Wim en Djoeke Helder: Stoer,breekbaar en beide de drang naar het doel

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

In veel gezinnen heb je vaders en/of moeders die gevoetbald hebben en nu regelmatig bij hun voetballende kinderen langs de lijn staan. Puurvoetbalonline gaat op zoek naar mooie combinaties zoals vader/ dochter of moeder/zoon om te kijken naar de overeenkomsten en tegenstellingen in het beleven van de voetbalsport. Het eerste duo dat via een dubbelinterview aan het woord komt zijn vader Wim en dochter Djoeke Helder van de voetbalvereniging Bedum.

aaaawim aaa

Wim Helder als zanger/gitarist van Simpel Zat

Bij binnenkomst aan de van Spykstraat valt direct op dat Wim Helder, naast voetballer, ook een voorliefde voor de muziek heeft. Werkelijk honderden CD staan er keurig gerangschikt langs een van de wanden in de woonkamer aan de Van Spykstraat. Maar niet alleen het luisteren naar muziek is een hobby van de oud-voetballer, die een groot liefhebber van de muziek van Neil Young is, maar ook het zelf spelen is een van zijn hobby’s. Al 25 jaar maakt de Bedumer deel uit van Simpel Zat waar, zo is aan Wim te zien hij erg veel plezier aan beleeft. ‘Simpel Zat bepaald al 25 jaar lang een groot gedeelte van mijn leven want ook na vijfentwintig jaar geniet ik nog steeds met volle teugen als we ergens in het land optreden.”

Voetbal

Maar als snel gaat het gesprek over het voetbal en de prestaties van vader en dochter in het bijzonder. In 1980 debuteerde Wim Helder in het eerste elftal van de voetbalvereniging Bedum en zette daarmee een traditie voort die hem met trots vervuld. Want ook de oom van Wim, Luurt Helder had in het eerste elftal gespeeld. ‘Dat was toen ik in het eerste elftal debuteerde wel iets waar ik toen trots op was, dat de traditie van iemand uit de familie Helder in het eerste elftal werd  voortgezet. Dat  deed wel wat met mij en wat dat betreft herhaalt de geschiedenis zich nu. Tegenwoordig behoort mijn zoon Thijs af en toe al tot de eerste selectie en dan sta ik als een trotse Helder langs de lijn als hij speeltijd krijgt van zijn trainers.”

Langs de lijn staat hij natuurlijk niet alleen bij zoon Thijs maar ook dochter Djoeke kan op de warme belangstelling van haar vader rekenen. Een belangstelling die ze iedere keer weer waardeert zo verteld de voor activiteitenbegeleidster studerende Djoeke. ‘Hoewel mijn ouders gescheiden zijn vind ik het mooi dat ze bij zowel wedstrijden van Thijs als die van mij aanwezig zijn. Vaak hoor je dat kinderen op latere leeftijd het niet leuk vinden dat ouders komen kijken of dat ouders geen zin hebben. Dat is bij ons gelukkig niet zo want ook als mijn vader hier in Bedum optreedt kom ik graag kijken. Ik vind het namelijk mooi dat we belangstelling voor elkaar hebben bij wat we doen.”

Wedstrijdbespreking

De familie Helder en de voetbalvereniging Bedum zijn al jarenlang met elkaar verbonden waar Wim een mooie anekdote over verteld als hij een stapje terug in de geschiedenis van de voetbalvereniging gaat. ‘Hier op de Van Spykstraat, waar ik eerst met mijn ouders gewoond heb, kwam het eerste elftal vroeger samen voor de wedstrijdbespreking. Dat kunnen we ons nu niet meer voorstellen maar toen werd dat als de normaalste zaak van de wereld beschouwd. Van hieruit vertrok het team dan richting de uitwedstrijden en bleef moeder achter met een berg afwas.”

Wat dat betreft zijn de tijden wel veranderd weet ook Wim Helder want naast dat de wedstrijdbesprekingen tegenwoordig op het complex zelf gehouden worden zijn ook de derde helften niet meer zoals vroeger. 'Ik ben als vrijwilliger nog wel een keer actief voor de v.v.Bedum en zie dan tot mijn verbazing dat na een wedstrijd de nazit niet meer zo is als in onze tijd. Men heeft tegenwoordig allerlei andere beslommeringen waarvan ik denk die kunnen op een zondagmiddag ook wel even wachten.”

