Gabe Hemsens: VIBOA is meer dan alleen maar een voetbalclub.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Een gesprek met de keepertrainer van VIBOA, Gabe Hermsens, betekent een gesprek waarin veel over voetbal gesproken wordt want de oud-doelman is een voetbaldier met een duidelijke mening over eigenlijk alle facetten binnen de voetbalwereld. Daarom besloot ik het eens anders te doen en Gabe alleen aan het woord te laten.

1338019363N5300 1179561057492 2986097 n

 Gabe Hemsens

 

 

 

 

 

 

Eigen carrière

‘Ik kijk terug op een prachtige carrière als doelman want ik heb bij mooie clubs zoals Appingedam en Be Quick gespeeld wat in die periode gewoon topclubs in het amateurvoetbal waren.

Maar het begon voor mij allemaal bij Veendam ‘1894 waar ik tot aan de B1 gekeept heb. Daarna kwam mijn droom uit en werd ik door Veendam aangetrokken en kwam ik in de A1 terecht. Na twee jaar in de A1 te hebben gespeeld kwam ik in het tweede team van Veendam terecht waar ik ook twee seizoenen voor gespeeld heb. Daarna verhuisde ik naar FC Groningen waar ik nog onder Azing Griever getraind heb. Maar een echte kans krijgen viel niet mee in die periode en ik besloot dan ook om mij op een maatschappelijke carrière te richten. Daarna werd het een mooie periode bij clubs als, zoals gezegd Appingedam en Be Quick waar ik nog met veel plezier op terugkijk. Toch gebeurde er toen ook iets waar ik tot vandaag de dag nog steeds niet met plezier op terugkijk. Ik liet mij voor de eerste keer, en dat was ook direct de laatste keer betalen door een club om daar te komen keepen. Het ging om WVV uit Winschoten maar na een half jaar had ik er al spijt van. Ik vond het helemaal niets en wilde er in de winterstop mee stoppen maar men wist mij over te halen om het seizoen af te maken wat ik ook heb gedaan maar toen was ik er ook echt klaar mee.

Zo heb ik verder nog voor Hoogezand gespeeld waar Sietze van Dellen toen trainer was. En verder ben ik ook nog weer teruggekeerd op het oude nest, Veendam 1894.

Type doelman

‘Al zeg ik het niet graag van mijzelf maar ik was best een talentvolle doelman. In mijn jeugdjaren zat ik regelmatig bij de jeugdselecties en op mijn 17e behoorde ik tot de vijf keepers die onderling moesten uitmaken welke twee er overbleven voor Oranje onder 17.

Maar dan komt het manco van de noordeling tegen over een westerling weer naar voren en dat is een stukje brutaliteit. Die gasten, zeker in die periode, waren allemaal veel mondiger en ook waren de lijntjes van clubs naar de KNVB toe wat korter dan in hier in het noorden als je begrijpt wat ik bedoel.”

Verder was ik een doelman die alles wel beheerste maar in ook zag dat alle facetten van het keepersvak nog verbeterd konden worden. Wat dat betreft heb ik in Henk Bodewes een fantastische trainer gehad bij Appingedam. Henk was een fenomeen als trainer want echt die kon dingen uit spelers halen wat aan het ongelofelijke grensde. Hij is helaas al overleden en maar nog steeds herinner ik mij Henk Bodewes als een geweldige persoonlijkheid”

Medespelers

Ik heb een groot aantal teamgenoten meegemaakt maar sommige zijn mij altijd bijgebleven. Zo heb ik nog met Ron Jans gevoetbald in mijn periode bij Veendam. In die periode vertrokken er nogal wat spelers van FC Groningen naar Veendam. Ron Jans, Theo Keukens waren daar twee van in de periode dat ik achter Sape Hoekstra en Wim Sterken derde keeper was in Veendam. In mijn Appingedam-periode voetbalde ik samen met Marcel Roode, Gerard Zeeman en Dick Lukkien(nu assistent-trainer bij FC Groningen). Dick beschouw ik nog steeds als een van de beste voetballers waar ik ooit mee gespeeld heb. Bij iedere bal die hij speelde zat een bedoeling, nooit gaf hij een pass in het luchtledige. Daar kon ik in het doel echt van genieten want met spelers zoals Dick Lukkien, Marcel Roode en Gerard Zeeman had Appingedam in die periode dat ik er speelde echt een topteam. Bij Be Quick kwam ik Edwin Olde Riekerink tegen die jarenlang voor FC Groningen uitkwam. In zijn nadagen voetbalde hij nog voor Be Quick maar speelde hij niet alles meer want hij was regelmatig geblesseerd. In alles kon je echter nog zien dat het een geweldige voetballer was geweest.

