echter een club en dat is Ajax want in tegenstelling tot veel van zijn stadsgenoten, is Panhuizen absoluut geen fan van Ajax maar van D.W.S. dat ooit een van de grote clubs in het betaalde voetbal was maar nu uitkomt in de 3e klasse van het zondagvoetbal. Naast zijn ruim zeshonderd vaantjes heeft John Panhuizen in al die jaren ook talloze andere relikwieën van de diverse amateurclubs in ontvangst mogen nemen. Daardoor is zijn kamer in het ouderlijk huis in Amsterdam in een waar museum omgebouwd. Een kamer vol met vaantjes, paraplu’s, petjes, sjaals en niet te vergeten de programmaboekjes die hij van de door hem bezochte wedstrijden in zijn bezit heeft en waar Panhuizen de eindstanden keurig in noteert. Eindstanden waarbij hij iedere keer weer tevreden is als hij geen 0-0 hoeft in te vullen,,,Een wedstrijd waarin geen doelpunten vallen vind ik verschrikkelijk. Dat zijn ook vaak hele saaie wedstrijden want als er een goal valt geeft dat emotie en dat maakt vaak dat een wedstrijd echt los komt.”

 Maar bij de derby tussen Usquert en Warffum had de voetballiefhebber uit Amsterdam geluk want hij werd op maar liefst zeven goals getrakteerd waarbij de thuisploeg de pech had dat alle goals door de bezoekers werden gescoord. Vlak voor het eindsignaal verlaat John Panhuizen het terrein van de voetbalvereniging Usquert omdat, zo vertelt hij tot slot, de trein of bussen niet op hem wachten. ,,Het is vooral op de zondag soms een hele puzzel om bij een club te komen maar tot op heden is het altijd nog gelukt. Vaak is het zo dat ik na afloop door de bezoekende ploeg bij het dichtstbijzijnde station afgezet wordt want ik geloof dat iedereen het wel bijzonder vind wat ik doe.”

Reacties

Dat blijkt ook uit de reacties in Usquert als de overige toeschouwers horen dat er iemand uit Amsterdam helemaal naar het hoge noorden is afgereisd om de derby tussen Usquert en Warffum te bezoeken. Reacties die uiteraard verschillend waren maar over een ding was iedereen het wel eens, John Panhuizen is een echte liefhebber van het amateurvoetbal