Djoeke geeft haar vader hierin gelijk want ook zij merkt dat bij het damesteam van Bedum. ‘Mijn vader heeft daar echt een punt in want ook ik zie het binnen ons team. Na afloop van een wedstrijd duurt het maar even of de eerste speelsters gaan al weg. Dat is weleens jammer vind ik want ook met even gezellig nazitten kweek je een stukje teamgeest.”

aaadjoeke 3

 Djoeke Helder 

Een juiste constatering van zijn dochter vindt de als locatiebeheerder van de bibliotheek Vinkhuizen werkzaam zijnde Wim Helder. ‘Ik ben het absoluut met Djoeke eens want een prima sfeer binnen een team geeft altijd resultaat. Dat zie ik ook bij ons in de bibliotheek waar ik voor mijn collega’s een prettige werksfeer wil creëren. Een prima sfeer werpt namelijk altijd zijn vruchten af waar helaas niet iedereen van doordrongen is. Dat kun je prima vertalen naar het voetballen want ook daar geeft een prima sfeer vaak goede resultaten.

De oud-voetballer weet waar hij over praat als dit onderwerp aan de orde komt want naast speler is hij ook als jeugdtrainer binnen Bedum actief geweest. ‘Ik ben enkele jaren jeugdtrainer geweest waar ik overigens nog steeds met veel plezier op terugkijk. Maar als ik bijvoorbeeld Djoeke weleens hoor over bijvoorbeeld trainingen die gegeven worden dan denk ik in alle eerlijkheid weleens dat de tijd heeft stilgestaan. Daar veroordeel ik niemand mee maar of je nu in het voetbal of bijvoorbeeld de muziek actief bent, je moet je altijd willen doorontwikkelen.”

Trainingsomstandigheden

Djoeke is het met het standpunt van vader Wim eens maar hekelt ook de belabberde trainingsomstandigheden in Bedum plus dat in haar beleving de trainingsavonden niet slim zijn ingepland. ‘We trainen twee keer per week waarbij de tweede trainingsavond op de vrijdag is. Dat is in mijn ogen een ongelukkige keuze want soms moet je de volgende morgen je wedstrijd al spelen. Daar komt bij dat we deze winter praktisch niet getraind hebben door de bekende problemen met het trainingsveld. Dat motiveert allemaal niet natuurlijk waardoor je ziet dat onze selectie steeds kleiner wordt.”

Bestuurslid

Wim Helder heeft, naast dat hij als voetballer actief was ,ook deel uitgemaakt van het bestuur van de v.v.Bedum en heeft dus van dicht bij de problematiek van de trainingsomstandigheden meegemaakt. ‘In mijn actieve periode was het niet veel beter als tegenwoordig en als je dan ook nog eens ziet dat er in de loop der jaren alleen maar teams zijn bijgekomen dan snap ik de frustratie van trainers, spelers en speelsters wel. Als ik kijk wat Djoeke en haar teamgenoten getraind hebben de laatste maanden is dat te triest voor woorden. Als je als club of elftal omhoog wil dan moet je trainen maar dan moeten de mogelijkheden er wel zijn. 

Als het woord mogelijkheden valt krijgen we het automatisch over het spelen op een hoger plan wat tegenwoordig steeds vaker gebeurt als spelers en speelsters besluiten om het eens op een hoger niveau te proberen. Mogelijkheden om hogerop te voetballen waren aan Wim Helder niet besteed omdat hij met Bedum in de 18 jaar dat hij voor het eerste elftal uitkwam redelijk hoog speelde. ‘We hebben in mijn actieve periode nog enkele jaren in de tweede klasse gespeeld waardoor de behoefte om te vetrekken er ook niet was. Vroeger deed je dat helemaal niet snel want de liefde voor je club waar je was opgegroeid was ook groter dan tegenwoordig. Aan de andere kant moeten we niet vergeten dat de wereld door de sociale media steeds groter wordt. Men heeft elkaar op Facebook waardoor er gemakkelijker contacten gelegd worden.”

aaadjoeke

  Djoeke Helder als spits in actie voor v.v.Bedum

Hogerop spelen

Daar moet Djoeke ook over mee kunnen praten want een spits er in een seizoen meer dan dertig goals intrapt moet toch ‘gewild’ zijn bij de concurrentie. De frêle 20-jarige voetbalster loopt er niet graag mee te koop maar ze is inderdaad weleens door een club benaderd of ze daar niet wilde komen spelen. ‘Als je dat gevraagd wordt ben je wel een beetje trots natuurlijk want dat betekend dat ze wel wat in je zien qua talent. Aan de andere kant, je weet bij je eigen club wat je hebt en dat vind ik ook wel belangrijk. Maar als ik eerlijk ben zou ik weleens willen weten waar mijn plafond ligt als voetbalster.”