Be Quick

Be Quick is een vereniging waar ik nog steeds graag kom omdat er nog steeds veel mensen die ik vanuit mijn actieve periode ken. Ik vind het een bijzondere club met natuurlijk een prachtige historie. Ik heb er als speler een mooie tijd gehad onder trainer Peter Leiseboer, toen we in het eerste jaar vierde of vijfde in de hoofdklasse werden. Of ik er ooit nog eens terugkeer weet je nooit want in de voetbalwereld is van alles mogelijk dus ik zeg bijvoorbaat geen ja of nee.

Kleding

Kleding vind ik voor een doelman erg belangrijk want er goed verzorgt uitzien geeft uitstraling. Ik zie wel eens keepers in het doel staan waarvan ik bij voorbaat al weet, dat is helemaal niets. Een doelman keept in mijn beleving ook niet met zijn shirt over de broek maar netjes bij de broek in. En witte kousen uiteraard waar ik nog een mooi verhaal over kan vertellen. Ik vond natuurlijk witte voetbalkousen ook prachtig maar daar dacht mijn moeder anders over. Maar ik speelde een keer ergens waar Lloyd Doesburg ook aanwezig was die later in 1989 om zou komen bij de vliegtuigramp in Suriname. Doesburg had die dag witte voetbalkousen aan en dat vond mijn moeder zo mooi staan dat ze de volgende dag ook een paar voor mij kocht. Dat zijn dingen die vergeet je nooit weer en daarom, keepers moeten witte kousen dragen.

Keeperstrainer

Bij VIBOA train ik drie keepers, Germen Bouwman, Wim Beukema wat de twee keepers van de eerste selectie zijn en Michel Maggi, de doelman van de A-junioren. We trainen op hetzelfde veld als de rest van de selectie wat ik prettig vind. Een doelman is al een eenling in de wedstrijd want hij juicht altijd alleen als er gescoord wordt en bij een fout kan hij dat soms niet ogenblikkelijk herstellen. Daarom het trainen samen met de selectie op een veld.

 Ik heb de keeperstrainercursus van Frans Hoek gedaan waar ik heel veel van heb opgestoken. Natuurlijk wist ik nog veel trainingsvormen uit mijn actieve periode maar als trainer kijk ik nu wel anders tegen bepaalde zaken aan. Na mijn actieve periode kon ik op een gegeven moment keeperstrainer worden bij Emmen. Ben daar ook op gesprek geweest maar toen ik het bedrag hoorde wat ik kon verdienen was ik gauw klaar. Ik was toen nog getrouwd en hoefde daar echt niet mee thuis te komen. Want ook bij Emmen was de post keeperstrainer de sluitpost op de begroting had ik het idee.

Germen, Wim en Michel

Als eerste zeg ik dan, drie keepers die trainen om beter te worden. Daar bedoel ik mee dat ze leergierig zijn en bereidt zijn om er echt voor te gaan. Michel Maggi is bijvoorbeeld eerst veldspeler geweest en moet een inhaalslag maken maar pakt het geweldig op. Wim Beukema heeft de pech dat Germen Bouwman een geweldig seizoen speelt maar toen Germen vier duels geschorst was heeft hij vier wedstrijden uitstekend gekeept. Wim heeft toen laten zien dat hij een betrouwbare doelman is die we zo in de ploeg kunnen brengen als het nodig is. Germen maakt een prima seizoen door en dat vind ik geweldig. Hij is dit seizoen iets meer ‘beest” in de goal geworden. Daar bedoel ik mee dat hij iets onverzettelijks over zich heeft gekregen. Ik vergelijk hem wel eens met Edwin van der Sar, qua postuur maar ook qua karakter. Die had dat ook in het begin van zijn carrière dat hij nog wat timide was en later meer uitstraling kreeg als doelman.

Trainers

Ik heb natuurlijk een aantal trainers ‘versleten” in mijn actieve periode maar ik zei het eerder, Henk Bodewes heeft als trainer de meeste indruk op mij gemaakt. Verder was in mijn periode bij Be Quick Peter Leiseboer als trainer actief en waarmee we in mijn eerste jaar bij Be Quick vierde of vijfde werden in de hoofdklasse. Ook heb ik bij Veendam 1894 nog onder de helaas ook al overleden oud-FC Groningenspeler Henk Cornelis getraind.

Dit jaar werk ik bij VIBOA samen met Hans van der Ploeg en Jan Jaap Zijlstra wat mij uitstekend bevallen is. Hans vertrekt naar CVVB en Jan Jaap gaat als hoofdtrainer aan de slag in Leens bij FC LEO en ik wens ze daar alle succes. Verder is de keuze van VIBOA om Marc van Meel aan te trekken als trainer een prima zaak. Marc heeft zijn sporen verdiend in het amateurvoetbal en is ook een echte voetbalman wat zijn assistent, Andre Bolhuis, ook is.

Niveau

Ik vind het niveau van de keepers in de eerste klasse zeer wisselend moet ik zeggen. Dat verbaast mij wel eerlijk gezegd wel. Ik zie soms keepers die het niveau niet aankunnen. Dat kan natuurlijk een momentopname zijn maar vaak zie je aan kleine details al of iemand in potentie een goede doelman is. Maar over de hele lijn genomen valt het niveau mij een beetje tegen. Daarbij kun je ook nog de vraag stellen of een keeper regelmatig specifieke trainingen aangereikt krijgt uiteraard. Tegenwoordig hoor en lees je steeds vaker dat clubs op zoek zijn naar een doelman omdat er in de club zelf niemand is opgeleid. Ik vind dan ook dat je als keeper moet eisen dat er specifieke keeperstrainingen gegeven worden. Het kan soms om hele kleine dingen gaan die in een wedstrijd beslissend kunnen zijn en daar kun je dan je winst uithalen. Wat dat betreft mag VIBOA zich gelukkig prijzen met twee keepers die hebben aangetoond dat ze het niveau in de 1e klasse aankunnen.

Zondagvoetbal

Ik heb zelf altijd op zondag gespeeld maar moet helaas constateren dat het zondagvoetbal zware tijden doormaakt. Steeds meer clubs kiezen voor prestatievoetbal op zaterdag omdat spelers daar toch ook steeds vaker voor kiezen. Ergens ook wel logisch want op de zaterdag is iedereen al op de club en dat is op de zondagen niet zo natuurlijk. Maar ik ben echter een liefhebber die graag ook op de zondag een amateurwedstrijd bezoekt.

VIBOA

Wat ik nu bij VIBOA meemaak heb ik elders echt nooit meegemaakt want het gewoon meer dan alleen maar een voetbalclub. VIBOA is een warme vereniging waarin iedereen gewoon opgenomen wordt. Daar bedoel ik mee dat toen ik binnenkwam ik hier vreemd was. Dat was echter heel snel over en dat geeft direct aan hoe een vereniging in elkaar steekt. Dat beeld heeft er mede voor gezorgd dat ik het hier geweldig naar mijn zin heb en mijn contract dan ook  verlengd heb. Als ik eerlijk ben zie ik mij hier voorlopig nog niet weggaan.

Toekomst

Ik denk dat ik altijd wel in de voetballerij actief zal blijven. Dat is toch mijn wereld namelijk. Natuurlijk denk ik daarbij ook weleens aan Be Quick wat toch mijn club is. Wie weet ga ik daar nog een keer wat doen maar dat zie ik allemaal wel. In de voetbalwereld loopt het zoals het loopt en moet je niet teveel planmatig te werk gaan.

Gerben over Gabe

Uiteraard vroeg ik de eerste winnaar van de Sporthuis Winsum/Puurvoetbalonline Keepersbokaal 2011-2012, Germen Bouwman ook naar zijn mening over Gabe en de jonge doelman vatte het als volgt samen. ‘Gabe is heel belangrijk geweest dit seizoen. Door zijn positiviteit en enthousiasme, maar ook door kritisch te zijn wat ook zeker nodig is. Want ook daar wordt  je beter van. Verder kan hij mij echt het gevoel van vertrouwen geven wat heel belangrijk is in het keepersvak.”

Puurvoetbalonline over Gabe

Na afloop van ons gesprek bleef ik nog even op het VIBOA-complex waar Gabe ondertussen al vertrokken was naar het trainingsveld. Ik besloot om nog even te gaan kijken bij de training en daar kreeg ik geen spijt van. Drie gedreven keepers en een zeker niet minder gedreven trainer waren al fanatiek bezig om de diverse oefenvormen af te werken. Het schelden van de keepers op zichzelf als een houdbare bal in het doel verdween en de oppeppende woorden van Gabe kwamen mij al tegemoet. Mooi om te zien de oefenvormen die Germen, Wim en Michel van de oud-doelman voorgeschoteld kregen. Een trainer die zichtbaar genoot want zo vertelde hij in het gesprek, soms ben ik een jonge hond met de jongens mee en soms ben ik gewoon de trainer die ze op hun fouten wijst. Een terechte opmerking van de man die bescheiden was over zijn eigen carrière, met liefde sprak over witte voetbalkousen en die de hoop uitsprak dat hij nog lang actief in de voetbalwereld mag zijn en wat hem vanaf deze plaats van harte gegund is.