Een duidelijke mening van een speelster die door haar vader vergeleken wordt met een type speler als Marc Overmars.‘Djoeke heeft dat explosieve wat Overmars ook had. Ze heeft altijd de drang richting doel wat ik overigens als voetballer ook had. Ik herinner mij namelijk nog de periode dat ik in het derde elftal speelde waarin we een jaar alles met dikke cijfers wonnen. Ik speelde toen rechtsback en scoorde 34 keer wat volgens mij wel een record in Nederland moet zijn. Wat dat betreft zie ik in Djoeke meer van mij terug als voetballer dan in Thijs. Dat is meer een middenvelder die het spelletje goed ziet. Dat zit overigens ook in de genen want oud-voetballer Wim Balm(o.a Haarlem en FC Twente) is een ex-zwager van mij en dus een oom van Djoeke en Thijs.”

wimm

Wim Helder scoort in het seizoen de 1-0 in de wedstrijd tegen Friesland

Mooie verhalen die ook te vertellen zijn over de trainers die Wim in zijn actieve periode heeft gehad zoals Jan Dob, Jan Bats en de veel te vroeg overleden Anton de Best. Trainers van wie hij veel opstak  en waar hij als  trainer van de jeugd veel profijt van heeft gehad. ‘Qua oefenstof maar ook hoe je met een groep om moest gaan heb ik veel van deze trainers opgestoken. Daarom durf ik ook wel te zeggen dat trainers die hun team rondjes laten rennen er helemaal niets van begrijpen.

Net als dat velen vinden dat vrouwen niet geschikt zijn om te voetballen. Dat is klinkklare onzin want je moet ze gewoon anders trainen. Jongens hebben van nature meer aanleg voor voetballen dan meisjes. Dat is ooit eens onderzocht en daar zal ongetwijfeld een kern van waarheid inzitten. Daarom moet een training van een damesteam ook altijd alleen maar met de bal zijn. Meisjes moeten wat dat betreft een inhaalslag maken. Dat kun je alleen maar doen als je oefenvormen steeds maar weer herhaalt. Dat gebeurt namelijk op alle niveaus want als we Barcelona even als voorbeeld nemen, daar worden de automatismen er ook in geslepen. Natuurlijk praten we hier over amateurvoetbal maar ook daarin kun je aan automatismen werken.

Fusie

Zo komen er diverse onderwerpen aan de orde zoals, en het kon niet uitblijven, de toekomstige samenwerking cq fusie tussen Bedum en CVVB. Beiden zijn unaniem in hun mening dat een fusie er moet komen waarbij Djoeke een mooie toekomst voor het damesvoetbal in Bedum aan de horizon ziet verschijnen. ‘Als wij samen gaan krijgen we een prima damesafdeling, daar ben ik absoluut van overtuigd. Want als club worden we dan veel groter en binnen beide verenigingen zijn nu al veel meisjes die dan door kunnen groeien richting het damesvoetbal.”

De 50-jarige Wim Helder is het helemaal met zijn dochter eens en hoopt dan ook van harte dat de fusie er komt waarbij de gemeente in zijn ogen een belangrijke rol in moet spelen. ‘Als de fusie er komt dan moet de gemeente mee en eigenlijk twee kunstgrasvelden aanleggen. Dat betekent namelijk dat het niveau snel omhoog zal gaan wat mij gezien het aanwezige potentieel absoluut niet zal verbazen. Op termijn is het dan namelijk niet ondenkbeeldig dat we hier in Bedum minimaal structureel in de hoofdklasse zullen spelen.”

Vader en dochter

Vader Wim en dochter Djoeke Helder, vaak dezelfde gedachten en beide altijd de drang naar het doel zoals duidelijk te zien is op de foto’s waar die van de voor achttien jaar voor het eerste elftal van  Bedum actief geweest zijnde Wim Helder in 1986 gemaakt is. Een bijzondere foto niet alleen voor Wim, omdat het een foto met een verhaal is, maar ook voor Puurvoetbalonline omdat datgene wat hij over die foto vertelde het extra bijzonder maakte dat hij de foto ‘uitleende”. Een mooi interview met een prachtig vertellende, mooie muziek makende oud-voetballer die zich helemaal kon vinden in de typering van zijn dochter Djoeke: ' een lief, stoer maar breekbaar meisje.”